Am primit acum cateva zile fotografia asta de la Cezar si am gasit in ea o idee simpla, dar eficienta, despre reglementarea legislatiei zborului dronelor in intravilan (in orase), pe care alte tari o aplica cu succes.
Dupa cum bine stiti, in Romania legea spune ca decolarea / aterizarea oricarei aeronave in zone de intravilan este interzisa. Asta inseamna ca, practic, nu poti zbura cu drona intr-un oras, pentru ca nu ai cum sa decolezi / aterizezi legal in interiorul sau. Iata ca alte tari nu sunt atat de drastice in aceasta privinta. Iar legislatia e mai simpla si permite zborul in orase, cu anumite restrictii, bineinteles (e normal sa existe anumite restrictii, am zis-o si o repet).
Cum sunt aceste restrictii semnalate? Uite asa, simplu, grafic, usor de inteles – cu indicatoare speciale puse pe strazi:
Semnul stradal „No Drone Zone” in Helsinki.
Ma bucur sa vad ca alte tari au inteles faptul ca suntem deja intr-o noua era. Zborul dronelor trebuie reglementat, dar trebuie reglementat logic si corect. Despre situatia actuala de la noi din legislatie si cat de dificil este sa zbori 100% legal la noi, am mai scris, asadar nu mai repet.
E clar ca am intrat intr-o noua era si trebuie sa ne obisnuim cum asta: „the drones” are here to stay. „Cerul” nu mai este limita! Dar nici orasele nu ar trebuie sa fie „sperietori de drone”. Legislatia, nici atat. Legea ar trebui sa fie in ajutorul utilizatorului nu „impotriva lui”, pentru ca, vorba aia, doar impreuna putem preveni accidenctele.
Intrati si pe droneinfo.fi (siteul scris pe indicatorul de mai sus) sa vedeti ce simplu, scurt si la obiect este prezentata legislatia dronelor din Finlanda, pe intelesul tuturor. Cum zic si ei: common sense will get you far. Si cu asta am zis cam tot.
IMHO: Legislatia ar trebui sa imparta dronele pe categorii si sa acorde dreptul de a decola, ateriza si manevra cu licenta. Cel ce piloteaza sa fie responsabil direct de orice daune directe sau indirecte, inclusiv de incalcare a dreptului de copyright. Identificarea proprietarului sau pilotului se va face via mecanismul de licentiere.
Efectul unui semn indicator ca acolo nu se permite zborul dronelor este fara efect practic atita timp cit nu poti aplica o sanctiune.
Pe de alta parte o legislatie prea restrictiva nu va face decit sa pedepseasca pe cei corecti care vor cere licenta. Celor ce nu le pasa vor zbura drona oriunde cu sau fara semn idicator, cu sau fara licenta.
Dronele trebuie impartite pe categorii, corect, iar in alte tari exista si delimitarea: utilizare comerciala / non-comerciala. Pentru comerciala se aplica alta legislatie, cu alte aprobari etc. Pentru necomercial ( aka zbor recreativ), e mai simplu, cum e si normal. Semnul indicator din Helsinki are in spate o lege, asadar se pot aplica sanctiuni.
Iar treaba aia cu „celor care nu le pasa vor zbura oricum” , pai tocmai asta e ideea: fa o lege cat mai umana, astfel incat doar cei rau intentionati sa fie intr-adevar pedepsiti. Sunt sigur ca 99.99% din posesorii de drone NU vor sa incalce nici o lege (intentionat).
Dar asa cum e legea acum (la noi), este mult prea dificil sa zbori legal (ceea ce trebuie schimbat, ca nu mai suntem in timpul razboiului rece – vezi, de exemplu, chestia aia cu interdictia de a face poze cu drona daca nu stie MAPN-ul… e ca si cum mi-ai spune sa anunt de cate ori ies cu aparatul foto din casa… )
Nu ar trebui sa prezentam si permis de conducere pentru drona daca tot asa suna legea ?! Hai ca suntem praf. Cei din Sri banuiesc ca-s in misiune si au voie !
Salut, am o intrebare te rog, cu o Drona de 410gr Hubsan H501s, se poate zbura in Parcurile din Bucuresti, sau este considerat intravilan si parcul ?
Salut, pentru dronele sub 500g nu mai exista obligativitatea inregistrarii, dar fara a fi specificat altfel, restul legislatiei se aplica si lor. Si da, mot-a-mot si parcurile din Bucuresti sunt tot intravilan…
Trimite-i linkul lui Remus Dogaru poate desenat intelege mai bine, ca la completat procese verbale se pricepe.
Pai spune-ne si care a fost problema de s-a ajuns la PV…?
un coleg de grup a zburat in oras la o nunta si l-a luat politia. Apoi la chemat autoritatea. si ia dat grupa mare