Conform siteului 43rumors.com, Olympus pregateste un succesor pentru actualul mirrorless OM-D E-M5, care va include o tehnologie noua. Aceasta va permite inregistrarea imaginilor la o rezolutie de aproximativ 40MPx utilizand un senzor „conventional” de 16 megapixeli. Cum va fi posibil? Este destul de simplu si ingenios in acelasi timp: utilizand (probabil) sistemul de stabilizare Olympus care asigura „miscarea” (translatarea) senzorului pe 4 axe, aparatul va inregistra trei cadre consecutive pe care le va combina intr-o singura imagine, de aproximativ 40 (48?) megapixeli. Astfel, noul Olympus OM-D E-M5 II (asa cum probabil va fi denumit), va putea inegistra imagini la doua rezolutii „native” 16 sau 48 megapixeli, in functie de necesitati, utilizand tehnologia „senzor-shift”.
Vestea buna este ca aceasta tehnologie va permite utilizarea obiectivelor actuale, chiar daca acestea nu sunt „optimizate” pentru rezolutii atat de mari dar, vestea proasta este ca cel mai proabil acest sistem este util doar atunci cand fotografiam subiecte statice (datorita sistemului care necesita inregistrarea a trei cadre consecutive ale aceluias subiect).
Ideea Olympus nu este tocmai noua. Anul trecut, Hasselblad au prezentat modelul H4D-200MS care putea inregistra imagini la o rezolutie maxima de 200 megapixeli. Pentru asemenea rezultate, Hasselblad a dezvoltat tehnologia “Multi-Shot Piezo Frame” care inregistreaza sase imagini ale aceluias cadru pe care le combina intr-un singur fisier cu rezolutia amintita mai sus. Acum, daca zvonurile devin realitate, se pare ca Olympus va utiliza o tehnologie asemanatoare, in noul lor OM-D E-M5 II.
Totusi, aceasta functionalitate ne ridica si cateva semne de intrebare. Pana in februarie, cand se va lansa cel mai probabil succesorul actualului Olympus OM-D E-M5, nu vom afla raspunsul la urmatoarele intrebari:
- Sistemul senzor-shift pentru marirea rezolutiei dezvoltat de Olympus va putea fi utilizat si pentru imagini cu subiect in miscare? Sau doar pentru imagini cu subiect static, ca in cazul Hasselblad?
- Fotografiile vor fi doar JPEG sau se va putea inregistra si RAW (teoretic ambele variante sunt posibile din punct de vedere tehnic)
- Va mai functiona sistemul de stabilizare intern atunci cand este utilizata functia senzor-shift?
Ramane sa aflam in februarie daca aceste zvonuri devin sau nu realitate. Cert este ca actualul E-M5 a fost unul din cele mai reusite mirrorless-uri la vremea lui, asadar Olympus ar putea continua traditia si sa ne prezinte un succesor extrem de bun. Aceleasi zvonuri spun ca noul E-M5 II ar putea filma la rezolutie 4K, va fi etanseizat impotriva intemperiilor (ca si OM-D E-M1) si va include un vizor electronic mai performant.
Via 43rumors.com si Dpreview.com