Eu am o vorba: in maxim sase luni, rucsacul sau geanta foto achizitionata azi va fi neincapatoare! Asa se intampla de fiecare data… am dreptate? 🙂 Ei bine, va asigur ca este valabila si reciproca: atunci cand renunti la aparatele grele in favoarea unui mirrorless pentru calatorii mai „light”, nu vei putea transporta jumatate de rucsac gol, doar pentru ca este aparatul prea compact… Aici intervine Manfrotto si rucsacul din seria Agile pe care l-am testat in weekendul ce tocmai a trecut. Este vorba despre Manfrotto Agile I, un sling foto compact special proeictat pentru aparate foto mirrorless si fotografii care prefera sa calatoreasca „light” dar pastrand avantajele unui aparat foto de sistem. Prin ce se caracterizeaza un sling pentru aparate mirrorless? Prin aceleasi caracteristici in ceea ce priveste rezistenta si protectia echipamentului ca si ale unui rucsac pentru un DSLR, diferenta fiind data doar de dimensiunile compacte si greutatea redusa (Agile I are doar 900 de grame).
In prezent rucsacul Manfrotto Agile I este intr-o promotie si costa 274,5 lei aici. Pe de alta parte, sling-urile de la Kata sunt si ele intr-o promotie, reduse cu 20% aici. Asadar, daca va doriti acum un rucsac comod si practic, va puteti oridenta si catre un sling. Sa vedem, in continuare, ce inseamna un rucsac sling si cum se utilizeaza!
In weekendul ce tocmai a trecut am mers la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia pentru o scurta tura foto. Alaturi de mine, Panasonic GH3 cu nu mai putin de 5 obiective – cam toata gama de obiective profesionale Lumix G. Le-am transportat in slingul Agile I de la Manfrotto iar dimensiunile acestuia s-au dovedit excelente pentru acest setup: un mirrorless nu tocmai compact cu o selectie de obiective generoasa.
Ce este un sling?
Inainte de a va prezenta pe larg caracteristicile lui Agile I sa vedem ce este si cu ce se deosebeste un rucsac tip „sling” de un rucsac obisnuit. Slingul este o sub-categorie a gentilor si rucsacurilor foto, care se deosebeste de rucsacurile clasice prin faptul ca are o singura bareta de prindere pe spate si se poarta intr-un mod total diferit. Vestea buna este ca slingul este conceput special pentru fotografii care au nevoie de acces rapid si permanent la echipamentul foto si are un avantaj major fata de un rucsac, dat de faptul ca nu este nevoie sa il dai jos de pe spate pentru a putea avea acces la camera foto sau la obiective. Prin simpla aducere a sling-ului din spate in fata se poate accesa rapid aparatul foto, compartimentul pentru accesorii sau obiectivele.
Rucsacul este usor si foarte confortabil. Cureaua de prindere auxiliara previne balansul rucsacului in mers.
Manfrotto Agile I este cel mai compact rucsac foto din seria Agile. Totusi, in ciuda dimensiunilor reduse, Agile I pastreaza toate caracteristicile de la variantele mai incapatoare si aceeasi calitate a materialelor si a modului in care este confectionat. Este un model compact dar solid, confectionat din Nylon impermeabil (nu necesita husa de ploaie) iar protectia echipamentelor este asigurata prin stratul gros de material si elementele intarite de protectie de pe partea frontala a rucsacului.
Accesul la echipamente se face prin lateral, o caracteristica definitorie a oricarui „sling”
Accesul la aparate se face exclusiv prin compartimentul cu fermoar de pe partea dreapta a sling-ului. In partea stanga mai exista un compartiment care poate fi folosit cu succes pentru a pastra carduri, un cablu de conectare USB/HDMI sau filtre. In partea de sus a sling-ului, o combinatie dintre doua fermoare, un “arici” si o clema de prindere de dimensiuni nu tocmai mici ascunde un compartiment pentru accesorii foto-video. Acolo am transportat chiar si un obiectiv pentru Panasonic GH3, care nu a mai incaput in compartimentul principal al rucsacului dar si un aparat compact (cel cu care am facut fotografiile – Fuji X10). Asadar, este destul de incapator pentru (o multime) de accesorii si nu numai.
Accesul la echipamente se face prin lateral, caracteristica a oricarui „sling”
Manfrotto Agile I vine cu un suport pentru trepied inclus. Este vorba despre doua curele cu clema care asigura transportul unui trepied compact pe partea din fata a rucsacului. Aceste curele pot fi demontate oricand, pentru a nu atarna atunci cand nu sunt utilizate. Trepiedul pe care il vedeti in imagini si pe care l-am transportat pe toata durata turei foto de la Mogosoaia montat pe rucsac este un Manfrotto MKC3-H02, cel mai compact si mai usor trepied al companiei italiene destinat aparatelor mirrorless sau bridge. Pentru cei care si-au lasat trepiedul acasa, prin simpla aducere din spate in fata a sling-ului il putem utiliza pentru a sprijini aparatul sau mainile pe el, pentru o stabilitate mai buna atunci cand facem fotografii cu timp de expunere mai mare. In urmatoarea fotografie puteti vedea exemplificarea acestei „tehnici” cu slingul Agile V, varianta de dimensiuni medii pe care am testat-o acum mai bine de un an:
In ceea ce priveste materialele si rezistenta acestui rucsac, Manfrotto Agile I este confectionat in acelasi stil cu toate celelalte slinguri din serie, pastrand resistenta si robustetea pe care am apreciat-o si atunci cand am testat modelul de dimensiuni medii despre care am amintit mai sus. Accesul la aparate se face doar prin lateral, cu fermoar, iar asta ar putea fi singura „bila neagra” pe care pot sa o notez despre seria Agile. Desi este o caracteristica a sling-urilor, mi-ar fi placut sa pot accesa echipamentele si prin partea frontala, asemanator rucsacului Kata 3N1-30 pe care il folosesc de aproape doi ani (un rucsac clasic dar care poate fi utilizat si ca sling – review aici). In rest, siguranta echipamentelor este pe primul loc la Manfrotto, atat la trepiede cat si la rucsacele sau gentile foto. De exemplu, la Agile I accesul la partea superioara a rucsacului, cea mai „vulnerabila” as putea spune, se face prin intermediul unei clapete cu fermoar, arici si clema de prindere metalica. Adica un sistem tripul de siguranta care poate fi uneori destul de anevoios de desfacut, dar foarte bun impotriva „baietilor cu maini agile…”. 🙂
Compartimentul pentru accesorii
In loc de concluzie, inchei prin a va spune doar atat: pentru un sistem mirrorless, un rucsac foto de dimensiuni mari este inutil. Asadar, o alternativa compacta si confortabila este in ton cu dimensiunile si scopul pentru care am renuntat la aparatele grele si am ales sistemul „fara oglinda”. De ce nu si un rucsac pe masura lui?
Si, pentru ca posesorii de aparate foto mirrorless vor sa fie in trend sau sa fie cat mai in pas cu moda, Manfrotto Agile este disponibil in trei culori: negru, alb sau … bungee cord! Da, aceasta din urma este denumirea culorii pe care o are sling-ul testat in acest articol!
Manfrotto Agile I pe care l-am testat costa acum 274,5 lei aici.
Toate imaginile cu Manfrotto Agile I la lucru. Click pentru marire:
Fericitule ! 🙂