O noua zi, un nou aparat in gama mirrorless: Olympus OM-D E-M10. Dupa ce ieri am aflat informatii oficiale despre Fuji X-T1, azi a venit randul celor de la Olympus sa prezinte cel mai compact dar si cel mai accesibil mirrorless din gama OM-D. Este vorba despre E-M10, un aparat foto care ‘imprumuta’ senzorul Micro 4/3 de la modelul E-M5, procesorul de imagine de la varful de gama E-M1 si le integreaza intr-un body mai compact si mai usor.
Olympus E-M10 va fi disponibil din luna februarie 2014 in doua variante de kit: cu obiectivul M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm II R 1:3.5-5.6 la pretul de 3.399 RON sau cu obiectivul M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ, un obiectiv nou, cu zoom electronic la pretul de 3.799 RON. Body-ul va avea pretul de 2.899 RON.
Olympus Om-D E-M10 este construit in jurul senzorului de imagine care s-a consacrat odata cu aparitia pe modelul Olympus OM-D E-M5 in urma cu doi ani, ce ofera o rezolutie de 16 megapixel si o calitate foarte buna a imaginilor chiar si la valori ISO ridicate (vedeti testele noastre de aici si de aici). Procesorul de imagine TruePic VII este cel pe care l-am testat in varful de gama, Olympus E-M1, iar sistemul de stabilizare este unul conventional, cu stabilizare pe 3 axe (nu pe 5 axe cum este in cazul lui E-M1/5). Ca design aparatul este foarte asemanator modelului E-M5, dar este mai compact cu 10-15% si mai usor. In plus, in kit cu noul obiectiv retractabil Olympus 14-42mm f/3.5-5.6 aparatul este aproape la fel de compact ca un model din gama PEN, avand totusi avantajul unui vizor electronic cu 1,44 milioane de pixeli. In plus, Olympus OM-D E-M10 este capabil sa inregistreze filme in format Full HD 1080 30p cu sunet stereo, are ecran LCD rabatabil si sensibil la atingere si un blitz integrat.
Olympus Om-D E-M10, specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS Micro 4/3
- Rezolutie 16 Megapixeli
- Stabilizare de imagine integrata in senzor, pe 3 axe
- ISO 200-6400
- Wi-Fi integrat
- Timp de expunere 30s-1/4000
- Blitz pop-up integrat, patina pentru blitz extern
- Ecran LCD touch, rabatabil vertical
Alte imagini cu Olympus OM-D E-M10
O fi Fuji miezul dar daca noul mini Df arata ca asta mi-l luam fara sa clipesc. Si cred ca pe asta chiar am sa mi-l iau daca ramane la pretul asta. Probabil ca in state va fi si mai ieftin.
In State e 699$ body si 799$ cu zoom-ul de kit. Mult mai ieftin cum se intampla de altfel cu toate produsele electronice in comparatie cu UE.
Andrei Daniel Petre Super!!! Nu apucasem sa verific. La 26 mil cu tot cu obiectiv este super deal. Mi-l iau. Iuhuuu!
Bogdan Tache. Atenție însă că nu are sistemul de stabilizare pe 5 axe de la E-M5 și E-M1. Stabilizarea pe 5 axe e ceva incredibil. Cu E-M5 și E-M1 pot face poze cu un obiectiv cu distanța focală de 40mm (echivalent format 35mm) la 1/2 secunde din mână. Iar cu 24mm chiar și la 1 secundă. Din punctul ăsta de vedere mai bun ar fi E-M5, care si el e mai ieftin in SUA. E-M10 e superior lui E-M5 prin procesorul de imagine (la E-M1 imaginea jpeg e foarte apropiată de raw) și prin blițul integrat (dacă e adevărat că are bliț integrat). Acestea 2 contra stabilizarea pe 5 aze de la E-M5…e de gândit…
Denis Malciu stiu. Am vazut. Insa eu ma raportez la stilul meu fotografic. Fac street si peisaj. Nu fac low light decat rar si intotdeauna cu trepied si expuneri de peste 1 secunda. Deci pot trai linistit si fara stabilizarea lor pe 5 axe. Iar la banii astia, scuza-ma dar nu are rival.
Denis Malciu Da, lipsa stabilizarii pe 5 axe e un mare minus, dar la pretul asta nici nu cred ca avem ce cere mai mult.
Calin Stan as mai face comparatie si cu stabilizarea de care am parte acum. Am serioase dubii ca asta pe 3 axe de la Oly e mai slaba decat cea de pe Fuji x-e1
Bogdan Tache Corect si asta.
Bogdan Tache Plus ca stabilizarea e inutila si in cazul portretelor sau subiectilor in miscare/viteza. Din cate am citit pe diverse forumuri stabilizarea pe 5 axe aduce cfm CIPA 4 stopuri si nu 5 cum afirma Olympus plus ca marea hiba raportata peste tot (pe care Olympus se pare ca a rezolvat-o odata cu E-M1) era shutter shock-ul intre 1/60 si 1/160. Acum, sfatul meu e ca in cazul oricarui aparat nou trebuie lasata sa treaca o perioada de macar 3 luni intre lansare si achizitionare. Astfel cumparatorul potential poate vedea exact care sunt problemele raportate (in general toate au boli ale copilariei). Cazul Nikon D600 e probabil cel mai concludent in ultimii 2 ani…
Bogdan Tache Exista si obiective premium stabilizare in curtea Fuji. 18-55 f2.8-4 aduce pana la 4 stopuri cfm Fuji (probabil ca 3 cfm CIPA) iar 55-200 f3.5-4.8 4.5 stopuri cfm Fuji (probabil ca 3.5 cfm CIPA). Probabil ca urmatoarele zoom-uri pro 16-55 f2.8 si 50-135 f2.8 vor imbunatati si mai mult sistemul de stabilizare Fuji.
Andrei Daniel Petre Sincer pe mine ma lasa complet rece aceste cifre de laborator. Sunt un simplu fotograf si nu ma simt afectat de toate aceste cifre. As tine cont de shutter shock si alte balarii din astea daca as fi vreun mare maestru international, facand vreun gen de fotografie unde chiar mi-as pune in joc reputatia pentru un 1/40 diferenta de shutter shock. Cred ca s-a ajuns la prea mult sa judecam un aparat dupa astfel de chestii in conditiile in care Bresson a facut bine merci istorie cu un aparat pe care acum il consideram pocnitoare. Si pana la urma Oly asta nou costa cat un telefon mobil!!!!! P.S. am 18-55ul XF de la Fuji, care apropos, costa doar obiectivul mai scump decat tot kitul acesta Olympus……
@Bogdan. Atunci ai dreptate. Mai ales că se pare că E-M10 e superior lui E-M5 la viteză autofocus, are mult mai multe puncte de focus și are focus peaking (excelent cu obiectivele cu focus manual de pe SLR-ul OM). Posesorii de OM/D uri nu prea apreciază obiectivul de kit al lui E-M10, în comparație cu gama de obiective fixe care sunt extraordinare.
La un preț bun pe piața second este panasonic 20mm/F1.7 care e extrem de sharp, și nou zuiko 45mm/F1.8, foarte apreciat.
La preț ceva mai mare dar foarte apreciat e zuiko 12mm/F2. Iar 75mm/F1.8 este o bijuterie dar foarte scump.
Ca zoom este excepțional noul 12-40mm/F2, obiectiv PRO, dar scump rău…
Denis Malciu 🙂 stiu si asta. Am fost unul dintre primii care au primit pentru teste de la Olympus Romania OM-D E-M5 dupa lansare. In scurt timp primesc si E-M1 de la ei cu 12-40ul. Eu sunt indragostit de 75ul lor care este cel mai bun obiectiv cu care am fotografiat pana acum. Am testat si 12le dar nici 17le nu e rau. Daca ne uitam si la preturi….17 e o buna alternativa pentru street. Sistemul micro4/3 beneficiaza de foarte multe obiective. Peste 40 daca imi aduc eu corect aminte. Ai de unde alege lejer. Insa mai spun o data. Acest kit nou (obiectiv plus body) costa cat un iPhone 5c. Pe ultimul il am eu si iti spun ca face niste poze de rahat 🙂 deci nu se compara. P.S. singura obiectie pe care o am la sistemele micro 4/3 este legata de bokeh/dof. In rest cei de la Olympus fac o treaba exceptionala, fara sa se cramponeze de noua moda a mirrorlessurilor FF.
@Bogdan. Scuze, nu am ştiut că le-ai testat deja. Şi panasonic 20mm e ceva deosebit, cu F1.7, şi mai sharp ca zuiko 17mm (dar mai lent la autofocus). La fel, panaleica 25mm pt. F1.4. E-M1 are marele avantaj că poate fi folosit şi cu obiectivele zuiko de DSLR, şi sunt şi câteva zoomuri PRO (un 14-35mm/F2 uluitor, dar scump rău de tot). Dacă primeşti E-M1 înainte să cumperi E-M10 poate că nici nu o să te mai poţi gândi la o altă cameră şi la raportul calitate/preţ…
Da, se poate vorbi de un dezavantaj în cazul DOF-ului mic pentru un senzor 2x crop factor. Dar lucrurile pot fi îndreptate până la un punct folosind obiective cu diafragmă mare şi avem de unde alege. Panaleica 25mm/F1.4 e la DOF aproximativ echivalentul unui 50mm/F2.8 pe FF. Panasonic+Leica au scos acum un F1.2…deci un F2.4 pe FF.
Denis Malciu E-M1 este groaznic de scump. Poate ca imi va ramane la inima dar cu siguranta raneste rau de tot la portofel. Iar noul E-M10 combina elementele esentiale de la ambele, la un pret excelent. In acest moment eu nu cred ca exista un sistem mirrorless in piata care sa poata bate acest Oly nou lansat. Ma refer la raportul calitate/pret. Weather seled, designe-ul cel mai frumos la ora asta (dupa parerea mea), senzorul lui E-M1, customizabil in aproape toate butoanele si functiile, focusul exceptional al gamei OM-D care dupa parerea mea nu are rival in acest moment in segmentul mirrorless, ecran rabatabil, ISO e cu o treapta mai jos decat Fuji X ceea ce nu e rau deloc dat fiind dimensiunea senzorului, wi-fi (pentru cine e important, pentru mine nu), stabilizare pe 3 axe in senzor!!, la 30 milioane cu tot cu obiectiv?!?! Singura chestie de care ne putem lega este timpul minim de expunere care e "doar" 1/4000. Nasol pentru cei care vor sa prinda pasarea colibri nemiscata. In rest….la banii astia eu cred ca e best deal on market. Si o spun ca utilizator de Fuji X atentie!
Bogdan Tache Bogdan, te afli intr-o mare eroare. E-M10 are senzorul de la E-M5, nu de la E-M1 (deci senzorul ala de acum 2 ani), nu are PDAF si nici WEATHER SEALING !!
Calin Stan scuze! Ai dreptate. Tot mi se pare best deal.
@Bogdan. Da, cred că ai dreptate, judecând după raportul calitate-preţ. Şi mie mi se pare excelent designul…sunt chiar vrăjit…O mică rectificare: are senzorul lui E-M5 şi procesorul de imagine a lui E-M1.
Denis Malciu Da, am rectificat la atentionarea lui Calin. Eram prea infierbantat, dar recunosc faptul ca imi place la nebunie acest aparat. Raportandu-ma si la pret. Cu siguranta E-M1 este si mai "placubil" dar e foarte scump. E drept in tandem cu 12-24 care si ala e infiorator de scump. Dar E-M10 cred ca va intra la mine in desaga.
Problema MICRO FOUR THIRDS este senzorul. Comparat cu orice amarat de senzor APSC de la oricare producator se observa imediat ca senzorul de OLy Pana este mai mic. Eu am un PEN EP3 de care sunt foarte multumit la toate capitolele cu exceptia calitatii imaginii si claritatii. Mai am un Samsung GX20 (clona de Pentax d20)din 2009 (conceptie 2006 – 2007) cu senzor APSC de 14mp care este net inferior PEN-ului la toate capitolele dar il demoleaza complet la calitatea si claritatea imaginii. Pur si simplu un senzor mai mare face poze mai bune chiar daca este montat pe unaparat vechi de 6 ani. OMD e mai bun decat PEN dar sub senzorii APSC de la orice DSLR mediu si exident sub senzorul Fuji. Pur si simplu cred ca totul se rezuma la faptul ca la Sony, Oly, Pana aparatele sunt gandite de electronisti cu intentia de a construi super gadgeturi cu 15 mii de functii pe cand Fuji construieste aparate foto pentru fotografi. PUNCT! Mie imi pare rau ca la vremea achizitiei am ales Oly PEN EP3 in loc de Fuji xe1. Cu toate defectele lui XE1, cu focusul lui mai slab, cu dimensiunile mai generoase, cu gama mai restransa de obiective, cu toate ca are obiective mai scumpe, cu toate ca PEN il face praf la orice alt capitol, Fuji XE1 face poze sensibil mai bune decat un PEN. Si pana la urma parca faceam fotografii cu ele si nu etalare de functii si stabilizatoare, ecrane tactile si alte prostii. In concluzie, cumpara cineva un PEN EP3? sau schimba cu un Fuji XE2 – XE1 PLUS DIFERENTA?