Cel mai asteptat obiectiv al inceputului de an, noul Sigma 24mm f/1.4 ART a ajuns in redactie pentru cateva zile de teste. SIGMA 24mm 1.4 DG HSM ART, pe numele sau complet, este un obiectiv grandangular cu focala fixa si diafragma maxima f/1.4, care se alatura celorlalte obiective prime din seria art de la Sigma, fiind cel mai wide dintre ele. Un obiectiv compatibil atat Full Frame cat si APS-C, disponibil pentru montura Canon, Nikon si Sony care, cel putin teoretic, areo focala foarte versatila, potrivit pentru fotografie de peisaj, arhitectura, street si, bineinteles, evenimente. Cum se descurca? Aflam impreuna in continuare!
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ART
Specificatii tehnice pe scurt:
- Obiectiv cu focala fixa, compatibil Full Frame si APS-C (DX)
- Distanta focala: 24mm
- Diafragma maxima: f/1.4
- Diafragma minima: f/16
- Formula optica: 15 elemente in 11 grupe
- 9 lamele de diafragma
- Include lentile de sticla Special Low Dispersion (SLD) si “F” Low Dispersion (FLD)
- Distanta minima de focalizare: 25cm
- Diametru filet port-filtru: 77mm
- Disponibil pentru monturi: Canon, Nikon si Sigma
Cu Sigma 24mm f/1.4 ART, F/5.6
Sigma 24mm f/1.4 ART completeaza seria obiectivelor cu focala fixa din gama Art de la Sigma, fiind pana in acest moment obiectivul cu focala fixa cea mai scurta. Are o formula optica formata din 15 lentile dispuse in 11 grupe, ce include elemente de sticla Special Low Dispersion (SLD) si “F” Low Dispersion (FLD), pentru corectarea aberatiilor cromatice si a distorsiunilor specifice focalei, dar si lentile aferice. Diafragma este compusa din 9 lamele rotunjite. Obiectivul accepta filtre cu diametrul filetului de 77mm, poate focaliza de la 25cm la infinit, are o greutate de aproximativ 650g si o lungime de 9cm.
Sigma 24mm f/1.4 se alatura celorlalte obiective din gama ART, pe care le-am testat deja aici, la Clubul Foto: 35mm F1.4 DG HSM, 30mm F1.4 DC HSM, 18-35mm F1.8 DC HSM, 24-105mm F4 DG OS HSM si Sigma 50mm F1.4 DG HSM.
Constructie optica si grafice MFT:
Cum am testat?
Toate imaginile din acest test sunt realizate cu Sigma 24mm f/1.4 (editie finala, comerciala) montat pe Canon 5D Mark II. Am fotografiat in modul Av (Prioritate de Diafragma) dar si in modul Manual, inclusiv cu focalizare manuala in anumite situatii, atunci cand am intampinat dificultati la focalizarea automata. Despre asta, putin mai jos. Fotografiile nu sunt prelucrate ci doar convertite din RAW in Lightroom si redimensionate (cu exceptia celor crop 100%) pentru afisare pe web.
Imagini de test
Sa trecem la treaba si sa vedem cum se descurca noul Sigma F/1.4 ART pe teren, intr-un test real. Sa vedem mai intai acutanta, contrastul si claritatea, vorbind apoi despre aberatii cromatice, vignetare si distorsiuni.
Din punct de vedere al contrastului si al reprezentarii culorilor, asa cum puteti observa in toate imaginile din acest test, nu avem obiectii. Culorile sunt vii, neutre, fara tenta iar contrastul este excelent. La fel si acutanta (sharpness-ul), inclusiv la diafragma deschisa (f/1.4) dupa cum puteti vedea in fotografiile crop 100% de mai jos. O surpriza placuta si un obiectiv care din punct de vedere optic exceleaza.
La F/1.4
Foto originala:
Crop 100%:
La F/2.8
Foto originala:
Crop 100%:
La F/8
Foto originala:
Crop 100%:
Alte imagini de zi cu Sigma 24mm f/1.4:
Imagini de noapte
Sa vedem acum cum se descurca noul Sigma 24mm F/1.4 ART in fotografiile de noapte. Aici, din pacate, am focalizat exclusiv manual (utilizand functia de magnificare din Live View, deoarece ratarile de focus ale obiecitvului in aceste conditii au fost prea dese… Dar, despre asta putin mai jos in capitolul dedicat modului de functionare al focalizarii).
La F/1.4
Foto originala:
Crop 100%:
La F/1.8
Crop 100%:
La F/2.8
Crop 100%:
Alte imagini de noapte cu Sigma 24mm F/1.4
Cum se descurca autofocusul?
La acest capitol as puncta eu principala bila neagra a noului Sigma 24mm f/1.4 ART. Motorul de focus HSM integrat de Sigma in noul lor obiectiv este silentios dar viteza de focalizare nu este cea pe care o asteptam. Sigur, nu este nici cel mai lent dar nici cel mai rapid obiectiv cu autofocus pe care l-am testat. Se situeaza undeva la mijloc, din acest punct de vedere, ceea ce ma face sa ii cataloghez viteaza de focus ca fiind decenta.
Problema principala nu este, totusi, viteza de focus ci acuratetea focusului. Eu l-am testat cu un Canon 5D Mark II care, testat in paralel cu alte obiective (Canon) nu avea probleme de focus. In schimb, noul Sigma f/1.4 ART rata foarte des focalizarea in low-light (mai ales) atunci cand trageam la diafragme deschise. Pentru fotografiile de seara de mai sus nici nu am putut sa folosesc autofocusul, nici macar de pe trepied. Am focalizat manual pentru a obtine imagini clare. Situatia se schimba ziua sau atunci cand fotografiem in lumina suficienta, acolo unde noul Sigma f/1.4 ART reuseste sa focalizeze corect in 90% din cazuri, fara sa am ce sa-i reprosez in acest caz.
Asadar, ii acord nota 7 din 10 la capitolul autofocus. Bun atunci cand conditiile de iluminare sunt decente dar nu si seara/noaptea/in low light la diafragme deschise.
Bokeh
Chiar daca este un obiectiv grandangular, noul Sigma 24mm f/1.4 ART reuseste sa ofere un bokeh placut, atunci cand fotografiati subiecte close-up cu diafragma deschisa la f/1.4-f/2.8. Profunzimea de camp este decenta (nu se compara totusi cu un obiectiv de 35mm sau 50mm) iar calitatea bokehului este foarte buna.
Iata cateva exemple:
Flare
Din punct de vedere al aberatiilor cromatice si al rezistentei la flare, toate obiectivele din gama ART testate pana acum s-au dovedit a fi foarte reusite. Coatingul multi-strat aplicat de Sigma pe lentilele obiectivelor din aceasta gama este de calitate, iar rezultatele se observa imediat atunci cand fotografiam in contra-lumina sau scene cu contrast ridicat.
Iata cateva exemple:
Vignetare
La capitolul vignetare, Sigma 24mm f/1.4 ne surprinde dar nu in mod placut. La diafragme deschise (f/1.8-f/2.8), noul obiectiv produce cea mai pronuntata vignetare dintre toate obiectivele din gama ART. De la f/4 inclusiv vignetarea aproape ca dispare complet, dar la f/1.8 vignetarea este de aproape -4EV. Vestea buna este ca acest efect de vignetare se poate remedia foarte usor in orice program de prelucrare a imaginilor.
Iata cateva exemple la F/1.8:
Distorsiuni
Chiar daca in cazul obiectivelor grandangulare este normal sa apara anumite distorisuni datorate focalei, Sigma 24mm f/1.4 reuseste sa le mentina la minim, in majoritatea cadrelor fiind destul de greu de perceput pentru un ochi neantrenat.
Aberatii cromatice
La fel ca si la capitolul anterior in cazul lui Sigma 24mm f/1.4 aberatiile cromatice sunt foarte bine controlata. Ele exista, sunt vizibile dar nu deranjeaza si pot fi corectate usor.
Foto originala:
Crop 100%:
Pret
In momentul publicarii acestui test, Sigma 24mm f/1.4 a ajuns deja in Romania pentru montura Canon si costa 3.799 lei. Detalii si disponibilitate aici.
Ce se gaseste in cutie?
Alaturi de obiectiv, in cutia noului Sigma F/1.4 ART veti gasi parasolarul, cele doua capace (frontal si montura), certificatul de garantie dar si o husa speciala pentru obiectiv.
Concluzii
Noul Sigma 24mm f/1.4 ART reuseste sa se ridice la inaltimea asteptarilor, la aproape toate capitolele. Este un obiectiv care se alatura cu succes celorlalte modele din gama ART ale producatorului nipon, oferind in linii mari aceeasi calitate cu care ne-am obisnuit. Singurele bile negre mai importante ar fi comportamentul sistemului de focus in lumina slaba, acolo unde ratarile m-au fortat sa folosesc focalizarea manuala cand am facut testele de noapte si vignetarea puternica la diafragme deschise. Din fericire vignetarea poate fi corectata usor, iar sistemul AF functioneaza foarte bine in rest. Asadar, cum nu s-a inventat inca obiectivul perfect, putem spune despre noul Sigma f/1.4 ART ca este un obiectiv recomandat, mai ales datorita calitatii optice excelente, pe care cu greu o veti putea gasi la alte obiective cu aceeasi focala, la un pret similar.
Sigma 24mm f/1.4 a ajuns deja in Romania si costa 3.799 lei. Detalii si disponibilitate aici.
Nota Clubului Foto: 8/10
- Constructie: 9/10
- Calitate optica: 9/10
- Autofocus: 7/10
- Pret: 8/10
Bile albe:
- Foarte sharp inclusiv in extremitatile cadrului
- Autofocus silentios si destul de rapid
- Constructie solida
- Aberatii optice si distorsiuni bine controlate
Bile negre:
- Ratari de focus, mai ales cand se fotografiaza la f/1.4-2, in lumina slaba
- Vignetare puternica intre f/1.4-f/2.8
- Nu este etanseizat impotriva stropilor de apa si a intemperiilor
Toate imaginile cu Sigma 24mm f/1.4 selectionate pentru acest test: