Dupa o perioada destul de lunga de la ultima lansare in categoria mirrorless, Nikon a prezentat astazi noul varf de gama, modelul Nikon 1 V3. Noul mirrorless cu senzor CMOS de 1 inch a fost reproiectat si are un design complet modificat, mai modular si versatil. Nikon 1 V3 nu mai include acum vizorul electronic integrat si are astfel un body mai compact decat Nikon 1 V2 lansat acum un an dar, in acelasi timp, este primul mirrorless Nikon care vine cu grip optional si vizor electronic care poate fi atasat pe patina. Astfel, aparatul devine mai versatil, mai compact si mai orientat catre fotografii entuziasti, care isi pot alege acum accesoriile care ii intereseaza, beneficiand in continuare de avantajul unui mirrorless de dimensiuni cat mai reduse.
Nikon 1 V3
Nikon 1 V3 in configuratia „Full Option” – cu vizorul si gripul optional:
Nikon 1 V3 este construit in jurul unui senzor CMOS de 18,4 megapixeli, cu diagonala de 1 inch, senzor fara filtru AA. In plus, Nikon 1 V3 se aliniaza standardelor actuale in ceea ce priveste sistemul de focalizare hibrid si include nu mai putin de 105 pixeli pentru focalizare prin detectia fazei, pe senzor. Sistemul de focus, pe care Nikon il lauda atat de mult la noul V3, este compus in total din nu mai putin de 171 de puncte de focus, care acopera aproape 100% din suprafata senzorului si a cadrului fotografiat.
Nikon spune despre V3 ca este cel mai rapid aparat mirrorless lansat de companie pana acum, iar performantele in ceea ce priveste fotografierea in rafala, cu pana la 20 de cadre pe secunda, la rezolutie maxima, cu autofocus activ confirima acest lucru. Cei pasionati de viteza trebuie sa stie ca Nikon V3 poate chiar mai mult: cu autofocus fixat, aparatul poate surprinde pana la 60 de cadre pe secunda, in rafala, gratie noului procesor de imagine EXPEED 4A.
Asa cum spuneam si mai sus, Nikon 1 V3 este un aparat coplet reproiectat fata de generatia anterioara. Nu doar body-ul este acum mai compact (dar ii lipseste vizorul electronic si gripul, disponibile doar ca accesorii), dar este si mai usor de transportat, avand doar 381 de grame si 11cm latime.
Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip microSD/SDHC/SDXC iar aparatul include un acumulator tip Nikon EN-EL20a ce ii ofera o autonomie de aproximativ 310 fotografii, conform standardului de masurare CIPA.
In plus, are Wi-Fi integrat si permite conexiunea cu un smartphone sau o tableta cu Android sa iOS pentru transferul fotografiilor sau declansare de la distanta.
Nikon 1 V3 va ajunge in magazine la un pret aproximativ de 839 Euro pentru body sau aproximativ 950 de Euro cu obiectivul de kit 10-30mm PD Zoom.
Nikon 1 V3, specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS de 1 Inch (13.2 x 8.8 mm), factor de crop 2,7x
- Rezolutie 18,4 megapixeli
- Focalizare automata cu 105 puncte prin detectia faze (171 puncte de focus in total)
- Fotografiere in rafala cu pana la 60 cadre pe secunda (AF fixat) si 20 cps cu AF activ si tracking
- Procesor de imagine EXPEED 4A
- Filmare Full HD MPEG 4 la rezolutie 1920 x 1080 (60p, 30p), sunet stereo
- Wi-Fi integrat
- Blitz tip pop-up integrat, raza de actiune 5m (la ISO 100)
- ISO 100-25.600
- Timp de expunere 30s – 1/16.000
- Ecran LCD rabatabil, cu diagonala de 3 inch
- Fotografiere JPEG / RAW
- Stocare pe carduri microSD/SDHC/SDXC
- Vizor electronic si grip optional
Alte fotografii cu Nikon 1 V3:
Senzor mic, obiective putine… Nikon si Canon poate ca, fac legea pe DSLR, dar aici sunt mult in urma. Ca sa nu mai zic de pret, mult prea mare.
Imi place ce timp de expunere are, 30s – 1/16.000, dar daca n-au obiective luminoase (unde esti obligat sa scazi timpul, la diafragme maxime deschise, si nici atunci nu ai nevoie de mai mult de 1/8000), deci 1/4000 era suficient.
Asta cu vizorul electronic dedicat, e tot marketing, sa cumpere "desteptii" vizorul separat, daca au nevoie de el.
Valorile alea ISO, pentru un senzor asa de mic, iar e marketing, cifre fara valoare!
Rafala, la fel, degeaba o au, daca nu au obiective din categoria "super-tele", si pe acest senzor e nasol, urci mult ISO.
Stati sa vedeti ce reclama ii fac si astuia :)) (poate au inceput deja, si n-am fost pe faza).
In combinatia asta, cu obiectivul de kit (cum il cumpara majoritatea), Canon G1X Fuji X20 si Sony RX100, il cam bat la calitatea imaginii :). Si sunt la fel de mici si de compacte.