Am luat la teste noul compact Nikon P7800 mai mult din curiozitate. Am testat in aceeasi perioada a anului trecut modelul precedent, Nikon P7700, si am ramas placut impresionat de – pe atunci – varful de gama compact al niponilor. Intre timp a venit vara si o noua generatie Coolpix si-a facut aparitia cu noul Nikon P7800 in frunte. Ce il deosebeste de modelul precedent? In principiu un singur lucru: rotita de acces rapid la functii a fost inlocuita cu un vizor electronic, mult mai util pentru fotografii entuziasti. Asadar, nu ar trebui sa va mire faptul ca review-ul lui P7800 este oarecum similar in ceea ce priveste concluziile, pentru ca aparatul nu difera cu mult de modelul anterior, avand aceleasi calitati si cam aceleasi „bile negre” (pe care le puteti citi la sfarsitul acestei pagini). Sa vedem totusi cum se descurca!

Nikon P7800

Nikon P7800
Nikon P7800

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor 1/1.7” 12MP CMOS
  • Distanta focala echivalenta 28-200mm (6-42.8mm, zoom 7x)
  • Luminozitate: f/2-4.0
  • ISO 100-3200 (6400 extins)
  • Procesor EXPEED C2
  • Stabilizare optica a imaginii
  • Ecran LCD rabatabil de 2,8 inch
  • Conectori GPS si microfon
  • Vizor electronic
  • Moduri Auto / P / A / S / M
  • Filmare Full HD 30p cu sunet stereo
  • Blitz integrat tip pop-up si patina blitz extern
Nikon P7800
Nikon P7800

Constructie si utilizare

Din punct de vedere al specificatiilor tehnice, Nikon P7800 este similar modelului precedent, cu acelasi obiectiv 28-200mm f/2-4 (zoom 7.1x), senzor CMOS BSI 1/1.7-inch de 12,2 megapixeli si acelasi procesor de imagine, singura diferenta importanta fiind aparitia unui vizor electronic cu 921.000px in locul rotitei de acces rapid la functii. In gama compactelor avansate Nikon P7800 face primul acest pas, inlocuind vizorul optic direct, cu performante reduse (P7000 sau G16 de la Canon) cu unul electronic, similar celor de pe aparatele foto bridge, cu acoperire 100% a cadrului. Vizorul se vede bine, dar este destul de mic si uneori are lag (intarziere la afisare), mai ales atunci cand se schimba brusc contrastul sau conditiile de iluminare din cadru. Oricum, fata de vizorul optic direct cu acoperire 80% de pe seria G de la Canon sau – mai rau – in lipsa totala a unui vizor, solutia aleasa de Nikon pentru P7800 este foarte buna. In plus, ar fi fost util un senzor automat care sa comute imaginea de pe ecranul LCD in vizorul electronic.

Nikon P7800
Nikon P7800

Din punct de vedere al designului exterior, P7800 se deosebeste de generatia anterioara doar prin prezenta vizorului electronic. Din pacate (sau poate – din fericire?!) integrarea vizorului i-a marit putin dimensiunile, asadar P7800 pare mai solid si sta ceva mai bine in mana decat predecesorul sau. In rest, ecranul LCD rabatabil a ramas la locul lui, accesul la functii se face intr-un mod asemanator iar cele doua butoane programabile sunt si ele prezente in configuratia lui P7800. Rotita de acces rapid la functii (WB, ISO etc) a disparut, dar a fost inlocuita de un buton care permite selectarea rapida a parametrilor direct pe ecranul LCD (sau chiar si in vizor, o parte din setari putand fi efectuate cu aparatul ‘la ochi’, ceea ce este un plus).

Nikon P7800
Nikon P7800

Calitatea imaginilor, AF, Filtre si Macro

Nikon P7800 include acelasi senzor CMOS de 12 megapixeli, ca si al modelului precedent si mosteneste aceeasi calitate a imaginilor pe care am remarcat-o si anul trecut. Din acest punct de vedere, Nikon P7800 merge pe principiul „daca ceva functioneaza, nu-l schimba” iar senzoul lui P7700/7800 cu siguranta nu necesita un upgrade. Imaginile se pot utiliza fara probleme in print chiar si la ISO 1600 (pentru vizualizare pe ecran poti trage si cu ISO 3200 fara probleme). In plus, senzorul are si o gama dinamica destul de extinsa.

CROP 100%:

Obiectivul are distorsiuni la capatul wide (grandangular, 28mm) dar in rest nu vigneteaza puternic si are un tratament anti-refelex de calitate, care va permite sa fotografiati si in contra-lumina, fara probleme majore. In cazul imaginilor statice, focalizarea este rapida si precisa, in conditii de iluminare buna. Seara sau in zone cu contrast foarte scazut trebuie insistat

Sistemul de masurare asigura un mettering echilibrat, dar in aproximativ 5% din fotografii aparatul are tendinta de a supra-expune si trebuie ajustata compensarea expunerii cu ajutorul rotitei dedicate de langa butonul declansator.

In plus, un aspect pe care l-am apreciat si la P7700 este pachetul bogat de functii pe care P7800 le ofera, depasind la acest capitol cam toate compactele similare de pe piata. Sa va reamintesc doua exemple. Functia Bracketing este disponibila in doua moduri: bracketing de expunere si de temperatura de culoare, acolo unde poti seta numarul de cadre (3 sau 5), intervalul si ordinea cadrelor (setari care de obicei le-am gasit doar pe DSLR-uri). Temperatura de culoare poate fi setata manual, automat, cu valori prestabilite, in grade kelvin si puteti utiliza si functiile WB shift si WB Bracketing (de care am zis mai sus) pe care le gasiti pe DSLR-uri. Inca una: se poate seta manual puterea blitzului integrat (pop-up) in pasi de la 1/1 la 1/64, iar P7700 este compatibil si cu sistemul de blitzuri wireless Nikon.

Sitemul de focalizare are urmatoarele optiuni: central spot (1 punct), central wide (3 zone pe latime), matrice (selectarea automata a punctului de focus activ), cu definirea subiectului si urmarirea lui (AF tracking),  cu detectia fetei, manual (un punct de focus, selectabil) sau cu identificarea automata a subiectului si urmarirea acestuia (Target finding AF). In plus sistemul de focalizare AF poate fi comutat separat in modul Macro, Close-Up, Landscape sau Auto. Complicat? La prima vedere da, dar am insirat toate aceste optiuni pentru a va arata cat de complex este de fapt P7800, luat la bani marunti.

Sa va mai spun si despre filtrul ND 8x integrat care poate fi activat si el din meniu… ?

… sau de cele peste 10 filtre ce pot fi aplicate din meniu, fiecare cu cate 4-5 optiuni si parametrii ce pot fi personalizati? Iata cateva exemple:

Macro:

P7800 are un mod close-up de la 2cm care cu putina atentie (la planul de focus) ofera rezultate chiar bune. Iata cateva exemple:

CROP 100% din imaginea de mai sus:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Nikon P7800 utilizeaza acelasi acumulator ca si P7700 si DSLR-urile Nikon D3100 si D5100, model Nikon EN-EL14. Cu toate acestea, autonomia acumulatorului este mai mica la P7800 decat la DSLR-urile mentionate. Asadar, va recomand sa aveti cel putin un acumulator de rezerva. Din punct de vedere al conectivitatii, aparatul se poate lauda cu: conector HDMI, USB 2.0, intrare pentru microfon si o iesire audio-video. In plus Nikon P7700 are o patina pentru blitz extern, asadar daca vreti sa faceti fotografii noaptea sau in situatii cu iluminare precara va recomand un blitz de dimensiuni mai compacte, potrivit cu body-ul lui P7700: Nikon SB 400 (499 lei aici) care asigura o putere de iluminare de pana la patru ori mai mare decat blitzul integrat. In plus Nikon P7800 este compatibil cu adaptorul Wi-Fi disponibil separat, Nikon WU-1a.

Imaginile si filmele sunt salvate pe carduri tip SD/SDHC de capacitate maxima 64GB. Inregistreaza JPEG (Fine/Normal) si RAW (NEF). Sau JPEG+RAW simultan. Sau JPEG la 6 megapixeli si RAW la 12… sau cum vreti voi. Este un aparat ce se poate personaliza foarte usor, dupa cum spuneam…

Pret

Nikon P7800 este disponibil in Romania la un pret de 2.499 lei (fara promotie, la momentul scrierii acestui articol). Pentru pret actualizat si/sau promotii faceti click aici.

Concluzii

Desi gama compactelor hi-end, din care face parte si Nikon P7800, is va gasi din ce in ce mai putini adepti (in acelasi segment de pret pozitionandu-se acum si unele aparate foto mirrorless sau chiar DSLR-uri), P7800 ramane unul dintre cele mai performante compacte pe care le-am testat pana acum. Principalul sau atuu il reprezinta portabilitatea, dar si obiectivul de calitate, ce ofera o luminozitate mai buna decat obiecitvul de kit al unui mirrorless sau DSLR entry-level (comensand astfel performantele ISO ale senzorului si iesind in evidenta datorita dimensiunilor mai reduse decat ale unui DSLR).  Pentru cei care cauta un aparat compact performant, foarte personalizabil si cu multe functii utile, Nikon P7800 poate fi alegerea ideala. Daca mai sunteti si fan al brandului nipon si aveti deja accesorii (de exemplu un blitz), atunci alegerea este clara, mai ales daca ne gandim ca Nikon P7800 este compatibil cu toate blitzurile Nikon si poate chiar controla de la distanta blitzurile slave.

Nota Clubul Foto: 8.7/10

ACCESORII RECOMANDATE:

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Imagini utilizabile in print chiar si pana la ISO 1600 inclusiv
  • Obiectiv luminos cu f/2.0 la capatul wide si f/4 la 200mm echivalent
  • Zoom versatil
  • Ecran LCD rabatabil
  • Vizor electronic incorporat (desi de dimensiuni relativ reduse)
  • Patina pentru blitz
  • Filmare Full HD 30p cu posibilitatea de a filma in modul Prioritate de Diafragma sau Manual
  • Culori vii, contrast bun, zgomot de imagine redus
  • Functie Panorama
  • Filtru ND8X integrat
  • Filet pentru filtre 40,5mm (fara adaptor!)
  • Bracketing de expunere si de WB, cu posibilitatea de a ajusta parametrii (nr. expuneri, incrementare etc)
  • WB automat, presetat, WB Shift si in grade Kelvin
  • Posibilitatea de a controla wireless blitzurile Nikon direct din aparat (Commander Mode, Nikon Creative Sistem)
  • Blitz tip pop-up integrat cu posibilitatea setarii puterii in pasi de la 1/1 la 1/64
  • Inregistrare RAW/JPEG/JPEG+RAW simultan
  • Compatibil cu adaptorul Wi-Fi disponibil separat, Nikon WU-1a

Bile negre:

  • Viteza de focalizare redusa (mai ales in timpul filmarii sau noaptea)
  • Autonomie relativ scazuta a acumulatorului
  • Zoom lent in timpul filmarii
  • Vizorul electronic este destul de mic si are un usor lag
  • Lipsa unui senzor de proximitate pentru activarea automata a vizorului electronic
  • La valori ISO reduse (100-400) aparatul aplica un filtru sharp un pic cam prea puternic
  • Pretul destul de piperat in acest moment (desi ma astept sa mai scada in urmatoarea perioada)

Nikon P7800, galeria imaginilor din acest test: