Cel mai nou membru al gamei PEN de la Olympus a ajuns la noi in redactie pentru cateva zile de teste. Chiar daca vremea nu a fost prea prielnica pentru fotografii, colegul Stefan a reusit sa faca o serie de cadre pentru acest test si ne impartaseste acum experienta sa alaturi de mezinul familei PEN. Olympus PEN E-PL7, pe numele sau complet, este un aparat foto mirrorless cu senzor Micro 4/3 si dimensiuni compacte, potrivit pentru calatorii, drumetii si pentru cei mereu activi. Este dichisit, construit din materiale premium si cu un pachet bogat de functii. In plus, vine cu o conexiune Wi-Fi ce va ajuta sa publicati rapid fotografiile pe retele sociale dar si un ecran LCD rabatabil pentru „Selfie”. Asadar, ar putea fi aparatul ideal pentru entuziasti. Cum se descurca, aflam acum, impreuna!

Un articol de Stefan Chiric

Olympus PEN E-PL7 - mirrorless compact cu Wi-Fi si ecran rabatabil pentru "Selfie"
Olympus PEN E-PL7 – mirrorless compact cu Wi-Fi si ecran rabatabil pentru „Selfie”

Olympus PEN E-PL7 – Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS Micro 4/3
  • Rezolutie 16 megapixeli
  • ISO 200 – 25600
  • Stabilizare integrata in senzor (3 axe, compensare echivalenta a 3,5 trepte de expunere)
  • Procesor de imagine TruePic VII
  • Ecran LCD rabatabil si tactil, 3 inch, 1,037,000px
  • Fotografiere in rafala cu pana la 8 fps (fara limita de cadre JPEG sau max. 20 RAW)
  • Blitz integrat: Nu (se livreaza cu un blitz compact cu NG 7, in cutie)
  • Filmare Full HD 1920 x 1080 (30p), sunet stereo, compresie MJPEG H.264
  • Wi-Fi integrat 802.11b/g/n
  • Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC
  • Autonomie aprox. 350 cadre (CIPA)
  • Greutate 357 g
  • Dimensiuni: 115 x 67 x 38 mm

Cui i se adreseaza noul Olympus E-PL7?

Un aparat mirrorless compact si usor, construit din materiale de calitate, care inglobeaza aproape toate functiile de la Olympus EM10?

Da, acesta este noul E-PL7, care continua seria PEN a producatorului nipon inlocuind modelul E-PL6. E mic, usor, cu functii automate si filtre ART, dar si o multime de setari pentru utilizatorii mai avansati. Are Wi-Fi si un ecran LCD rabatabil care va poate ajuta sa surprindeti si autoportrete (foto sus). Asadar, e un aparat potrivit pentru cei entuziasti, pentru bloggeri (pentru ca pot publica rapid imagini de la evenimente, pe retelele sociale, gratie conexiunii Wi-Fi), pentru cei care calatoresc si care isi doresc un aparat performant dar intr-un pachet compact. Chiar daca cei de la Olympus au tendinta de a promova noul E-PL7 catre publicul feminin si bloggeri, este un aparat care poate fi utilizat fara doar si poate si de fotografii avansati, datorita meniului bine structurat si a functiilor avansate care acompaniaza setul de functii automate.

Olympus E-PL7 - un aparat foto mirrorless, atat de compact incat incape in suportul de pahar al masinii
Olympus E-PL7 – un aparat foto mirrorless, atat de compact incat incape in suportul de pahar al masinii

Wi-Fi

Olympus E-PL7 este compatibil cu orice smartphone sau tableta cu Android sau iOS, iar aplicatia gratuita oferita de cei de la Olympus va ajuta sa transferati fotografiile sau sa folositi ecranul LCD al smartphone-ului pe post de „vizor”, pentru a declansa de la distanta.  Nu doar declansarea aparatului de la distanta se poate face direct de pe mobil, aplicatia oferind acces si la parametrii de baza ai expunerii dar si la modul video, inregistrarea scurtelor clipuri video fiind acum posibila utilizand ecranul telefonului pentru incadrare.

Declansarea utilizand ecranul mobilului si aplicatia Olympus pentru incadrare
Declansarea utilizand ecranul mobilului si aplicatia Olympus pentru incadrare

Design, constructie si materiale

Construit in cea mai mare parte din aluminiu, noul E-PL7 reuseste sa atraga privirile si sa faca o impresie buna din prima, datorita designului care aminteste de aparatele „retro”. Desi poate parea la prima vedere un aparat firav, datorita dimensiunilor sale reduse, noul E-PL7 este departe de a fi asa. Inclusiv ecranul LCD tactil, rabatabil la 180º este suficient de solid pentru a trece cu brio testul utilizarii indelungate. Pe langa dimensiunile reduse, o alta veste buna este ca E-PL7 poate fi utilizat cu o singura mana, butoanele fiind amplasate la indemana, fiind usor de accesat, iar noua rotita de selectie (care nu exista la generatiile anterioare din seria E-PL) face ca setarea parametrilor sa fie mai rapida si mai usoara. Un singur minus am putea adauga la acest capitol: usa din plastic care ofera acces la cardul SD este destul de fragila!

Olympus PEN E-PL7
Olympus PEN E-PL7

Performante foto

Noul Olympus E-PL7 integraza acelasi senzor senzor Micro 4/3 care se gaseste si pe modelele de top ale producatorului insa vine cu o versiune noua a sistemului de stabilizare, pe 3 axe.

Ca si performante ISO nu putem vorbi despre cadre trase la valori uriase ca si in cazul unui senzor APS-C sau FullFrame, dar fotografiile inregistrate in conditii de iluminare slaba, trase la ISO 1600 sau 3200 pot fi utilizate fara probleme, zgomotul de imagine fiind extrem de bine controlat. Obturatorul permite un timp minim de expunere de 1/4000 sec. Nu are blitz integrat, dar primiti in cutie, alaturi de aparat, un blitz compact cu numar director 7, suficient pentru fotografii intr-o camera sau la un mic eveniment. Cei care observa „din prima” lipsa vizorului electronic, trebuie sa stie ca aceasta este o caracteristica absolut comuna seriei E-PL de la Olympus, dar si noului E-PL7 i se pot monta oricare din cele trei oculare electronice disponibile ca accesorii separate (Olympus VF-2, VF-3 sau VF-4). Oricum, ecranul LCD se vede bine chiar si in lumina puternica, asadar nu trebuie sa va faceti griji in privinta incadrarii, in aceste conditii.

Filtre „ART”

Am tot amintit pe parcursul acestui articol de pachetul bogat de filtre si optiuni pe care noul E-PL7 le are in meniu. Iata acum o selectier cu cateva fotografii realizate cu aceste filtre. Exista doua meniuri pentru filtre si efecte: SCN (Scene) si ART (Filtre „artistice”). Cele din categoria ART le putem denumi foarte usor si „filtre magice” pentru ca permit surprinderea unor imagini cu un cu totul alt look, printro simpla selectie din meniu. Astfel nu mai trebuie sa apelati la un program de editare pe laptop/PC, filtrele din meniul lui E-PL7 fiind tot ce va trebuie pentru a face imagini cu o atmosfera aparte.

Daca vreti, imi e foarte simplu sa fac o paralela cu celebrul program de editare Instagram, de pe smartphone. Doar ca, in cazul lui E-PL7, filtrele sunt mai interesante si imaginile au o calitate mai buna, datorita senzorului mult mai performant al aparatului in comparatie cu cel al unui smartphone. In plus, o surpriza placuta este faptul puteti combina pana la maxim patru filtre simultan, pentru a obtine noi efecte speciale pe care sa le aplicati fotografiilor. O combinatie interesanta facuta de noi a fost formata din filtrul Partial Color + Pinhole pentru a scoate in evidenta doar dungile rosii lasate de masina atunci cand se expune mult.

Fara filtru:

Cu filtru Dramatic Tone:

Fara filtru:

Cu filtru Vintage:

Fara filtru:

Cu filtru Miniatura:

Filtru Sunset:

Filtru Pinhole + Desaturare selectiva (combinate):

Filtru Sepia:

Pret

In momentul publicarii acestui articol, Olympus E-PL7 are un pret orientativ de 2.798 lei cu TVA inclus. Click aici pentru pret actualizat.

Concluzii si nota finala

Chiar daca segmentul aparatelor foto cu pret pana in 3.000 de lei este supra-saturat de modele lansate in ultima perioada, Olympus E-PL7 iese in evidenta in primul rand datorita dimensiunilor compacte, a calitatii imaginilor si a pachetului bogat de functii. Este un aparat care poate fi purtat cu usurinta oriunde dar care se poate bate de la egal la egal chiar si cu unele modele de doua ori mai scumpe, in ceea ce priveste calitatea imaginilor. Pretul aparatului impreuna cu obiectivul de kit pancake este unul corect, iar completarea „trusei foto” cu inca un obiectiv fix + si un tele poate fi suficient pentru a putea fotografia aproape orice subiect si in orice situatie, cu un kit care incape intr-o geanta mica de umar (chiar si o poseta…) si cantareste sub 1.5kg. Olympus E-PL7 cu obiectivul de kit testat acum are un pret de aprox. 2.798 lei cu TVA inclus. Vezi pret actualizat aici.

Nota Clubului Foto: 8.5/10

Olympus PEN E-PL7 este urmasul modelului PEN E-PL5, pe care l-am testat aici:

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor chiar si la valori ISO ridicate
  • Focalizare rapida si precisa
  • Wi-Fi integrat
  • Filmare Full HD cu sunet stereo
  • Patina pentru blitz extern
  • Ecran LCD touch-screen responsiv, rabatabil (inclusiv pentru „Selfies”)
  • Mod Auto versatil, care se descurca excelent in majoritatea situatiilor
  • Usor de utilizat chiar si de catre incepatori
  • 48 de filtre art care pot fi aplicate fotografiilor si filmelor
  • O multime de posibilitati de personalizare

Bile negre:

  • Body foarte compact, cu un grip prea mic pentru a fi comod cu obiective voluminoase
  • Meniul necesita o perioada de acomodare
  • Multitudinea optiunilor de personalizare pot creea confuzie utilizatorilor neexperimentati
  • Obiectivul de kit 14-40mm retractabil este destul de lent la focus

 

1 COMENTARIU

  1. Despre e-pl6 nimic, nimic?? Are un pret muuuult mai bun si cred ca nu sunt foarte mari diferente intre cele doua modele.

Comments are closed.