Aparatul cu care Olympus incearca o redefinire a camerelor Mirrorless este aici. Olympus OM-D E-M5 Mark II, inlocuieste modelul lansat acum doi ani, care a fost unul din cele mai performante aprate foto mirrorless de pe piata (review aici si un test-drive aici) si aduce o noutate absoluta in aceasta categorie de aparate: o noua tehnologie permite surprinderea unor imagini cu o rezolutie de pana la 40 de megapixeli, utilizand senzorul si sistemul de stabilizare pe cinci axe, ambele reproiectate fata de generatia anterioara.

Olympus OM-D E-M5 Mark II

Olympus OM-D E-M5 Mark II
Olympus OM-D E-M5 Mark II

Olympus OM-D E-M5 Mark II continua in stilul cu care ne-am obisnuit de la predecesorul sau. Exteriorul este similar, aparatul fiind etanseizat impotriva intemperiilor (praf, stropi de apa, etc). Designul „retro” este completat de ecranul LCD rabatabil lateral si de cateva imbuntatiri ce tin de ergonomie. O privire atenta asupra butoanelor si rotitelor aflate pe carcasa aparatului ne asigura de faptul ca specialistii Olympus au tinut cont de parerile utilizatorilor lui E-M5 in privinta noii configuratii a controalelor.

Olympus OM-D E-M5 II
Olympus OM-D E-M5 II

In interior, noul Olympus OM-D E-M5 Mark II este construit in jurul unui senzor CMOS Micro 4/3 (factor crop 2x) ce ofera o rezolutie de 16 megapixeli. Atat senzorul cat si sistemul de stabilizare pe 5 axe care s-au remarcat la modelul precedent au fost acum reproiectate, iar de aici deriva si principala noutate adusa de E-M5 Mark II: aparatul este capabil sa surprinda imagini de pana la 40MP (JPEG) si 65MP (RAW ORF) folosind sistemul de stabilizare pentru a translata rapid senzorul pe doua axe si inregistrarea rapida a unui set de cadre (40-Megapixel High-Res Shot mode).

Sistemul sensor-shift si stabilizarea pe 5 axe
Sistemul sensor-shift si stabilizarea pe 5 axe

Dupa fiecare cadru, senzorul este translatat automat pe o distanta echivalenta cu jumatate de „pixel”, algoritmul intern al aparatului asigurand prelucrarea finala a setului de cadre si realizarea unei singure fotografii cu rezolutia mai sus mentionata. In lumea foto aceasta nu este neaparat o tehnologie noua, fiind similara celei prezentate de Hasselblad anul trecut, dar este pentru prima data cand o astfel de tehnologie este integrata in aparatele dedicate consumatorilor si nu in modele dedicate exclusiv profesionistilor. Astfel, cel putin la nivel teoretic, noul Olympus OM-D E-M5 Mark II este capabil sa surprinda imagini similare din punct de vedere al rezolutiei cu aparatele DSLR cu senzori de 35-40 de megapixeli.

Olympus E-M5 II, acum cu ecran rabatabil lateral
Olympus E-M5 II, acum cu ecran rabatabil lateral

Totusi, exista si cateva limitari: acest mod de inregistrare functioneaza cu sensibilitati de pana la ISO 1600 si un timp de expunere intre 1/16.000 si 8s, iar inregistrarea cadrelor consecutive dureaza aproximativ 1 secunda (la timpi de expunere scurti). Asadar, inregistrarea imaginilor la rezolutie extinsa nu este posibila decat pentru subiecte statice.

In rest, noul Olympus OM-D E-M5 II vine cu Wi-Fi integrat, are capacitatea de a inregistra pana la 10 cadre pe secunda (5 cu AF continuu), are 81 de puncte de focalizare si poate inregistra video in format 1080 60p Full HD si vine cu un pachet bogat de filtre si efecte speciale care pot fi aplicate direct din meniu.

Noul Olympus va ajunge in magazine, cel mai probabil, la sfarsitul acestei luni si va avea un pret de aproximativ 900 de Euro (body only). Va fi disponibil in doua variante: negru si argintiu.

Tot astazi compania nipona a prezentat si noua varianta a obiectivului super-zoom 14-150mm f/4.0-5.6 II, cu un design putin modificat si un tratament anti-reflex al lentilelor imbunatatit, dar si un nou firmware pentru Olympus OM-D E-M5 (modelul lansat acum doi ani), care imbunatateste fotografierea in rafala.

Olympus OM-D E-M5 Mark II – specificatii tehnice pe scurt:

  • Aparat Mirrorless cu senzor Micro 4/3 (17.3 x 13 mm, factor crop 2x)
  • Rezolutie senzor: 16 megapixeli (40MPx in modul extins)
  • ISO 200 – 12.800 (extins 100-25.600)
  • Stabilizare integrata pe 5 axe (sensor-shift)
  • Procesor de imagine TruePic VII
  • 81 de puncte de focus
  • Ecran LCD rabatabil-lateral, 3 inch, sensibil la atingere
  • Vizor electronic cu acoperire 100% a cadrului
  • Timp de expunere: 1/16.000 – 60s
  • Patina pentru blitz extern, conector X-Sync
  • Timp de expunere pentru sincronizare cu blitzul: 1/250 sec
  • Fotografiere in rafala cu pana la 10fps (5fps cu AF continuu)
  • Filmare full HD 1920 x 1080 (60p, 50p, 30p, 25p, 24p), format MPEG-4, H.264
  • Autonomie aprox 310 cadre
  • Acumulator BLN-1
  • Greutate 469g (body)
  • Dimensiuni body: 124 x 85 x 45 mm

Alte imagini cu noul Olympus OM-D E-M5 II:

OM-D E-M5 Mark II
OM-D E-M5 Mark II
OM-D E-M5 Mark II cu vizorul Red Dot Sight (accesoriu optional)
OM-D E-M5 Mark II cu vizorul Red Dot Sight (accesoriu optional)
OM-D E-M5 Mark II
OM-D E-M5 Mark II
Olympus OM-D E-M5 II cu blitz atasat
Olympus OM-D E-M5 II cu blitz atasat
Olympus OM-D E-M5 M2
Olympus OM-D E-M5 M2