In momentul lansarii Nokia 808 Pureview a reprezentat o adevarata „revolutie” in industria smartphone. Nimeni nu se astepta ca tocmai Nokia sa lanseze un terminal cu o camera foto care depaseste din punct de vedere al rezolutiei aparatele compacte si chiar DSLR-urile. Mai mult decat atat, specificatiile tehnice cu care se lauda Nokia 808 Pureview, printre care senzorul CMOS de 41 de megapixeli, lentilele Carl Zeiss, diafragma maxima f/2.4, blitzul cu xenon, filtru ND incorporat si valoarea ISO maxima 1600 il transforma intr-un telefon foarte interesant pentru fotografi si nu numai. Haideti sa vedem impreuna cum se descurca Nokia 808 din punct de vedere al camerei foto, in cele ce urmeaza. Nokia 808 Pureview este disponibil in Romania aici.
Nokia 808 Pureview
Nokia 808 Pureview „flancat” de iPhone 3GS (telefonul meu) si HTC EVO 3D, al colegilor de la TehnoPC.ro . Pentru camera foto pe care o are, Nokia este un telefon chiar foarte compact…
41 de megapixeli?
In ceea ce priveste senzorul lui Nokia 808, s-a creeat o oarecare confuzie intre rezolutia efectiva si cele doua moduri de fotografiere disponibile in meniu: „Custom”, la rezolutie maxima 41 de megapixeli (38 efectivi) si modul „Pureview” disponibil implicit in meniul camerei si care inregistreaza imagini la doar 8 megapixeli. De aici, multi au considerat ca de fapt senzorul lui 808 Pureview este de doar 8 megapixeli efectivi iar imaginile la 38 de megapixeli sunt rezultatul unui algoritm software. De fapt, lucrurile functioneaza exact pe dos: senzorul inregistreaza imagini utilizand toti cei 38 de megapixeli efectivi de pe suprafata sa iar in modul Pure View smartphone-ul aplica un algoritm software de optimizare a imaginii si reduce rezolutia la 8 megapixeli pentru a forma imaginea finala, la o calitate tehnica mai buna. Practic, pentru fiecare pixel din imaginea finala aparatul foloseste informatia adunata din sapte pixeli efectivi de pe senzor si obtine astfel cadre cu un nivel al zgomotului de imagine mult mai redus decat ar obtine in mod obisnuit de pe un senzor cu o dimensiune atat de redusa dar un numar atat de mare de pixeli.
Ca sa vedeti cam ce inseamna 38 de megapixeli va arat un crop 100% dintr-o imagine inrgistrata la rezolutia maxima.
Imaginea originala:
Crop 100%. Click pe imagine pentru vizualizare.
Si daca tot am vorbit de megapixeli si de dimensiunile senzorului, trebuie sa va spun ca Nokia 808 Pureview are totusi cel mai mare senzor de imagine prezent intr-un telefon la ora actuala. Este un senzor de 1/2.3 inch, o dimensiune echivalenta cu senzorii pe care ii intalnim si in unele aparate compacte de la Sony, de exemplu. De fapt, eu banuiesc ca senzorul lui Nokia 808 este fabricat de Sony, dar nu am o informatie sigura despre asta…
Dimensiunile generoase ale senzorului sunt de apreciat, dar numarul mare de pixeli are si un impact negativ asupra fotografiilor: imaginile au o gama dinamica destul de redusa si cadrele in care intalnim zone cu diferente mari de constrast sau luminozitate vor avea parti supra-expuse („arse”). Este, de fapt, cam singura „bila neagra” care m-a deranjat la senzorul lui Nokia 808 Pureview: tendinta de a „arde” fotografiile in zonele supra-expuse, iar acest lucru este rezultatul tehnologiei din spatele senzorului si nu poate fi compensat nici de algoritmul PureView de optmizare a imaginilor.
Un exemplu de imagine in contra-lumina, cu contrast ridicat si cer „ars”:
Tot din acest punct de vedere va recomand sa lasati tehnologia Pure View activa in marea majoritate a situatiilor si mai ales atunci cand fotografiati seara sau in conditii de iluminare precara. Astfel veti obtine cele mai bune rezultate cu Nokia 808 in fotografii de noapte sau in interior, acolo unde este de preferat o rezolutie mai redusa dar o calitate mai buna a imaginilor…
Zoom 4x
Pentru majoritatea situatiilor „de zi cu zi” functia zoom software 4x a lui 808 se descurca excelent, mai ales ca algoritmul de „decupare” a zonei centrale ca cadrului nu duce la pierderea calitatii imaginii finale. Din cauza rezolutiei si a senzorului performant, Nokia 808 Pureview va permite sa utilizati o functie zoom care desi nu este rezultatul modificarii efective a focalei, duce la rezultate imposibil de atins cu alte terminale smartphone echivalente. Practic, Nokia 808 nu utilizeaza un algoritm software atunci cand utilizati functia zoom ci face un fel de „crop” la nivelul senzorului, utilizand pentru fotografia finala doar pixelii din centrul acestuia, de pe o suprafata echivalenta cu factorul de zoom setat. Atentie insa, functia zoom nu poate fi folosita in timpul filmarii!
Filtru ND si Blitz Xenon
Daca marea majoritate a smartphone-urilor actuale au in loc de blitz un LED puternic, Nokia 808 Pureview include un blitz „adevarat”, adica o lampa cu Xenon care este declansata de aparat simultan cu obturatorul (Nokia 808 are obturator electronic, nu de tip „perdea” cum au majoritatea aparatelor foto). Blitzul este mai eficient decat un LED puternic si va asigura o iluminare pana la maxim 4 metri. Mai mult decat atat, Nokia 808 Pureview are o caracteristica pe care nu am intalnit-o pana acum la absolut nici un smartphone: filtru ND integrat (optic!).
In fotografie un filtru ND Full (care acopera intreg cadrul, nu este gradual!) poate fi folositor in doua situatii: atunci cand vreti sa fotografiati cu un timp de expunere prelungit (expuneri lungi) sau atunci cand fotografiati ziua, in lumina puternica cu o diafragma deschisa (f2.4 de exemplu, atat are Nokia 808). Daca in cazul aparatelor DSLR filtrul ND se foloseste atat pentru expuneri lungi dar si pentru a reduce din cantitatea de lumina ce ajunge pe senzor si pentru a putea utiliza astfel o diafragam mai deschisa ziua, pentru un camp de profunzime mai redus. In cazul lui Nokia 808 Pureview filtrul ND nu va ajuta la expuneri prelungite ci atunci cand aveti in cadru luminos iar aparatul nu are cum sa reduca din cantitatea de lumina ce ajunge pe senzor ca sa asigure o expunere corecta pentru ca diafragma f/2.4 este fixa. Asadar, cel mai bine e sa lasati terminalul sa aleaga singur daca va utiliza sau nu filtrul ND (pe Auto) pentru ca se descurca cel mai bine in a alege situatiile in care acest filtru optic este necesar.
Citeste si: Filtrele in fotografie. Despre filtre si utilitatea lor.
Ce ii lipseste? Un zoom optic!
Daca de la alte terminale mobile trebuie sa apreciem pana si cele mai simple functii pe care le ofera, cand vine vorba de Nokia 808 Pureview putem deja avea pretentii si sugestii de imbunatatire. De exemplu, daca ar fi avut un obiectiv cu zoom optic (intern, chiar si cu un factor de zoom minim 3x) atunci cu siguranta Nokia 808 Pureview ar fi putut fi considerat un adevarat aparat foto compact. Performantele similare cu unele compacte actuale sunt umbrite de lipsa unui zoom optic (chiar si cu un factor de apropiere redus). Poate urmatoarea versiune a smartphone-ului va include si un astfel de obiectiv. Si, neaparat, trebuie sa renunte la sistemul de operare Symbian, care desi ofera o multime de functii in ceea ce priveste camera foto (accesul la setarile ISO, setari manuale, filtre si scene presetate, un mod macro dedicat etc) nu iti ofera aceeasi selectie de aplicatii care i-ar pune si mai bine in valoare camera foto.
Concluzii
Nokia 808 Pureview este poate cel mai bun smartphone la ora actuala din punct de vedere al camerei foto. Depaseste iPhone 5 din acest punct de vedere datorita rezolutiei mai mari si optiunilor camerei foto (ISO, scene presetate, mod macro dedicat, filtru ND incorporat etc). Chiar daca imaginile produse de iPhone 5 sunt mai saturate (review aici), Nokia 808 castiga din punct de vedere al nivelului detaliilor. Nivelul saturatiei il puteti modifica din meniu la Nokia, iar la iPhone 5 nu. Acum ca le-am avut pe ambele, pot spune clar ce smartphone ar trebui sa isi aleaga un fotograf: Nokia 808 Pureview.
Din pacate, Nokia 808 Pureview pierde la capitolul software si aplicatii, sistemul de operare Symbian Belle fiind un mare minus pentru acest terminal mobil (si de aici lipsa aplicatiilor care i-ar pune si mai bine in valoare camera foto integrata). Daca va intereseaza un smartphone mai mult decat decent, dar cu o camera foto excelenta, atunci Nokia 808 Pureview poate fi alegerea ideala, daca nu va intereseaza asa de mult numarul mare de aplicatii disponibile pentru platforma Android sau iOS…
Ce i-ar mai lipsi lui 808 pentru a putea fi considerat un „aparat foto cu telefon” si nu un „smartphone cu camera”? Un obiectiv cu zoom optic. Dar asta e alta poveste. Pana atunci ma bucur ca am putut testa un telefon dotat cu un aparat foto cu performante pe care nu as fi crezut ca le voi vedea vreodata intr-un telefon: 41 de megapixeli (38 efectivi!), blitz cu xeon, lentile Carl Zeiss si filtru ND incorporat!
Nokia 808 Pureview poate fi achizitionat de aici.
Toate fotografiile din test cu Nokia 808 Pureview:
Deci catusi de putin merita laudele aceasta camera. Interesant nivelul detaliilor,se aseamana cu un compact mediu (500-1000 RON), pe lumina buna poate chiar mai bun datorita densitatii de pixeli. Din fericire (altii ar spune din pacate), nu mai pot umbla decat cu toata trusa foto dupa mine, in padure, iau geanta cu mine, prin oras, o am la mine, pana la un prieten sau o prietena, o am la mine. Cred ca doar la WC n-o iau :)). Orice "pitic zburator" vad, scot aparatul pun obiectivul dorit si rezolv problema :)). M-am obisnuit cu cele 8-10 kg si dimensiunile sale. Bun review! Este si pentru cei pasionati de asemenea gadgeturi. Dupa cum spui, daca uiti putin de camera foto, nu straluceste. Sunt mai multe telefoane performante cu un sistem de operare mai bun, aplicatii mai multe etc etc.
Calin, vezi ca pe langa cateva greseli ai mai facut si omisiuni asa dupa cum am identificat mai jos.
Greseli:
-in timpul filmarii are zoom, nu asa cum reiese din recenzie.
-obturatorul este mecanic, nu electronic.
Omisiuni:
-inregistrare audio stereo la calitate CD. 2 microfoane de cate 140 db fiecare.
-LED light pentru focus si iluminare la filmare.
In ceea ce priveste zoomul optic, chiar daca Nokia l-a folosit inca din aprilie 2006 la modelul N93, de data aceasta au considerat ca este nepotrivit datorita volumului ocupat si fragilitatii.