Olympus OM-D EM-5 nu este doar o versiune imbunatatita a modelelor PEN ci un aparat complet nou, reproiectat, pentru ca fotografii sa poata beneficia de toate inovatiile si experienta Olympus in materie de aparate foto analogice si digitale, intr-un singur aparat. Olympus OM-D EM-5 are un senzor CMOS de 16 megapixeli (4608 x 3456px) in format micro 4/3 (dimensiuni 17,3 x 13 mm), vizor electronic cu 1.44 milioane de pixeli si functii atat automate cat si complet manuale, pentru entuziasti si nostalgici. Tot pentru acestia din urma, body-ul are un design retro, care aminteste de celebra serie de aparate cu film, Olympus OM-1. In Romania Olympus OM-D se gaseste deja in magazine de ceva vreme, la un pret care incepe de la 4.999 lei pentru varianta de kit cu obiectiv 12-50mm.

vezi-promotia-acum

Desi l-am avut la dispozitie doar cateva zile (si asta dupa o perioada lunga de asteptare…), Olympus OM-D E-M5 a reusit sa ma convinga repede de performantele sale. Pentru ca despre acest aparat s-a scris pana acum destul de mult, nu o sa va mai retin si eu prea mult despre un aparat lansat acumm 8 luni. V-am pregatit un review mai concentrat, dar „plin” cu informatiile si impresiile pe care mi le-a lasat OM-D-ul dupa aceste cateva zile in care am „convietuit”.

Olympus OM-D E-M5 in test
Olympus OM-D E-M5 in test

Constructie si utilizare

Olympus OM-D are un body construit din metal si – in plus – este etanseizat impotriva interperiilor. Un aspect cu care doar putine aparate foto mirrorless se pot lauda. Se simte bine in mana, are aspect retro placut si – as putea spune – iti ofera un feeling profesional in utilizare. Este exact genul de aparat mirrorless pe care mi l-as dori. Cu design placut, retro, cu performante foarte bune si suficient de compact si usor pentru a fi comod.

Olympus OM-D E-M5 include un procesor de imagine True Pic IV iar valorile ISO se incadreaza in intervalul 100-25.600.  Camera nu are blitz incorporat, dar patina pentru blitz extern il face compatibil cu toata gama de accesorii si blitzuri Olympus. Mi-a placut ca am gasit in cutia aparatului si blitzul ce se ataseaza pe patina. Nu toate mirrorless-urile vin cu blitz inclus in pachet. Focalizarea automata se face cu detectia contrastului, multi-zona (35 de zone). Senzorul de expunere evalueaza 354 de zone din cadru pentru a alege setarile optime de expunere, indiferent de scena sau de subiectul fotografiat.

Olympus OM-D E-M5 in test
Olympus OM-D E-M5 in test

Stabilizarea de imagine este integrata in body si actioneaza pe 5 axe la nivelul senzorului. Performantele sistemului de stabilizare le-am observat din primul moment, cand am facut fotografii noaptea, in parc cu OM-D-ul. Este intr-adevar un sistem de stabilizare care functioneaza excelent si care mi-a permis sa fac fotografii clare, nemiscate chiar si cu timpi de expunere de maxim 1 secunda!! Este o performanta si cu siguranta reuseste sa compenseze din „lipsurile” obiectivului de kit, care nu m-a multumit de loc din punct de vedere al luminozitatii.

Punctual, pentru ca v-am zis ca e un review „condensat”, alte impresii despre caracteristici, constructie si utilizare:

  • Vizorul electronic este OK, imi place cum este afisata imaginea (desi nu ma declar de loc un fan al acestui mod de vizare – prefer optic) dar nu l-am folosit prea mult deoarece ecranul LCD rabatabil iti face viata mai usoara de cele mai multe ori.
  • Ecranul LCD are diagonala de 3inch si 600.000 de pixeli, iar vizorul electronic arezolutie 800x600px si 1.44 milioane de pixeli.
  • Stabilizarea de imagine este cu adevarat excelenta (am mai zis asta? Pai tocmai… 🙂 )
  • Cu obiectivul de kit pare destul de voluminos (pentru un mirrorless) dar este un aparat care se potriveste perfect cu un obiectiv cu focala fixa, luminos. Un Olympus OM-D cu obiectiv de 30mm f/14 ar fi o „combinatie” foarte reusita, pe care mi l-as dori-o.

Si ca sa va lamuriti cum e cu meniul si sa vedeti cat de multe optiuni exista, v-am pregatit un set de 13 imagini cu acesta (13, ca sa fie cu noroc!)

Calitatea imaginilor, ISO, temperatura de culoare si focalizare

Asa cum v-am aratat si in articolul de acum cateva zile, calitatea imaginilor este de top. Nu sunt singurul care spune asta, dar Olympus OM-D stabileste un nou standard in ceea ce priveste performantele unui aparat foto mirrorless (din punct de vedere al calitatii imaginilor, bineinteles). La fel de mult mi-a placut si sistemul de masurare a expunerii si colorimetrul integrat, care reuseste sa seteze automat temperatura de culoare in asa fel incat fotografiile sa fie echilibrate, cu o cromatica buna indiferent de situatie. Chiar si noaptea, cand am avut surse de lumina de temperaturi de culoare diferite, Olympus OM-D s-a descurcat impecabil, dupa cum puteti vedea in fotografiile de mai jos.

Pe scurt, din punct de vedere al calitatii imaginilor, trebuie remarcate urmatoarele:

  • Performantele foarte bune la ISO mare (desi multi contesta asta si spun ca Olympus utilizeaza valori ISO reale mai mici la nivelul senzorului decat cele afisate de aparat, pentru a oferi un nivel al zgomotului de imagine „aparent” mai redus – fapt confirmat oarecum de timpii anormali de lungi de expunere pe care a trebuit sa ii utilizez chiar si la ISO 1600 de exemplu – trebuie sa ii apreciem meritele pe deplin: calitatea imaginilor este de top.
  • Imi place ca poti edita fisierele RAW si chiar si cele JPEG direct din meniu, aplicand o multime de setari sau filtrele artistice. E o functie utila, mai ales atunci cand calatoresti si vrei sa iti „ocupi timpul” cu ceva. Altfel, nu vad de ce fotografii entuziasti sau profesionisti care vor alege OM-Dul ar prelucra imaginile pe ecranul LCD de 3 inch cand pot face asta chiar si mai bine pe un PC/Laptop).
  • Desi aparatul are tendinta de a aplica un filtru de reducere a zgomotului de imagine destul de pronuntat pe fisierele JPEG (si din acest motiv uneori ai impresia ca pierzi din detalii desi nu ar trebui), cele mai bune rezultate se pot obtine din RAW, acolo unde senzorul isi arata cu adevarat performantele. De incercat!
  • Masurarea expunerii si colorimetrul functioneaza impecabil. N-am avut probleme indiferent de conditiile de iluminare.
  • Sistemul de focalizare este rapid, dar rateaza in conditii de iluminare slaba, la fel ca majoritatea aparatelor care se bazeaza pe detectia constrastului pentru realizarea punerii la punct. Problema e ca uneori e dificil de observat pe ecran sau in vizior daca a facut focalizarea corecta. La fel ca si la Fuji X10, OM-Dul are momente cand afiseaza confirmarea realizarii punerii la punct corecte desi in realitate cadrul iese neclar… E nevoie de practica pentru a va da seama daca a facut sau nu focusul corect. Repet, asta se aplica doar seara/noaptea/in conditii de iluminare slaba. Ziua sau cand lumina este suficienta, punerea la punct este (foarte) rapida si precisa.

Fotografii de noapte cu Olympus OM-D E-M5

Imaginile de noapte facute cu ISO 1600 (majoritatea) si timpi de expunere medii de 1/10 secunde. Chiar si asa imaginile au iesit excelente, fara a fi nevoie de un trepied. Din nou spun, sistemul de stabilizare integrat in Olympus OM-D este excelent. Balansul de alb a fost pe „auto”, pentru ca desi nu imi place sa fotografiez asa, am vrut sa vad ce stie sa faca aparatul singur. Iata rezultatele. Eu zic ca sunt de nota 10.

Format fisiere, conectivitate si stocare

Se pot inregistra atat imagini in format JPEG dar si RAW (sau RAW+JPEG simultan). Stocarea se face pe carduri SD/SDHC/SDXD de pana la 64GB. Montura Mycro4/3 Lens Mount asigura compatibilitatea cu toata gama de obiective Olympus sau Panasonic destinate formatului M4/3.

Camera cantareste 425 de grame (fara baterie) si are dimensiuni 122 x 89 x 43 mm. CU obiectivul de kit cantareste aproximativ 700 de grame, ceea ce il transforma in aparatul perfect pentru calatorii si drumetii.

Pret

Olympus OM-D E-M5 este disponibil in Romania la un pret de 4.999 lei in varianta body sau 5.999 lei in kit cu obiectivul 12-50mm f/3.5-6.3.

Concluzii

Olympus OM-D este un aparat cu care cu greu ii pot gasi un cusur. Concluzia in cazul lui este scurta: este poate cel mai bun aparat foto mirrorless pe care l-am testat pana acum. Din pacate, are un pret destul de ridicat (daca il comparam cu DSLR-urile) dar daca ma gandesc ca e la aproape acelasi pret ca si Fuji X100 care are obiectiv fix si performante mai slabe, atunci cu siguranta Olympus OM-D nu mai pare a avea un pret atat de piperat. OM-D este un aparat pe care mi l-as lua fara sa mai stau pe ganduri (si nu pot afirma asta despre multe aparate – cei care au citit review-urile mele stiu…).

vezi-promotia-acum

Nota Clubul Foto: 9/10

ACCESORII RECOMANDATE:

Bile albe:

  • Calitatea imaginilor excelenta chiar si la valori ISO ridicate
  • Stabilizarea de imagine performanta
  • Ecran LCD rabatabil
  • O multime de setari si functii personalizabile
  • Constructia body-ului este de calitate, rezistent la interperii (etanseizat)
  • O multime de efecte si scene presetate plus posibilitatea de a edita fotografiile (RAW/JPEG) direct din aparat
  • Posibilitatea de a customiza aproape orice functie sau buton al aparatului
  • Atat sistemul de masurare a expunerii cat si colormietrul functioneaza aproape impecabil in modul automat (inclusiv alegerea temperaturii de culoare corecte in cadre cu surse de lumina diferite)
  • Acuratetea reprezentarii culorilor si a detaliilor (mai ales in format RAW)
  • Filmare Full HD de calitate, cu focalizare automata in timul filmarii (rapida si precisa)

Bile negre:

  • Acuratetea sistemului AF in lumina slaba
  • Cele doua rotite de selectie sunt destul de greu accesibile
  • Pierde din detalii in JPEG (filtrul NR prea puternic)
  • Meniul foarte aglomerat – necesita acomodare
  • Rotitele de selectie se pot atinge/rotii accidenctal

16 COMENTARII

    • Mi se pare mult mai bun OM-D-ul chiar daca are senzor mai mic. Iar obiectivele Olympus sunt mai performante (cel putin cel de kit si cateva fixe sunt asa)

  1. sunt adeptul lor. am lucrat cu olimpus 400, multumit de el, acum am un lumis g1 deasemeni f multumit. mic, usor, indamanos, excelent in excursii. modelele mai noi, ca si cel prezentat e ideal oriunde.

  2. Buna, eu am un EP-M2, cu acelasi senzor. In opinia Dvs, calitatea imaginilor EP-M2 se apropie de OM-D5?

Comments are closed.