Dupa ce am asistat la o multime de zvonuri care au inceput acum aproape un an, in aceasta dimineata a fost prezentat oficial mult-asteptatul DSLR full-frame Nikon D800. Asa cum anticipam in zilele trecute, noul DSLR este construit in jurul unui senzor CMOS de 36 de megapixeli. Se pare ca zvonurile s-au adeverit iar specificatiile tehnice confirma lista pe care am prezentat-o saptamana trecuta.
Comparatie: Nikon D800 vs. Nikon D700.
36 de megapixeli? Da!
Nikon D800 are un senzor 24 x 36mm CMOS (FX) de 36 megapixeli si procesor de imagine EXPEED 3. Valorile ISO se situeaza in intervalul 100-6400 si extins intre 50 si 24.600. Cei 36 de megapixeli produc imagini de 7.360 x 4.912 pixeli (36.152.230 numarul total de pixeli), adica fisiere JPG ce depasesc 15 MB marime. Un NEF/RAW va putea ajunge si la 40MB. Vorbind de fisiere RAW, Nikon D800 inregistreaza semnalul de la senzor pe 12 canale (14biti) iar procesarea este asigurata de unitatea EXPEED 3 pe 16 biti. Astfel, D800 este acum aparatul full-frame care ofera cea mai mare rezolutie de pe piata.
Cum comentati noua strategie Nikon? Cum vi se par 36 de megapixeli pe un aparat Full-Frame? Sunt necesari?
Desi nu a fost confirmat oficial, senzorul CMOS ar fi fabricat de Sony, o varianta derivata din modelul Exmor APS-C de 24 mega pixeli care echipeaza in prezent DSLR-urile din gama Alpha (A77) si Sony NEX-7. Nikon nu a oferit detalii oficiale despre acest aspect, aceasta informatie avand caracter de „zvon”.
Nikon D800 poate fotografia in rafala cu pana la 4 fps la rezolutie maxima sau 6 fps la rezolutie APS-C (24mpx). Vizorul optic asigura o acoperire a cadrului 100% (pentaprisma, grosisment 0.7x) iar ecranul LCD are o diagonala de 3.2 inch si rezolutie standard de 920.000 de pixeli. Cei care criticau vizorul cu acoperire de doar 93% la D700, acum pot rasufla usurati, aceasta „problema” fiind rezolvata. Nikon D800 este mai usor cu 100g decat D700, pastrand totodata carcasa din magneziu si elementele de protectie impotriva stropilor de apa si a interperiilor. Obturatorul este grantat la 200.000 de declansari.
Ce au in comun: Nikon D800 si D4 ?
O mare parte din specificati sunt similare varfului de gama – D4. Nikon D800 are 51 de puncte de focus si poate focaliza chiar si in intuneric (aproape) total, la -2EV. Mai mult decat atat, 11 puncte de focus (dispuse relativ central) asigura focalizarea automata si atunci cand sunt folosite obiective cu diafragma maxima F/8 (de exemplu, pentru fotografii care trag cu obiective de 500mm f/4 cu teleconvertor 2x). La fel, timpul de pornire si intarzierea la declansare sunt similare lui D4, dar si functia de filmare despre care vom vorbi mai jos.
Functia de filmare
Pentu videografi, functia de filmare este foarte asemanatoare cu cea de pe Nikon D4, filmare Full HD 1024p la 30, 25 si 24 fps format H.264/MPEG-4 AVC (si chiar 60p la 1280 x 720px). Prin conectorul HDMI se poate inregistra fara compresie, desi nu se specifica in clar daca acest lucru inseamna un format video RAW. Odata cu lansarea lui Nikon D800, compania japoneza pare mai orientata ca oricand catre piata video si videograferi, atacand serios pozitia de lider a lui Canon in ceea ce priveste filmarea cu un sistem DSLR. La fel ca si D4, Nikon D800 are buton dedicat pentru pornirea inregistrarii, situat in partea de sus a aparatului, in imediata vecinatate a butonului declansator.
Conectivitate si autonomie
Din punct de vedere al conectivitatii, Nikon D800 are un port HDMI si unul USB 3.0. Exista un conector pentru microfon, unul pentru GPS extern si o mufa pentru casti. Doua sloturi pentru carduri, unul CF si altul SD asigura compatibilitatea cu toate tipurile de carduri CF/SD/SDHC/SDXC existente la ora actuala, chiar si cu sistemele Wi-Fi (EyeFi). Salvarea se poate face in paralel, pe ambele carduri sau se poate configura din meniu modul de functionare independent (de exemplu, pe unul se pot inregistra fotografiile iar pe celalalt filmele).
Nikon D800 va fi alimentat de la o baterie EN-EL15, aceeasi ca si cea utilizata de modelul Nikon D7000 si va avea o autonomie de aproximativ 850 de cadre (conform CIPA) dupa o singura incarcare a acumulatorului. Gripul lui D800 a fost reproiectat, noul model fiind MB-D12.
Versiuni, pret si disponibilitate
Nikon a lansat astazi nu una ci doua variante ale popularului DSLR full-frame: Nikon D800 si D800E, fara filtru antialias (anti-dedublare sau „low-pass”) pe senzor. D800E nu este primul aparat digital fara filtru antialias. Nici Phase One si Hasselblad nu au dotat aparatele de format mediu cu filtre antialias deoarece acestea sunt dedicate fotografilor profesionisti care stiu sa corecteze lipsa acestui filtru in post-procesare, acolo unde este cazul. Se pare ca odata cu lansarea lui Nikon D800, compania japoneza vrea sa „loveasca doi iepuri deodata”: lumea filmului si fotografii profesionisti care trag in studiouri, oferindu-le o varianta apropiata din punct de vedere al rezolutiei oferita de aparatele de format mediu, dar la un pret mult mai accesibil.
Nikon D800 va fi disponibil in magazine din aceasta primavara si va avea un pret aproximativ de 2500 de euro. Varianta fara filtru AA va fi mai scumpa decat varianta normala cu aproximativ 300 de euro. Nikon D800 va fi disponibil in Romania dupa 22 martie la un pret de 11999RON, iar Nikon D800E dupa 12 aprilie la 12999RON. Detalii si pret aici. Pana atunci, Nikon D700 mai poate fi achizitionat inca, la promotie cu colorimetru Spyder 3 cadou .
Va invit sa discutam mai jos despre noul D800 si ce inseamna el pentru fotografi. Cum comentati noua strategie Nikon? Cum vi se par 36 de megapixeli pe un aparat Full-Frame? Sunt necesari?
Da, insfarsit nu vom mai auzi aberati de genu are prea multi pixeli , Canon exagereaza pompand procesoarele la maxim….e un rival de care Canon va tine seama si dupa cum stim ei fac pasul nr 2 socand intodeauna…. la final e frumoasa aceasta competitie….Aparatul este o bomba…felicitari celor de la Nikon caci au avut curajul sa atace canonul si pe meleaguri necunoscute lor, VIDEO dar cum spuneam asteptam replica Canon 5D mark 3
Pe plan mondial Canon este ceva mai popular, dar in Romania cei care se ocupa de businessul Nikon au stiut cum sa atraga oamenii printr-o promovare eficienta si prietenoasa !
Marius Nicolae Toader vrei sa spui ca Nikon a stiut sa atraga un public complet nepregatit, dispus sa-si achizitioneze aparatul "foto profesional" la oferta in Carrefour? Popularitatea unui aparat profesional nu se judeca in cate bucati ai vandut, ci mai ales cui ai vandut! Astept urmatorul eveniment major, la care sa vad metri patrati de obiective Nikkor asteptand sa fie utilizate… fac aluzie aici la evenimentul regal…
Da, sunt multi megapixeli. Or fi prea multi sau prea putini? Sincer nu cred ca un aparat din aceasta clasa, fie el Canon sau Nikon, are vreo sansa sa concureze formatul lat indiferent cati megapixeli va avea. Deocamdata acesti megapixeli nu reprezinta decat un tool de marketing, in nici un caz un real plus pentru fotografi si spun aceasta din mai multe motive: primul pentru ca nu cred ca lentilele chiar sunt pregatite sa ofere ceea ce asteapta acei megapixeli si in al doilea rand, pentru ca deja aceasta rezolutie, va pune la grea incercare multe dintre statiile grafice utilzate la postprocesarea imaginilor. In plus, ca fotograf, in cat de multe cazuri ai nevoie de aceasta rezolutie? Sincer vorbind in destul de putine. Ma consider un fotograf destul de pretentios, insa in majoritatea timpului trag la 10mpx, pentru simplul motiv ca nu am nevoie de mai mult. Sincer, pentru clasa acestui aparat, plusurile eu le-as vedea la numarul de cadre pe secunda trase, la ISO mare, zgomot mic, lentile extrem de bune, pentru ca sa nu uitam un body excelent fara lentile la superlativ, este doar o bucata de fier (sau magneziu 🙂 )
Nu cred ca s-a gasit de vanzare la Carrefour sau alt hipermarket vreun d-slr profesional !
Si apoi, pentru cine isi cumpara un entry-level, ce conteaza de unde-l ia, daca si la F64 si la Domo sunt absolut aceleasi modele fabricate in Tailanda, Singapore sau China ?!?
Mai sunt destui care vor sa aiba neaparat ceva "genuine" made in Japan…sau macar in USA si pentru acest fapt sunt gata sa plateasca intre 50-75% din pretul de magazin romanesc si sa renunte la o "garantie"- despre care ii las pe cei care au avut nevoie sa se exprime.
🙂
Acum 2 ani si Pentax a lansat "tancul", cel mai mare aparat foto din lume !
Din pacate, nu mai reusesc sa-l gasesc pe internet, ca sa fac niste comparatii…
Marius Nicolae Toader nu cred ca ai inteles ce am vrut sa spun 🙂 Ideea este simpla, cand "baietii mari" vor trece pe Nikon, sau de exemplu cand in spatele portilor de fotbal si nu numai de fotbal din toata lumea, nu vei mai vedea majoritar culoarea alba, atunci vom vorbi despre faptul ca Nikon chiar a adus profesionistului ceea ce avea nevoie si l-a convins. Un profesionist nu il convingi cu spoturi TV, cu bannere, cu promotii de tip 2-in-1 sau cu vedete din moda prezente la lansari cu piscoturi si sampanie. Un profesionist nu il convingi nici cu preturi mici. Lui ii dai ce are nevoie si el va plati, pentru ca pentru el "scula" pe care o cumpara inseamna un mijloc de productie care se plateste singur.
Da, cam asa pare a fi … La Radio Erevan:
– Cum recunosti un "canonist" ?
…dupa "tunul" bicolor de la camera !
– Dar un nikonist !
…dupa baticul bicolor de la gat !
Atunci sa lasam profesionistii sa vorbeasca despre sculele SF…
Insa la nivel de entry si mid level, "jucariile" Nikon sunt mai adevarate decat Canon, numai daca le privesti…daca le si testezi, in afara de 600D, niciun "canonel" nu inspira incredere…
"Razboiul" dintre Nikon si Canon mi se pare comparabil cu rivalitatea dintre Real Madrid si FC Barcelona…insa din pacate, in urma acestuia a pierdut cine nu trebuia, o fosta marca de prestigiu, Kodak !
pai daca ar fi asa dece nu te-ai multumi cu un Nikon D3000..:))
Ca Nikonist ma bucur foarte mult de aceste realizari tehnice exceptionale!
Din pacate, nu stiu de ce in Romania camerele foto sunt mult mai scumpe decat in majoritatea tarilor?
un produs pana cand ajunge la cumparator [tine], trece prin mai multi distribuitori, fiecare ciupind si el partea lui, automat daca un lucru costa 100 lei si pana ajunge la tine trece prin 5 distribuitori fiecare daca isi pune partea 20% tu vei ajunge sa dai chiar si 200 lei pe acel produs… dublu…asta a fost un exemplu care in mare parte este adevarat .
si in plus fata de ce a spus Tinzler Tiberiu, la noi TVA-ul e 24% (fata de 16% la americani si 19 in germania de exemplu). 8% in plus conteaza. si la asta se adauga si marja comerciantilor de la noi care e clar mai mare ca in afara si, in plus, pe o piata mica e normal ca produsele sa fie mai scumpe (una e sa vinzi 10.000 de DSLR pe an si alta e sa vinzi 100 – cifrele sunt doar un exemplu)
Acum, ca sa fac o gluma bazata pe o intamplare adevarata:
Pentru multi dintre noi, D800 si D4 sunt ca niste Ferrari…chiar daca costa enorm, cat o casa, totusi nu merg singure !!!
Intrebarea pe care mi-o pun, ca nespecialist, merita acesti bani sau exista si in sectorul foto clasa De Luxe "aristrocratica" ?
Sa nu-mi dati pilda cu "vulpea si strugurii"…fiindca eu chiar muncesc ca sa adun un ban si in afara de premiile castigate, nu-mi face nimeni "cadouri" substantiale !
Tinzler Tiberiu Nu stiu unde ai vazut ca sunt mult mai scumpe. Daca aduci din State, unde s-ar presupune ca este cel mai ieftin..daca pui toate taxele, ajungi tot la pretul de achizitie din Ro. In plus in Romania la nikon ai 3 ani garantie. Daca il aduci din state ai garantie pe viata [ platita de tine 🙂 ] Fa un calcul simplu: Camera * 24% + Transport [cel putin 50-70$ macar sa ti-l ambaleze bine] si nu uita ca pretul de pe siteurile americane nu cotine TVA care difera de la stat la stat. = +- 50-100$ si nu stiu daca se merita pentru suma asta sa te complici atata cu adus din alte parti. Avand in vedere ca tu dai pe camera 2500$ 🙂 Numai bine!
Tinzler Tiberiu Nu stiu unde ai vazut ca sunt mult mai scumpe. Daca aduci din State, unde s-ar presupune ca este cel mai ieftin..daca pui toate taxele, ajungi tot la pretul de achizitie din Ro. In plus in Romania la nikon ai 3 ani garantie. Daca il aduci din state ai garantie pe viata [ platita de tine 🙂 ] Fa un calcul simplu: Camera * 24% + Transport [cel putin 50-70$ macar sa ti-l ambaleze bine] si nu uita ca pretul de pe siteurile americane nu cotine TVA care difera de la stat la stat. = +- 50-100$ si nu stiu daca se merita pentru suma asta sa te complici atata cu adus din alte parti. Avand in vedere ca tu dai pe camera 2500$ 🙂 Numai bine!
se poate vorbi de nikon acum see you mult mai multa degajare, este o echipa care ofera suport. asteptam si ceva lentile ca sa putem spune ca avem see you ce trage!
Wow powerful
Pot spune ca va castiga pe piata "videograferilor". Calitate mai mare decat la Canon 5D MarkII dar si pret apropiat. Ghici cine castiga?
36 mpix mi se pare mul, insa daca faci downsample o sa ai o imagine crispy, poate apropiata de alea pro.
nikonisti, canonisti, apelativele astea sunt pentru amatori. Profesionistii lucraza cu ustensila cea mai buna evident pe care compania la care lucreaza sau pentru care lucreaza este gata sa plateasca pentru fotografie.
am amici profesinisti care au si nikon si canon, ma refer la obiective.
un body e doar un procesor de imagine, ce face treaba e obiectivul.
personal nu mi se pare ca nikon ar fi dat replica lui canon, oricum nikon e cam novice la video, canon face video hăăăt, de multa vreme.
eu zic sa comparati cu aparatul in mana, nu sa va luati dupa niste review-uri, ca multe sunt preferentiale.
momentan la claritate si af nikon e top, la iso nativ se pare ca canon, da ramene de discutat, nativ nativ dar din ce am vazut comparativ iso pe iso canon e mai pe zgomot si pe procesare tampita a imagini (digitalizata)
numai de bine!