Nikon Df si Fuji X-T1 sunt, la prima vedere, doua aparate din clase total diferite: primul este un DSLR veritabil iar al doilea este un mirrorless de top. Totusi, ambele au fost lansate pentru a acoperi o nisa de piata despre care se vorbeste din ce in ce mai mult acum: aparatele foto digitale premium, cu design retro. Astfel, atat Nikon Df cat si Fuji X-T1 se areseaza acelorasi fotografi: cei care cauta un aparat digital cu design clasic. Asa ne-a venit si ideea acestei comparatii. Totusi, se potriveste designul clasic cu conceptele moderne ce stau la baza fotografiei digitale? Am adus astazi fata in fata cele doua aparate, pentru a afla care dintre ele este recomandat pentru fotografii care apreciaza stilul retro, dar nu vor sa faca compromisuri in ceea ce priveste calitatea oferita de un aparat foto digital „premium”. Sa aflam cine castiga!

Fujifilm X-T1 vs. Nikon Df

Fujifilm X-T1 vs. Nikon Df
Fujifilm X-T1 vs. Nikon Df

Ce am testat?

Pentru acest articol am ales un Nikon Df cu obiectivul de „kit”, noul Nikkor AF-S 50mm f/1.8G („editie speciala” pentru Df) si un Fuji X-T1 pe care am montat un obiectiv fix, Fujinon 35mm f/1.4, pentru a echilibra testul.

Am ales sa testam ambele aparate cu obiective fixe si, tinand cont de dimensiunea diferita a senzorilor, obiective care sa ofere o distanta focala perceputa similara (aproximativ 50mm la ambele aparate).

Constructie si utilizare

Atat Nikon Df cat si Fuji X-T1 au body-urile construite din aliaj de magneziu, fiind foarte solide si rezistente din acest punct de vedere. Chiar daca Fuji X-T1 este, prin definitie, un aparat cu dimensiuni mai reduse decat ale unui DSLR Full Frame, asta nu inseamna ca body-ul este mai putin rezistent. Cei de la Fuji au realizat un mirrorless care are inclusiv rotitele de selectie metalice, tocmai pentru a face un body cat mai rezistent si cat mai apropiat de standardele acestei clase. In ceea ce priveste greutatea, ambele aparate sunt usoare, Nikon Df fiind chiar mult mai usor decat ne-am astepta de la un DSLR Full Frame.

Nikon Df vs. Fuji X-T1
Nikon Df vs. Fuji X-T1

Ce este foarte important de mentionat aici, mai ales pentru ca vorbim de doua aparate „de top”, este urmatorul aspect: ambele body-uri sunt etanseizate impotriva stropilor de apa si a intemperiilor. Nikon chiar are un avantaj aici, deoarece gama lor de obiective include si modele etanseizate, care fac echipa buna cu bodyul lui Df, daca fotografiati in conditii dificile. Cei de la Fuji au lansat noul X-T1 inaintea obiectivelor „weather sealed”. Acestea sunt programate pentru a fi lansate in a doua jumatate a anului, asadar cei care isi doresc acum un sistem complet etanseizat impotriva stropilor de apa si a prafului nu vor gasi noul X-T1 pe placul lor (sau, mai corect spus, nu vor gasi obiective Fuji etanse, inca).

Nikon Df versus Fujifilm X-T1: constructie
Nikon Df versus Fujifilm X-T1: constructie

Principala asemanare dintre Nikon Df si Fuji X-T1, daca putem spune astfel, tine de modul de utilizare. Ambele aparate incearca sa se apropie cat mai mult de modul de utilizare al SLR-urilor clasice, pe film, fiind o „reincarnare” in era digitala a aparatelor analogice din anii ’70. Asa cum spuneam si in introducere, ambele se adreseaza aceluiasi target, format in principal din fotografii nostalgici, care vor sa detina controlul asupra parametrilor imaginii in mod clasic. Atat Nikon Df cat si Fuji X-T1 ofera rotite dedicate pentru selectia timpului de expunere, a diafragmei (la Fuji aceasta fiind direct pe obiective), valorii ISO dar si o rotita speciala pentru compensarea expunerii.

Din punct de vedere al modului de utilizare, desi ambele vin practic cu aceleasi rotite de selectie, cele doua aparate sunt destul de diferite. Nikon Df a fost criticat, pe buna dreptate, pentru amplasarea rotitei de compensare a expunerii intr-o pozitie greu accesibila atunci cand ne aflam cu aparatul la ochi. Cei de la Fuji au ales sa plaseze aceeasi rotita in partea opusa (comparativ cu Nikon), fiind mai usor de accesat cu degetul mare al mainii drepte. Pentru cei care prefera sa fotografieze in modul Prioritate de Diafragma sau de Timp si sa ajusteze expunerea cu rotita de compensare, solutia Fuji este mai la indemana.

Butoanele si rotitele de selectie
Butoanele si rotitele de selectie

Totusi, la acest capitol nici unul din cele doua aparate nu poate lua „nota maxima”, pentru ca ambele au atat bile albe cat si bile negre in ceea ce priveste amplasarea si actionarea rotitelor de selectie. Daca la Nikon rotita de compensare este amplasata intr-un loc greu acceesibil, la Fuji nu se poate schimba valoarea ISO fara a lua aparatul de la ochi, datorita butonului central care blocheaza rotita de ISO si care trebuie apasat de fiecare data. Fotografii cu maini mari risca sa modifice din greseala si setarile de mettering odata cu alegerea timpului de expunere la Fuji, deoarece selectorul modului de masurare a expunerii este mic si amplasat imediat sub rotita de timp, ceea ce face ca rotirea lor simultana sa fie foarte usor de realizat din greseala.

Nikon Df are un avantaj la acest capitol: ecranul LCD din partea superioara afiseaza permanent valoarea diafragmei si a timpului de expunere. Fuji X-T1 este prea mic pentru a mai acomoda si un al doilea ecran LCD pe body, dar compenseaza cu informatiile din vizorul electronic, unde sunt afisati absolut toti parametrii de expunere (si care poate fi configurat din meniu pentru a afisa si histograma, nivela electronica sau alte informatii, la alegerea fotografului).

Fuji X-T1 vine cu un ecran LCD rabatabil, mare, dar si cu un compromis: butoanele de pe spatele bodyului sunt mici si inchesuite
Fuji X-T1 vine cu un ecran LCD rabatabil, mare, dar si cu un compromis: butoanele de pe spatele bodyului sunt mici si inchesuite

In ceea ce priveste spatele body-urilor, aici Fujifilm X-T1 nu mai este in avantaj. De fapt, am putea spune ca dimensiunile reduse ale lui X-T1 ii provoaca un handicap: desi vine cu un ecran LCD rabatabil, cu care Nikon Df nu se poate lauda, butoanele de pe body sunt mici si inghesuite. Asadar, fotografii cu maini mar s-ar putea sa aiba anumite probleme in a se obisnui cu comenzile de pe spatele lui Fuji X-T1, o bila neagra importanta la capitolul ergonomie.

Totusi, ecranul LCD rabatabil va fi pe placul celor care vor sa fotografieze din unghiuri mai greu accesibile sau pentru cei care practica street photography, fiind foarte simplu sa incadrezi si sa fotografiezi „de la sold” cu acest mirrorless. Si, daca tot am amintit de street photography, probabil ca stiti cat de important este sa fiti cat mai discreti cand fotografiati pe strada. Aici, dimensiunile reduse ale lui X-T1 si shutterul mai putin zgomotos decat al lui Nikon Df ofera inca un avantaj.

Un alt atuu al lui X-T1 il reprezinta posibilitatea de a personaliza functiile de pe aproape fiecare buton. Practic aparatul are nu mai putin de sase butoane a caror functie poate fi stabilita din meniu, ceea ce permite un grad mai mare de personalizare a aparatului.

Conectorii lui Fuji X-T1 si ai lui Nikon Df
Conectorii lui Fuji X-T1 si ai lui Nikon Df (a se observa si diferenta de marime dintre cele doua aparate!)

Din punct de vedere al conectorilor disponibili pe body, cele doua aparate sunt similare. Ambele au mufa USB si HDMI, dar Fuji X-T1 iese in evidenta datorita conectorului pentru microfon extren, aparatul fiind capabil sa inregistreze si filme in format Full HD 60p. Nikon Df nu filmeaza (o alegere cel putin ciudata a celor care au proiectat acest aparat!).

Nu in ultimul rand, Fuji X-T1 vine cu conectivitate Wi-Fi integrata, ce va permite transferul fotografiilor pe un smartphone sau pe o tableta cu Android sau iOS, gratie aplicatiilor disponibile gratuit. Aplicatia Fuji Camera App permite si declansarea aparatului de la distanta (remote shooting).

Accesul la cardul de memorie se face prin lateral la Fuji X-T1 (specific aparatelor din gama superioara) dar specialistii Nikon au ales sa mearga pe varianta clasica, body-ul lui Df oferind acces la acumulator si la card prin acelasi loc. Aici nu putem vorbi de un „castigator”, accesul la card neavand mare importanta in practica, dar e bine de precizat faptul ca capacul care acopera cardul la Fuji X-T1 are tendinta de a se deschide singur!

Accesul la card
Accesul la card

Vizor optic vs. electronic

Fara indoiala, una din diferentele principale dintre un aparat foto mirroless si un DSLR este vizorul. Fuji X-T1 are un vizor electronic iar Nikon Df ne incanta cu vizorul optic clasic, cu pentaprisma.

Aici parerile sunt impartite, pentru ca ‘acceptarea’ vizorului electronic in locul celui clasic tine de preferintele ficaruia. Totusi, Fuji X-T1 are o particularitate si aici: vine cu cel mai mare vizor electronic disponibil in prezent pe un aparat foto mirrorless, un vizor care se vede bine, are o rezolutie mai mult decat decenta si o rata de refresh mare, chiar si noaptea sau in low light. Experienta cu vizorul lui X-T1 este unica si spun asta fara a exagera. Diagonala vizorului este similara ca dimensiuni cu cea a vizorului lui Nikon Df, iar marimea generoasa le-au permis celor de la Fuji sa imparta efectiv vizorul in doua si sa afiseze doua imagini diferite, pentru a va ajuta la focalizarea manuala (cadrul complet in stanga si o zona crop 100% in dreapta).

Iata care sunt modurile principale de afisare ale vizorului lui Fuji X-T1 (inclusiv cu aparatul in pozitie verticala – portret):

Vizorul lui Fuji X-T1
Vizorul lui Fuji X-T1

Daca tot am amintit de focalizarea manuala, aici lucrurile stau in felul urmator: vizorul optic, clasic, al lui Nikon Df permite o punere la punct mai rapida dar Fuji X-T1 cu functiile sale de asistenta a focalizarii (Peaking Focus, Digital Split Image si Zoom in vizor) va ajuta sa focalizati mai precis. Pentru cei care prefera obiective cu focus manual, vizorul electronic s-ar putea sa nu se dovedeasca a fi un dezavantaj, deoarece functiile amintite mai sus nu le veti gasi in vizorul nici unui DSLR. In plus, afisarea histogramei permanent in vizor, previzualizarea expunerii sau a scalei de distante pentru focus reprezinta iarasi cateva atuuri importante ale vizorului electronic.

Asadar, chiar daca solutia clasica (vizorul optic) este, de multe ori cea mai buna si cea mai practica, nu trebuie sa neglijam nici atuurile vizorului lui Fuji X-T1. In incheierea acestui capitol, nu mai imi ramane decat sa va spun asa: cei care inca mai sunt sceptici in privinta vizorului electronic, trebuie sa incerce un Fuji X-T1!

Citeste si: Vizor optic vs. electronic. Pro si contra.

Fuji X-T1 versus Nikon Df
Fuji X-T1 versus Nikon Df

Batalia senzorilor: testul ISO (RAW)

Senzorul lui Nikon Df fata in fata cu senzorul lui Fuji X-T1. Le-am dus in studio si am fotografiat aceeasi scena cu ambele aparate, la toate valorile ISO din meniu. Iata acum rezultatele.

IMPORTANT – PROCEDURA DE TEST:

  • Fuji X-T1 are plaja ISO nominala de la 200 la 6400. Asadar, compartia incepe la ISO 200!
  • Am comparat cadrele RAW, in Lightroom 5.4 (prima versiune LR care deschide RAW-urile lui X-T1), cu setarile de noise reduction dezactivate (Luminance NR 0, Color NR 0)
  • ISO extins la Fuji este doar JPEG, asadar de la 12.800 inclusiv, comparatia utilizeaza fisierele JPEG la Fuji (sa tineti cont de asta in evaluare)

Mai jos aveti cadre crop 100% central. Click pe imagini pentru a le vizualiza la rezolutia originala (salvate pentru monitoare Full HD). Cropurile Nikon sunt in stanga, Fuji in dreapta.

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12.800 (Fuji doar JPEG)

ISO 25.600 (Fuji doar JPEG)

ISO 51.200 (Fuji doar JPEG)

Alte aspecte importante observate in teste sau ce tin de specificatiile aparatelor:

  • Fuji X-T1 se descurca mai bine in a aprecia temperatura de culoare corecta, in mod automat.
  • La Nikon Df  am remarcat o usoara tendinta de a subexpune imaginile (cel putin cu obiectivul nostru de kit)
  • Viteza de focalizare a celor doua aparate este similara, cu obiectivele testate de noi (Fujinon 35 1.4 si Nikkor 50 1.8G)
  • Ambele aparate focalizeaza mai lent in lumina slaba
  • Punctele de focus la Nikon Df sunt asezate destul de central in vizor, pe cand la Fuji ocupa 90% din suprafata cadrului
  • Viteza de focus in Live View la Nikon Df (prin detectie contrast) este mai lenta decat la Fuji
  • Ambele aparate asigura AF Tracking la fotografierea in rafala. Chiar daca este mirrorless, Fuji X-T1 se descurca remarcabil la acest capitol. Rata de reusita a imaginilor in rafala este similara la cele doua aparate (cam 70-80% din cadre au focusul corect)
  • Nikon Df nu are functie de filmare
  • Nikon Df are o autonomie remarcabila, ce depaseste 1000 de cadre! Fuji X-T1 e la polul opus: maxim 300 de cadre, in testele noastre…
  • Fuji X-T1 are senzor X-Trans, fara filtru AA, in vreme ce Nikon Df are un senzor cu matrice Bayer si filtru AA conventional. Din acest motiv, cel putin teoretic, senzorul lui Fuji X-T1 este capabil sa produca imagini mai bogate in detalii.
  • Gama dinamica este similara la cele doua aparate, senzorul lui Nikon Df fiind usor in avantaj la acest capitol (testate in Lightroom, +/-5EV, RAW ISO 200)
Fuji X-T1 in comparatie cu Nikon Df
Fuji X-T1 in comparatie cu Nikon Df

Fata in fata: Specificatiile tehnice

Iata care sunt, pe scurt, principalele diferente dintre Nikon Df si Fujifilm X-T1, din punct de vedere al specificatiilor tehnice (si unde iese in evidenta fiecare din ele).

Nikon DF

Fujifilm X-T1

Senzor (Calitatea imaginilor) CMOS, Full Frame, 16 megapixeli, 36 x 23.9 mm CMOS, APC-S, 16 megapixeli, 23.6 x 15.6 mm, factor de multiplicare 1,5x
Constructie body Aliaj de magneziu, etanseizat Aliaj de magneziu, etanseizat
Autofocus Detectie de faza, 39 puncte (cu detectia contrastului in Live View) Detectie de faza (la nivelul senzorului), detectie contrast
Ecran LCD 3,2 inch fix, 921.000px 3 inch, rabatabil, 1.040.000px
Vizor Optic, pentaprisma, marire 0,7x Electronic, marire 0,77x
Timp expunere 30s – 1/4000 30s – 1/4000
ISO 100-12.800 200-6400
Sincronizare blitz 1/250 1/180
Fotografiere in rafala 6fps, AF tracking 8fps, AF tracking
Filmare NU DA, Full HD, 1920 x 1080 (30, 60p), H.264, Stereo
Wireless (Wi-Fi) NU DA
Functii suplimentare Intervalometru (timelapse), Convertor RAW, Filtre (B&W, Sepia etc), Expunere multipla, Dinamic Range Optimiser Intervalometru (timelapse), Convertor RAW, Filtre film sim. (Provia, Astia, Velvia, Pro Neg, B&W etc), Inregistrare panroame, Expunere multipla (2 cadre), Filtru miniatura, Dinamic Range Optimiser
Autonomie acumulator (CIPA) aprox. 1400 cadre aprox. 350 cadre
Dimensiuni 144 x 110 x 67 mm 129 x 90 x 47 mm
Greutate (fara obiectiv) 760 g 440 g
PUNCTAJ TOTAL 8/15 10/15

 

Preturi

Deoarece factorul financiar este important in alegerea unui aparat foto (chiar daca vorbim de modele „premium”), iata la ce pret gasiti acum in magazinele de specialitate cele doua aparate si kituri testate (click pe linkuri pentru preturile actualizate*):

  • NIKON DF kit cu obiectivul AF-S 50mm f/1.8G costa 13.999 lei si se gaseste in doua variante: argintiu sau negru.
  • FUJIFILM X-T1 kit cu obiectivul 18-55mm f/2.8-4 OIS costa 7.599 lei (disponibil doar negru)
  • FUJIFILM X-T1 body cu obiectivul Fujinon 35mm f/1.4 (kitul testat de noi) costa impreuna 8.499 lei (body si obiectiv – click pentru detalii)

Asadar, este o diferenta destul de mare intre varianta testata de noi de la Fuji (8.499 lei) si kitul format din Nikon Df + obiectiv (13.999 lei). Daca diferenta de pret de aprox. 5.500 de lei (aprox. 1200 euro) se justifica sau nu, este la latitudinea fiecaruia. Ambele aparate au atat avantaje cat si dezavantaje dar, credem noi, Fuji X-T1 are per total un raport calitate/pret mai bun.

* Preturile de mai sus sunt valabile la data publicarii acestui articol, 27 Aprilie 2014.

Concluzii

Chiar daca ambele aparate se adreseaza aceleiasi categorii de utilizatori, a celor care cauta un aparat foto premium cu design si mod de operare similar aparatelor foto SLR clasice, Nikon Df si Fuji X-T1 sunt similare doar la exterior. In interior, Nikon Df este un DSLR Full Frame „cu norma intreaga”, iar Fuji X-T1 este de departe cel mai performant aparat foto mirrorless lansat pana acum de Fujifilm. Chiar daca au senzori diferiti (APSC vs. Full Frame), ambele aparate isi fac cu brio treaba, fiind capabile sa surprinda imagini excelente, mai ales in combinatie cu obiective de calitate (Nikon avand o oferta mai bogata).

Principalele avantaje ale lui Nikon Df sunt senzorul Full Frame performant si vizorul optic, iar Fuji iese in evidenta datorita calitatii imaginilor si a body-ului de dimensiuni reduse, dar si a functiilor suplimentare (Wi-Fi, filmare Full HD etc). Totusi, intre cele doua aparate exista o diferenta majora – pretul! O diferenta care poate influenta decisiv decizia de cumparate, mai ales ca, pana la urma, ambele aparate sunt capabile sa inregistreze imagini similare din punct de vedere al calitatii (a se vedea testul ISO de mai sus). Asadar, Fujifilm X-T1 castiga in comparatia noastra, datorita raportului calitate/pret mai bun dar si a functiilor suplimentare.

Citeste si:

NIKON Df – testul complet

Fuji X-T1 – impresii, tips&tricks

Pro si contra

Pro si contra, pe scurt, despre Nikon Df si Fuji X-T1:

Nikon DF

Fujifilm X-T1

PRO
(Bile albe)
  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Focalizare rapida si precisa (in lumina normala)
  • Constructie solida
  • Butoane si rotite de selectie dedicate pentru toti parametrii de expunere (ISO, timp, diafragma, compensare)
  • Motor AF incorporat
  • Vizor cu acoperire 100% a cadrului, luminos
  • Focalizare manuala precisa, datorita vizorului bun
  • Convertor RAW integrat
  • Compatibil cu aproape toate obiectivele cu montura Nikon F
  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Constructie solida, body etanseizat
  • Focalizare rapida si precisa
  • Butoane si rotite de selectie dedicate (ISO, timp, diafragma, compensare)
  • Greutate redusa
  • Convertor RAW integrat
  • Filmare Full HD
  • Functii timelapse, panorama, expunere multipla (2 cadre), filtre Film Simulation
  • Rafala cu 8 fps
  • Vizor electronic mare, cu rezolutie buna si lag insesizabil
  • Ecran LCD rabatabil
  • Asistenta la focalizarea manuala (Focus Peaking, Digital Split Image, Zoom real-time in vizor)
  • Wi-Fi integrat
CONTRA
(Bile negre)
  • Lipsa functiei de filmare
  • Focalizare lenta in lumina slaba
  • Punctele de focus sunt dispuse destul de centrat in cadu (fiind sistemul de focus de la D610)
  • Rotita pentru compensarea expunerii este destul de greu accesibila privind prin vizor
  • La ISO extins salveaza imaginile doar in format JPEG
  • Butoane mici si inghesuite pe body
  • Autonomie redusa (doar 350 de cadre maxim – CIPA)
  • Focus relativ lent in low-light

Fotografii cu Nikon Df si Fuji X-T1

Am lasat la sfarsit cele doua seturi de fotografii trase cu Nikon Df si Fuji X-T1 in conditii similare, in aceeasi zi. Click pe thumbnails pentru marire. Enjoy!

Toate fotografiile cu Fuji X-T1

Toate fotografiile cu Nikon Df

4 COMENTARII

  1. Era interesant si un Sony A7 cu 55mm. Doar din curiozitate. Un Fuji foarte bun.

  2. Foarte tare Domle’
    Un senzor Dx face poze similiare calitativ cu un FF.
    In ce SF se intampla chestiunea asta?

  3. O comparatie destul de obiectiva. L-am comandat si eu pt. c-am vrut o camera mai mica, manevrabila si transportabila mai usor. Cum detin si un Nikon D600 am facut niste comparatii. Bile albe pentru Fuji: jos palaria pentru manevrabilitate. Excelent. Si cam atat. In rest focus destul de imprecis(cam 40% din imagini mi-au iesit nefocusate perfect), noise destul de evident de la iso relativ mic (500). La calitatea imaginii: D600 este mult mult peste. Dupa parerea mea(care-i poate putin subiectiva), Fuji se ridica undeva la nivelul lui Coolpix A ( pe care deasemenea il detin si care are senzor de la D7000). Le-am testat cu 18-55(fuji) si 50mm(nikon). 18-55-ul de la Fuji e destul de soft la toate diafragmele, dar mult peste alte 18-55-uri. 50-ul de la Nikon e mult mult mai sharp. Aparatul este excelent dar pacate la pretul care-l are ma asteptam la mult mai mult(ma refer la calitatea imaginii). L-am returnat. Pacat.

Comments are closed.