Continuam astazi seria „testelor fulger” (mini-review) si il avem ca invitat pe Nikon S800C, primul aparat foto cu sistem de operare Android de la Nikon. M-am intalnit prima data cu Nikon S800C in vara, cu ocazia lansarii oficiale in Romania a noilor compacte Nikon. Atunci impresiile au fost pozitive, dar am fost destul de sceptic cu privire la utilitatea unui sistem de operare precum Android, pe un aparat foto dedicat (si nu un smartphone…). Ei bine, iata ca saptamana trecuta am avut ocazia sa fac un test mai amanuntit cu Nikon S800C (care, apropo, se gaseste in magazine si costa 1.499 lei aici) si, pana apuc sa scriu un review mai detaliat am sa va prezint acum, pe scurt, o parte din concluzii.

Nikon S800C
Nikon S800C

Din punct de vedere al designului Nikon S800C este „in top”. Materiale de calitate, constructie buna, ecran LCD care se vede bine (chiar si in lumina destul de puternica) si un feeling general bun in utilizare. Unii ar putea sa critice formele putin prea rotunjite ale carcasei, care aproape ca iti aluneca din mana daca nu esti atent, dar cu putina obisnuinta reusesti sa il manevrezi asa cum trebuie. Designul seamana foarte mult cu cel al unui smartphone, iar eu am primit la teste chiar varianta lui S800C alba, care aduce al naibii de mult cu un telefon cu Android. Diferenta o face obiectivul, care se evidentiaza in mod deosebit pe carcasa datorita marimii sale generoase, dar care anunta una din cele mai importante caracteristici ale lui S800C in fata telefoanelor „inteligente”: un obiectiv mai performant si zoom optic 10X, pe care nu il veti gasi pe nici un alt telefon.

Ajungem incet-incet la partea care ne intereseaza mai mult: optica si … calitatea imaginilor. Daca il comparam cu un telefon mobil, Nikon S800C este mult peste. Senzorul CMOS de 16 megapixeli BSI (cu iluminare din spate) isi face bine treaba si asigura imagini clare, in culori vii si cu un contrast bun in majoritatea situatiilor, chiar si in lumina putina (sau intuneric, daca vreti), acolo unde eu cel putin nu am intalnit inca telefonul care sa ma satisfaca. Imaginile sunt „curate”, fara un nivel al zgomotului de imagine vizibil chiar si pana la valori ISO ridicate, desi de la ISO 800 in sus incepem sa ne reamintim ca S800C nu este tocmai un DSLR… Temperatura de culoare automata se descurca excelent mai putin in conditii de iluminare slaba, acolo unde are tendinta de a introduce o tenta rosiatica in fotografii. Surprinzator, aceasta tenta de culoare dispare daca setati manual valoarea ISO 3200, acolo unde, noaptea, in cazul iluminatului stradal cel putin, face „balansul de alb” mai bine decat la valori ISO sub 1600. Este ciudat, dar asa se intampla…

Cateva imagini cu Nikon S800C:

Zoom-ul optic este excelent si, desi se observa o oarecare diminuare a contrastului la focala maxima, chiar si asa, nimic nu se compara cu posibilitatea de a fotografia detalii fara a pierde din calitate sau din rezolutie, in comparatie cu solutiile de „zoom” adoptate de dispozitivele smartphone.

Sistemul de operare Android aduce cu sine o multime de aplicatii care pot fi descarcate pe telefon. Aveti, asadar, o multime de posibilitati de personalizare si de editare a fotografiilor, singura limitare (ca sa zic asa) fiind versiunea sistemului de operare, una destul de „veche” dupa standardele actuale: Android 2.3. Chiar si asa, aveti posibilitatea de a rula chiar si jocuri (Angry Birds) pe Nikon S800C… Va voi povesti mai multe despre software in versiunea completa a testului.

Ce mi-a placut la Nikon S800C? Versatilitatea oferita de un sistem de operare cum este Android, in primul rand. In al doilea rand, calitatea buna a imaginilor, Wi-Fi si GPS integrat dar si zoom-ul optic versatil.

Ce nu mi-a placut? Autonomia bateriei este foarte-foarte redusa, mai ales daca folositi conexiunea Wireless si aplicatiile Android; lipsa setarilor avansate (moduri precum P/Av/Tv sau chiar Manual, care lipsesc cu desavarsire…) dar si lipsa unei conexiuni 3G, care astfel il face dependend de retelele wireless disponibile. Apoi, chiar si cu Android, este un aparat foto destul de scump pentru ce ofera. Costa aproape cat un Nikon P7700 dar nu ofera decat un mod Auto de fotografiere, zoom 10X si … sistemul de operare Android. 

UPDATE: Observ ca s-a ieftinit chiar incepand de azi. Acum costa 1499 lei aici. La pretul asta merita.

Recomandat? Da, l-as recomanda celor care nu se pot despartii de smartphone-ul lor dar isi doresc un aparat foto mult mai bun decat cel integrat in telefon. Este, pe de alta parte, un excelent aparat pentru bloggeri sau pentru cei care au nevoie de transferul rapid al imaginilor pe un laptop sau publicarea pe retelele sociale. Pentru acestia, este unul din cele mai bune aparate foto care exista la ora actuala.

Ca sa inchei intr-un ton vesel, va spun doar atat despre „Nikon S800C”: este, cu siguranta, cel mai bun aparat foto cu sistem de operare Android, de pe piata…. 😉 (afirmatie pentru cunoscatori…).

Nikon S800C se gaseste in magazine aici. Click pentru detalii si pret actualizat.

Cum m-am jucat Angry Birds pe un aparat foto:

Imagini inregistrate cu Nikon S800C:

Comments are closed.