Sunt momente in care imi place sa experimentez. La fel, sunt momente in care am numai telefonul mobil la mine si observ un cadru pe care nu vreau sa il ratez, dar as vrea sa il pot fotografia cu libertatea de exprimare pe care mi-ar oferi-o un aparat cu diverse obiective. Mai ales fanii Instagram sau ai fotografiei cu mobilul (in general), stiu cat de limitativa poate fi camera foto integrata in smartphone, de multe ori. Pentru noi s-a inventat kitul de obiective pentru smartphone Muvit. L-am primit pentru cateva zile in teste si va pot spune ca deja imi fac planuri sa imi achizitionez si eu unul. Si asta doar pentru un singur obiectiv din cele patru pe care le-am gasit in set. Care este acesta si cum ce puteti face si cu celelalte, va arat in cele ce urmeaza!

Kitul de lentile pentru smartphone Muvit costa 159 de lei si il gasiti aici.

Lentilele Muvit pentru Smartphone
Lentilele Muvit pentru Smartphone

Mic, compact si „prietenos”. Asa ar putea fi descris in numai trei cuvinte setul de accesorii Muvit. Sunt doua lentile si doua mini-obiective care va ofera o schimbare de perspectiva atunci cand fotografiati cu mobilul. Sunt (foarte) compacte, asa cum puteti vedea si in imaginea de mai sus (iar acolo tin in mana cel mai „voluminos” dintre cele patru obiective), sunt usor de transportat (intr-un toc ce intra in buzunar) si foarte simplu de folosit (se ataseaza cu un clip de tip „penseta” pe smartphone). Dar, inainte sa intram in detalii, sa vedem ce contine kitul Muvit.

Kitul Muvit pentru Smartphone este format din patru elemente:

  • o lentila macro
  • un obiectiv Fisheye (ochi de peste) redutabil (desi incredibil de compact – foto sus)
  • o lentila grandangulara („wide angle”)
  • un Filtru de Polarizare

Kitul este universal, fiind compatibil cu aproape toate smartphone-urile cu camera actuale. Eu l-am testat pe un Samsung Galaxy Note 2, un iPhone 4S si un iPhone 3GS dar si pe un Samsung Galaxy S3 Mini, pe toate functionand fara probleme. Fotografiile din acest test sunt realizate cu Samsung Galaxy Note 2. In ceea ce priveste focalizarea, lentilele Muvit nu au focus propriu, sistemul autofocus al mobilului functionand in continuare si cand acestea sunt montate.

Setul de obiective pentru Smartphone - Muvit
Setul de obiective pentru Smartphone – Muvit

Cum se monteaza pe smartphone?

Kitul Muvit include, pe langa cele 4 lentile si un „clip”, un accesoriu cu filet la un capat si clips la celalalt, care permite atasarea fiecarei lentile din kit in fata obiectivului camerei integrata in smartphone. Prinderea cu clips se face suficient de ferm incat sa nu cada de pe smartphone in conditii normale de utilizare. Sistemul cu filet va permite atasarea rapida a oricareia din cele patru lentile / obiective pentru smartphone din kitul Muvit. Iata cum arata montat pe Samsung Galaxy Note 2 obiectivul Fisheye din kit:

Obiectivul Fisheye atasat pe un smartphone Samsung Galaxy Note 2
Obiectivul Fisheye atasat pe un smartphone Samsung Galaxy Note 2

Iar acum, ca am terminat „partea teoretica”, sa trecem la treaba si sa vedem fotografiile realizate cu aceste obiective si lentile pentru smartphone.

Obiectivul Fisheye

Cel mai „mare” (daca putem spune asa) dintre cele 4 obiective Muvit este Fisheye-ul (fotografia cu obiectivul montat este chiar cea de mai sus). Poate ca este si cel mai „fun” si cel care ofera cel mai interesant efect, dar stiti cum este – gusturile nu se discuta. Calitatea optica nu este „de top”, dar efectul este cat se poate de interesant. Mie acesta mi-a placut cel mai mult din toate cele patru si recunosc ca a stat cel mai mult timp montat pe mobilul meu in perioada de teste. Din acest motiv am cu Fisheye-ul cele mai multe poze de test pe care sa vi le arat. As zice, fara sa exagerez, ca setul de lentile isi merita banii chiar si numai pentru acest obiectiv Fisheye.

Enjoy the pics!

Cateva explicatii: efectul este de tip fisheye circular, asadar marginile negre sunt normale in acest caz. Totusi, am observat, testand obiectivul pe mai multe smartphone-uri, ca marginea neagra difera de la un smartphone la altul. De exemplu, la iPhone 4S doar colturile cadrului sunt negre, pe cand la Samsung Note 2 tot cadrul este inconjurat de o portiune neagra (cum se vede si in imaginile de mai sus, care au necesitat crop pentru a elimina din banda neagra inutila).

Obiectivul Grandangular

Obiectivul grandangular Muvit
Obiectivul grandangular Muvit

Obiectivul grandangular pentru smartphone permite extinderea unghiului de cuprindere a camerei foto a telefonului, astfel incat sa surprindeti imagini cu un camp vizual extins. Obiectivul grandangular este format, de fapt, din doua lentile: cea macro peste care se infileteaza cea speciala pentru marirea unghiului de cuprindere. Acest lucru face ca, la prima vedere, kitul Muvit sa para a avea doar trei obiective, cand de fapt ele sunt in numar de patru, cel grandangular si cel macro fiind infiletate. Chiar si asa, puteti focaliza „la infinit”, imaginile rezultate fiind o idee mai „wide” decat ce poate mobilul sa inregistreze cu camera foto integrata.

Iata cateva exemple (cu si fara obiectivul grandangular montat pe telefon). Click pe imagini pentru marire:

Exemplul 1:

Exemplul 2:

Exemplul 3:

Exemplul 4:

Filtrul de Polarizare

Filtrul de Polarizare pentru smartphone, din setul Muvit
Filtrul de Polarizare pentru smartphone, din setul Muvit

Filtrul de polarizare este unul din putinele filtre utilizate in fotografie al carui „efect” nu poate fi replicat pe calculator, atunci cand procesam imaginile. Filtrul de polarizare este util in doua situatii: pentru a elimina reflexiile nedorite (de exemplu atunci cand fotografiem produsele aflate in vitrina unui magazin!) sau pentru a amplifica culorile si contrastul din cadru (fiind util, de exemplu, atunci cand fotografiem peisaje). Kitul Muvit pe care l-am testat aici are in componenta sa si un filtru de polarizare pentru smartphone, iar efectul sau il puteti vedea in exemplele urmatoare (cu si fara filtru montat in fata camerei):

FARA FILTRU DE POLARIZARE:

CU FILTRU DE POLARIZARE:

Lentila Macro

Lentila Macro pentru telefonul mobil
Lentila Macro pentru telefonul mobil

Cea de-a patra componenta a kitului Muvit este lentila macro. Aceasta va permite sa fotografiati detalii si obiecte de mici dimensiuni, apropiindu-va mai mult cu camera mobilului decat ati putea sa o faceti fara filtrul montat in fata obiectivului (cu lentila Muvit puteti fotografia de la o distanta mai mica de 1cm de subiect). Iata un exemplu de fotografie „macro” realizata cu lentila din kitul Muvit. Ghiciti ce reprezinta?

* Va spun eu: este un pachet de scobitori… 🙂

 

La sfarsit…

Sa va arat cum transportati setul Muvit. Simplu si la obiect: tocul special cu care sunt livrate cele patru lentile il puteti agata oricand de rucsac, fermoarul de la geaca sau cureaua de la pantaloni. Ca sa nu mai zic ca incape cu usurinta in aproape orice buzunar. Iata-l in imaginea de mai jos! 😉

Kitul de lentile pentru smartphone Muvit costa 159 de lei si il gasiti aici.

Si nu uitati: obiectivul este mai important decat aparatul in sine. Asadar, singurul mod in care puteti experimenta o schimbare de perspectiva atunci cand fotografiati cu smartphone-ul este sa utilizati lentile care se ataseaza in fata camerei, cum sunt acestea din kitul Muvit. In rest, vorba aceea, „cerul este limita”!

Kitul Muvit pregatit pentru a fi luat alaturi de voi oriunde
Kitul Muvit pregatit pentru a fi luat alaturi de voi oriunde

 

 

9 COMENTARII

  1. mda nu sunt cine stie ce , cel putin asa mi se pare . extind un pic gama de fotografiere a telefonului dar nu imbunatateste viziual , aici ma refer la claritate si calitatea pozei … M-ar incanta si pe mine , dar din punctul meu de vedere nu mi se pare ceva wow . Prezentarea e buna , tot respectul … A si am observat acum din poze , ca kit-ul , scuze cacofonia , acopera blitzul … Mai era o chestie de genul pentru telefoane … O zi buna

  2. Macro la un pachet de scobitori? WTF? Fa macro pe ceva floare, varf de creion, etc. PLS!

  3. Sincer, par 159 lei aruncati 🙂
    Multumim pentru review, sa stim sa nu ne pierdem degeaba banii 😉

  4. Pretul e foarte mare pentru calitatea care reiese din sample-urile demai sus. Pretul e foarte apropiat de un set Olloclip iar calitatea foarte apropiata de dx. Nu stiu daca difera de calitatea (si aici ma refer la aberatiile optice si cromatice) de la un smartphone la altul (3gs-ul nici nu intra in discutie aici pentru ca e curbat), dar imaginile de mai sus nu m-ar convinge sa cumpar asa ceva.

  5. Am aceste lentile din iarna anului trecut si pe Note4 se comporta decent. Macro si polarizarea sunt cele mai clare. Celelalte doua, FishEye si Wide nu prea mi se par reusite. La FIsEye "mai inchidem ochii" trecand oarecum in banca artistica asa entry level. Singurul inconvenient care uneori este foarte enervant e ca nu poti da macro jos de pe filet fara sa insurubezi de lentila wide. Odata insurubate astea doua, nu merg separate decat cand sunt pe filet. Cred ca pot fi separate si inafara filetului daca se intervine serios cu ceva din atelier (ceea ce inca nu am facut).

Comments are closed.