Ne apropiem cu pasi repezi de inceputul lunii Octombrie, perioada care se anunta foarte interesanta pentru cei pasionati de fotografie. Se pare ca vom asista la un nou „val” de aparate foto noi, care vor fi prezentate cu ocazia showului PhotoPlus din SUA. Asa cum era de asteptat, o parte din producatori vor iesi in fata si se vor lauda cu noutatile lor inainte de debutul expozitiei. Iata care sunt principalele noutati pe care le putem astepta dupa 1 octombrie:
Nikon D610 – desi nu a trecut decat un an de la lansarea lui Nikon D600 (primul Full Frame pentru entuziasti), se pare ca niponii pregatesc deja un replacement, un body nou care va fi foarte asemanator cu modelul precedent. Zvonurile spun ca viteza de fotografiere in rafala va creste la 6fps, aceasta fiind si principala imbunatatire fata de 5,5fps in prezent. Probabil noul aparat va remedia si fenomenul petelor care apar pe senzorul lui D600, problema de care s-au plans o parte din cei care au achizitionat actualul D600.
UPDATE: NIKON D610 a fost lansat oficial. Toate detaliile aici!
Sony NEX cu senzor Full Frame. Cei care asteptau aparitia primului mirrorless cu senzor Full Frame primesc astazi o veste buna: nu unul ci doua body-uri Sony NEX cu senzor Full Frame vor fi anuntate in viitorul apropiat (probabil inainte de PhotoPlus, 23-26 Oct. la New York). Se vorbeste despre un Sony NEX Full Frame hi-end (pro) si unul mai accesibil (low end). Oricum, cei care se asteptau ca aparatele mirrorless sa ofere aceeasi calitate „DSLR-like” intr-un body mai compact si la un pret accesibil, s-ar putea sa fie dezamagiti: zvonurile spun ca varianta low-end va costa cat un Canon 6D (8.289 lei). Nu am aflat inca date tehnice, dar cel mai probabil noile aparate vor integra senzori de 24 sau 36 megapixeli.
Canon EOS-M: desi nu s-a bucurat de succesul pe care il asteptau, cei de la Canon revin cu forte proaspete in segmentul mirrorless in aceasta toamna. Daca zvonurile se confirma s-ar putea sa vedem lansate nu unul ci doua aparate din seria Canon EOS-M, unul mai accesibil si unul destinat utilizatorilor avansati (cu un posibil vizor electronic integrat). Cel mai probabil noile aparate vor include senzorul de 18 megapixeli integrat in Canon EOS 100D, dar modelul de varf ar putea la fel de bine integra senzorul de 20 Megapixeli al lui Canon 70D (review) utilizand sistemul AF performant integrat in acel captor.
Nikon D5300: asa cum era de asteptat, viitorul Nikon D5300 ar putea fi lansat si el in aceasta toamna. Probabil va aduce imbunatatiri minore fata de modelul anterior (Nikon D5200 – review), dar s-ar putea sa fie primul aparat DSLR Nikon cu Wi-Fi si GPS integrat. Alte specificatii tehnice probabile: senzor CMOS de 24 megapixeli, 39 puncte AF si procesor EXPEED 4.
Fuji X-E2: desi nu m-as baza prea tare pe acest zvon, circula informatii care ne indica un posibil inlocuitor al mirrorlessului mid-level Fuji X-E1 chiar in aceasta toamna (la aproape 14 luni de la lansare). Sa va spun sincer, nu cred ca vom vedea succesorul lui X-E1 inainte de lansarea lui Fuji X-PRO2 (despre care zvonurile spun ca va fi prezentat la CES 2014), asa ca sunt sceptic referitor la aceasta informatie.
DSLR Canon de 44 megapixeli: conform Canon Rumors se pare ca cei de la Canon testeaza un DSLR similar modelului 1Dx dotat cu senzor de 44 megapixeli (si inregistrare video 4K). Inca se lucreaza la optimizarea softwareului si a consumului de energie. Asadar este putin probabil sa asistam la o lansare Canon in aceasta categorie de aparate anul acesta. Sau, poate, cel mult un comunicat de presa oficial care sa anunte dezvoltarea unui astfel de model.
Canikon a inceput sa dea performante cu lingurita. Decat sa scoata un model pe an, mai bine scot un entry-level si un mid-level o data al 3 ani, cu performante demne de upgrade.
Multi stiu, putini recunosc, dar mirrorless-urile de top au venit intotdeauna cu ceva nou, de la model la model. Atat Fuji, cat si restul, Olympus, Panasonic, Sony NEX. Nikon/Canon si restul, sunt o gluma proasta ca Mirrorless-uri. Fac aparate bune dar nu aici (Nikon 1 V2 e exagerat de scump pentru ce ofera, EOS M e compact cu senzor APS-C si asa mai departe, nu se compara cu cei 4 producatori mari si tari la Mirrorless: Fuji, Olympus/Panasonic si Sony NEX.
7D a avut belele cu AF-ul, si nu multi recunosc, dar sunt destui: http://www.ipetitions.com/petition/canon7dautofocus/signatures
70D il mosteneste. Nu mai trag sperante la "WOW!" nici cu 7D mark II sau 7D X, cum s-o numi.
Pana si Nikon ofera mai multe decat Canon, de la model la model, pacat de ergonomia lor, modelele entry par mai incomode decat entry Canon, dar la performante stau putin peste.
Noua nu ne trebuie GPS, Wi-Fi, recunoasterea zambetului, recunoasterea ochilor inchisi, declansare la zambet, frigider, antena satelit, cuptor cu microunde si ce dracu mai includ in body-urile de azi, avem nevoie ISO bun (si mic, si mare, ca la noile model ISO minim e dezastru, are mai multi pureci ca modelele vechi, un 40D la Canon matura pe jos cu orice APS-C Canon dupa el, mai noi, la ISO 100-800, e MULT mai curat decat noile cu senzor de 18 megapixeli, in special).
Avem nevoie de AF bun, precis si rapid, avem nevoie de vizoare bune, nu vad de ce nu baga unul care cuprinde 100% cadrul, si pe mid-level Canon, daca tot au preturile alea (60D n-are, 70D n-are).
Video? Da, stiu ca e o noua fita filmarea cu DSLR, arata bine daca e facuta de profesionisti in adevaratul sens, de oameni pentru care – jos palaria, dar mai bine ar face 2-3 modele dedicate videografilor, si ar imbunatati modul foto, ca DSLR-ul e pentru foto, nu?! 70D e mai bun pe video decat pe foto :)), in schimb la Nikon se schimba treaba, inafara de sharpness (nu-i nici la D7100 cum il lauda producatorul, am vazut doua modele, cu sticla buna pe ele), nu egaleaza un Canon la acest capitol, in rest sunt net-superioare, practic merita fiecare leut din acel pret. Pentax la fel, tot respectul. Si m-as lipsi de sharpness-ul Canon pentru culori, ISO mai curat si Dynamic Range superior. Pacat de ergonomie, fac body-uri mici, si par fragile. D7100 e jumate metalic, dar pare mai fragil decat un 60D care-i din plastic si fibra de sticla, cel putin asa il simti in mana, si au spus-osi acei nikonisti, nu numai eu. Daca Nikon ar face body-uri ca D300/D300S, D700 etc, n-ar avea rival.
Oricum, Canon trebuie sa faca ceva in viitor, altfel APS-C-ul la ei o sa fie istorie. Vor schimba multi barcile.
Si eu doream sa vand tot, sa trec pe Fuji X, dar o suma de bani primita cadou de la tata (primesc 4000 lei la anul), sa nu mai vand nimic, m-a facut sa construiesc in paralel doua sisteme. Greu, in special pentru un roman, o sa fie imposibil cand o sa am familie, profit si eu de ocazie ca-s singur. Nu mai investesc aici, si bag tot in Fuji X (body, 3 obiective si un blitz mic, doar pentru mobilitate). Pana la urma, nu exista aparat perfect, conteaza mult cel care-l tine in mana, si cum se foloseste acesta de lumina existenta.
Vreti raport pret/performanta bun? Eh, daca nu faceti sport si wildlife, treceti pe Mirrorless. Aveti destule variante high-end, la toti producatorii mari: Sony NEX 6, Oly OM-D E-M5, E-M1, Fuji X-Pro1 si X-E1, Panasonic cu cateva modele, la pretul lor ofera mai multe decat un DSLR APS-C/DX de azi. Dar, repet, pentru wildlife si sport, inca nu s-a ajuns la performantele sistemului SLR, si nici n-au obictive care sa joace in liga asta. Si sa recunoastem, X-Trans de la Fuji este de departe cel mai bun senzor APS-C de pe piata. Se tine de FF ca 5D mark III, 1D X si D800, la ISO si culori.
Lasati brandul, nu mai fiti fanboys Canon, Nikon etc, producatorii nu dau doi bani pe noi, vor doar profit, noi trebuie sa cumparam intotdeauna ce e mai bun, in bugetul nostru. Si pentru asta e nevoie de informare, de nopti pierdute pe Google, pe site-urile si forumurile straine (unde oamenii lasa opinii pertinente, romanii sunt asi la dat sfaturi dupa review-uri online), iar daca nu vreti sa cititi, intrebati persoane gen Calin Stan, care a testat destule si va poate indruma corect.
Chiar la F64 sunt niste baieti care recomanda fix ceea ce e mai bun in bugetul vostru, nu dau nume acum, dar am discutat cu unii pe care am ajuns sa-i respect. Nu recomanda ca majoritatea "ce-i mai scump, e mai bun domne`", si ma bucur ca mai sunt si astfel de oameni.
Pretul nu reflecta intotdeauna calitatea (exemplu cu acel Nikon 1 V2).
Lumina buna, tuturor!
Incep sa fiu dezamagit de evolutiile acestea facute prin petice (cel putin in cazul Nikon). D7000 a avut probleme a fost nevoie de d7100 ca sa-l corecteze, d600 are probleme, e nevoie de un d610 ca sa remedieze problema, la D4 se plang oameni ca li se deslipesc cauciucurile, zoom-urile devin din ce in ce mai sensibile si fragile s.a.m.d.
Se grabesc sa reimprospateze piata pentru a face profit si o dau in bara din ce in ce mai mult.
Pacat de faptul ca nu exista comunitate Pentax dezvoltata la noi, pacat ca viitorul acestuia e fragil de la cumpararea de catre Ricoh – pentru ca ei sunt exemplul de lansari facute pentru clienti: ce lanseaza, lanseaza bine si fara defecte de fabricatie majore (or fi cazuri particulare).
Pe anumite segmente se înregistreaza scaderi mari in vanzari. Pe de alta parte criza a taiat din bugetele tuturor. Asadar producatorii trebuie sa se descurce facand tot feluri de artificii si permutari pentru a se mentine. Si e valabil peste tot. Rezultatul… e cel pe care l-ai observat tu…
Principala imbunatatire la Nikon D610 nu e viteza de fotografiere in rafala ci reproiectarea obturatorului si mecanismul oglinzii pentru a stopa pierderea de ulei, altfel se va alege praful. Pentru producatorii seriosi de masini si aparate, viata mecanismelor dinamice e lubrefierea. Ar mai fi marirea ariei zonei de focalizare.
Nikon nu mai lucreaza cu Sony la senzori din cate stiu eu.la d7100 are senzor de la Toshiba
18 Octombrie : X-E2 …