In decursul anilor am fost (si inca sunt) un mare sustinator al obiectivelor LansBaby. Cred ca le-am testat pe toate, toata gama. Imi plac pentru ca te ajuta sa obtii efecte fara sa apelezi la un computer (desi cam tot ce pot face cu ele poti si din Photoshop, dar asa e mai fun…). Nu sunt un „purist” al fotografiei, mai ales cand vine vorba de digital, dar cred ca obiectivele Lensbaby ating o „coarda sensibila” si sunt pe placul multor artisti-fotografi. Eu le gasesc utile mai ales in fotografia de strada, acolo unde le-am si folosit de altfel cu precadere.

LensBaby Spark costa astazi 261 de lei aici (-36%) si face parte din campania „Reducerea zilei”.

Lensbaby Spark
Lensbaby Spark

Totusi, in viata unui brand vine o vreme cand trebuie sa se „reinventeze” pentru a se mentine pe piata. Mai ales in perioade dificile („de criza” asa cum unora le place sa zica…), este dificil sa vinzi un produs de nisa si sa il mai dai si destul dde scump. Asa s-a nascut probabil ideea din spatele lui LensBaby Spark, pe care l-am primit saptamanile acestea la teste. Este „obiectivul bebelus” reinventat, dar mai accesibil (cred ca cel mai ieftin din gama).

Imaginile de mai jos nu sunt prelucrate. Culorile, contrastul si efectul de vignetare sunt exact asa cum le insregistreaza LensBaby Spark. Imaginile sunt surprinse in lumina soarelui la apus.

Imi aduc aminte si acum de primul obiectiv Lensbaby de pe piata. Era simplu, cu diafragme magnetice si fara mansoane de fixare. Tot ce trebuia sa faci era sa il montezi pe aparat si sa il „indoi” cu mana atunci cand vroiai sa fotografiezi. Practic, il tineai in pozitie cu mana, deoarece daca ii dadeai drumul efectul „tilt & shift” disparea, obiectivul revenind imediat la pozitia initiala. A fost un „hit” si multi l-au cumparat atunci. Acum, in 2012, acel obiectiv revine intr-o formula noua: LensBaby Spark. Fara mansoane de fixare, la fel de usor de folosit ca si primul Lensbaby, dar fara diafragme interschimbabile. Doar cu f/5.6 fix. Si ieftin: doar 499 de lei.

L-am testat pe un Canon 5D Mark II. Este compatibil atat cu aparatele full frame dar mai ales cu cele cu senzor APS-C, unde efectul de vignetare produs de „indoirea” efectiva a blocului optic este mai putin evident. Imaginle pe care le vedeti sunt facute rapid cu 5D Mark II-ul si LensBaby Spark. Avand experienta gamei Lensbaby pot spune ca Spark este un obiectiv excelent pentru incepatori sau – daca vreti – pentru a experimenta efectele produse de un obiectiv LensBaby fara a investi prea mult in acest sistem. Lensbaby Spark este un obiectiv bun, foart sharp in zona centrala a cadrului si cu un efect frumos de blur pe margini, specific obiectivelor LensBaby. Principala problema este ca ai nevoie de o perioada extinsa de acomodare cu modul de focalizare manual si cu pozitionarea „sweet-spotului” in cadru. Focalizarea e destul de dificila cu el, chiar si cu ajutorul unui vizor optic de dimensiuni mai mari cum are 5D Mark II-ul… Din acest punct de vedere, un obiectiv LensBaby Composer (despre care va invit sa vizionati review-ul video inregistrat de noi aici) iti este mult mai util si mult mai usor de utilizat. Dar este si mai scump.

Asadar, dupa experienta cu LensBaby Spark pot spune ca este un obiectiv care se incadreaza bine in targetul lui si in categoria de pret. Are un pret corect (comparat cu LensBaby Composer, de exemplu). Dar nu este pentru toata lumea (cum, desigur, nici restul gamei LensBaby nu se adreseaza tuturor). Pentru unii va fi dificil de utilizat, iar altii cu siguranta il vor gasi excelent pentru „instantanee” de strada sau alte fotografii cu efect „artistic”, direct din aparat. Asadar, daca stiti ca faceti parte din aceaste categorii, va recomand LensBaby Spark, daca nu dispuneti de un buget mai generos, pentru un LensBaby Composer, care mi se pare mai versatil.

LensBaby Spark se gaseste aici si este disponibil pentru montura Canon, Nikon si Sony. Asemenea celorlalte obiective din gama, Spark este un obiectiv complet manual (fara focalizare automata si cu diafragma fixa).

Citeste si: