Foloseam de ceva timp un monitor BenQ SW2700PT (review) pentru editare foto iar cand am aflat vestea lansarii modelului urmator, BenQ SW271, am vrut imediat sa il testez. Motivul? Desi am fost foarte multumit de 2700PT, pentru ca eu fac si montaje video destul de des, voiam sa vad secventele 4K la rezolutia originala, iar 2700PT nu imi putea oferi asta. Toamna a venit, iar monitorul BenQ SW271 a sosit pentru teste. E mai bun, imi place mai mult? Read on pentru concluzii! 

BenQ SW271 poate fi utilizat atat in pozitie landscape cat si portrait (si are parasolar compatibil cu ambele pozitii)
BenQ SW271 poate fi utilizat atat in pozitie landscape cat si portrait (si are parasolar compatibil cu ambele pozitii)

De la inceput trebuie sa spun: la prima vedere, diferentele intre cele doua generatii nu sunt majore (cu exceptia, poate, a saltului in rezolutie). Dar, diferente sunt destule si importante, la o privire mai atenta. BenQ SW271 pastreaza tot ce era bun de la SW2700PT dar vine si cu noutati. Din pacate, pastreaza si unele aspecte care putea fi imbunatatite (cum ar fi pozitia incomoda a cititorului de carduri si a hub-ului USB), dar asta e deja alta poveste.

Pe scurt, principalele diferente si imbunatatiri pe care SW271 le aduce, comparativ cu modelul SW2700PT sunt:

  • trecerea la un panou 4K Ultra HD cu rezolutie 3840×2160‎ (aspectul ramane tot 16:9)
  • redarea continutului HDR cu standardul HDR10 (pentru care va trebuie un player sau o placa video compatibila)
  • redarea imaginii pe 10bit cu 99% din spatiul de culoare Adobe RGB si 100% sRGB, acum cu certificare din partea Technicolor
Afisare Adobe RGB 99% cu certificare Technicolor
Afisare Adobe RGB 99% cu certificare Technicolor
  • intrare video si prin USB 3.1 (nu doar prin HDMI si DisplayPort)
  • trecerea la standardul HDMI 2.0 (fata de HDMI 1.4 la generatia anterioara)
  • noua functie GamaDuo, care permite afisarea simultana, una langa alta, a imaginii redate cu doua spatii de culoare diferite (de exemplu, Adobe RGB vs. sRBG, simultan) pentru a vedea diferentele
Functia GamaDuo, care permite afisarea simultana, una langa alta, a imaginii redate cu doua spatii de culoare diferite (de exemplu, Adobe RGB vs. sRBG, simultan) pentru a vedea diferentele
Functia GamaDuo, care permite afisarea simultana, una langa alta, a imaginii redate cu doua spatii de culoare diferite (de exemplu, Adobe RGB vs. sRBG, simultan) pentru a vedea diferentele

Un monitor pentru editare foto trebuie sa aiba cateva caracterisitci esentiale: sa reproduca un procent cat mai mare din spatiul de culoare sRGB si AdobeRGB (standardele industriei), sa poate fi usor calibrat (inclusiv pentru lucru cu diferite imprimante), sa aiba un panou cu unghi de vizualizare cat mai larg (pentru a nu apare diferente de culoare si contrast de la un colt la altul al monitorului atunci cand privesti dintr-un alt unghi decat cel perpendicular) si sa aiba o rezolutie suficient de mare pentru a distinge detaliile. Si, daca vrei sa il folosesti si pentru editare video, sa aiba rezolutie 4K. Iar BenQ SW271 le are pe toate.

Redarea pe 10 bit versus 8 bit (atentie insa, pentru a putea profita la maxim de performantele lui BenQ SW271 aveti nevoie de o placa video care sa redea pe 10 bit)
Redarea pe 10 bit versus 8 bit (atentie insa, pentru a putea profita la maxim de performantele lui BenQ SW271 aveti nevoie de o placa video care sa redea pe 10 bit)

Bineinteles, primul lucru pe care l-am facut dupa ce l-am scos din cutie a fost sa il calibrez, cu ajutorul unui tool de calibrare hardware. BenQ SW271 vine cu o serie de profile pe care le gasim in meniu – Standard, sRGB, Adobe RGB, B+W, Rec. 709, DCI-P3, Photo, Low Blue Light – dar si mai simplu (si mai bine) este sa folosim un calibrator extern. Calibratorul va face setarile conform mediului nostru de lucru (lumina ambientala, placa video etc) si va permite salvarea optiunilor in meniul monitorului, acolo unde BenQ ofera 3 sloturi Custom pentru setarile proprii.

BenQ SW271 la ora adevarului: in calibrare
BenQ SW271 la ora adevarului: in timpul calibrarii

Accesul la toate setarile de calibrare si la meniul monitorului se face foarte simplu cu ajutorul controllerului cu care vine standard in cutie. E un fel de punct central de comanda al monitorului, care permite trecerea rapida de la o setare la alta, de la un profil de calibrare la altul si chiar personalizarea functiilor de pe butoane, in doi timpi si trei miscari. 

Controllerul extern pentru comenzi rapide
Controllerul extern pentru comenzi rapide

Mai mult, poti previzualiza rapid fotografiile cu 3 tipuri de „film” alb/negru prin simpla apasare a butoanelor de pe controllerul cu fir. Asta, spune BenQ, pentru a vedea imaginile mai rapid, la selectie, inainte de a aplica filtrele alb-negru preferate din editorul foto cu care lucrezi. Ma rog, pentru cine face conversii alb-negru des, poate e o functie utila, nu stiu. Chiar as fi curios, daca aveti un monitor BenQ din seria veche sau actuala, daca voi folositi sau nu preview-ul alb negru pe care il reda monitorul.

Panoul LED este de tip IPS (panou mat iluminat W-LED, adica cu LED-uri albe) si ofera o rezolutie nativa 3840×2160‎px, adica 4K Ultra HD. Unghiul de vizualizare este de 178° atat orizontal cat si vertical, iar spatiul de culoare este 100% sRGB si 99% AdobeRGB. Panoul IPS poate reda 1 miliard de culori (pe 10 biti), iar luminozitatea maxima atinge 350cd/m2, cu contrast static 1000:1. 

La capitolul conectivitate, are de toate: DVI-D, HDMI 2.0, USB 3.1 standard si Type-C si DisplayPort 1.2 dar si o mufa pentru casti.

Conectorii lui BenQ SW271
Conectorii lui BenQ SW271

BenQ SW271 este compatibil cu sistemele Mac prin Thunderbolt (1 si 2) cu ajutorul portului DisplayPort (are cablu mini-DisplayPort to DisplayPort inclus in cutie) si a conectorului USB 3.1 Type-C pentru Mac-urile de generatie noua. In plus, pe lateral-stanga se regasesc doi conectori USB 3.0 si un cititorul de carduri SD, care si-a pastrat pozitia total inaccesibila usor (tot nu inteleg de ce nu au pus conectorii USB si cititorul de card in stativul monitorului, unde ar fi fost muuuult mai usor de utilizat…).

Principalele puncte forte ale lui BenQ SW2700PT:

  • Reproducerea culorilor (gammut): in proportie de 99% Adobe RGB si 100% sRGB, certificat technicolor
  • Adancimea de culoare: 10 biti, prin HDMI 2.0 sau USB Type-C 3.1 Gen.2
  • Redare HDR 10 atat prin HDMI cat si prin DisplayPort
  • Rezolutie: 4K Ultra HD
  • Tehnologie IPS: (panou iluminat cu leduri albe), cu unghi de vizualizare mare (178°)
  • Acuratetea culorilor: 14-bit 3D Look Up Table (LUT) cu Delta E≤2, atat in sRGB cat si in AdobeRGB
  • Controllerul extern permite trecerea rapida de la un profil de lucru la altul
  • Card reader SD integrat si doua porturi USB C 3.1 Gen.2 
  • Parasolarul asigura o mai buna vizualizare si perceptie a contrastului si a culorilor, indiferent de mediul de lucru (cu doua variante de parasolar, atat pentru utilizare in pozitie landscape cat si portrait a monitorului)

Concluzii

Dupa aproape o luna si jumatate de utilizare, pot spune ca merita upgradeul. Chiar daca, la prima vedere, nu *pare* sa aiba mari diferente fata de generatia anterioara, rezolutia 4K este principalul selling-point pentru mine.

Pentru ca fac atat fotografie comerciala cat si filme de prezentare, posibilitatea de a rula (nativ) filmele 4K la rezolutia originala, dupa export, pe acest monitor este plusul de valoare pe care mi l-am dorit. Practic, odata cu trecerea de la seria SW2700PT la SW271, BenQ propune nu doar un monitor pentru editare foto ci unul care se potriveste fotografului actual, care face atat fotografie, in cea mai mare parte a timpului, dar si montaje video. 

Eu il recomand fotografilor si videograferilor pentru care calitatea finala a imaginilor conteaza, care doresc sa fie siguri ca imaginile lor vor arata la fel de bine atat pe monitor cat si pe print sau in albume. Atentie insa, chair daca imaginea arata excelent chiar si abia scos din cutie (vine calibrat din fabrica, sa nu uitam) eu va recomand sa il calibrati cu un calibrator hardware extern, asa cum recomand sa faceti cu orice ecran de laptop sau monitor. Calibrarea din fabrica e buna, dar nu se potriveste 100% cu conditiile voastre de lucru (mai ales ca nu aveti aceeasi statie de lucru si placa video din fabrica Benq…).

Insa, in ceea ce priveste rezolutia 4K exista si reversul medaliei: pe un monitor de 27 inch 4K totul se vede foarte-foarte mic (chiar prea mic), asadar va trebui sa umblati la setarile video si sa faceti scalarea imaginii pana gasiti o varianta cu care ochii vostri sa fie multumiti…

Si, daca vi s-a parut ca acest review este foarte asemanator cu cel al lui SW2700PT, ati observat corect: asa cum spuneam la inceput, cele doua modele seamana. Dar generatia noua vine cu imbunatatiri importante, pe care le-am subliniat inca de la inceputul acestui articol.

Asadar, acum vine intrebarea: daca ai deja un monitor BenQ 2700PT, merita sa il vinzi si sa iei un SW271? Da, dar numai daca pentru tine conteaza trecerea la rezolutia 4K.

Dar, daca nu ai deja un monitor pentru prelucrare foto, merita sa te gandesti direct la SW271, pentru ca este o investitie de lunga durata care trebuie gandita in perspectiva, iar  redarea 4K te va ajuta in viitor. 

Din pacate deocamdata SW271 este un produs nou pe care nu il gasiti in magazinele din Romania, dar urmeaza sa ajunga, cat de curand. 

Bile albe:

  • redarea culorilor exemplara, 99% AdobeRGB si 100% sRGB (certificat Technicolor)
  • controller extern pentru acces rapid la profile si meniu
  • utilizare in pozitie landscape / portret
  • parasolar inclus pentru landscape / portret
  • fiecare unitate SW271 beneficiaza de pre-calibrare din fabrica
  • redare pe 10 biti (prin DisplayPort)
  • timp de raspuns de 5ms (GtG), il recomanda si pentru continut dinamic (video, poate jocuri etc)
  • redare imagini cu gama dinamica mare la standardul HDR 10
  • HUB USB 3.1 cu 2 conectori si cititor de carduri SD integrat
  • functie GamutDuo (afisarea imaginii in doua spatii de culoare, simultan (side-by-side), cum ar fi Adobe RGB si sRGB)

Bile negre:

  • meniul necesita o scurta perioada de acomodare
  • la fel ca si la SW2700PT, cred ca hub-ul USB si cititorul de card putea fi amplasat mai la indemana, in piciorul monitorului, de exemplu

BenQ SW271, specificatii tehnice pe scurt:

  • Monitor hi-end dedicat fotografilor si videografilor
  • Diagonala: 27 inch
  • Tip panou: LCD/TFT IPS W-LED (iluminare cu LED-uri albe, din spate)
  • Rezolutie: 3840×2160, aspect 16:9
  • Unghi de vizualizare: 178° / 178°
  • Contrast static 1000:1 / Contrast dinamic: 20M:1
  • Luminozitate: 350 cd/m2
  • Rata refresh verticala: 60 Hz
  • Adancime de culoare: 10 bit
  • Reproducerea culorilor: 1.07 miliarde de culori, 99% AdobeRGB, 100% sRGB
  • Acuratetea culorilor: 14-bit 3D Look Up Table (LUT) cu Delta E≤2, atat in sRGB cat si in AdobeRGB
  • Mod Professional Black and White cu 3 variante de filtre
  • Conectivitate: HDMI 2.0 x 2, DisplayPort 1.2, USB 3.1 x 3 (din care 1 dedicat intrarii video) si USB 3.1 Type C x 1, cititor SD, conector casti
  • Boxe integrate: nu
  • Timp de raspuns: 5ms (GtG)
  • Consum in timpul utilizarii: 43.38W‎ (0.5W in stand-by)
  • Greutate: 9.1KG cu tot cu accesorii (parasolar si controller)
  • Garantie: 2 ani

Accesoriile cu care vin in cutie:

  • cablu de alimentare
  • cablu DisplayPort-to-DisplayPort (adaptor micro-DP inclus)
  • cablu USB 3.1 si cablu USB 3.1 Type-C
  • controller extern
  • parasolar (in doua variante, atat pentru utilizare in pozitie landscape cat si portrait a monitorului)
  • manual de utilizare si CD cu drivere (mai are cineva nevoie de asa ceva? 🙂 )
  • fisa cu raportul de calibrare din fabrica

1 COMENTARIU

  1. am citit si alte recenzii si intr-adevar este un produs extrem de performant

Comments are closed.