Faceti cunostinta cu Olympus SH-1. Micul compact cu zoom 24x, senzor BSI-CMOS de 16 megapixeli si stabilizare optica de imagine pe 5 axe a ajuns astazi in redactia Clubului Foto pentru o saptamana de teste.  Arata ca un mirrorless din seria PEN dar este, de fapt, un veritabil compact cu senzor BSI-CMOS de 16 megapixeli si zoom 24x. Acesta este Olympus Stylus SH-1, aparatul cu care compania nipona spera sa ii ‘cucereasca’ pe cei pasionati de calatorii si drumetii. Olympus SH-1 face parte din clasa compactelor mid-level si se lauda cu o performanta absoluta: este primul aparat din aceasta categorie care include sistemul de stabilizare pe 5 axe, la nivelul senzorului, preluat de la Olympus OM-D E-M5. Acesta va ajuta sa surprindeti nu doar fotografii clare chiar si la distanta focala cea mai mare (600mm echivalent) dar si filme Full HD, sistemul functionand atat pentru imagini statice cat si in timpul filmarii.

Olympus SH-1 a fost lansat in luna Aprilie a acestui an si se gaseste deja in magazine la pretul de 1.499 lei (promotia actuala)

Olympus SH-1 in test
Olympus SH-1 in test

Olympus Stylus SH-1 este primul aparat din gama compacta ce include sistemul de stabilizare dezvoltat initial pentru varful de gama mirrorless Olympus OM-D E-M5. Eu am testat E-M5-ul in mai multe randuri (aici, aici si aici) si pot spune ca acel sistem de stabilizare este unic si nu l-am intalnit pe nici un alt aparat in afara de cele produse de Olympus. In plus, ca orice aparat modern care se respecta, Olympus SH-1 iese pe poarta fabricii cu “dotari extra”: Wi-Fi integrat, pentru a transfera rapid imaginile pe un smartphone cu Android sau iOS, setari manuale dar si filtre Art, aceleasi care se regasesc si pe mirrorless-urile producatorului (Dramatic Tone, Pinhole, Diorama, Sepia, Cross ProcessGraini Film etc).

Il voi testain urmatoarele zile si apoi vom afla impreuna cu ce se lauda noul compact al niponilor. Cu siguranta sistemul de stabilizare si zoom-ul optic sunt principalele sale atuuri. Ramane sa vedem cum se descurca si in ceea ce priveste calitatea imaginilor, mai ales la valori ISO ridicate, acolo unde senzorii de dimensiuni reduse, asa cum este si cel integrat in SH-1, isi ating de obicei limitele. Voi reveni!