O intamplare recenta mi-a amintit de cardurile Eye-Fi si de necesitatea de a putea transfera wireless fotografiile din aparatul foto. Pe scurt, dupa evenimentul Olympus de saptamana trecuta am ajuns la birou si mi-am dat seama ca am uitat cititorul de carduri acasa. Este a doua oara cand patesc treaba asta in ultimele sase luni si rezultatul e de fiecare data acelasi: a trebuit sa astept pana seara, cand am ajuns acasa, ca sa va pot arata fotografiile de la eveniment.
Stiu ca lucrurile s-ar rezolva simplu: sa imi iau inca un cititor de carduri pe care sa il tin doar la birou. Eu folosesc un cititor de la Transcend, care nu m-a dezamagit pana acum niciodata si as putea sa mai iau oricand inca unul, mai ales ca nu este foarte scump… Totusi, mai exista o solutie: cardurile SD Eye-Fi, adica acele carduri care functioneaza si arata ca un card SD normal doar ca pot transmite wireless (prin WiFi) fotografiile direct din aparat pe un alt dispozitiv compatibil: un laptop, un smartphone (cu iOS sau Android), o tableta etc. Functioneaza ca si un card normal, in sensul ca aparatul salveaza pe card fotografiile iar apoi acestea pot fi transferate ori prin wireless, prin Wi-Fi sau pot fi descarcate cu un cititor de carduri conventional…
Problema cu cardurile Eye-Fi este pretul lor care mie cel putin mi se pare cam scump. Cel mai ieftin card Eye-Fi are o capacitate de 4GB si costa 268 de lei. Sigur, este de la SanDisk, este o tehnologie noua si asta ii justifica intr-un fel pretul, dar totusi … comparati pretul asta cu un card de 4GB, tot de la Sandisk, dar fara WiFi si decideti singuri.
Despre tehnologia Eye-Fi, patentata de o companie din California, puteti citi pe Wikipedia. In Romania, cardurile Eye-Fi se gasesc in variante de 4GB si de 8GB atat de la compania care le-a inventat cat si de la SanDisk.
Avantajul unui card Eye-Fi este ca iti ofera o oarecare independenta in ceea ce priveste transferul fotografiilor si ai putea publica oricand imagini direct pe site, pe blog, pe retelele sociale sau pe contul de Flickr, de oriunde, fara sa mai descarci fotografiile pe un laptop. Dar, totusi, pretul initial de achizitie ramane mare (iar mie un card de 4GB nu mi-ar ajunge oricum…). Vestea buna este ca multe aparate foto actuale sunt compatibile cu cardurile Eye-Fi, inclusiv unele DSLR-uri precum Nikon D3200 sau Canon 650D.
Asadar, pana voi avea un aparat foto cu WiFi integrat pe care sa il folosesc la evenimente (cum e, de exemplu, Nikon S800C) ramane intrebarea: un cititor bun de carduri sau un card Eye-Fi?
Voi ce ati alege?
Eu as alege un cititor de carduri.La un workshop de fotografie instructorul avea un card SD wireless iar viteza de transfer pentru fisierele RAW era foarte mica si a fost nevoit sa treaca la JPEG small, dar nici asa nu era o viteza prea mare.
Nu sunt sigur cum aceste carduri functioneaza,este nevoie sa fie aparatul pornit pentru a se face transferul prin wifi? Logic,ma gandesc ca da,fiindca ceva este nevoie sa alimenteze circuiturile care sunt in card. Daca teoria mea este corect gandita si aparatul trebuie sa fie pornit pentru a se realiza transferurile,aici apare problema,ce se intampla daca inchizi aparatul din greseala ori daca bateria se termina, poate sa aparata vreo eroare pe card si sa o faca inutilizabila?
De asemenea,ma intreb si de viteza transferurilor,in special la fisiere mai mari. Si ce se intampla daca pica netul (se mai intampla,in special in Romania cand bate vantul mai tare afara si leagana toate cablurile)?
PS. Ma gandesc ca uneori nu ai wifi fix cand iti trebuie pentru a transfera pozele, deci pica ideea putin aici…
Da, aparatul trebuie sa fie pornit pt transfer (care se face chiar cu softul din aparat, din meniu, d'aia trebuie sa fie un aparat compatibil cu standardul Eye-Fi). Nu cred ca intreruperea transferului creeaza probleme din doua motive: este doar o "citire" a informatiei de pe card (pe partea aparatului) deci ne fiind o scriere efectiva datele de pe card raman intacte in caz de intrerupere si a doua, cred ca s-au gandit si ei la treaba asta de la inceput, fiind cam prima chestie care iti vine in minte si se poate intampla…
cardurile transmit si daca aparatul este oprit si spun acest lucru in cunostiinta de cauza deoarece utilizez un astfel de card,cit despre utilitate aceste carduri sint foarte bune pt fotoreportericaci chiar daca nu ai retea wi fi se pot lega de telefonul mobil si astfel fotografiile pot fi transmise aproape in timp real
Merci pt precizare! Cam care e viteza de download?
Calin Stan cardul transmite daca aparatul este oprit
Razvan Mihai Petrescu nu transmite nimic daca ai oprit aparatul;
Razvan Mihai Petrescu nu transmite nimic daca ai oprit aparatul;
Buna ziua, acest card poate fi folosit pentru a transfera fotografiile pe laptop aproximativ in timp real in vederea imprimarii lor la minut ? Cu dispozitivul WU-1A (pe D7100) am avut surpriza sa nu am acces la preview si nici live view pe aparatul foto dupa efectuarea fotografiei si in plus nu are nici soft compatibil windows pentru descarcarea in timp real.In speranta ca cineva a folosit acest tip de card cu accelasi scop si poate sa dea ceva indicatii, va multumesc anticipat !
Buna ziua. In timp real, nu. Pentru asta, recomandata este o solutie de tethering, adica conectarea aparatului cu un cablu (lung) la laptop si inregistrarea imaginilor, simultan, in laptop. Programe gen Adobe Lightroom pot face asta. Cu declansare de pe aparat sau chiar direct de pe laptop, daca aparatul este fixat pe un trepied.