Zi importanta pentru fanii Nikon si nu numai: in aceasta dimineata compania nipona a anuntat noul DSLR din gama profesionala, Nikon D810. Acesta vine sa inlocuiasca atat modelul D800 dar si D800E si este construit in jurul unui senzor CMOS de 36,3 megapixeli, fara filtru Low-Pass, a unui procesor EXPEED 4 si a unui nou sistem de focalizare, care preia de la varful de gama – Nikon D4S – o parte din parrticularitatile acestuia. In plus, combinatia dintre noul senzor de imagine si procesorul EXPEED 4 a permis extinderea plajei ISO, utilizatorii putand alege acum orice valoare din intervalul ISO 32 – 51.600 (in modul extins).
UPDATE: Nikon D810 este asteptat sa ajunga pe rafturile magazinelor de specialitate in a doua jumatate a lunii Iulie, la un pret de 14.999 Lei. Detalii si disponibilitate aici. Pana atunci insa, puteti beneficia in continuare de pretul redus al actualului Nikon D800.
Desi la exterior nu se deosebeste foarte mult de modelul anterior, pe care D810 il inlocuieste, in interior gasim o serie de updateuri importante. Practic, Nikon D810 este un aparat care a preluat caracteristici de la trioul D800/D800E/D4S dar vine si cu o serie de functii si imbunatatiri proprii. De exemplu, pentru prima data in seria DSLR de la Nikon, D810 include si un obturator electronic, care permite declansarea silentioasa si ajuta la reducerea vibratiilor care ar putea afecta fotografiile (rezolutia). Asadar, cei care s-au plans pana acum ca sunt situatii in care rezolutia foarte mare a senzorului de 36MPx creste riscul aparitiei unor imagini „miscate” (deoarece cele mai mici virbatii se observau imediat in imagini) au acum motive de bucurie: obturatorul mecanic al lui D810 poate fi dezactivat din meniu si „inlocuit” cu cel electronic.
Pentru cei care vor sa foloseasca noul Nikon D810 pentru fotografii de actiune, aparatul este capabil sa inregistreze fotografii in rafala cu pana la 7 cadre pe secunda (5fps in utilizand intreaga suprafata a senzorului Full Frame sau 7fps in crop APS-C). Sistemul de focalizare a fost si el imbunatatit, preluand o parte din caracteristicile celui de pe Nikon D4S, in principal setarile pentru utilizarea punctelor de focus in grupuri. Tot la acest capitol putem vorbi si despre formatul RAW Small, introdus prima data in martie, pe Nikon D4S si care se regaseste acum si in meniul lui D810.
Nikon D810 continua seria DSLR-urilor cu functie video de la Nikon si este capabil sa inregistreze secvente video in format Full HD 30/60P, chiar si in format necompresat, prin HDMI. Nu inregistreaza video 4K, asa cum multi poate s-au asteptat inainte de lansare, dar iata ca Nikon nu a facut inca pasul cel mare in aceasta directie. Mai mult, functia Auto ISO este acum disponibila si pe video, alaturi de restul setarilor manuale (pentru timp de expunere si diafragma), iar cei care vor sa obtina postproceseze in conditii optime secventele lor video au la dispozitie noua optiune „Picture Control Flat”, care ofera culori neutre si un contrast redus, pentru a pastra maximul de detalii in imagine. La capitolul „sunet”, D810 se lauda cu microfonul stereo incorporat, setari manuale pentru nivelul inrgistrarii audio si conectorul pentru microfon extern, iar pentru ajustarea expunerii a aparut si functia Zebra in meniu, atat de apreciata de videograferi.
La exterior diferentele nu sunt esentiale. Nikon D810 include un ecran OLED fix, de 3,2 inch, pastreaza blitzul pop-up integrat dar si patina pentru blitz extern, iar vizorul optic asigura o acoperire de aproximativ 100% a cadrului. Acumulatorul ii ofera o autonomie de aproximativ 1200 de cadre cu acumulatorul Nikon EN-EL15, iar body-ul are o greutate de 980g si urmatoarele dimensiuni: 146 x 123 x 82 mm.
Nikon D810 este asteptat sa ajunga pe rafturile magazinelor de specialitate in a doua jumatate a lunii Iulie, la un pret de 14.999 Lei. Detalii si disponibilitate aici. Pana atunci insa, puteti beneficia in continuare de pretul redus al actualului Nikon D800.
Nikon D810, specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS Full Frame (nou)
- Rezolutie 36,3 megapixeli, fara filtru AA
- ISO 64 – 12-800 (extins 32 – 51.600)
- Procesor de imagine EXPEED 4
- Sistem de focalizare imbunatatit, cu mod Group Area AF ca la D4S
- Fotografiere in rafala cu pana la 5fps (7fps in APS-C crop)
- Filmare la calitate Full HD 1080 60p, iesire flux video necompresat prin HDMI
- Microfon stereo incorporat, conector pentru microfon extern
- Functie time-lapse automata
- Sistemul mecanic al obturatorului reproiectat, functie obturator electronic
- Ecran LCD fix de 3,2 inch, OLED
- Acoperire vizor optic 100%
- Timp de expunere 1/8000 – 30s
- Blitz pop-up incorporat
- Format JPEG, RAW, RAW Small
- Stocare pe carduri CF + SD
Trei videoclipuri de prezentare cu Nikon D810:
Toate aceste imbunatatiri sunt deja pe Canon 5D mark 3.Cu o calitate a imaginii de invidiat,Mark 3 ramane no.1.
Bleah, zic si eu! Acum sare prostimea pe el, cel mai "jm3k3r" aparat de la Nikon, cel mai nou cu cei mai multi megapixeli! Pacat ca la ISO si detalii un Fuji X-E1 (cu prima generatie de X-Trans), il cam bat! :)))
Probabil raman problemele punctelor de focalizare de pe partea stanga, ma amuza MAXIM astia care calibreaza un display de aparat foto, respectiv cei care l-au calibrat pe D800.
Cum se face, cum nu se face, pentru foto 5D mark III ramane cel mai bun (ca 1D X-ul nu se justifica decat pentru sport si wildlife, eventual fotojurnalism extrem, pe front etc).
Pentru video, EOS C100 bate orice Nikon de pe piata, ORICE NIKON! Si e doar 19.000-22.000 lei, depinde care varianta.
Pupati marketingul perfect, Nikon, si aveti surpriza sa luati si voi o teapa de neuitat!
Pe partea video nimeni nu detroneaza EOS C100, in special in bugetul ala. 5D mark III il completeaza la capitolul profunzime, dar nu calitate. Nu va ajunge Nikon nici in 10 ani, sa egaleze Canon EOS, pe video cel putin, dar din ce am vazut in ultimul timp, nici pe foto. Mult laudatele D600/D610 nu-s mai bune decat APS-C-ul Canon de 18 megapixeli, la ISO si detalii, comparatii reale facute cu prietenii. Sunt chiar mai slabe ca un 60D si 650D, doar ca au profunzimea, care nu incalzeste prea mult, in cazul asta.
RUSINE NIKON!!!
Nu am sa inteleg niciodata de ce Canonistii sunt atat de frustrati.
Voi aveti cele mai bune scule, pastrati-le in liniste!
Va veni ea si ziua in care Pentax va scoate FF. Si atunci sa vezi cum se va schimba balanta! Mare pacat ca nici Olympus nu are FF-ul in perspectiva. Offff…..