Anul acesta am vazut mai multe aparate foto subacvatice lansate decat in orice alt an. O fi de la caldura? Sau de la rapoartele slabe de vanzari ale compactelor „conventionale”? Cert este ca toti producatorii de aparate foto s-au intrecut in a lansa modele subacvatice cat mai diverse. Ultimele sosite sunt doua compacte subacvatice de la Fuji si Olympus.

Fuji XP170

Daca despre modelul Olympus si despre noutatile pe care le aduce in aceasta clasa am mai vorbit aici, compactul Fuji XP170 nu este la fel de impresionant din punct de vedere al performantelor, dar contiua gama compactelor rezistente la apa, lovituri si inghet al producatorului japonez, fiind dotat cu senzor CMOS de 14 megapixeli, conectivitate WI-Fi si un obiectiv cu zoom 5x (echivalent 28-140mm). Fuji XP170 rezista la scufundari de pana la 10 metri si lovituri de la 2 metri. Nimic deosebit aici, singura functie cu care acest aparat se mandreste fiind conectivitatea wireless integrata. Nu prea ii vad rostul pe un astfel de aparat (m-am obisnuit cu functia GPS prezenta pe compactele subacvatice, care poate fi cat-de-cat utila), dar banuiesc ca producatorii vor sa transmitem „live” imagini si filme catre laptopul sau tableta lasata la umbra pe plaja… 🙂

Fuji XP 170 va fi disponibil in magazine incepand cu luna Iunie la un pret estimat de 270 Euro, in doua variante de culori: albastru si portocaliu.

Fuji XP170
Fuji XP170

Olympus TG-1

Probabil cel mai performant aparat foto subacvatic al acestei veri, Olympus TG-1 aduce o serie de specificatii tehnice noi in aceasta clasa de aparate compacte. Vorbim despre un obiectiv  wide cu luminozitate maxima f/2.0 (ce se gasea pana acum doar pe compactele avansate), un sensor CMOS de 1/2.3″ si 12 megapixeli, iluminat din spate, procesor TruePic IV si un sistem autofocus preluat de la camerele Olympus PEN. Astfel, Olympus TG-1 se lauda cu performante asemanatoare unui aparat mirrorless intr-o carcasa foarte compacta si foarte rezistenta. Olympus TG-1 continua seria compactelor subacvatice ale producatorului japonez si este mai rezistent decat modelele anterioare: poate fi utilizat sub apa pana la o adancime de 12 metri (fata de 10 metri cat este deja un standard in aceasta categrorie).

Obiectivul ofera un zoom optic 5x (echivalent 25-100mm) iar aparatul este mai compact si are o greutate mai redusa decat modelele anterioare, in ciuda rezistentei sportie. Mai mult decat atat, in comunicatul de presa Olympus se afirma faptul ca va exista si o carcasa subacvatica dedicata pentru acest model, sporind astfel limitele de rezistenta la utilizartea subacvatica.

Daca specificatiile tehnice de pana acum nu erau suficiente pentru a confirma acest model ca fiind cel mai performant aparat subacvatic al acestei veri (cel putin pe hartie, pana apucam sa ii facem un tes-drive asa cum se cuvine 🙂 ), Olympus TG-1 este dotat si cu ecran LCD tip OLED si poate inregistra si filme in format Full HD 1080p (majoritatea compactelor subacvatice de pana acum se limitau doar la filmari HD 720p).

Olympus TG-1 va fi disponibil la un pret aproximativ de 399 Euro, incepand din Iunie.

Olympus TG-1
Olympus TG-1