Macro-fotografia este, probabil, domeniul foto in care se gasesc cele mai multe accesorii pe piata: incepand cu „clasicele” tuburi de extensie, sisteme cu „burduf” sau lentile macro si terminand cu trepiede cu cap special pentru acest gen de fotografie, blitzuri si lumini dedicate! Toate se gasesc pentru orice sistem foto si pentru orice aparat, abundenta de accesorii pentru macro-fotografie dovedind inca odata popularitatea de care se bucura acest gen al fotografiei in prezent. Despre fotografia ‘close-up’ s-au scris sute de carti, articole in reviste de specialitate si cursuri!

Totusi, daca vorbim de macro trebuie sa precizam faptul ca, in general, cele mai bune rezultate se obtin cu (sau pornind de la) un obiectiv macro dedicat. Ce inseamna un obiectiv macro dedicat? Este un obiectiv ce poate reproduce imagini „in marime naturala”, la scara de reproducere 1:1 sau mai mare. Acest lucru se traduce prin faptul ca obiectivul transpune pe senzorul aparatului foto o imagine in care subiectul are aceeasi marime ca si in realitate.

Exista pe piata obiective ce se intituleaza „macro” dar care au scari de reproducere de maxim 1:2 sau 1:3. Asta inseamna ca imaginea ce se formeaza pe senzor este de doua ori mai mica decat cea reala (1:2) sau de trei ori mai mica in cazul celor cu reproducere 1:3.

Daca vorbim de macro in adevaratul sens al cuvantului, atunci este obligatoriu ca obiectivul sa poata reproduce imagini la scara reala, 1:1!

Am ales pentru acest articol trei dintre cele mai populare obiective macro 1:1 de pe piata si care se regasesc atat pentru sistemele Canon, Nikon, Pentax sau Sony.

Tamron 90mm f/2.8 Macro 1:1

Tamron 90mm Macro
Tamron 90mm Macro

Considerat de multi fotografi drept cel mai bun obiectiv din toata gama Tamron, modelul 90mm f/2.8 Macro este compatibil atat cu sistemele cu senzor in format redus, APS-C dar si cu aparatele foto pe film sau cu senzor in format full-frame. Calitatea lentilelor este excelenta, optica Tamron fiind de foarte buna calitate (cel putin la acest model) iar imaginile sunt excelente.

Distanta minima de focalizare este de 31cm, acolo unde factorul de reproducere este de 1:1. Focalizarea nu este interna iar obiectivul se extinde in momentul focusului. Focalizarea automata nu este foarte rapida, aspect intalnit pe mai toate obiectivele macro existente dar este cel mai rapid din cele trei testate de noi. Punerea la punct se realizeaza precis.

Motorul de focalizare este destul de zgomotos, dar si acest lucru este normal pentru un obiectiv din aceasta gama de pret.

Tamron 90mm f/2.8 Macro este dotat cu un limitator pentru focus, bun daca doriti sa fotografiati doar subiecte aflate la distante relativ constante, limitatorul asigurand o mai mare viteza in focalizarea automata prin micsorarea plajei de focus disponibila.

Obiectivul este disponibil atat pentru Canon cat si pentru Nikon si Pentax.

Tokina 100mm f/2.8 ATX-PRO Macro 1:1

Tokina 100mm Macro
Tokina 100mm Macro

Tokina 100mm f/2.8 Macro este modelul din gama ATX-PRO (profesionala) al producatorului Japonez. Optica Tokina este recunoscuta pentru calitata sa si a elementeleor constructive. Din acest punct de vedere nici modelul macro nu este diferit, constructia fiind foarte solida iar materialele dintre cele mai bune.

Compatibil atat cu aparatele cu senzor redus cat si cu cele full-frame, Tokina 100mm f/2.8 aduce in plus o distanta focala de 10mm fata de modelul concurent de la Tamron. Depinde de fiecare daca acesti 10mm conteaza sau nu.

Ceea ce este cu adevarat important este faptul ca din punct de vedere al calitatii imaginii, Tokina 100mm Macro sta foarte bine, fiind o concurenta serioasa pentru modelul prezentat anterior cu exceptia aberatiilor cromatice ceva mai evidente.

Din punct de vedere al vitezei de focalizare, Tokina 100mm f/2.8 macro se situeaza pe acelasi nivel cu concurentii sai dar motorul de auto focus este mai silentios.

Obiectivul este disponibil atat pentru Nikon cat si pentru Canon.

Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro 1:1

Sigma 105mm Macro
Sigma 105mm Macro

Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro este dedicat camerelor Nikon sau Canon, fiind un obiectiv ideal pentru pasionatii fotografiei close-up si macro dar eficient si pentru portret sau sport.

Facand parte din gama obiectivelor profesionale Sigma (EX), beneficiaza de un focus precis, tratamente speciale ale lentilelor si o diafragma luminoasa de f/2.8 care ofera o excelenta separare a subiectului de fundal cat si timpi scurti de expunere chiar si in conditii de iluminare slaba.

Calitatea imaginilor este foarte buna dar se poate observa o anumita lipsa de contrast in comparatie directa cu obiectivele celorlalti doi producatori amintiti mai sus. La nivel de detalii imaginile sunt cel putin la fel de bune.

Motorul de auto-focus este destul de zgomotos iar viteza de focalizare este mica. Constructia si calitatea materialelor sunt specifice gamei EX de la Sigma.

Puteti gasi obiectivul Sigma 105mm f/2.8 Macro atat pentru Canon cat si pentru Nikon DSLR.

Concluzie

Acestea sunt doar trei dintre obiectivele macro de pe piata. Oferta este mai variata si trebuie incercate si obiectivele macro de la producatorii de camere foto (Canon, Nikon, Pentax sau Sony). Fiecare obiectiv macro are particularitatile sale iar alegerea unuia dintre ele este strict o optiune personala. Trebuie sa fiti doar pregatiti pentru o alta lume – cea a dimensiunilor reduse!

Alegerea Clubului Foto este obiectivul Tamron 90mm f/2.8 macro, care prin calitatea constructiei, a opticii si a modului de lucru ne-a convins de meritele sale! 🙂

Spor la fotografiat!


2 COMENTARII

  1. Foarte folositor articolul! Ce obiectiv imi recomandati: Tamron AF-S SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 – Nikon sau Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD Macro 1:1 – Nikon? Multumesc!

Comments are closed.