Voi le-ati cerut, noi le punem la incercare: la cererea membrilor de pe pagina Clubului Foto de pe Facebook pregatim testul obiectivelor „de buget” pentru fotografii portretisti: Canon 85mm f/1.8 USM, Nikon 85mm f/1.8G si Samyang 85mm f/1.4. Pentru ca in decizia de cumparare conteaza atat performantele dar si pretul, punem la incercare trei dintre cele mai accesibile obiective fixe de 85mm compatibile atat cu aparatele foto DSLR APS-C dar ci cu senzorii Full Frame. Avem obiectivele Canon si Samyang de aproximativ o saptamana, iar astazi am adus in redactie si omologul lor de la Nikon, pe care il vom testa pe noul Nikon D7100 .

Pana acum, rezultatele testelor nu sunt deloc favorabile unuia din cele trei obiective dar pana saptamana viitoare, atunci cand vom publica articolul comparativ si rezultatele testului, vrem sa aflam de la voi: cine credeti ca va castiga aceasta „confruntare”?

Si… ce alte obiective sau aparate va doriti sa mai testam?

Nikon 85mm f/1.8G AF-S
Nikon 85mm f/1.8G AF-S
Canon 85mm f/1.8 vs Samyang 85mm f/1.4
Canon 85mm f/1.8 vs Samyang 85mm f/1.4

16 COMENTARII

  1. Canon EF 85mm f/1.8 USM este unul din cele mai bune 85-uri de pe piata. Fiind generatie 1992, are destule aberatii cromatice pana spre f/3.2 – 4, contra-lumina sau la subiecti stralucitori (dar pe mine chiar nu ma deranjeaza). Este foarte rapid, au zis si altii care le-au incercat pe toate, mai rapid si decat Nikon-urile si decat Canon L f/1.2, sharp inca de la f/1.8, de la f/2.8 e demn de un L (detin si eu acest obiectiv, pe APS-C – EOS 60D si EOS 1100D), deja la f/5,6 e mai taios ca o lama de barbierit.
    Separa frumos subiectul de fundal, are un bokeh frumos, este un obiectiv robust, bine construit, inelul de focus este foarte fluid. AF-ul este la fel de rapid ca cel de pe 70-200 f/4L IS, in testele mele asa s-a vazut.

    Stiu Nikon-ul varianta D, G-ul nu l-am testat la nimeni… D-ul era superb. Samyang-ul cred ca ramane in urma celor doua, dar sa nu-l subestimez pana nu le testezi atent pe toate.

    Daca urmariti review-ul celor de la DigitalRevTV, review-ul lui Kay Wong, observati ca 85-ul 1.8 USM de la Canon matura pe jos cu L-ul 1.2. Doar la bokeh L-ul il bate (si la deschiderea diafragmei, logic, dar ma indoiesc ca poti trage ceva la f/1.2). Ala se si extinde la focus, deci dai 9400 lei pe un obiectiv care nici macar nu-i weather-sealed. La f/1.8 e mai soft decat varianta ieftina, si e mai lent la focus.

    Canon are nevoie de un 85mm f/1.4 USM sau STM, la un pret de aproximativ 1000 Euro.
    La clasa superioara Sigma 85mm f/1.4EX HSM se pare ca bate si Canon 1.2L si Nikon 1.4G

    PS: mi-am schimbat profilul, nu-l mai folosesc pe ala 🙂

  2. Eu as vrea un test ClubulFoto intre toate 35-urile low-budget de pe piata. Canon EF 35mm f/2 (vechiul, din 1990), Nikon 35mm f/1.8G si f/2 AF-D, si Samyang 35mm f/1.4. Teste facute pe APS-C, majoritatea suntem pe APS-C, nu pe Full Frame.

  3. Buna Calin! Iti lipseste un obiectiv foarte important din "confruntare" – 85mm 1.4 Carl Zeiss. Il am pe montura Sony. Ti-l pot imprumuta 2 zile pline, vrei?

  4. La calitatea imaginii Samyang va castiga, urmat de Nikon 85 f/1,8 G si apoi restul 😉 Insa pana nu le veti compara pe body-uri identice ca format si nr de pixeli degeaba .. toate artificiile cu resize si crop vor denatura rezultatul!

  5. Cosmin Dumitru un 85mm f/1.8 il cumper sa ilfolosesti la f/1.8 ce sens are comparatia la f5.6 unde este mai ceva ca si un Gillette …

  6. Nu prea e obiectiv "de buget"… foarte bun, nimic de zis, dar nu intra in categoria entuziastilor. Altfel, intrau si celelalte: Sigma 85 1.4, Canon 1.2L, Nikon 1.4D si G.

  7. Spirite aprinse pe aici :d Sa vedem cine da mai mult 😀 cine pariaza mai mult pe canpn / nikon / samy ?:D

  8. Adaptoarele intre monturi sunt costisitoare, oricum body-urile sunt similare, si nu da nimeni resize si crop la teste. Ca sa-ti formezi o idee destul de precisa cat de bun e un obiectiv nu trebuie sa-l pui pe aceasi body.

    Constructia, vignetarea, distorsiunile, aberatiile cromatice, sharpness-ul si bokeh-ul, se pot vedea pe orice body. Culorile tin si de senzor, dynamic range de senzor si AF-ul tine si de aparat. Una peste alta, testele sunt ca idee, opiniile unui fotograf (Calin Stan) despre ele. Nu suntem la NASA.

  9. Arata-mi in cate situatii folosesti f/1.8, apoi stam de vorba. Nici cei mai buni fotografi nu trag numai la diafragme deschise cu fixele. Inafara de asta la fixele luminoase AF-ul o ia razna la deschiderea maxima, focalizeaza diferit la subiecti de culori diferite (vezi aberatiile longitudinale). Eu rar il folosesc sub 2.8, mai mult in sali de spectacol sau fotografii de noapte, unde nu e suficienta lumina. Valabil si la 50mm 1.8 II si la viitorul 35 f/2.

    Avantajul 85-ului? Pai, separa subiectul de fundal la fel ca tele-ul la 200-300mm. E acel fundal estompat perfect, bokeh placut, portretele arata altfel.

    Si lasa ca sunt obiective mai scumpe care sunt soft si la f/5,6. Sunt curios cum tragi tu la 1.8 cand afara e soare puternic. Inafara de asta, tot pe la 2.8 – 4 faci portretele ca sa cuprinzi suficient de mult "in clar".

  10. @Dorin: body-uri identice ca numar de megapixeli nu prea avem cum sa facem rost. La Canon pe APS-C avem 18 si 15, la Nikon nu am putut face rost de altceva decat D7100. O sa facem niste teste pentru ideea cu resizeul sa vedem cum se comporta imaginile si daca nu le prezentam asa. Oricum, asa cum spunea si Cosmin, majoritatea parametrilor de performanta se pot vedea indiferent de senzor. Sharpul tine atat de obiectiv dar si de senzor,deci e destul de relativ pana la urma, iar de adaptoare de montura acum nu poate fi vorba.

  11. Daca vezi ceva interesant si ai 35-ul, 50-ul sau 85-ul pe aparat, un peisaj sa zicem, te tine cineva sa nu-l pui pe f/8 si sa tragi cu el? Doar n-o sa schimbi obiectivul, nu intotdeauna e timp de asta.
    f/1.8 foarte rar folosesti. Si in studio "lumea" trage de la f5,6 in sus. Am vazut poze nud undeva pe net, cu 85-ul 1.8 Canon la f/11 care-s clare si sharp din colt in colt. La f/1.8 n-ai cum sa iei o persoana in zona clara…, probabil face parte din test, care sta mai bine la f/1.8, dar in viata reala e alta mancare de peste.

  12. Cred ca o sa castige Nikonu’. Si chiar daca nu castiga probabil tot pe asta o sa-l vad castigator. Mi-ar fi placut sa vad si Nikon AF-D 135mm f/2.0 DC :-).

  13. De curand mi-am achizitionat un canon 24-105 si samyang-ul de 85. Eu sint foarte multumit de el, mai ales ca nu a costat decat 1000 de lei. E un obiectiv foarte fain la banii astia.

Comments are closed.