16 megapixeli, zoom 24x, stabilizare pe 5 axe, filmare Full HD 60p cu sunet stereo, inregistrare secvente in rafala cu 11 cadre pe secunda sau videoclipuri slow-motion cu 240fps, totul intr-un aparat care incape in orice buzunar? Da, acesta este Olympus SH-1, compactul super zoom care a ajuns la mine pentru o saptamana de teste. Este mic si foarte versatil si m-a intampinat cu o serie de surprize foarte placute. As putea spune ca este „surpriza verii” in categoria aparatelor de mici dimensiuni, datorita pachetului impresionant de functii pe care il integreaza. Aflam acum, impreuna, cum se descurca!
Specificatii tehnice pe scurt
Iata care sunt, pe scrut, specificatiile tehnice ale lui Olympus SH-1:
- Senzor CMOS 1/2.3″ CMOS
- Rezolutie 16 megapixeli
- Obiectiv zoom echivalent 25 – 600 mm (echiv. 35mm)
- Diafragma: f/3.0 – f/6.9
- ISO 100-6400
- Blitz pop-up integrat, raza de actiune 4m (GN 4, ISO 100, la 600mm)
- Filmare Full HD 1080 60p cu sunet stereo MOV H.236
- Sistem de stabilizare a imaginii pe 5 axe
- Fotografiere in rafala cu 11.5 fps
- Ecran LCD tactil, 3.0” (3:2) cu 460.000 de puncte
- Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC/Memory Stick Pro Duo (1 slot)
- Wi-fi integrat 802.11 b/g/n cu NFC
- Acumulator Litiu-Ion LI‑92B
- Autonomie aprox 300 cadre (CIPA)
- Greutate 271 g
- Dimensiuni 108.8 x 63.2 x 42.4 mm
Constructie si utilizare
Mic, compact, cu design care aminteste de seria Olympus PEN, noul SH-1 sta bine in mana si are o constructie solida, in ciuda dimensiunilor reduse. Pe carcasa se gaseste rotita de selectie a modurilor de fotografiere, care ofera acces rapid la principalele moduri de lucru (printre care iAuto, Scene Presetate, Panorama, modul pentru fotografii de noapte dar si modul P (Program) si Manual). Spatele aparatului este acoperit in proportie de 70% de ecranul LCD mare, care se vede bine chiar si in lumina puternica si care este sensibil la atingere, permitand utilizatorului sa stabileasca punctul de focus sau sa declanseze doar atingand ecranul.
Principalul atuu al lui SH-1 este obiectivul care ofera un impresionant zoom 24x, echivalent 25-600mm, care impreuna cu sistemul de stabilizare pe 5 axe va permite sa realizati atat cadre largi dar si detalii de la mare distanta. Obiectivul se extinde in momentul actionarii zoom-ului, asa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos.
Ce inseamna zoom 24x? Cat de versatil este obiectivul lui SH-1? Iata un exemplu:
Si iata inca doua exemple, doua serii de imagini de la 25mm la 600mm (aprox zoom 24x).
Click pe imagini pentru marire:
Seria 1.
Seria 2.
Dupa cum se poate observa, zoom-ul de care beneficiaza SH-1 este cu adevarat impresionant. Acest lucru il recomanda ca aparat pentru vacante si calatorii, iar dimensiunile reduse, care ne permit sa il avem tot timpul alaturi de noi (incape in buzunar) ne fac sa uitam de lipsa vizorului electronic sau a ecranului rabatabil, cu care ne-am obisnuit de la alte aparate. Dar, cand vine vorba sa inregistram detalii de la mare distanta, SH-1 este partenerul ideal.
Toate imaginile cu Olympus SH-1, din test:
Wi-fi integrat
Olympus HS-1 include si un modul wireless si poate fi conectat prin Wi-Fi cu orice smartphone cu iOS sau Android compatibil. Compania ofera o aplicatie gratuita, disponibila in Apple Store sau Google Play, denumita Olympus Image Share, care va permite sa conectati simplu si rapid (doar scanand cu telefonul un cod QR afisat pe ecranul aparatului foto) si sa transferati fotografiile de pe aparat pe telefon, de unde le puteti trimite usor prietenilor sau publica pe retelele sociale. Mai mult decat atat, Olympus SH-1 ne dovedeste inca odata ca este un compact remarcabil, cu functia „remote shooting”, care va permite sa fotografiati controland aparatul direct de pe telefonul mobil, de la distanta.
Iata cum se instaleaza aplicatia Olympus Image Share si cat de usor conectati aparatul prin Wi-Fi la smartphone, pentru ca apoi sa descarcati fotografii sau sa il controlati wireless direct de pe telefon:
Meniurile
Meniul lui Olympus SH-1 pare, la prima vedere, un meniu ca orice alt compact. Totusi, specific celor de la Olympus, multe din functiile cu adevarat interesante sunt „ascunse” destul de bine in paginile meniului. Asadar, dupa o scurta perioada de acomodare, puteti descoperi functiile avansate ale lui SH-1. Iata cateva dintre acestea, care trebuie mentionate (o parte din aceste functii le-am detaliat mai jos, cu exemple):
- Wi-Fi: Conectati aparatul la smartphone (am vorbit mai sus, pe larg, despre asta)
- Timelapse (intervalometru): aparatul inregistreaza automat cadre la un interval prestabilit (de la 10s la 1minut), maxim 999 de imagini, pe care le compune intr-o animatie timelapse
- Photo Stoy: creeati colaje care spun „povesti”
- Super Macro: surprindeti detalii de la 1cm de subiect, cu zoom activ
- Selfie (Self Portrait): pentru auto-portrete reusite, aparatul optimizand automat tonurile pielii si asigurandu-se ca toate persoanele din cadru au fata in focus
- HDR: inregistrati imagini cu gama dinamica extinsa
- Shadow Adjust: optimizeaza automat nivelul de detalii din zonele cu umbra din fotografii
- Cuisine: mod de fotografiere pentru gastronomie (aparatul optimizand setarile pentru a surprinde imagini cu mancare cat mai reusite)
- Panorama: inregistrati imagini cu unghi mare de cuprindere (panorame), pe verticala sau orizontala
- Sport (4 moduri): fotografiati subiecte aflate in miscare cu pana la 11 cadre pe secunda
Pentru mai multe detalii si functii, iata si cateva imagini cu meniul si cu modul de afisare al informatiilor pe ecran:
Ecranul „Live View” (pentru incadrare):
Nivela electronica:
Meniul:
Toate imaginile cu meniul lui Olympus SH-1:
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Olympus SH-1 reuseste sa inregistreze imagini de calitate, cu contrast bun si culori vii, puternice. Senzorul CMOS isi face bine treaba inclusiv la valori ISO ridicate, acolo unde nivelul zgomotului de imagine este tinut in limite acceptabile. Sistemul de focalizare functioneaza bine si este mai rapid decat la majoritatea aparatelor compacte din aceasta clasa si desi 90% din imagini au fost focalizate corect, in anumite situatii, mai ales seara sau in lumina slaba, am mai intampinat si cateva ratari de focus. Altfel, trecand peste aceste aspecte, aparatul inregistreaza imagini de calitate, iar sistemul de stabilizare pe 5 axe reuseste sa compenseze bine vibratiile, chiar si atunci cand zoom-ul este extins la maxim.
Fotografii panoramice
Olympus SH-1 poate inregistra imagini panoramice in doua moduri: manual sau automat. In modul manual, ramane sa faceti compunerea cadrelor pe Laptop cu un program de editare, iar in modul automat aparatul genereaza singur imaginea finala. Acesta este si cel mai util mod de altfel, micul compact fiind in stare sa realizeze fotografii panoramice foarte reusite. Singura observatie aici este sistemul de focus, care a ratat focalizarea la doua panorame din sapte inregistrate. Iata cum arata doua imagini panoramice inregistrate automat de Olympus SH-1:
(Click pe poza pentru marire)
Timelapse (intervalometru)
Una din surprizele placute ale lui Olympus SH-1 este modul TimeLapse. Acesta permite inregistrarea automata a unor secvente animate din cadre statice, compuse automat de aparat in fisiere video de tip Quick Time la rezolutie Full HD 1080 24p. Practic, aparatul inregistreaza un cadru la fiecare doua secunde, iar apoi creeaza o animatie timelapse ce deruleaza toate aceste cadre la viteza normala. In plus, puteti aplica si efecte, direct din aparat, astfel incat puteti face animatia timelapse si mai interesanta.
Iata un exemplu de timelapse inregistrat cu Olympus SH-1, pe care am aplicat si filtrul Miniature (diorama):
Fotografii de actiune (in rafala)
Pentru cei care vor sa surprinda imagini cu subiecte in miscare (sport, actiune, automobile etc), Olympus SH-1 poate fotografia cu pana la 11 cadre pe secunda, un set de maxim 40 de cadre (deci aproape 3 secunde). Iata cum arata o secventa inregistrata din 40 de cadre cu modul Action/Sport, in rafala (slideshow format din fotografiile inregistrate asa):
Fotografii de noapte (Modul Hand-held Starlight)
Pentru ca este un aparat compact versatil, potrivit mai ales pentru calatorii si vacante, Olympus SH-1 ofera un mod de fotografiere dedicat imaginilor nocturne. Accesibil rapid si usor de pe rotita de selectie aflata langa butonul declansator, modul Hand-held Starlight permite surprinderea imaginilor pe timp de noapte fara a utiliza un trepied. El inregistreaza automat mai multe cadre succesive pe care le combina intr-unul singur, optimizat si procesat pentru a reduce zgomotul de imagine specific fotografiilor trase la valori ISO ridicate. Tehnica este eficienta inclusiv cand utilizati zoom-ul. Iata cateva exemple:
Modul „Super-Macro”
Olympus SH-1 are un mod Macro putin diferit de celelalte aparate foto compacte. Nu doar ca permite fotografierea de la 1cm apropiere de subiect, dar utilizeaza si zoom-ul pentru a se apropia si mai mult.
Modul „Cuisine” (pentru fotografii culinare)
Cu modul „Cuisine”, pe care il gasiti in lista de scene presetate a aparatului (meniul „SCN” de pe rotita de selectie de langa declansator) puteti face fotografii culinare mai reusite, pentru ca aparatul optimizeaza automat expunerea si culorile pentru a se potrivi acestui gen foto. Iata un exemplu!
Modul Photo Story
Un alt mod pe care nu il regasiti pe alte compacte (de la alit producatori) este Photo Story. Acesta permite realizarea automata a unor colaje de fotografii, oferind chiar si cateva modele predefinite. Cu putina indemanare, puteti face colaje de vacanta care sa includa si selfie-uri. Iata cateva exemple:
Din meniu puteti alege alte modele de colaje…
Filtre si efecte speciale
O alta surpriza placuta la SH-1 o reprezinta pachetul bogat de filtre si efecte speciale ce pot fi aplicate fotografiilor. La acest capitol e la fel de „bine dotat” ca si aparatele mirrorless ale companiei, oferind cateva filtre cu rezultate chiar interesante si placute. Iata cateva exemple concrete:
Filtrul Mirror (Oglinda)
Filtrul Dramatic Tone
Filtrul Miniatura (fotografii tip „diorama”)
Filtrul Fragmented
Filtrul soft focus (Dreamy)
Filtrul Grainy Film (Film alb-negru cu granulatie)
Alte imagini cu filtre si efecte aplicate din meniul aparatului:
Cum filmeaza Olympus SH-1?
Olympus SH-1 poate inregistra filme in format Full HD 1080 la 24, 30 si 60p, cu sunet stereo, zoom si stabilizare de imagine activa chiar si in timpul filmarii. In plus, chiar daca nu ofera setari manuale pentru parametrii de imagine, puteti utiliza compensarea expunerii pentru a ajusta luminozitatea secventelor inregistrate si chiar puteti aplica unele filtre si efecte speciale. Filmeaza bine, dar la zoom maxim sistemul de stabilizare incepe sa isi arate limitarile. In plus, mi-ar fi placut ca tranzitia de la wide la zoom sa se faca mai lent in timpul filmarii… In plus, pe langa modul de inregistrare standard, Olympus SH-1 va permite sa inregistrati si filme slow-motion, cu 120 si 240 fps !
Iata acum doua secvente video inregistate cu Olympus SH-1 din mana, fara a utiliza un trepied (deci bazandu-ma doar pe sistemul de stabilizare integrat al aparatului):
Filmele de mai sus le-am inregistrat la rezolutie Full HD 1080 60p !
Spuneam mai sus ca puteti aplica si cateva efecte speciale din cele din meniu pe filmele inregistrate. Iata un exemplu cu filtrul Dramatic Tone activat:
Autonomia acumulatorului
Dupa ce am realizat aproximativ 700 de cadre pentru acest review, despre autonomia acumulatorului lui Olympus SH-1 putem spune asa: cu o singura incarcare, acumulatorul va ajuta sa surprindeti aproximativ 300 de cadre. Ceea ce este foarte bine, pentru un aparat din gama compacta. In orice caz, pentru calatorii sau vacante, va recomand sa achizitionati inca un acumulator suplimentar.
Ce se gaseste in cutie?
In cutia lui Olympus SH-1 se gasesc manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie, un CD cu drivere, cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul dar si un cablu USB. Incarcarea acumulatorului se face direct in aparat, prin conectorul USB.
Pret
Olympus SH-1 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 1.499 lei aici. (click pentru pretul actualizat)
Concluzii
Olympus SH-1 reprezinta una din surprizele placute ale acestei veri. Chiar daca este un aparat din clasa compacta, micul SH-1 iese in evidenta atat datorita zoom-ului mare (24x) si a calitatii imaginilor inregistrate dar mai ales datorita pachetului bogat de functii si moduri care fac diferenta dintre un aparat foarte versatil, capabil sa inregistreze imagini de calitate in multe situatii si unul ‘obisnuit’ (fapt dovedit si de numarul mare de ‘bile albe’ pe care SH-1 le are si pe care le-am sintetizat in lista de mai jos). Cu siguranta, in acest moment SH-1 este aparatul pe care il recomand in categoria compactelor cu pret sub 1500 de lei, fiind potrivit pentru calatorii, vacante, evenimente in familie etc. Un mic aparat „ambitios”, care ne arata ca modelele compacte inca ne mai pot surprinde placut uneori!
Nota Clubul Foto: 8.5/10
Olympus SH-1 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 1.499 lei aici. (click pentru pretul actualizat)
Bile albe:
- Calitatea buna a imaginilor
- Focalizare rapida
- Zoom mare, foarte versatil
- Unghi de cuprindere larg (25mm la capatul wide al focalei)
- Filmare Full HD 60 fps cu sunet stereo, zoom si stabilizare activa in timpul filmarii
- Filmare slow-motion cu 120 sau 240fps
- Mod „Auto” versatil + mod automat pentru fotogafii de noapte din mana, (fara trepied)
- Constructie solida
- Ecran sensibil la atingere, functie touch-to-shoot (focalizare si declansare la atingerea ecranului, ca la smartphones)
- Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat (transfera pe smartphone fotografiile inregistrate – vezi mai sus video, cum se foloseste)
- Multe filtre si efecte speciale (inclusiv HDR)
- Inregistrarea imaginilor Panoramice automat
- Functie Timelapse (inregistrare imagini la un interval prestabilit)
- Fotografii „de actiune”, in rafala, cu 11 cadre pe secunda
- Mod „Super-Macro” (cu zoom)
- Mod Photo Story (colaje)
- Timp de pornire scurt
- Intarziere la declansare insesizabila
- Foarte silentios (atat in operare cat si la declansare)
- Autonomie buna a acumulatorului (aprox. 300 de cadre)
Bile negre:
- Usoara tendinta de a supra-expune anumite cadre (aprox. 10%)
- Lipsa formatului RAW (inregistreaza doar JPEG)
- Zoom prea rapid in timpul filmarii
- Ratari ocazionale de focus in modul Panorama si in lumina slaba (low-light, seara)
- Efect „flare” destul de pronuntat in imaginile in contra-lumina
- Lipsa vizorului electronic (util nu doar pt incadrare dar si pentru stabilizarea aparatului la zoom mare)
Toate imaginile selectionate pentru review-ul lui Olympus SH-1: