Sigma Corporation
Sigma Corporation

Sigma Corporation of Japan sau, pe scurt, SIGMA este o companie fondata in anul 1961 ce are ca obiectiv principal de activitate productia de echipamente foto-video, de la obiective, blitzuri si pana la camere digitale si alte accesorii specifice. Desi Sigma produce si cateva modele de camere digitale performante, brandul este renumit pentru gama completa de obiective pentru aparate digitale sau pe film.

Σ reprezinta echivalentul litere „S” din alfabetul Grecesc, simbolizand suma, totalul in matematica. In fotografie, Sigma reprezinta suma eforturilor de cercatare de-a lungul celor 50 de ani de existenta a brandului japonez.

Din catalogul de obiective nu lipsesc produse pentru aproape nici o montura utilizata pe scara larga in prezent. Astfel, posesorii aparatelor digitale Nikon, Canon, Sony, Minolta, Pentax, Olympus sau Panasonic pot gasi in oferta Sigma obiective pe masura asteptarilor lor.

Desi mai ieftine decat obiectivele producatorilor „consacrati”, produsele Sigma sunt apropiate ca si specificatii si performante de acestea. Diferentele de pret sunt, de cele mai multe ori, justificate doar de materialele utilizate pentru constructia obiectivului, a etanseizarii impotriva interperiilor sau a diverselor specificatii tehnice secundare. Fiind mai accesibile ca pret decat obiectivele echivalente de la Canon, Nikon sau alt producator „original”, de multe ori fotografii aleg produsele Sigma datorita raportului calitate/pret foarte bun.

Din punct de vedere al performantelor si al calitatilor optice, in gama Sigma putem gasi atat obiective „entry-level” (consumer) cat si produse profesionale, destinate fotografilor cu pretentii. Gama „EX” (Excellence) este recunoscuta pentru performantele sale foarte bune atat in teste cat si in utilizarea „de zi cu zi”.

Abrevierile Sigma

Obiectivele produse de catre compania japoneza sunt inscriptionate cu o serie de abrevieri ce reprezinta indicii cu privire la tipul de lentile folosite, motorul de focus , clasa din care fac parte si tipul aparatelor DSLR carora li se adreseaza:

  • Aspherical – Obiectivul este dotat cu cel putin un element asferic. Lentilele asferice asigura o mai buna calitate a imaginii si un control mai precis al distorsiunilor.
  • APO – lentile apocromatice, destinate reducerii aberatiilor.
  • OS – stabilizare optica de imagine
  • HSM – „HyperSonic Motor” – motor de mare viteza pentru sistemul autofocus (similar sistemului USM de la Canon sau Nikon SWM)
  • EX – obiective profesionale, dupa standardele SIGMA (EX – Excellence)
  • DG – obiective special proiectate pentru a fi utilizate pe aparate foto digitale (DSLR)
  • DC – obiective destinate DOAR aparatelor foto DSLR cu senzor in format redus (APS-C)
  • DF – sistem „Dual Focus” ce permite ajustarea precisa a planului de claritate in momentul utilizarii autofocusului

Desi in gama producatorului Japonez au existat, pana in prezent, peste 100 de modele de obiective diferite, trebuie sa ne limita la a va prezenta doar cateva. Am ales unele dintre cele mai bine cotate si mai populare obiective din catalogul Sigma, fara a exclude nici modelele entry-level sau pe cele profesionale.

Wide angle: Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM (New)

Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM

Primul obiectiv prezentat este, totodata, unul dintre cele mai noi din gama producatorului japonez. Noua versiune a popularului zoom ultra-wide de la Sigma este capabil sa ofere o luminozitate constata (f/3.5) pe toata distanta focala.

Astfel, Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM reprezinta o alternativa excelenta la obiectivele wide-angle de la producatorii consacrati, avand specificatii tehnice cel putin la fel de atragatoare!

Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM face parte din seria profesionala de la Sigma (EX). Este compatibil doar cu aparatele cu senzor in format redus (APS-C) si este dotat cu motor rapid de focalizare, gratie tehnologiei HyperSonic Motor (HSM).

Mai multe detalii aici.

Zoom standard: Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG

Sigma 24-70 f/2.8 EX DC
Sigma 24-70 f/2.8 EX DC

Zoom-urile standard, cu luminozitate constanta f/2.8 si distanta focala intre valorile 24-70mm sunt preferate de catre fotografii profesionisti datorita calitatilor optice si a versatilitatii lor.

Sigma 24-70 f/2.8 EX DG face parte din gama profesionala de la Sigma si ofera aceleasi caracteristici ca si zoom-urile standard de la producatorii „originali”, dar la un pret mult mai mic.

Un singur lucru ii poate fi reprosat acestui obiectiv: lipsa motorului de focalizare rapid, HSM! Totusi, cei de la Sigma au gasit repede solutia si au lansat de curand obiectivul Sigma 24-70 f/2.8 EX DG HSM ce include si motorul ultra-rapid de focus.

Ambele obiective sunt compatibile atat cu aparatele cu senzor in format redus (APS-C) dar si cu cele full-frame.

Mai multe detalii aici.

Super-zoom: Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS HSM

Sigma 18-250mm f/3.5-5.6
Sigma 18-250mm f/3.5-5.6

Conceput ca un obiectiv „all-around”, Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS HSM este dedicat camerelor DSLR cu senzor in format APS-C si, prin distanta focala oferita si stabilizatorul optic de imagine integrat, ofera imagini de calitate in orice conditii de fotografiere.

Obiectivele super-zoom au doua atuuri: sunt foarte practice atunci cand situatia impune lucrul cu un echipament restrans („un obiectiv bun pentru orice”) sau atunci cand, din diferite motive, schimbarea obiectivului ar fi daunatoare pentru aparat (praf, conditii atmosferice improprii etc).

Motorul de focus rapid si precis HSM si stabilizarea optica de imagine fac din acest obiectiv unul foarte versatil, ideal pentru uz de zi cu zi ca obiectiv all-around.

Poate fi folosit atat pentru cadre largi (in fotografia de peisaj sau reportaj) sau fotografie de interior dar si pentru portret, wildlife sau alte situatii ce necesita trecerea rapida de la wide la tele.

Vezi aici mai multe detalii si pretul promotional!

Macro: Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro 1:1

Sigma 105mm Macro
Sigma 105mm Macro

Daca vorbim de „macro” in adevaratul sens al cuvantului, este obligatorie utilizarea unui obiectiv dedicat ce poate reproduce imagini cu un factor de marire de cel putin 1:1.

Desi multe din obiectivele Sigma ofera posibilitati de fotografiere „close-up” (cu factori de reproducere 1:2, 1:3 etc), un obiectiv macro dedicat este, de cele mai multe ori, alegerea ideala pentru macro-fotografiere.

Sigma 105mm f/2.8 EX DG este un obiectiv profesional de la Sigma, cu luminozitate maxima f/2.8 si care poate reproduce imagini la scara de reproducere 1:1.

Calitatea optica este buna iar constructia il recomanda atat pentru fotografii amatori cat si profesionisti. Distanta focala de 105mm este echivalenta cu un obiectiv de aprox. 160mm pe formatul full-frame, atunci cand este folosit pe un aparat cu senzor in format redus (APS-C).

Cititi aici mai mult despre acest obiectiv!

Tele-obiectiv: Sigma 70-200 f/2.8 II EX DG APO HSM

Sigma 70-200 f/2.8 EX DG II APO HSM
Sigma 70-200 f/2.8 EX DG II APO HSM

Dotat cu un sistem de focus rapid si precis datorita motorului ultra rapid HSM, o calitate optica foarte buna si multiple tratamente antireflex, Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM este unul dintre cele mai atragatoare teleobiective de pe piata, in segmentul sau de pret. Constructia solida si robusta, diafragma constanta f/2.8 si viteza de focalizare il recomanda atat pentru sport cat si prentu fotografia de portret, acolo unde aveti nevoie de o separare buna a subiectului de fundal.

Vedeti aici mai multe detalii!

Voi ce experiente ati avut voi cu obiectivele din gama Sigma? Ce obiective folositi si cat de multumiti sunteti de acestea? Asteptam parerile voastre mai jos, in comentarii ! Spor la fotografiat! 🙂

P.S. Cititi aici si articolul despre obiectivele Tamron pentru DSLR-uri.