Un personaj destul de controversat, dar care uneori „le mai nimereste”, Ken Rokwell a publicat pe site un articol destul de interesant despre cele mai noi DSLR-uri cu senzor Full Frame de la Nikon. Astfel, el afirma ca D4, D800 si D600 (review aici) au, in interior, componente similare si sunt in linii mari unul si acelasi aparat, cu alt firmware si functionalitati diferite in functie de targetul caruia i se adreseaza (si de pret).
Nu stiu care sunt argumentele aduse de Ken in favoarea afirmatiilor sale, dar o posibila explicatie ar putea fi rezultatele oarecum asemanatoare obtinute de cele trei aparate in testele DxO, utilizarea aceluiasi procesor de imagine, ecran LCD etc…
Sigur, intre cele trei aparate diferenta de pret este mare (Nikon D4 costa 24.999 lei pe cand un D800 este 11.999 lei iar D600 „doar” 9.499 lei ). Dar, cred eu ca diferenta este justificata. Calitatea imagini este importanta, dar nu e totul…
Mai jos aveti un extras de pe siteul lui Ken:
Holy cow, I just realized Nikon’s big deception: the D600, D800, D800E and D4 are all the same cameras designed and produced in parallel at the same time and all have the same insides, producing the same images with the same processing power, same LCDs, same green-shift problems and identical AF controls. They differ only in exterior packaging and when Nikon chose to announce them to make them appear different. It’s just like 1980 again!
Back when Nikon ruled the pro 35mm world, all their 35mm cameras took the same pictures. The only differences were how tough and how fast they were. Consumer cameras like the EM were plasticy and worked OK, while the F3 was tough and fast, with the FE in the middle. All took the same film and same lenses, had the same meters, the same automatic modes, all focused the same, and all took exactly the same pictures.
[…] Today, Nikon’s 2012 FX trio of D600, D800 and D4 obviously were all designed and manufactured at the same time with the same innards, and merely announced in descending cost order at different times to try to hide the simple fact that they’re the same camera inside.
Ce credeti? Sa fie asta o noua strategie de marketing sau doar o noua metoda de a reduce costurile de productie? Sau este doar o alta strategie a lui Ken de a-si creste popularitatea? Cum comentati?
E ca la masini, carcase diferite si accesorii diferite, chiar si marci diferite dar cu acelasi motor 😛 Clar, reducerea costurilor de productie!
Mai puneti cate un „9” la preturile pentru D4 si D800 😉
Altfel acum fug sa-mi iau si eu unul din ele ;))
da, corect. buna observatie 🙂
http://nikonites.com/learning-photography/2909-ken-rockwell-facts.html
Era clar de mult ca sunt limitate prin firmware, daca faceam aceleasi fotografii cu D3100 de ce sa-mi cumpar D4 ?
Pana la urma decizia e referitoare la chestii in plus oferite pe langa procesor. Si mai devreme s-a folosit acelasi procesor pe D700 si D3s. Nu s-a plans nimeni :p E foarte ok ca ai acces la un procesor performant la jumate de pret (fata de D4).
calin, ken rokwell afirma ce nikon nu a infirmat niciodata. din contra, pe toate materialele de prezentare s-a spus ca procesorul de imagine, motorul cum afirma unii, din d4 este si in d800, in d600 dar si in nikon1. doar ca in d4 este in varianta dubla. diferenta de pret mai este data de facilitatile fiecarui body in parte, port ethernet la d4 spre exemplu. ca d600 il canibalizeaza pe d800, asta e clar. dar, sa tinem cont de faptul ca diferenta de 12 mpx dintre ele mai inseamna un aparat foto si, poate, doar asta ar putea justifica o diferenta de pret de 2000lei. ken face si o paralele intre aparatele nikon pe film unde diferentele tehnice erau, in acceptiunea lui, mai evidente. eu spun ca tehnologia de atunci era aceeasi, ca si acum, doar cantitatea era diferita. ca si acum.
LA ce ofera pe langa D800, as zice ca e invers, D800 il canibalizeaza!
D4 e un D3S "tunat". D800 e adevaratul aparat Nikon 2012 care merita atentia. D600? Din ce am vazut eu, 5D II sta mai bine decat D600 la multe capitole. Cam greu de scos performante clar vizibile pe langa batranul D3S. Legat de procesoare…WTF?! 60D are Digic 4 si nu se misca deloc greu, 7D are dual procesor, si la fel, reactiona normal (l-am butonat vreo 20 de minute sa vad ce contine meniul si se misca la fel ca 60D). Probabil aceeasi chestie si aici, la Nikon. Fiecare procesor e conceput pentru modelul respectiv sa mearga NORMAL. Baga tot felul de tehnologii tampite (GPS si mai stiu eu ce recunoaste softul camerei), pe care un fotograf avansat (sa nu zicem pro) nu le foloseste, sau softuri de post-procesare a fotografiilor direct din aparat, pe care, la fel, un avansat ma indoiesc ca le foloseste (nu ai multe optiuni, si nu vezi detaliile pe un display de 3 – 3,2" ca pe un PC/Laptop). Daca scoteau un FF pe la 1000E mai ziceam, da domne`, e un progres. Daca 6D si D600 erau 1000-1200E era ceva.
deocamdata eu tind sa cred ca piata nu e pregatita pentru un FF de 1000 de euro. Gandeste-te ca pentru un FF ai nevoie si de obiective pe FX si alea ar costa chiar dublu decat aparatul in sine. Degeaba te bucuri la un FF de 1000 euro daca nu ai bani de obiective. Cand tehnologia va mai evolua 🙂 si DX-urile vor incepe incet-incet sa dispara si sa fie inlocuite cu Mirrorless-uri, atunci da, vor apare si FF-uri mai ieftine si obiective care sa fie accesibile ca pret. Pana atunci insa, cel putin cativa ani de aici inainte, DX-urile "de top" mai au trai bun…
Avem obiective pentru FF bunicele. Evident ca nu sunt dedicate profesionistilor pentru diverse domenii unde se presteaza servicii de calitate, dar pentru noi, amatorii/entuziastii sunt suficiente. Aici ma refer la modele Sigma, Tamron, Tokina, sunt si Canon/Nikon bunicele sub 1000E. Chiar sub 500E (fixe). Un amator tot 2-3, maxim 4 obiective va avea. Oricum, nu cred sa scada aparatele cu APS-C in favoarea Mirrorless-urilor. Vor merge in paralel pe piata si vor satisface gusturile tuturor. Eu asta cred.
Procesorul nici macar nu e Nikon, ci Sony! Nu va mai certati, Nikon nu are nicio vina…
simion, dupa cate stiu eu nikon nu asambleaza aparate foto sony. arhitectura procesoarelor este specifica nikon si este realizata in conformitate cu detaliile tehnice ale procesorului cumparat de la sony dupa specificatiile acestuia. intr-adevar, nikon nu are o linie de asamblare cipuri, dar are ingineri care stiu ce comanda unor firme ca sony sau matsushita (panasonic) sau samsung sau kodak (Dzeu sa-i odihneasca dupa faliment!). daca ar reusi niste performante notabile ca cele cu d800, d3x cu electronica sony atunci si producatorii ar arunca pe piata aparate la fel de bune. senzorii sony se pare ca sunt buni fiind folositi sony, nikon si pentax, sony e o firma serioasa in productia de procesoare, dar in ceea ce priveste productia in nume propriu sunt pe cont propriu.
Simion Buia Procesorul sau senzorul este Sony? Eu stiam ca procesorul e Nikon iar senzorul – da – e produs de Sony. Dar e posibil sa ma insel, fireste…
si eu am citit la fel, nikon cumpara doar senzori sony,af si procesoare le fac ei