Olympus PEN E-PL3 este varianta compacta, „Lite”, a celebrului sistem mirrorless lansat acum cativa ani de producatorul japonez. Modelul E-PL3 pe care am avut ocazia sa il testam a fost prezentat pentru prima data acum cateva luni si reprezinta urmasul modelului E-PL2 lansat anul trecut. Pentru a vedea cum se comporta micul E-PL3 l-am luat cu noi intr-un tur de forta in capitala Austriei, in ideea de a fotografia pietele de Craciun si atmosfera sarbatorilor de iarna, in tara vinului fiert! 🙂

Olympus PEN E-PL3 poate fi achizitionat de aici. Vezi promotia acum! 

Olympus PEN E-PL3
Olympus PEN E-PL3

Constructie si utilizare

Olympus E-PL3 pare a fi facut pentru cei obsedati de spatiu. Este din alminiu, este compact si foarte usor. Dimensiunile sale il recomanda cu precadere pentru fotografii entuziasti care doresc un aparat foto cu obiective interschimbabile dar care sa nu depaseasca dimensiunile unui bridge (intre noi fie vorba, am vazut aparate bridge mai voluminoase decat PEN). Totusi, un body atat de compact are si cateva neajunsuri: lipsa gripului dar si pozitionarea butoanelor lasa de dorit, mai ales pentru un fotograf cu maini mari, precum subsemnatul…

Cu Olympus PEN E-PL3
Cu Olympus PEN E-PL3

* Daca va intrebati de ce toate pozele din acest review sunt in format 16:9, raspunsul este simplu: am experimentat. Olympus E-PL3 poate fotografia si in formatul clasic, 4:3, dar formatul ecranului LCD fiind 16:9 este mai potrivit penru a viziona cadre realizate in acest standard. Asadar, a fost un experiment si pentru noi sa fotografiem cu un aparat direct in format 16:9

Meniul este destul de bine structurat dar, pentru cineva care nu a mai folosit pana acum sistemul mirrorless de la Olympus, necesita o perioada de acomodare. Mi-a placut grafica meniului, mult mai interesanta decat designul „industrial” pe care l-au ales alte branduri cand a fost vorba de reprezentarea meniului. Olympus PEN E-PL3 este un aparat foto prietenos si cu siguranta usor de folosit de catre cei creativi.

Olympus E-PL3
Olympus E-PL3

Calitatea imaginilor, ISO, balans de alb si focalizare

Trebuie sa va spun ca atunci cand am primit PEN-ul pentru teste am fost dezamagit de calitatea imaginilor, asa cum se vedeau ele pe ecranul LCD. Din fericire, odata transferate pe laptop, imaginile aratau brusc mult mai bine, ceea ce inseamna ca producatorul japonez ori a facut rabat la calitate in ceea ce priveste ecranul LCD ori sample-ul pe care l-am primit noi are o problema…

Cu Olympus PEN E-PL3
Cu Olympus PEN E-PL3

In orice caz, odata ce am trecut de acest mic inconvenient, am descoperit lumea PEN, un aparat care chiar poate face mai multe decat l-ar recomanda dimensiunile compacte. O multime de setari avansate in meniu, functii manuale si semi-automate de fotografiere, inregistrare RAW si un pachet generos de scene presetate si filtre art stau la dispozitia fotografilor entuziasti care vor sa surprinda cat mai bine momentele din viata de zi cu zi.

Cu Olympus E-PL3
Cu Olympus E-PL3

Calitatea imaginilor este buna, desi nu exceleaza. De fapt, la valori ISO ridicate senzorul CMOS al lui Olympus pen ramane clar in urma modelelor asemanatoare lansate de firmele concurente. Totusi, Olympus PEN E-PL3 are avantajul unui sistem consacrat deja in lumea foto si al setului de obiective si accesorii impresionant prin optiunile pe care le ofera.

Cu Olympus PEN E-PL3
Cu Olympus PEN E-PL3

Sistemul de focalizare functioneaza foarte bine si rapid si este unul din motivele principale pentru care ne-a placut Olympus PEN E-PL3. Viteza de focalizare este mai mult decat decenta pentru un aparat din aceasta clasa.

Balansul de alb isi face treaba cu brio, dar isi arata limitarile in cadrele cu iluminare mixta (lumina artificiala). Oricum, trebuie sa stiti ca aproape nici un aparat foto nu se descurca exemplar in aceste conditii.

Cu Olympus PEN E-PL3
Cu Olympus PEN E-PL3

Pret

Olympus PEN E-PL3 este disponibil in doua variante de echipare (click pentru detalii si pret): E-PL3 cu obiectiv 14-42mm  sau kitul cu obiectiv 14-150mm.

Concluzii

Olympus PEN E-PL3 poate fi aparatul foto ideal pentru cei care trec de la un compact/bridge si fac primul pas in lumea aparatelor mirrorless. Nu este un aparat foto perfect, dar are atuurile sale, dintre care dimensiunile compacte si versatilitatea sunt doar doua dintre ele. Pentru cei care doresc sa achizitioneze un Olympus PEN E-PL3 sfatul nostru este sa decida dupa o documentare in prealabil si sa studieze si modelele asemanatoare de la alti producatori, pentru ca in acest segment de pret s-ar putea sa aiba multe surprize placute!

Olympus PEN E-PL3 poate fi achizitionat de aici.

Nota Clubul Foto: 7/10

Ce ne-a placut:

  • dimensiunile compacte
  • versatilitatea obiectivului de kit
  • calitatea imaginilor la valori ISO reduse
  • optiuni multiple de personalizare a meniului si a functiilor butoanelor
  • convertor RAW integrat
  • filtre Art ce pot fi utilizate chiar si pentru filmare
  • autofocus rapid si precis
  • body compact, construit din aluminiu

Ce nu ne-a placut:

  • pozitia incomoda a anumitor butoane
  • lipsa blitzului integrat
  • calitatea discutabila a ecranului LCD
  • lipsa gripului din partea frontala
  • lipsa unui ecran Touch screen
  • lipsa senzorului de orientare va obliga sa intoarceti manual fotografiile realizate in modul „portrait”, pe calculator
  • algoritmul standard de reducere a zgomotului de imagine afecteaza prea mult imaginile (recomandam RAW)

Comments are closed.