Olympus a lansat de curand noul mirrorless cu senzor Micro 4/3 – OM-D E-M10 Mark II. Mezinul familiei OM-D revine acum cu o serie de imbunatatiri notabile, inlocuind aparatul foto mirrorless lansat in ianuarie 2014, care s-a bucurat de review-uri favorabile (citeste-l pe al nostru aici). Principala noutate o reprezinta integrarea sistemului de stabilizare pe 5 axe, care si-a aratat performantele pemodelele de top din seria Om-D (E-M5 Mark II si E-M1). In plus, noul OM-D E-M10 Mark II poate inregistra secvente video Full HD la 60fps (1080 60p) si timelapse la rezolutie 4K, o functie cu care nici modelul E-M5 Mark II, lansat in primavara, nu se poate lauda.

Olympus OM-D E-M10 II

Olympus Om-D E-M10 Mark II (argintiu)
Olympus Om-D E-M10 Mark II (argintiu)

Noul Olympus OM-D E-M10 II este, practic, un E-M5 mai compact, cu functii mai putine si mai accesibil ca pret. Este mezinul familiei OM-D, dar asta nu inseamna ca este mai putin performant: integreaza acelasi senzor CMOS de 16 megapixeli, are montura Micro 4/3 fiind compatibil cu intreaga gama de obiective Micro 4/3 (peste 50, daca numaram si obiectivele Panasonic si cele produse de terti, nu doar pe cele Olympus) si – ca un bonus (sa zicem) – are designul ‘retro’ imprumutat de la fratele lui mai mare. Daca primul E-M10 s-a bucurat de review-uri pozitive, acum noul aparat se arata mai bun si mai performant, gratie imbunatatirilor pe care specialistii Olympus i le-au adus. Sistemul de stabilizare integrat in body, care asigura compensarea vibratiilor pe 5 axe promite timpi de expunere de pana la patru ori mai lungi la fotografierea din mana, fara trepied, asta fiind probabil principala imbuantatire a modelului Mark II si de care se vor bucura cei care au criticat primul E-M10 la acest capitol.

Olympus Om-D E-M10 Mark II poate fotografia atat in format JPEG cat si RAW (ORF) si face asta cu sensibilitati ISO din intervalul 100-25.600 si cu pana la 8,5 cadre pe secunda, cu autofocus activ, atunci cand este setat sa inregistreze cadre in rafala. cei care urmaresc sa surprinda secvente video cu aparatul lor mirrorless e bine sa stie ca noul E-M10 Mark II poate filma la rezolutie Full HD 1080 60p/30p dar nu ofera si un conector pentru microfon extern, asa cum are varianta de top, Olympus Om-D E-M5 Mark II. Sunetul este inregistrat stereo gratie microfoanelor integrate (si redat mono in difuzorul aparatului), dar cei care vor sa filmeze mai mult decat simple secvente „de vacanta” ar trebui sa se orienteze catre varianta mai performanta a mirrorlessurilor cu senzor Micro 4/3 de la Olympus.

Olympus Om-D E-M10 Mark II
Olympus Om-D E-M10 Mark II

Cu doar 12cm latime si 8,3cm inaltime si o greutate de aproximativ 390 de grame, noul Om-D E-M10 Mark II nu doar ca arata bine dar este si unul din cele mai compacte aparate foto mirrorless pe care le poti gasi. Poate fi luat usor in aproape orice geanta, iar cu obiectivul zoom 14-42mm retractabil (cu care E-M10 II vine in kit la un pret aproximativ de 700 Euro) se poate strecura, uneori, chiar si in buzunarul hainei. Un aparat mirrorless compact, dar cu performante peste medie, asa cum ne-am obisnuit inca de anul trecut, cand am testat modelul anterior. Ramane sa aflam exact cum se comporta in teste noul E-M10 atunci cand va ajunge in redactie pentru asta. Nu va avea totusi o ‘viata’ prea usoara: noul E-M10 are concurenta serioasa, din partea tuturor producatorilor: aparate precum Panasonic G7, Sony A6000 sau Fuji X-T10 se situeaza in aceeasi categorie si au performante foarte bune.

Noul Om-D va ajunge in magazine in aceasta toamna, in varianta neagra si argintie, body only sau in kit cu obiectivul 14-42mm. Nu am aflat inca preturile estimative pentru Romania.

Olympus OM-D E-M10 II – specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor Live CMOS Micro 4/3
  • Rezolutie 16 Mpx, 4608 x 3456px
  • Montura Micro 4/3
  • ISO 100 – 25.600
  • Inregistrare JPEG, RAW, JPEG+RAW
  • Filmare Full HD 1080 60/30/24p
  • Inregistrare video timelapse 4K
  • Stabilizare de imagine integrata in body, pe 5 axe (avantaj 4 trepte de expunere)
  • Vizor electronic 2.36M-dot OLED, factor de marire 0,62x
  • Fotografiere in rafala cu pana la 8,5 cadre pe secunda
  • Acumulator Li-Ion cu autonomie aprox. 320 de cadre
  • Dimensiuni: 120 x 83 x 47mm
  • Greutate: 390g
Olympus Om-D E-M10 Mark II
Olympus Om-D E-M10 Mark II
Olympus Om-D E-M10 Mark II
Olympus Om-D E-M10 Mark II
Olympus Om-D E-M10 Mark II
Olympus Om-D E-M10 Mark II

4 COMENTARII

  1. Salut, tocmai ce am achiziționat aceasta camera foto, e prima data când iau contact cu un mirrorless și ma deranjează o întrebare destul de puternic : e normal ca să se audă în body un zgomot mai intens la declanșare, sau în momentul în care focalizează? E ca și cum camera ar spune ca lucrează, parca se străduiește sa își facă treaba. Nu știu dacă e normal sau o problema a modelului meu. Mulțumesc anticipat.

    • Salut. Da, este normal. Este sistemul care asigura stabilizarea senzorului in body, iar la cateva modele Olympus se aude mai tare motorasul respectiv cabd „lucrează”

  2. Salut Calin,

    Recomanzi un obiectiv pentru acest model, pentru a crea efectul acela de blur la poze? Momentan folosesc obiectivul standard 14-42 mm 1:3.5-5.6.
    Mersi!

    • Salut,

      Da, ai nevoie de un obiectiv cat mai luminos ( cu f cat mai mic – preferabil f/1.2 sau 1.4 sau 1.8…). Ceva de genul 35mm f/1.4 sau pe acolo.

Comments are closed.