Cel mai asteptat aparat foto Nikon al anului 2013 a fost prezentat oficial acum doua zile. Fanii care asteptau „revenirea” gamei Nikon F in era digitala au acum motive de bucurie: Nikon Df este primul DSLR cu design „retro” al companiei nipone, un design care aminteste de gama Nikon F si care, conform producatorului, simplifica modul in care surprindem fotografii, revenind la principiile de baza. Primul lucru cu care Nikon Df iese in evidenta este aspectul sau diferit, cu butoane si rotite de selectie pentru timp de expunere si ISO, dar si lipsa functiei video, o caracteristica cu care se lauda toate DSLR-urile lansate in ultimii ani.
Nikon DF
Influenta motto-ului „Pure Photography”, care a inspirat noul Nikon Df de la concept si pana la produsul finit, se vede in detalii, acolo unde Nikon Df reuseste sa surprinda: accesul rapid la principalii parametrii ai expunerii (ISO, timp de expunere, diafragma si rotita pentru compensare), procesorul Full Frame CMOS de 16 megapixelii (preluat de la Nikon D4) si sistemul autofocus care, in ciuda designului retro, se lauda cu performante deosebite: 39 de puncte de focus cu 3D Tracking, capabile sa asigure focalizarea in lumina slaba pana la -1 EV (preluat de la Nikon D610).
Surprinzator (sau nu!), Nikon Df nu include o functie video. Compania pare a dedica noul DSLR celor care isi doresc cu adevarat un instrument pentru inregistrarea unor fotografii de calitate, care sa simplifice procesul fotografic si care sa nu fie ‘incarcat’ inutil cu functionalitatii adiacente. In paralel, Nikon Df este – poate – cel mai reusit DSLR al companiei nipone din punct de vedere al designului exterior. Uneori, designul clasic consacrat, se potriveste mai bine decat cel modern iar o privire de asamblu asupra lui Nikon Df confirma acest lucru.
Nikon Df este dotat cu montura standard, fiind compatibil cu toate obiectivele Nikon AF, AF-S, DX si AF-D. Pot fi utilizate chiar si obiective Nikkor non-AI, cu care Nikon Df asigura masurarea expunerii la diafragma maxima, la fel ca in cazul obiectivelor AI, gratie unei parghii rabatabile pentru cuplarea instrumentului de masurare. In plus, pentru obiectivele DX este disponibil si un mod „crop 1,5x”, cu marcaj in vizor pentru asistarea incadrarii. Vizorul cu pentaprisma din sticla are o acoperire de aproximativ 100% a cadrului si o marire de 0,7x. Obturatorul lui Nikon Df este grantat la 150.000 de declansari, cu un timp de expunere minim 1/4000 si o viteza de sincronizare cu blitzul de 1/200s.
Nikon Df a starnit deja reactii si discutii aprinse in cadrul comunitatilor foto de pretutindeni. Apreciat pentru designul sau si aclamat pentru senzorul preluat de la varful de gama D4, Nikon DF este, pe de alta parte, criticat pentru pretul sau. Performantele care il transforma pe Nikon DF intr-un ‘hibrid’ intre D610 si D4, alaturi de designul exclusivist, va costa va costa 13.999 lei pentru varianta kit cu obiectivul Nikon 50mm f/1.8, in editie speciala. Detalii despre pret si disponibilitate aici.
Nikon Df – Specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS 16.2MP 36×23,9mm Full Frame (de la Nikon D4)
- Procesor Expeed 3
- Sistem de focalizare cu 39 de puncte (preluat de la actualul Nikon D610)
- Foto in rafala cu pana la 5,5fps, buffer 100 cadre
- ISO 100-12,800 (extins 50 si 102.400)
- Masurarea expunerii cu 2016px, 3D Color Matrix Metering II
- Ecran LCD 3.2″
- Vizor cu pentaprisma
- Montura standard Nikon F, compatibil cu toate obiectivele Nikon
- Acumulator EN-EL14
- Stocare pe carduri SD (1 slot)
- Dimensiuni 143.5 x 110 x 66.5mm
- Greutate 765g
Nu ma deranjeaza deloc ca nu are inregistrare video !! e aparat superb.. senzoru e superb.. 😀 abia astept sa vad teste cu el.,.. pe timp de noapte la iso ridicat
Acest aparat peste noapte a devenit visul meu! (y)
Este exact asa cum trebuie sa fie un aparat pentru acei fotografi ce vor sa faca fotografie, nu poze. Inbina in acest corp superb toate cele necesare realizarii fotografilor in orice conditii si pentru fotografi cu cele mai mari pretentii si inalte standarde de calitate.
Lipsa functiei video nu este un minus, drept dovada sloganul „I am pure photography”, perfect ales pentru aceasta creatura!
Sunt 100% sigur ca se descurca in cele mai complicate situatii de lumina si testele ne vor demonstra acest lucru. Da, pretul este mare pentru foarte multi si totusi potrivit pentru statutul sau.
Pareri sunt multe si impartite, eu insa raman pe aceasta pozitie si incep sa adun bani pentru a intra in posesia acestuia…sper cat de curand!
Lumina buna la toata lumea!
Senzorul e cel mai bun lucru de pe aparatul acesta. Apoi imi place comutatorul de ISO. Estetic arata ciudat, mai ales privit din fata si este mare, sensibil mai mare decat ce astepta lumea si ce pot deja face alte companii. Nu are flash propriu si nici nu filmeaza ceea ce este deja bataie de joc la pretul sau. Ce este cel mai grav este insa ca Nikon nu are obiective pancake (sa ia lectii de la Pentax, divizia Limited) care sa se asorteze cu acest aparat si sa sustina logica unui full frame ,,usor -portabil” care sa imite imaginea seriei F pe film. Si apoi vine pretul, mult prea mare dupa parerea mea, mai ales daca luam in calcul lipsa modului video. E discutabil daca este mai bun decat Sony 7 sau R7 singurul avantaj fiind vizorul optic si probabil senzorul marginal mai bun. Ideal era daca faceau un mirorles cu senzor full frame, vizor optic si dimensiuni de rangefinder. Practic ce astept eu de la Nikon si Pentax (ca din asta am) este un aparat cat mai mic care sa arate ca un Fuji x100s, sa aiba vizor optic hibrid ca Fuji x100s, sa posede un sezor full frame de cea mai buna calitate, mod video si toate jucariile la zi si sa fie de dimensiuni reduse si evident rangefinder dotat cu o linie de obiective pancake de genul celei detinute de Pentax. Merg si mai departe si spun ca nici un fel de Fuji x20 pe steroizi cu senzor full frame, un obiectiv neinterschimbabil cu focala de macar 18 – 135, f1,8 (precum ultimul zoom Sigma)ar fi genial. Sa coste pana in 2.000 dolari SUA! Sa recunoastem ca tehnologia pentru asa ceva exista insa e mai bine pentru producatori sa faci o trecere lenta si foarte profitabila spre ceea ce este evident ca o sa urmeze. Nu cred ca in viitor vom mai umbla la gat cu DSLR-uri de 1 kg si ca inevitabil industria va migra spre ceva de genul descris de mine. Pentru mine un X20 cu lentila nedetasabila 18 – 150mm f1,8 şi senyor full frame ar fi aparatul perfect. De fapt este atat de ,,cinstit” tehnic incat o sa cumpar oricum X20 asa cum este fiind evident ca in ciuda tuturor neajunsurilor sale reprezinta compromisul perfect si drumul pe care eu ca si consumator vreau sa mearga industria. ce m-am ambalat la scris!!!! 🙂 Fiti sinceri si recunoasteti ca de fapt ce vrem noi cu adevarat fix aia nu ne dau astia!
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/df/sample.htm uitati imaginile oficiale dinainte sa-l lanseze.
Ma faceti sa rad, sariti pe el ca niste caini in calduri tocmai datorita marketingului Nikon, acest aparat ramane doar cu designul. La performante si un APS-C Canon/Pentax sau Fuji-X il bate de-l rupe. Ati vazut imaginile sample de pe site-ul oficial? Ca sa nu mai zic ca sunt mai soft decat un EF-S 18-55 (de kit pentru APS-C), de la Canon, dar sunt si puricoase inca de la ISO mic. Mult-laudatul 58mm 1.4 e mai slab decat un EF 50mm 1.4 USM, pretul e pentru fraierii de bani gata cu Nikon in cap. Si n-o spun ca fanatic canonist, sau pentru ca urasc Nikon, mi s-a cam lasat de Canon, inca de cateva luni, si sunt cateva Nikoane care imi plac mult, spun doar realitatea.
Cand am vazut pozele la ISO mic m-am pus pe ras… aveam pretentii la un FX pentru care se face atata zarva. La ISO mare nu e mai curat decat un 60D, aparat pe care-l detin si stiu bine ce poate. Repet, aparatul asta asta are avantajul aspectului retro, si profunzimii FX, ATAT! Probabil si dynamic range superior, cum e la toata gama Nikon, dar atat. Nu-l mai ridicati in slavi.
Au scazut vanzarile cu tot marketingul lor, le trebuia ceva cu care ung sufletul pasionatilor, Df-ul fix asta e, arata extraordinar, dar atat. La performante un D300S e mult peste, in ciuda profunzimii pe care o are un FX.