Olympus OM-D E-M5 Mark II a „aterizat” saptamana trecuta in redactia Clubului Foto pentru teste. Un aparat foto mirrorless pe care l-am apreciat inca de la prima generatie pentru performantele sale si care, odata cu lansarea modelului „Mark II”, promite o revenire in forta. Este singurul mirrorless de pe piata capabil sa inregistreze imagini la 40 si 65 de megapixeli si face asta cu ajutorul unei tehnologii inovatoare. Este aparatul despre care ati putut citi inca de duminica aici si pe care vi-l dezvaluim astazi, cu ocazia sosirii sale pe rafturile magazinelor din Romania!

Olympus OM-D E-M5 Mark II in test

Olympus OM-D E-M5 Mark II in test
Olympus OM-D E-M5 Mark II in test

Specificatii tehnice Olympus OM-D E-M5 Mk.II:

  • Aparat Mirrorless cu senzor Micro 4/3 (17.3 x 13 mm, factor crop 2x)
  • Rezolutie senzor: 16 megapixeli (40MPx in modul extins)
  • ISO 200 – 12.800 (extins 100-25.600)
  • Stabilizare integrata pe 5 axe (sensor-shift)
  • Procesor de imagine TruePic VII
  • 81 de puncte de focus
  • Ecran LCD rabatabil-lateral, 3 inch, sensibil la atingere
  • Vizor electronic cu acoperire 100% a cadrului
  • Timp de expunere: 1/16.000 – 60s (max 1/8000 cu obturatorul mecanic)
  • Patina pentru blitz extern, conector X-Sync
  • Timp de expunere pentru sincronizare cu blitzul: 1/250 sec
  • Fotografiere in rafala cu pana la 10fps (5fps cu AF continuu)
  • Filmare full HD 1920 x 1080 (60p, 50p, 30p, 25p, 24p), format MPEG-4, H.264, max. 77Mbps
  • Autonomie aprox 310 cadre
  • Acumulator BLN-1
  • Greutate 469g (body)
  • Dimensiuni body: 124 x 85 x 45 mm

Constructie si utilizare

Olympus OM-D E-M5 Mark II continua in stilul cu care ne-am obisnuit de la predecesorul sau. Exteriorul este similar, aparatul fiind etanseizat impotriva intemperiilor (praf, stropi de apa, etc). Designul “retro” este completat de ecranul LCD rabatabil lateral si de cateva imbuntatiri ce tin de ergonomie. O privire atenta asupra butoanelor si rotitelor aflate pe carcasa aparatului ne asigura de faptul ca specialistii Olympus au tinut cont de parerile utilizatorilor lui E-M5 in privinta noii configuratii a controalelor.

Iata mai sus cum arata body-ul fara obiectiv. Este important de retinut faptul ca Micro 4/3 este, in prezent,  sistemul cu cel mai mare numar de obiective pentru mirrorless de pe piata, iar noul Olympus OM-D Mark II este compatibil cu aproape 80 de obiective cu montura Micro 4/3.

Din punct de vedere al dimensiunilor, body-ul lui E-M5 II este similar modelului precedent. Are acelasi look „retro” pe care l-am apreciat si la generatia anterioara dar acum butoanele sunt mai bine amplasate pe body, accesul la functii find mai facil. Per total E-M5 II castiga cateva puncte in plus la capitolul ergonomie.

In partea de sus avem, in stanga, rotita de selectie pentru modurile de fotografiere, care poate fi blocata impotriva rotirii accidenctale apasand butonul central. In partea dreapta a prismei de vizare se afla declansatorul, alaturi de cele doua rotite de selectie (pentru timp si diafragma, in modul manual, sau alte functii personalizabile din meniu). Tot aici se regasesc si cateva butoane cu functie personalizabila din meniu („Fn”), care implicit sunt setate sa activeze functia HDR, setarea highlights&shadows (Curves) si alegerea modalitatii de incadrare (vizare pe ecranul LCD sau prin vizor).

Spatele aparatului ofera acces la alte butoane, multe tot cu functie personalizabila. Aici se regaseste si ecranul LCD rabatabil, sensibil la atingere, care poate fi utilizat pentru incadrare, vizualizare si efectuarea setarilor, dar si pentru stabilirea rapida a zonei de focalizare, sau declansare „one-touch” (prin simpla atingere cu degetul a ecranului – ca la smartphone). Vizorul este printre cele mai bune pe care le-am testat pana acum si are un senzor IR pentru activarea/dezactivarea lui automata, atunci cand duceti aparatul la ochi.

Pe laterale avem usita de acces la slotul de card (SD/SDHC/SDXC) dar si conectorii hardware (HDMI, mini-USB si Microfon). In partea de jos avem usita de acces la acumulator (care ofera o autonomie de peste 300 de cadre, conform testului meu) si filetul pentru trepied, centrat pe axul optic al obiectivului.

Ce mi-a placut cel mai mult la E-M5 II din punct de vedere al modului de utilizare a fost viteza cu care raspunde la comenzi. Nu doar in meniu, dar si atunci cand vizualizam imaginile de pe card, aparatul se misca extrem de repede, iar zoom-ul pe fotografii (pentru confirmarea focusului de exemplu) se face aproape instant. Asadar, pe langa unele aspecte mai mult sau mai putin subiective, cum ar fi cele legate de pozitia butoanelor pe body, utilitatea etanseizarii pentru 90% din fotografi sau a ecranului sensibil la atingere, pana la urma experienta de utilizare este foarte mult influentata de viteza cu care aparatul raspunde la comenzi. La acest capitol E-M5 Mk.II ia nota 10.

Cateva ‘highlights’ cu privire la body-ul si modul de utilizare al lui E-M5, ca o concluzie a acestui capitol al testului:

  • Vizorul electronic este unul din cele mai bune de pe piata, cu rezolutie mare, framerate bun si lag insesizabil
  • Body-ul este metalic, solid, etanseizat impotriva intemperiilor – deci nu aveti de ce sa va faceti griji daca iesiti la fotografiat in ploaie sau pe ninsoare abundenta
  • Raspunde repede la comenzi
  • Este compatibil cu aproape 80 de obiective cu montura Micro 4/3
  • Ecranul LCD rabatabil si sensibil la atingere ajuta la realizarea setarilor mai simplu si mai rapid

Meniurile

Meniul lui Olympus OM-D E-M5 Mk. II este foarte asemanator cu cel al modelului precedent, iar asta reprezinta un plus, fiind la fel de bine „dotat” din punct de vedere software, venind acum chiar si cu cateva functionalitati in plus.

Punctual, cateva din functiile pe care le regasim in meniul lui E-M5 Mark II:

  • Wi-Fi
  • Convertor RAW integrat
  • Inregistrare imagini la 40Mpx
  • Time-Lapse (intervalometru), HDR (multi-cadru), conversie in A/N, expunere multipla sau braketing (de ISO, WB, expunere)
  • Setarea numarul de cadre pe secunda pe care aparatul le va inregistra in modul “rafala”
  • Customizarea sistemului autofocus si de stabilizare
  • Personalizarea functiei (aproape) a oricarui buton de pe body
  • Controlul nivelului de detalii din zonele de umbra sau cu contrast ridicat, utilizand un sistem de ajustare similar “Curves” din Photoshop
  • Functie pentru realizarea colajelor (din 2 pana la 5 cadre)
  • Suprapuneri de cadre (expuneri multiple)
  • Functia focus peaking, care ajuta extrem de mult la focalizarea manuala
  • Ajustarea nivelului de inregistrare al sunetului pentru filmare, al framerate-ului, alegerea compresiei si filmarea in modurile P/A/S/M

Totusi este de notat faptul ca structura meniului necesita o scurta perioada de acomodare, mai ales ca functiile extinse nu se regasesc la prima vedere ci trebuie sa “sapati” dupa ele prin submeniuri…

Toate imaginile cu meniul lui Olympus OM-D E-M5 II:

 

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Niponii ne-au “ademenit” cu un nou senzor, tot de 16 megapixeli, care cel putin pe hartie ar trebui sa fie mai performant, deoarece conform comunicatului oficial acesta a fost reproiectat. Cea mai vizibila diferenta fata de generatia anterioara se poate observa in fotografiile de noapte, putin mai jos, in urmatorul capitol al review-ului, acolo unde la valori ISO ridicate noul senzor ofera un plus de calitate si mai putina granulatie vizibila. Sa vedem cum se descurca Olympus E-M1 in realitate, pe teren, acolo unde l-am solicitat cel mai mult, in cele cateva zile de teste pe care le-am avut la dispozitie si cateva concluzii la acest capitol.

Referitor la calitatea imaginilor:

  • Fotografiile au culori vii si contrast echilibrat, fiind exact asa cum ma asteptam de la un aparat de acest calibru
  • Masurarea expunerii si colorimetrul integrat functioneaza impecabil. N-am avut probleme indiferent de conditiile de iluminare (a se vedea si capitolul urmator, la fotografiile realizate seara)
  • Noul OM-D aplica un filtru de reducere a zgomotului de imagine mai putin pronuntat ca modelul anterior, asadar imaginile, chiar si JPEG, arata over-all mai bine
  • Sistemul de focalizare este foarte rapid si precis, depasind chiar anumite camere mirrorless din cu totul alte segmente de pret… Nota 10 pentru Olympus si la acest capitol!
  • Sistemul de stabilizare integrat in senzor, pe care l-am laudat si la primul E-M5, reuseste sa impresioneze de fiecare data. Pot spune fara rezerve ca este cel mai performant sistem de stabilizare integrat intr-un aparat dintre toate pe care le-am testat pana acum, de la alte branduri.

ISO 200 (valoarea minima nativa a senzorului)

Crop 100% la ISO 200:

 

Alte imagini din test, fara filtre sau efecte aplicate si fara prelucrare (JPEG-uri direct de pe card):

 

Fotografii de noapte (la valori ISO ridicate)

Iata cateva imagini trase la ISO 3200, 5000 si 6400 noaptea, in Centrul Vechi al Capitalei. BIneinteles, imaginile nu sunt prelucrate. Sunt JPEG-uri direct de pe card, doar cu resize.

Stabilizarea de imagine este integrata in body si actioneaza pe 5 axe la nivelul senzorului. Performantele sistemului de stabilizare le-am observat din primul moment, cand am facut fotografii noaptea. Este intr-adevar un sistem de stabilizare care functioneaza excelent si care mi-a permis sa fac fotografii clare, nemiscate chiar si cu timpi de expunere de maxim 1 secunda!!

Testul ISO de noapte

Mai jos am pregatit si niste cadre 100% crop, la aceste valori ISO, pentru a putea analiza granulatia.

ISO 3200

Crop 100% ISO 3200

ISO 5000

Crop 100% ISO 5000

ISO 6400

Crop 100% ISO 6400

 

Imagini la 40 si 65 megapixeli

In interior, noul Olympus OM-D E-M5 Mark II este construit in jurul unui senzor CMOS Micro 4/3 (factor crop 2x) ce ofera o rezolutie de 16 megapixeli. Atat senzorul cat si sistemul de stabilizare pe 5 axe care s-au remarcat la modelul precedent au fost acum reproiectate, iar de aici deriva si principala noutate adusa de E-M5 Mark II: aparatul este capabil sa surprinda imagini de pana la 40MP (JPEG) si 65MP (RAW ORF) folosind sistemul de stabilizare pentru a translata rapid senzorul pe doua axe si inregistrarea rapida a unui set de cadre (40-Megapixel High-Res Shot mode).

Sistemul sensor-shift si stabilizarea pe 5 axe
Sistemul sensor-shift si stabilizarea pe 5 axe

Dupa fiecare cadru, senzorul este translatat automat pe o distanta echivalenta cu jumatate de “pixel”, algoritmul intern al aparatului asigurand prelucrarea finala a setului de cadre si realizarea unei singure fotografii cu rezolutia mai sus mentionata. In lumea foto aceasta nu este neaparat o tehnologie noua, fiind similara celei prezentate de Hasselblad anul trecut, dar este pentru prima data cand o astfel de tehnologie este integrata in aparatele dedicate consumatorilor si nu in modele dedicate exclusiv profesionistilor. Astfel noul Olympus OM-D E-M5 Mark II este capabil sa surprinda imagini similare din punct de vedere al rezolutiei cu aparatele DSLR cu senzori de 35-40 de megapixeli.

Dar, cum se descurca in practica?

Foto test 1:

Cadrul original:

Crop 100% din cadrul realizat la 16Mpx (rezolutia fizica a senzorului)

Crop 100% din cadrul realizat la 40Mpx

Foto test 2:

Crop 100% din cadrul realizat la 16Mpx (rezolutia fizica a senzorului)

Crop 100% din cadrul realizat la 40Mpx

Foto test 3:

Cadrul original:

Crop 100% din cadrul realizat la 16Mpx (rezolutia fizica a senzorului)

Crop 100% din cadrul realizat la 40Mpx

  • Punctele forte ale acestui sistem? Posiblitatea de a inregistra imagini cu o rezolutie foarte mare, mult mai mare decat cea oferita pana acum de oricare alt mirrorless.
  • Punctele slabe? Inregistrarea consecutiva a cadrelor implica asezarea aparatului pe un trepied si fotografierea unui subiect static si, cest mod de inregistrare, functioneaza cu sensibilitati de pana la ISO 1600 si un timp de expunere intre 1/16.000 si 8s.

Download fisiere originale la 40Mpx si 16Mpx

Pentru ca v-am promis fotografii hi-res pe care sa le puteti descarca si analiza in voie pe ecranul laptopului vostru, iata mai jos linkurile catre fotografiile originale din acest test:

 

Filtre si efecte speciale

Inca un capitol la care Olympus Om-D E-M5 Mark II sta mai bine decat multe alte aparate “cu pretentii” este cel al filtrelor si efectelor speciale ce pot fi aplicate pe fotografii direct din meniu. Efecte precum Dramatic Tone, Miniatura, Sepia, Cross Proces, Hi/Low Key, Poster sau Soft Focus pot fi obtinute foarte usor din meniul Art. Toate filtrele pot fi personalizate dupa bunul plac, pentru fiecare existand cel putin 3 variatiuni. Ati fotografiat si ati uitat sa aplicati inainte efectul dorit? Nimic mai simplu: orice imagine poate fi editata ulterior si i se pot aplica oricare din aceste efecte.

Iata cateva imagini cu efectele speciale din meniul lui E-M5 Mk.II:

Filtrele „ART”

Filtrul Miniatura (Diorama):

Filtrul Soft Focus:

Filtrul Vintage:

Filtrul Dramatic Tone:

Filtrul Grainy Black & White:

In plus, functia ART BKT (Art Bracketing) este dedicata celor care se decid greu: aparatul inregistreaza un cadru si ii aplica filtrele si efectele din meniu. Iata rezultatul:

Filtrele Pop Art, Cross process, Poster, B&W, Vintage si Retro

 

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

  • Autonomie: Olympus Om-D E-M5 II este alimentat de la un acumulator tip BLN-1 care ii asigura o autonomie de aproximativ 310 cadre, conform producatorului. Dupa aproximativ 200 de cadre realizate intr-o sesiune de 3 ore, ziua, la o termperatura de 10 grade, indicatorul de nivel al acumulatorului era la jumatate. Asadar, puteti chiar depasi aceasta valoare de 310 cadre, cu un management bun al acumulatorului (folositi vizorul in locul ecranului pt incadrare, etc).
  • Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal),  RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (60, 50, 30, 24 fps) cu sunet MONO, in format MPEG-4 (compresie H.264).
  • Conectivitate: Olympus OM-D E-M5 II are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern.
  • Wirelesss: E-M5 Mark II este compatibil cu orice tableta sau smartphone cu Android sau iOS, gratie conectivitatii Wi-Fi integrate. Aceasta permite nu doar transferul rapid al fotografiilor si al secventelor video de pe aparat pe smartphone ci si declansarea de la distanta, utilizand ecranul smartphone-ului pentru setari si pentru vizualizarea incadrarii.
  • Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
  • Greutate si dimensiuni: Olympus OM-D E-M5 Mark II cantareste 469 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 124 x 85 x 45 mm (fara obiectivul de kit).

Ce se gaseste in cutie?

In cutia kitului Olympus OM-D E-M5 Mark II se gasesc manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie, cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul dar si un cablu audio-video si unul USB plus capacele pt obiectiv si body si un blitz compact care se monteaza pe patina aparatului.

Pret Olympus OM-D E-M5 Mark II in Romania

Olympus OM-D E-M5 Mark II se gaseste deja in magazinele foto din Romania, in doua variante:

In plus, beneficiaza si de 3 ani garantie, iar cei care achizitioneaza noul OM-D pana la 31 Martie se pot bucura si de niste bonusuri. Click aici pentru detalii.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Noul membru al familiei OM-D de la Olympus reuseste sa faca o impresie buna, fara indoiala. Acum doi ani, atunci cand am testat primul E-M5 am afirmat ca acela era cel mai bun mirrorless la momentul respectiv. Acum, noul Olympus OM-D E-M5 Mark II reuseste la randul sau sa ridice stacheta si sa se pozitioneze intre primele modele din orice clasament mirrorless. Imbunatatit in punctele cheie si cu o functie unica in acest moment (posibilitatea de a inregistra fotografii la 40 si 65Mpx), noul OM-D primeste astazi una din cele mai mari note pe care i-am acordat-o unui aparat foto mirrorless pana acum, aici, la Clubul Foto.

Nota Clubul Foto: 9/10

  • Pentru un review despre trairi si emotii la utilizarea acestui aparat va invit sa cititi articolul lui Bogdan Tache.

Bile albe:

  • Calitatea imaginilor excelenta chiar si la valori ISO ridicate
  • Stabilizarea de imagine performanta
  • Mod “Auto” versatil
  • Ecran rabatabil, multi-touch
  • Focalizare foarte rapida si precisa (AF cu detectie de faza la nivelul senzorului – PDAF)
  • Filmare Full HD 60p cu setari manuale (inclusiv in modurile P/A/S/M), max. 77Mbps H.264 si intrare microfon stereo extern
  • Obturator silentios, intarziere la declansare insesizabila
  • O multime de setari si functii personalizabile
  • Constructia body-ului este de calitate, rezistent la interperii (etanseizat)
  • Functii Timelapse, HDR multi-cadru si o multime de filtre si efecte speciale personalizabile din meniu
  • O multime de efecte si scene presetate plus posibilitatea de a edita fotografiile (RAW/JPEG) direct din aparat
  • Constructie solida, body etanseizat
  • Acces rapid la functii, butoane personalizabile
  • Atat sistemul de masurare a expunerii cat si colormietrul functioneaza aproape impecabil in modul automat (inclusiv alegerea temperaturii de culoare corecte in cadre cu surse de lumina diferite)
  • Fotografiere in rafala cu pana la 10fps
  • Timp de expunere minim 1/16.000
  • Acuratetea reprezentarii culorilor si a detaliilor (mai ales in format RAW)
  • Filmare Full HD de calitate, cu focalizare automata in timul filmarii (rapida si precisa)
  • Wi-Fi integrat

Bile negre:

  • Inregistrarea imaginilor la 40/65Mpx implica utilizarea unui trepied si poate fi utilizata doar pentru subiecte statice
  • Doar un singur slot pentru carduri SD
  • Multitudinea de butoane si optiuni din meniu poate genera confuzii la inceput, asadar o perioada de acomodare este necesara
  • Autonomie redusa cu functia WiFi pornita
  • Lipsa blitzului integrat (vine totusi in cutie alaturi de un blitz destul de mic, care se monteaza pe patina, cu numar de ghid 13 si care poate declansa wireless (optic) slave-uri)

BONUS: o pagina de istorie

Olympus OM-D E-M5 Mark II fata in fata cu modelul din anii ’70 care a inspirat designul variantei digitale – Olympus OM-10