Startup-ul american Light a prezentat prototipul camerei Light L16, un aparat foto cu un concept nou: integreaza nu mai putin de 16 obiective (si 16 senzori de iamgine) intr-un singur body, cu distante focale diferite! Le foloseste in doua moduri: pentru zoom sau pentru a inregistra simultan cu 10 dintre ele un cadru composit, care are o rezolutie de nu mai putin de 52 de megapixeli! In plus, producatorul se lauda cu tehnologia sa proprie de mapare a adancimii in imagini, pentru a permite fotografului sa ajusteze planul de focalizare dupa ce a inregistrat imaginea. Va suna cunoscut? Da, Light L16 „ataca” si piata Lytro Illum, testata de mine aici!
Noua camera Light L16 are u design simplu, compact, modern, body-ul fiind proiectat in jurul ecranului LCD de 5 inch, sensibil la atingere, pe care pot fi ajustate toate setarile de expunere si de imagine. Camera nu are vizor electronic, incadrarea fiind facuta exclusiv pe ecranul LCD, dar are Wi-Fi integrat si permite controlul de la distanta de pe un smartphone sau o tableta. Cele 16 obiective integrate au distante focale cuprinse intre 35 si 150mm, camera putand fi folosita atat pentru a inregistra imagini statice, conventionale, cu zoom intre 35 si 150mm dar si fotografii la rezolutia extinsa (52Mpx) si filme 4K.
Din pacate, desi este o camera interesanta si cu potential, cei care si-o doresc trebuie sa astepte pana in vara anului urmator, atunci cand primele unitati vor fi livrate celor care au plasat precomenzi. Light L16 costa 1299 USD pentru cei care o precomanda pana la 1 noiembrie, apoi pretul sau va creste la 1.699 USD, acesta fiind si pretul final, de retail, cu care va fi comercializata in magazine.
Intr-o perioada in care nu prea am mai asistat la lansarea unor produse mai mult sau mai putin revolutionare in domeniul foto-video, noul Light L16 reprezinta o gura de aer binevenita. Daca va avea sau nu succes, vom afla in vara anului viitor, dar chiar si asa conceptul este interesant si ar putea prinde. Totusi, ramane de vazut care este calitatea finala a imaginilor inregistrate, deoarece pana acum alte dispozitive care se laudau cu functia de focalizare dupa inregistrarea imaginii au dezamagit la acest capitol.
Mai sunt si alte aspecte tehnice care ridica posibile probleme, dar probabil compania americana a gasit o solutie pentru a le rezolva. Dintre acestea, compensarea inregistrarii din unghiuri diferite (cele 16 mini-obiective fiind plasate la o oarecare distanta unele de celelalte) in cazul subiectelor aflate la distanta mica de aparat, dar si calitatea oferita de senzorii de mici dimensiuni aflati in spatele obiectivelor, despre care sunt destul de sceptic ca ofera o calitate „DSLR-like” asa cum afirma producatorii…
Minunata chestie, imi aduce aminte din inregistrari vechi cu camere de televiziune din anii 50′ cand se schimbau obiectivele printr-un rotor atunci cand era nevoie de alta distanta focala cu un anume unghi de deschidere. Puteti cauta pe YouTube acele camere tv foarte vechi.
O alternativă tentantă pentru DSLR-uri şi chiar pentru mirror-less-uri, de asemenea net superioară „camerelor foto” ale telefoanelor mobile. Preţul pare mare pentru început, dar sper să fie pe măsura posibilităţilor anunţate! Iar când fi disponibil, aştept un review complet.
Adica, sa inteleg ca experimentatele companii de pe piata cu aparate clasice muncesc din greu sa cucereasca noi varfuri de performanta pe un singur senzor + lentila si aceasta companie vine cu o multi-solutie astfel incat sa le ia mau-l.
Au fost expuse (macar cu o camera de proba) imagini surprinse cu acest aparat?
Leontin > https://light.co/gallery