Obiective DSLR
Obiective DSLR

Lumea DSLR-urilor, prin obiectivele interschimbabile, ofera posibilitati aproape infinte de expresie in fotografie. Pentru orice gen de fotografie exista obiective dedicate, capabile sa lucreze impreuna cu fotograful pentru atingerea scopului final al acestuia.

Asa cum se intampla la majoritatea dintre noi, dupa un timp de acomodare cu aparatul foto si cu obiectivul „de kit” urmeaza perioada in care veti dori mai mult de la aparatul vostru. De cele mai multe ori imbunatatirea calitatii tehnice a fotografiilor se poate face prin simpla schimbare a obiectivului, inlocuirea celui „de kit” cu unul mai performant, capabil sa ofere o calitate optica mai buna. O „sticla” buna este mai importanta decat aparatul in sine, daca este sa citam fotografii profesionisti. De aceea, este foarte importanta alegerea unui obiectiv pentru DSLR-ul vostru. Obiectivele de calitate reusesc sa puna in valoare aparatul, niciodata invers!

Principalele clase de obiective sunt: Zoom StandardSuper ZoomTele Zoom, Wide-Angle (Superangularele)Macro si Obiectivele Fixe. Ce inseamna fiecare si in ce situatii se folosesc, vom descoperim impreuna in noua serie de articole dedicata obiectivelor si alegerii acesotra!

Clasa obiectivelor zoom standard

Sigma 18-50 f/2.8-4.5 DC OS HSM
Sigma 18-50 f/2.8-4.5 DC OS HSM

Incepem astazi seria de articole cu obiectivele standard. Zoom-urile standard, sunt, probabil, obiectivele cele mai utilizate printre fotografi. Exista cel putin doua motive pentru care se intampla acest lucru: in primul rand, aproape toti cei care achizitioneaza un DSLR primesc automat un obiectiv „de kit”, adica un zoom standard cu distanta focala 18-55mm f/3.5-5.6. Al doilea motiv tine de versatilitatea unui astfel de obiectiv si de multitudinea de subiecte fotografice ce pot fi abordate cu el.

Preferat de multi fotografi, zoom-ul standard este un obiectiv „all-around”, adica util in majoritatea situatilor fotografice. Bineinteles, nu exista obiectivul „bun la toate” dar cel putin reprezinta o solutie decenta pentru calatorii, pentru fotografii aflati la inceput de drum sau pentru cei ce vor atat o distanta focala wide cat si un „tele” moderat intr-un singur obiectiv (dat fiind faptul ca pe un aparat cu senzor in format DX cei 50mm sunt echivalenti cu 75mm in formatul standard). Bineinteles, pretul redus este un alt atu al acestor obiective.

Totusi, de cele mai multe ori obiectivele oferite „in kit” impreuna cu aparatul DSLR nu ofera nici pe departe cea mai buna calitate optica posibila. Sunt destul de controversate si „evitate” de fotografii avansati, datorita luminozitatii scazute oferite de diafragma maxima f/3.5, constructia si montura din plastic si, nu in ultimul rand, a calitatilor optice modeste.

Argumente in favoarea obiectivelor zoom standard:

  • versatilitatea
  • dimensiunile reduse
  • usurinta in utilizare
  • raportul calitate/pret bun (mai ales daca sunt achizitionate in „kit” cu DSLR-ul)

Ce ar mai putea fi imbunatatit:

  • calitatea optica nu este punctul lor forte (la obiectivele entry-level)
  • constructia si montura din plastic (la unele modele) nu va fi pe placul tuturor
  • luminozitatea scazuta (f/3.5 sau chiar f/4) nu asigura cea mai buna separare a subiectului de fundal

Alternative la obiectivul de kit

Daca va simtiti limitati de obiectivul din kit, puteti sa il inlocuiti cu un zoom standard mai performant. Piata obiectivelor standard-zoom este extrem de variata, alegerea unui model anume fiind destul de dificila. Totusi, o documentare atenta si corecta va inlesni achizitionarea unui obiectiv de calitate.

Canon

Canon 17-40mm f/4
Canon 17-40mm f/4

Producatorul japonez ofera cel putin trei optiuni pentru a inlocui obiectivul standard din kit (18-55mm). Prima optiune este obiectivul Canon 18-135mm f/3.5-5.6, oferit la randul sau in kit cu aparatele DSLR din clasa mid-level. Practic acesta este un obiectiv de kit ce ofera o distanta focala mai versatila dar are performante asemanatoare cu obiectivul 18-55 f/3.5-5.6 IS II.

Alte optiuni pentru a inlocui obiectivul de kit ar putea fi modelul Canon 17-85 f/4-5.6 IS sau, obiectivul din clasa profesionala de la Canon, modelul 17-40 f/4 L USM sau chiar Canon 24-70 f/2.8 L USM.

Nikon

Nikkor 24-70 f/2.8
Nikkor 24-70 f/2.8

Exact ca si in cazul de mai sus, si Nikon ofera doua obiective „de kit”. Pe langa „clasicul” 18-5mm f/3.5-5.6, exista si optiunea Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6 VR, care ofera o distanta focala mai mare dar o calitate asemanatoare cu modelul 18-55mm.

Alte optiuni strict din clasa zoom-urilor standard destinate utilizatorilor entuziasti nu prea exista in oferta Nikon, in afara modelelor profesionale, cum ar fi Nikkor 24-70 f/2.8.

Bineinteles, utilizatorii sistemului Nikon DSLR pot apela la obiectivele din oferta producatorilor independenti, atat Sigma, Tokina cat si Tamron oferind obiective ce ofera un raport calitate/pret bun in aceasta clasa.

Pentax

Utilizatorii DSLR-urilor Pentax pot achizitiona modelul Pentax 16-45mm f/4 sau, pot cauta un obiectiv din clasa zoom standard in oferta producatorilor independenti, cum ar fi Sigma, Tamron sau Tokina.

Sony

Utilizatorii sistemului DSLR Sony au motive de bucurie: producatorul japonez ofera nu mai putin de trei obiective ca si alternativa la modelul din kit.

Cele trei modele sunt Sony 16-105mm AF DT f/3.5-5.6, Sony SAL 24-105mm f/3.5-4.5 si Sony DT 16-80mm f/3.5-4.5 Carl Zeiss T*.

Sigma, Tamron sau Tokina

Alte optiuni ar putea fi obiectivele din oferta producatorilor independenti, Sigma, Tamron sau chiar Tokina. In catalogul lor puteti gasi obiectivele din aceasta clasa atat pentru montura  Canon cat si pentru DSLR-urile Nikon, Sony sau Pentax.

Un model interesant este obiectivul Sigma 18-50 f/2.8-4.5, despre care am scris si aici.

Tamron este renumit pentru cele doua modele cu distanta focala 17-50mm si luminozitate maxima f/2.8 constanta pe toata plaja de distante focale, oferite atat cu stabilizare de imagine cat si fara. Tamron 17-50mm f/2.8 are, poate, cel mai bun raport calitate/pret dintre toate obiectivele din clasa zoom-urilor standard.

Tokina ofera modelul  16-50mm f/2.8 AT-X 165 PRO DX, un zoom standard luminos ce ofera o calitate optica foarte buna dar la un pret pe masura.

Saptamana viitoare vom continua seria de articole dedicata obiectivelor DSLR si vom analiza clasa obiectivelor „Super-Zoom”.

3 COMENTARII

  1. doresc sa stiu daca face o diferenta schimbarea obiectivului de kit 18-55mm canon cu unul de la sigma 18-50mm f2.8 nu stiu ce sa-mi iau fata de cel de kit merg si la evenimente si nu vreau sa schimb la obiective in timpul evenimentului

Comments are closed.