In ultimii ani, „batalia” megapixelilor s-a transformat rapid intr-o „lupta a zoom-urilor” in categoria aparatelor foto bridge. Nikon P600, cel mai recent model bridge al niponilor si actualul varf de gama vine cu un impresionant factor de zoom 60X, cu o distanta focala echivalenta a 1440mm. O valoare de neconceput acum cativa ani pe un aparat foto bridge, care depaseste chiar si unele lunete astronomice entry-level. Sa vedem cum se descurca!
In momentul publicarii acestui articol, Nikon P600 costa 2.299 lei. Click aici pentru pretul actualizat.
Nikon P600
Constructie si utilizare
Nikon P600 integreaza un senzor CMOS BSI 1/2.3″, ce ofera o rezolutie de 16 megapixeli dar si un sistem de stabilizare optic, care se lauda cu performantele chiar si la capatul tele al plajei focale, acolo unde obiectivul ofera o distanta focala echivalenta a 1440mm (ce depaseste, daca vreti, si performantele unor lunete entry-level). Aparatul poate surprinde imagii in format JPEG, are atat un mod Auto versatil cat si 18 scene presetate, alaturi de modurile semi-automate P/A/S si cel manual (M). Functia de filmare permite inregistrarea unor secvente video de pana la 29 de minute, la rezolutie Full HD 1080 30p/60i, in format MPEG, cu zoom activ in timpul filmarii si sunet inregistrat pe doua canale (stereo). In plus, aparatul are un vizor electronic cu sistem de ajustare a dipotriei si blitz pop-up integrat, alaturi de un ecran LCD de 3 inch, rabatabil spre lateral.
Nikon P600 se adreseaza celor care vor sa calatoreasca alaturi de un aparat cat mai versatil, cu un obiectiv capabil sa surprinda atat peisaje sau fotografii de interior datorita unghiului larg de cuprindere (24mm grandangular echivalent) dar si detalii indepartate, gratie zoom-ului optic versatil 60x. Este alimentat de la un acumulator Nikon EN-EL23 ce ofera o autonomie de pana la 330 de cadre. Aparatul cantareste 565g si are urmatoarele dimensiuni: 125 x 85 x 107 mm.
La acest capitol, Nikon P600 iese in evidenta in primul rand datorita zoom-ului optic foarte versatil. Acesta este, de fapt, principalul atuu al lui P600 – factorul de zoom urias. Altfel, Nikon P600 este similar modelului anterior din punct de vedere al utilizarii, modul de amplasare al butoanelor fiind asemanator aparatelor foto DSLR (pentru ca este un bridge, pana la urma, nu?).
Ce nu mi-a placut in mod deosebit este procesorul destul de lent al aparatului, care face ca navigarea prin meniuri sa nu fie foarte responsiva, iar vizualizarea fotografiilor sa se faca cu o intarziere de 1-2 secunde de la apasarea butonului Play pana la afisarea imaginii pe ecran. In plus, vizorul electronic este destul de mic, asadar am preferat pe cat posibil sa incadrez utilizand ecranul LCD de pe spatele aparatului, mult mai mare si mai comod in utilizare (pentru ca este si rabatabil).
Un alt atuu al lui P600 este conectivitatea Wi-Fi integrata, care va permite sa transferati rapid imaginile pe un smartphone sau o tableta cu iOS sau Android, gratie aplicatiei Nikon Wireless Mobile Utility.
Toate imaginile cu Nikon P600:
Calitatea imaginilor
Nikon P600 are un senzor CMOS de 16 megapixeli, care ofera o calitate buna a imaginilor, in limitele unui senzor de aparat bridge, desigur. Nu ne putem astepta ca P600 sa exceleze la valori ISO ridicate, acolo unde aparatele DSLR „fac legea”, dar nu trebuie sa uitam totusi ca cei care aleg un bridge o fac in primul rand pentru zoom-ul versatil, un aparat all-in-one capabil sa surprinda imagini in diverse situatii.
Nikon P600 isi face bine treaba cand vine vorba sa inregistreze imagini pe timp de zi, iar scenele presetate pentru noapte asigura imagini bune si in aceste conditii.Totusi, odata ce am trecut de valoarea ISO 800, zgomotul de imagine isi face simtita prezenta… Este o caracteristica intalnita la toate bridge-urile, asadar daca va doriti mai mult de la senzorul aparatului ar trebui sa va orientati catre un DSLR entry-level sau un mirrolress, pretul fiind lipsa zoom-ului optic versatil oferit de P600….
Culorile sunt vii, imaginile sunt bogate in detalii, iar colorimetrul integrat isi face bine treaba alegand balansul de alb optim. Imaginile sunt bine expuse, au constrast bun iar rezolutia mare va permite chiar sa si reincadrati si sa faceti crop in post-procesare, daca mai e cazul (desi la ce zoom are P600 banuiesc ca aceste situatii vor fi foarte rare 🙂 ).
Cei care ma urmaresc pe Facebook isi amintesc, probabil, ca acum cateva zile glumeam cand va intrebam: Ce puteti face cu Nikon P600? Puteti citi o carte, in parc. Important e sa nu fie cartea voastra! Iata de ce:
Un singur lucru ar merge imbunatatit la P600 la acest capitol. Un aspect care nu tine de senzorul de imagine sau de procesor ci de sistemul de stabilizare integrat in obiectiv. Factorul de zoom de-a dreptul imens reprezinta o provocare pentru sistemul de stabilizare intern dar si pentru fotograf. Daca nu aveti lumina buna (ziua, la pranz, soare puternic) trebuie sa aveti o atentie deosebita la utilizarea lui P600 la valori ale zoom-ului ce depasesc 40X (in intervalul 40-60x) deoarece la o asemenea focala orice vibratie se resimte pe imaginile inregistrate… Asadar, cand fotografiati cu zoom-ul la maxim ar fi bine sa aveti un punct de sprijin pentru aparat (de exemplu un trepied).
Ce inseamna zoom 60X la Nikon P600? Iata un exemplu:
Nikon P600 la 24mm (asadar, „fara zoom”):
La 85mm (zoom 3x)
La 450mm (zoom 19x)
La 1550mm (zoom 60x)
Autonomie, format fisiere si conectivitate
- Nikon P600 este alimentat de la un acumulator tip Nikon Lithium-Ion EN-EL5 care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de aproximativ 200 de cadre. Are o autonomie destul de redusa, asadar va recomand un acumulator de rezerva daca vreti sa fotografiati o zi intreaga, fara griji.
- Incarcarea acumulatorului se poate face si prin USB, direct in aparat (deci poate fi incarcat inclusiv de la un laptop).
- Fotografiile sunt salvate in format JPEG iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).
- Din punct de vedere al conectivitatii, Nikon P520 are un conector USB 2.0 si o iesire HDMI.
- Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
Pret
In momentul publicarii acestui articol, Nikon P600 costa 2.299 lei. Click aici pentru pretul actualizat.
Concluzii
Nikon P600 este varful de gama in categoria aparatelor super-zoom de la Nikon. Se remarca in primul rand datorita obiectivului cu factor de zoom mare (60x) care ofera intr-adevar o focala versatila si o perspectiva impresionanta. Acesta este, de fapt, si principalul atuu al acestui aparat si, credem noi, motivul numarul 1 pentru care cineva va alege acest model. Este un aparat bun pentru calatorii si vacante, pentru ca va permite sa fotografiati atat imagini cu unghi larg de cuprindere cat si detalii indepartate, rapid si usor, datorita modului Auto versatil. Are si filtre si efecte speciale, poate inregistra si scurte secvente Full HD cu sunet stereo si zoom activ chiar si in timpul filmarii, iar functia Wi-Fi integrata va permite sa transferati pe smartphone sau pe tableta fotografiile si, de acolo, sa le incarcati instant pe Facebook sau orice alta retea sociala. Totusi, nu este un aparat perfect (nici unul nu este!), iar principala limitare tine chiar de factorul foarte mare de zoom, care s-a dovedit a fi o provocare pentru sistemul de stabilizare al aparatului.
Nota Clubului Foto: 7/10
ALTERNATIVE:
Citeste testele noastre:
Bile albe:
- Calitatea buna a imaginilor (pana la ISO 800)
- Zoom versatil 60x
- Filmare Full HD cu sunet stereo si zoom activ in timpul filmarii
- Mod „Auto” versatil
- Constructie solida
- Ecran rabatabil
- Conectivitate Wi-Fi integrata
- Meniu in limba Romana
- Incarcare prin USB (chiar si de la un laptop)
- Filtre si efecte creative (inclusiv desaturare selectiva)
- Buton dedicat pentru zoom / focaliazare manuala pe obiectiv
- Obiectiv grandangular (wide, 24mm)
Bile negre:
- Vizor electronic mic
- Navigare lenta prin meniuri (inclusiv la vizualizarea fotografiilor)
- La focale mari (zoom peste 40X) stabilizarea isi pierde din eficienta
- Viteza de focalizare destul de lenta in lumina slaba
- Lipsa formatului RAW
- La valori ISO ridicate zgomotul de imagine este destul de evident
- Pretul cam piperat
Toate imaginile selectionate pentru testul lui NIKON P600:
Sincer mie mi-ar place un astfel de aparat.Nu fac poze artistice,de studio sau alte minunatii pe care sa le aprecieze nimeni,asa ca folosit pentru evenimentele(excursii,vizite,sarbatoriri) e chiar util.
Din pacate e o practica,ca dupa un eveniment important(nunta,botez,etc),dupa ce s-au dat banii,invitatii sa nu primeasca nimic filmat sau pozat;asa ca e mai practic sa-ti iei „bridge-ul”in spinare si sa fii un „self made man”
Sigur ca da, fiecare aparat are – ca sa zic asa – un „target” si o utilitate proprie. P600 se adreseaza unei anumite categorii de pasionati de fotografie si poate fi folosit cu succes in multe situatii.