Saptamana trecuta am avut ocazia sa testez doua echipamente noi de la Manfrotto: seria de trepiede din carbon Manfrotto 290 si primul cap cu manere pliabile al producatorului italian, Manfrotto D3Q2. Kitul ales a fost compus din picioarele de trepied Manfrotto 293C4 si capul D3Q2, un setup ce poate sustine cu usurinta un aparat foto cu obiectiv ce cantareste  maxim 4Kg. Manfrotto 293C4 este versiunea „entry”, daca pot sa ii spun asa, a trepiedelor de carbon din gama pro, din care face parte si modelul pe care eu il folosesc de un an si jumatate, Manfrotto 190CXPRO3.

Spre deosebire de 190CXPRO3, Manfrotto 293C4 este mai compact si are o greutate mai redusa, picioarele sunt formate din patru segmente in loc de trei si nu are sistemul ce permite rabatarea coloanei centrale (despre care v-am povestit aici). Manfrotto 293C4 este un model care se adreseaza in primul rand celor care isi doresc un trepied de calitate pentru un DSLR entry/mid-level cu obiectiv standard sau pentru un aparat foto mirrorless avansat. Totodata, greutatea redusa (doar 1.85kg) il face ideal pentru deplasari, drumetii, urcat pe munte sau calatorii mai indelungate.

Manfrotto 293C4 cu capul de trepied Manfrotto D3Q2
Manfrotto 293C4 cu capul de trepied Manfrotto D3Q2

L-am testat „la maxim” si am exagerat intentionat cand am montat pe el un Canon 5D Mark II si noul obiectiv Sigma 35mm f/1.4 (despre care vorbim mai pe larg peste cateva zile). Am realizat un setup la limita superioara a greutatii suportate de acest trepied si l-am testat asa pentru ca am vrut sa vad cat de mult pot pune baza pe un trepied din gama premium, fortandu-i limitele.

Pe o vreme calma, cu trepiedul bine stabilizat pe sol, am putut face fotografii in conditii optime, fara vibratii nedorite, chiar si cu un aparat mai voluminos decat cele pentru care este recomandat acest trepied. Sigur, vorba aceea „nu va recomand sa incercati asta acasa”, in sensul ca trepiedul Manfrotto 293C4 nu este proiectat pentru a stabiliza un aparat Full Frame ci este recomandat pentru DSLR-uri medii, gen Nikon D7000 sau Canon 60D. Dar daca cu 5D Mark II nu am avut probleme notabile, cu DSLR-urile din gama mid-level montate pe 293C4 chiar nu aveti de ce sa fiti dezamagiti.

Manfrotto 293C4 in impreuna cu capul de trepied Manfrotto D3Q2 formeaza un sistem complet: va permite sa fotografiati chiar si in pozitie pentru macro (cu coloana centrala intoarsa) iar cele doua unghiuri de deschidere ale picioarelor maresc flexibilitatea si unghiurile din care puteti surprinde cadre. Mai mult, capul de trepied cu manere pliabile contribuie la micsorarea dimensiunilor si pastrarea unei greutati cat mai reduse pentru transport.

Capul de trepied cu manere pliabile Manfrotto D3Q2

Manfrotto D3Q2 este un cap de trepied 3-way care permite plierea manerelor atunci cand nu este folosit. In felul acesta, cu manerele stranse si pozitionate paralel cu picioarele, trepiedul poate fi transportat mai usor, in orice husa de panza sau prins de rucsacul foto. Altfel, datorita constructiei solide (din Adapto – un polimer special care ofera o rezistenta crescuta), in timpul utilizarii capul de trepied se manifesta exact ca orice alt cap 3-way de la Manfrotto. Pozitionarea aparatului se face usor si rapid, iar sistemul 3-way permite miscarea pe orizontala sau verticala a aparatului (panning).

Video: Cum functioneaza capul cu manere pliabile Manfrotto D3Q2:

Capul Manfrotto D3Q2 are placuta quick-release pentru montarea si demontarea rapida a aparatului de pe trepied (este aceeasi palcuta pe care o am si la trepiedul meu din gama superioara, Manfrotto 190CXPRO3.

Kitul format din picioarele de trepied Manfrotto 293C4 si capul 3-way D3Q2 costa la momentul publicarii acestui articol putin peste 1200 de lei. Il gasiti aici. Ar putea fi mult pentru un trepied destinat DSLR-urilor APS-C, dar este poate cel mai usor si mai solid trepied din aceasta gama. Pentru aproape jumatate din pret puteti achizitiona kitul format din trepiedul de aluminiu Manfrotto 293A4 (testat de mine aici) si acelasi cap 3-way pliabil, care este mai voluminos, are o greutate mai mare dar are avantajul pretului mult mai accesibil: 697 de lei aici.

Asadar, in loc de concluzie, recomandarea mea este urmatoarea: daca greutatea trepiedului este o problema si cautati un model stabil dar foarte usor pentru un DSLR APS-C, atunci trepiedul din carbon Manfrotto 293C4 ar putea fi o solutie buna. Altfel, daca greutatea trepiedului nu este o problema majora, aveti alternativa trepiedului din aluminiu, Manfrotto 293A4, identic din punct de vedere al functionalitatilor, mai greu dar mai accesibil ca pret.

Manfrotto 293C4 – Specificatii tehnice:

Categorie de greutate (kg) intre 3-5
Material Carbon
Eliberare/strangere segmente Clapeta rapida
Dimensiune strans (cm) 53.5
Inaltime maxima (cm) 129.0
Inaltime maxima cu
coloana ridicata, fara cap (cm)
148.0
Inaltime minima (cm) 38.5
Greutate sustinuta (kg) 4
Greutate proprie (kg) 1.85
Numar segmente 4
Colectie/serie 290

Imaginile din acest test au fost realizate cu Sony RX1.

1 COMENTARIU

Comments are closed.