E timpul pentru ceva diferit: o noua serie de articole, un format nou, in care vrem sa aflam parerea voastra, a cititorilor revistei on-line Clubul Foto! Vom supune dezbaterii doua obiective / aparate / accesorii foto si le vom prezenta pe scurt caracteristicile. Apoi, va asteptam pe voi sa ne spuneti parerea despre cele doua „vedete” ale articolului.

Este un fel de „gear-fight” in care tot ce vrem este sa ne impartasiti parerea voastra si ce ati alege voi, dintre cele doua! Speram sa va placa si sa gasiti interesanta aceasta noua abordare! 🙂

Sigma 24-70mm f/2.8 vs. Tamron 28-75mm f/2.8

Incepem astazi cu doua obiective foarte populare, pe care le aducem „fata-in-fata” cu voi: Sigma 24-70mm f/2.8 si Tamron 28-75mm f/2.8. Ambele fac parte din categoria zoom-urilor cu luminozitate f/2.8, la standarde profesionale din punctul de vedere al producatorilor lor. Sunt doua obiective ce concureaza direct cu zoom-urile cu plaja focala 24-70mm ale brand-urilor „consacrate”, Canon si Nikon. Ambele obiective sunt compatibile atat cu aparatele cu senzori in format redus (APS-C) dar si Full-Frame. Monturi disponibile: Canon, Nikon, Sony, Pentax.

Tamron AF SP 28-75mm f/2.8 Di XR LD Aspherical IF

Tamron 28-75mm f/2.8
Tamron 28-75mm f/2.8

– dimensiune filtre: 67mm
– f/stop: 2.8-32
– distanta minima de focalizare: 33mm
– raport marire: 1:3.9
– unghi vizualizare: 75-32 grade
– constructie: 16 elemente in 14 grupuri
– lungime: 92 mm
– diametru maxim: 73 mm
– masa: 510 grame

– sticla LD (low dispersion) in constructie pentru a mari performantele si minimiza aberatiile
– sticla XR si utilizare eficienta a elementelor asferice

Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG – Canon EF

Sigma 24-70 f/2.8 EX DC
Sigma 24-70 f/2.8 EX DC

– lungime focala: 24-70mm
– diafragma: 2.8 (max 32)
– constructie: 14 elemente in 13 grupe
– unghi de cuprindere: 84 – 34,3
– diafragma cu 9 petale
– distanta minima de focus: 40cm
– magnificare maxima: 1:3.8
– diametru filtru: 82mm
– dimensiuni: 115x85cm
– greutate: 700g

Am ales aceste doua obiective datorita popularitatii de care se bucura in randul fotografilor si a calitatii lor. Totusi, pot ele concura cu obiectivele „originalele”  cu focala 24-70mm f/2.8 de la Canon sau Nikon?

Acum e timpul ca tu sa decizi!

Asteptam sa aflam parerile voastre despre cele doua obiective. Daca le-ati utilizat sau nu in mod intensiv, ce impresie v-au facut din toate punctele de vedere (calitatea materialelor, feeling, viteza in utilizare, precizia sistemului autofocus etc). Pe care l-ati alege si de ce?

Ar fi fost mai simplu, poate, sa afisam aici un sondaj de opinie clasic, dar consideram ca este mult mai util pentru toti sa aflam parerile voastre reale, cu bune si rele despre cele doua obiective!

Asadar, acum parerile voastre conteaza! Sa inceapa dezbaterea! 🙂

24 COMENTARII

  1. eu am ales Tamrom…pentru ca Sigma nu era pe stoc, si pentru ca diferenta dintre ele e destul de mica!

  2. Eu personal as alege ceva din gama brandului pe care il folosesc(nikon). Nu as alege obiective third party. Doar daca ma uit cum arata acel Tamron AF SP 28-75mm f/2.8 Di XR LD Aspherical IF in comparatie cu nikkor 24-70 2.8. Nu spun ca sunt bune sau ca nu is merita banii. E doar o parere personala.

  3. 4 mm in partea wide inseamna mult de tot, folosesc frecvent wide, mai am un Sigma 10-20, si as merge pe 24-70. Daca se compara cu Nikon 24-70 2.8? (de la Canon nu detin obiectiv desi folosesc amandoua sistemele) Nu prea, obiectivul de la Nikon e state of the art ca sa spun asa, votat in multe locuri ca unul din cele mai bune obiective nikon pentru full frame se pare ca lucrul care il aduce destul de sus calitativ ar fi NanoCoating-ul.

    Oricum cel mai bun obiectiv este cel pe care il ai si iti foloseste 😀

  4. Amandoua mi se bune, dar eu as alege Sigma. Mi se pare mai potrivit pentru fotografia de vacanta si de eveniment. Nu zic insa ca Tamron ar fi slab, dar eu personal prefer Sigma. Are unghiul mai mare si asta conteaza deoarece toti stim ca obiectivele tele sunt cele cu unghi mic de vizibilitate. Pe mine unghiul de vizibilitate m-a facut sa vreau Sigma. (parerea mea personala). 🙂

  5. Eu am folosit Sigma-ul respectiv destul de mult timp, am avut 2 la fel de-a lungul timpului. E un obiectiv minunat. Aici, în partea noastră a lumii, Sigma este oarecum privită ca o firmă de mâna a 2-a, un third party oarecare. Nu e chiar aşa, Sigma este alegerea multor profesionişti din lumea întragă, în special în USA sunt foarte populari printre fotografi, Sigma USA e un brand de prima mână. Calitatea materialelor e excelentă, nu mai vorbesc de feelingul pe care ţi-l dă acest obiectiv în mână cu mărimea, greutatea lui, nu se compară cu produsul Tamron după părerea mea. Calitatea materialelor e excelentă, are strat dintr-acela catifelat la suprafaţă tipic obiectivelor Sigma, e super. Bokeh-ul pe care-l face acest obiectiv e foarte plăcut, focalizarea o idee mai lentă ca şi la obiectivele similare Nikon (pe acest sistem l-am folosit), nu are motor intern, dar am înţeles că a apărut şi versiunea cu SWM pe care n-am utilizat-o din păcate. Nu este suficient de wide pe senzor format APS-C, dar pe full-frame sau pe film este la fix. Dacă poţi să te descurci cu un echivalent care începe de la 35-36 mm ca distanţă focală minimă e ok.
    Obiectivul Tamron l-am folosit doar o singură dată, nu am avut timp să-l evaluez corespunzător, dar feelingul dat de acesta nu a fost nici pe departe faţă de cel dat de Sigma. În plus, eu încerc să evit Tamronul, am auzit de destule obiective de-ale lor, modele diferite, cu probleme. Ba descentrate, ba defocalizate, ba se blochează motorul de swm la cele care au, etc. Nu vreau să spun că Tamron e o firmă proastă, fac chestii drăguţe mai ales spre vârful gamei, dar se pare că au probleme de CTC, prea multe produse defecte le scapă pe piaţă…
    Referitor la întrebarea dvs dacă aceste produse ar concura cu produsele similare Nikon, Canon, etc, părerea mea umilă este că da. Este o concurenţă. Chiar dacă nu sunt la calitatea unui produs Nikon sau Canon din gama pro, diferenţa de preţ e într-atât de mare la o diferenţă de calitate şi performanţe relativ mică, încât întotdeauna se vor găsi fotografi, chiar şi pro care să achiziţioneze un Sigma sau un Tamron în locul unui Nikon sau Canon.

  6. Am Tamron 28-75mm f/2.8 pentru Canon de aproximativ 2 ani.

    Pentru banii pe care i-am dat pe el e foarte bun, mai ales la inceput am fost foarte multumit de portretele realizate cu acest obiectiv, apoi dupa ce am luat un 70-200 L am inceput sa vad diferenta si sa vreau mai mult.

    Am ales Tamron vs Sigma pentru ca la vremea aceea review-urile l-au indicat ca cea mai buna achizitie dpdv pret/calitate.

    Il recomand celor ce nu au bani pentru obiective Canon dar cu mentiunea sa nu se astepte de la el la mai mult decat este/face.

    Puncte bune: pret, luminozitate mare pentru pret redus, suficient de sharp de la f/4, imagini foarte bune si clare in conditii bune de iluminare

    Puncte slabe: autofocus lent si foarte lent in lumina slaba, constructie slaba (dupa un an de folosire, componenta de zoom se misca din ce in ce mai liber, ceea ce la fotografierea in plan vertical obliga franarea acesteia cu mana la folosirea unei focale intermediare), zgomot mare la motorul de autofocus, soft la f/2.8 – f/4

  7. Sincer, cu Tamronul 28-75mm f/2.8 am avut o experienta neplacuta, asa ca, intr-o situatie de forta majora, as fi dispus sa dau un credit celor de la Sigma. Cand cautam sa iau altceva in locul obiectivului de kit, mi-au trecut prin aparat sase bucati Tamron 17-50mm f/2.8 si trei exemplare 28-75mm f/2.8. Din nefericire, toate aveau un front focus aproape identic, 14-15mm, imposibil de compensat de camera (Pentax K-7) ce poate sustine „doar” +/- 10mm. Nu stiu daca problema e general valabila pentru K-7, sau doar body-ul meu are ceva de impartit cu aceste doua modele, cert e ca tot de atunci mai am un minunat Tamron 90mm f/2.8 cu care nu am nici cea mai mica problema, nu a avut nevoie de nici un fel de corectie. Sigma n-am testat din lipsa de stoc la acel moment.
    Pana la urma tot la obiective Pentax am ajuns, chiar daca mult mai scumpe decat Sigma/Tamron (dar mai ieftine fata de canikon), macar nu-mi dau dureri de cap. Momentan.

    • Salut,
      Poti sa detaliezi putin cum ai testat tu pentru front/back focus obiectivele? Adica cum as putea sa le testez eu, sa zicem, in magazin… Vre-o tehnica speciala? Ms

      • Salut,
        Nu e nimic special, sau asa mi se pare mie acum. In principiu ai nevoie de un „focus chart” pe care sa faci testele. Unii zic ca se testeaza cu grila pusa orizontal pe masa, iar aparatul se „uita” la ea intr-un unghi de 45 de grade. Altii zic ca aparatul trebuie sa fie orizontal, iar grila la 45 de grade. Probabil si unii si altii au motive intemeiate, n-am stat sa le analizez. Mi s-a intamplat odata sa incerc un obiectiv care era perfect la focalizare pozitionat orizontal, insa la 45 de grade dadea rateuri destul de des. De atunci testez in ambele variante, pentru linistea mea sufleteasca.
        Fara intentia de a face reclama, stiu ca la F64 si la Focus94 gasesti asemenea grile, deci poti testa in magazin fara probleme. Cei de la F64 au una printata, facuta pentru Nikon parca, iar cei de la Focus au o „jucarie” produsa de Sigma special pentru asta. Daca ai alte preferinte in ce priveste magazinul, poti sa-ti printezi tu o astfel de grila si sa o folosesti cand ai nevoie.
        Cu voia admin-ului acestui site, iti dau doua link-uri unde am gasit eu informatiile si grilele de care aveam nevoie. Unul e zice-se pentru Nikon (D70), altul e pentru Pentax (K20). Personal nu cred ca are vreo importanta brand-ul si modelul, testarea se face la fel.

        http://pentaxdslrs.blogspot.com/2008/06/part-1-autofocus-adjustment-for-pentax.html

        http://focustestchart.com/chart.html

  8. Am ales Tamronul… Mai multi prieteni au avut probleme cu SIGMA si mi-a fost frica sa nu patesc la fel…

  9. Am avut si eu Tamron-ul cu montura Canon. Bun obiectiv,rezultate frumoase, dar a trebuit sa renunt la el pt ca aveam nevoie de ce mai wide.

  10. nu am nici unul din ele dar daca as alege sa-mi cumpar maine cred ca sigma pt wide-ul de 24.

  11. Salut. Eu am ales Sigma 24-70 si nu regret nici un moment alegera facuta. E rapid, luminos si se descurca bine si in lumina slaba. Calitate excelenta pe 18Mpx de la Canon 550D. In schimb e destul de greu, scump la filtre.

    • Nu e vorba de pret, bineinteles, ci diametrul filtrului in sine. Cel putin din pct meu de vedere, ar fi fost mai util sa fie pe 77mm, pt ca majoritatea obiectivelor "pro" au acel diametru ca standard, deci filtrele pe care le am de la alte obiective ar functiona … dar pe 82, trebuie sa iei inca un set de filtre, doar pt acest obiecitv…

  12. Am testat si cele 2 obiective despre care este vorba, dar si Nikon-ul. M-am oprit la acesta deoarece este mult mai bun, dar si mult mai scump. Dar merita, credeti-ma !

  13. Detin un Tammie de genul si sunt foarte multumit, ii da clasa lui Sigma, singurul competent ar fi Tamron 17-50 f2.8. Pe profil la mine se gasesc foto cu tamronul asta in combinatie cu canon 1000D si 60D.

  14. Sigma 24-70mm e foarte soft între f2.8 -f4 si destul de greu.Pe nikon d750 l-am folosit la câteva nunti si a trebuit să merg pe f4 cu toate că aveam nevoi de f2.8. Tamron e mai bun la sharp in general dar mai lent si mai zgomotos la focus.Nu am probat Tamron 28-70mm. Între Sigma 24-70mm si noul Tamron 24-70mm f2.8 VC , as merge pe Tamron pt. VC si sharp la 24mm f2.8, ca pentru asta vrem un obiectiv luminos.

Comments are closed.