Cei care ma urmariti stiti deja cat de mult apreciez aparatele foto mirrorless, mai ales pentru dimensiunile compacte si libertatea pe care ti-o ofera. Calatoresc des, asadar rucsacul mare si greu, plin cu obiective si unul-doua body-uri DSLR a iesit din discutie acum cativa ani. Asadar, nu pot decat sa ma bucur cand vad initiative precum campania „Lumix Generation Freedom” lansata de Panasonic recent.
Astazi, mai mult ca oricand, calatorim, facem fotografii si ne laudam cu ele pe retelele sociale. Suntem tot timpul in miscare, iar libertatea de miscare merge mana in mana cu libertatea de creatie. De aceea, campania Lumix Generation Freedom lansata de Panasonic ne face sa ne gandim la cunoscutul „debate” DSLR vs. Mirrorless. Stiu ce veti spune, iar incepem cu polemicile astea? Ei bine, nu. Pentru ca acum lucrurile sunt destul de simple, iar caracteristicile cu care ne „atrag” cele mai noi modele de aparate foto mirrorless pun la incercare chiar si DSLR-urile de top. Daca pana acum cativa ani, ne intrebam: „poate un mirrorless sa faca ceea ce face un DSLR?”, acum – in multe privinte – intrebarea se pune exact invers: „poate un DSLR sa faca ce face un mirrorless actual?”…
De ce spun asta?
Iata cateva dintre caracteristicile aparatelor foto mirrorless din gama Panasonic despre care va spuneam:
- Weather-sealing – rezistenta la apa si intemperii. O caracteristica pe care o regasim doar in DSLR-urile varf de gama, dar cu care aparatele foto mirrorless precum Panasonic G80 si Panasonic GH5 se pot lauda, la un pret mult-mult mai accesibil.
- Filmare 4K – ar fi inutil sa va spun ca nici un DSLR cu pret echivalent al unui aparat foto mirrorless nu trece de standardul Full HD cand vine vorba de filmare…
- 4K Photo – una din functiile mele preferate de la Panasonic, despre care am mai scris aici . Practic, nu ratezi nici un cadru, deoarece aparatul incepe sa inregistreze fotografii chiar inainte ca tu sa apesi pe buton (pe LUMIX GX800, GX80, GX8, G80). Iarasi, nici un DSLR nu face asta…
- Stabilizare duala a imaginii – adio imagini neclare, miscate. Indiferent de conditii, stabilizarea integrata in senzos functioneaza in tandem cu cea din obiectiv pentru ca tu sa obti imagini clare, sharp, chiar daca fotografiezi seara / noaptea sau cu un teleobiectiv.
- Silent shutter – fotografii de familie, cu bebelusi, cu animale de companie? Nimic mai simplu, pentru ca toate aparatele foto mirrorless Panasonic Lumix G pot utiliza obturatorul electronic in locul celui mecanic (clasic), pentru a face fotografii in deplina liniste. Nici un DSLR… da, stiti deja ce vreau sa zic!
- Libertate de miscare, gratie ecranului LCD rabatabil – pe aproape toate aparatele foto Panasonic regasim un ecran LCD rabatabil, care ne permite sa facem fotografii din orice unghi
- Transfer rapid al fotografiilor prin Wi-Fi & NFC – orice fotografiezi sau filmezi poate fi publicat rapid pe Facebook sau Instagram, gratie conectivitatii Wi-Fi integrata in camerele foto Panasonic Lumix G.
- Dimensiuni compacte si greutate redusa – un aparat foto mirrorless cu 2-3 obiective ocupa jumatate din spatiul unui DSLR cu obiective echivalente. Greutatea este si ea mult redusa. Una e sa calatoresti cu un rucsac mare si greu, alta e sa explorezi in voie avand totul la indemana, intr-o geanta mica, de umar … (acesta fiind motivul principal pentru care eu am ales sa merg cu Panasonic GH4 in toate calatoriile mele).
- Post Focus – Fotografiaza acum, alege planul de focus mai tarziu: o alta caracteristica a aparatelor foto mirrorless de la Panasonic o reprezinta functia Post Focus. Practic, fotografiezi fara sa ai grija punctului de focus, pentru ca poti alege ulterior pe ce vrei „clarul”. Asadar, singura limita ramane … imaginatia!
- Obiective interschimbabile – ca orice sistem care se respecta, aparatele foto mirroless Panasonic iti ofera libertate totala cand vrei sa fi creativ: ai peste 25 de obiective din care poti alege, pentru orice subiect sau stil fotografic ai vrea sa explorezi.
- Focalizare automata, prin simpla atingere a ecranului LCD tactil – o functie care abia de putin timp a inceput sa isi faca aparitia in lista de caracteristici tehnice ale aparatelor foto DSLR, dar cu care toate modelele de aparate foto mirrorless de la Panasonic se pot lauda. Atingi ecranul LCD in zona in care vrei „clarul”, aparatul focalizeaza si declanseaza automat. Tu te alegi cu o fotografie buna, la o simpla „atingere” a ecranului, cum s-a zice…
Practic, m-as putea gandi la putine caracteristici ale DSLR-urilor entry si mid-level pe care un aparat foto mirrorless cu pret echivalent sa nu le depaseasca cu brio, in momentul de fata. Autonomia acumulatorului? Poate, dar un mirrorless poate face azi 300-400 de cadre la o singura incarcare, suficient pentru a fotografia o zi intreaga, fara batai de cap. Vizorul optic? Da si nu. Posibilitatea de a vedea exact cadrul in vizor (acoperire 100% la vizorul electronic) si simularea expunerii sunt caracterisitci pe care vizorul optic nu le poate reda. Focalizarea manuala? E mai simpla si mai rapida, gratie functiei Focus Peaking a aparatelor foto mirrorless. Unde mai pui ca pe un aparat foto mirrorless poti pune cam orice obiectiv manual-focus, de pe orice montura, cu inele adaptoare ieftine si accesibile (nu acelasi lucru se poate insa pe un DSLR…).
Adevarul e ca acum ceva ani, cand am scris articolul de aici, nu ma asteptam ca aparatele foto mirrorless sa ia un asemenea avant. Astazi, mare parte din ce am scris acolo ramane valabil, ideea de baza fiind aceeasi: nu ai nevoie de un aparat „mare si greu” pentru a face fotografii reusite. Iar performantele la care au ajuns sistemele mirrorless reprezinta un plus, care nu face decat sa confirme acest lucru. Asadar, data viitoare cand vrei sa iti alegi un aparat foto, gandeste-te de doua ori. Testeaza si incearca si un aparat foto mirrorless Panasonic. Vei fi surprins!
Mai multe detalii despre caracteristicile aparatelor foto mirroless Panasonic si cu ce ies ele in evidenta in fata unui DSLR, gasiti pe platforma Lumix Generation Freedom.