Breaking news pentru fanii aparatelor foto profesionale: compania Leica a lansat in aceasta seara primul aparat foto mirrorless cu senzor Full Frame (care nu este rangefinder digital), cu o montura noua si fabricat in parteneriat cu … Panasonic!
Mirrorless Leica Full Frame. Cu senzor de 24 de megapixeli (acelasi ca la modelul Leica Q) si montura Leica SL. Un aparat cu care compania doreste, probabil, sa se alinieze standardelor si sa ofere o alternativa la deja celebrele mirrorless Sony A7. Un aparat care dovedeste, daca mai era de dovedit, ca aparatele mirrorless au evoluat, iar utilizatorii lor sunt din ce in ce mai multi, piata fiind acum suficient de dezvoltata pentru a prezenta interes si pentru alte branduri, care au fost ‘reticente’ pana acum la ‘schimbare’.
Leica SL este, probabil, primul dintr-o noua serie. Vine cu o montura noua si da, nu ofera compatibilitate directa cu obiectivele Leica M, in ciuda a ceea ce si-au dorit, probabil utilizatorii. Totusi, Leica asigura fanii brandului ca un adaptor de montura va fi disponibil in primavara anului viitor.
Leica SL are un design minimalist, iar principalele setari sunt accesibile cu ajutorul a catorva butoane pentru functii, bine plasate. Restul se intampla direct pe ecranul LCD sensibil la atingere. Bodyul dar si toate obiectivele (care sunt sau vor fi disponibile in viitor) sunt etanseizate impotriva intemperiilor. Integreaza un vizor electronic cu nu mai putin de 4 milioane de pixeli si poate inregistra filme in format 4K / 4096 x 2160px la 24fps si iesire 4:2:2 prin HDMI. Se pare ca specialistii Leica (sau Panasonic, de fapt), chiar stiu ce isi doresc utilizatorii! Nici fotografierea in rafala nu ii este straina noului aparat Leica, cu 11fps detronand multe dintre DSLR-urile actuale. Iar in ceea ce priveste sistemul de focalizare, acesta este unul automat, cu 49 de puncte de focus, despre care oficialii companiei germane afirma ca este „cel mai rapid de pe piata”, in momentul de fata.
Cei care isi doresc noul Leica SL Typ 601 trebuie sa rezerve un buget de aproximativ 7500 de Euro pentru body si 4.500 de Euro pentru obiectivul Leica Vario Elmarit-SL 28-90mm f/2.8-4 APSH. Un pret deloc mic, daca ne gandim la cat costa aparatele similare de pe piata..
Totusi, lansarea de astazi este spectaculoasa, fara doar si poate, si nu pot sa nu ma gandesc la urmatorul aspect: parteneriatul cu Panasonic inseamna ca, de fapt, compania nipona ar putea lansa oricand in viitor un mirrorless Full Frame. Cum ar fi? Alaturi de Sony si Leica, sa apara si un mirrorless Full Frame Panasonic? Tot ce se poate, avand in vedere ca pana acum Leica comercializa aparate foto produse de Panasonic sub brand propriu, e clar ca se poate si invers. Teoretic…
Leica o pastrat o „distanta” respectabila fata de muritorii de rind, a se citi sarantocii de fotografi, care nu sint dispusi sa dea o caruta de bani pentru un aparat foto. Oricit ar fi de performant, pretul il trimite in vitrina, la expozitie: multi il admira dar numai de la distanta. De concurenta nu poate fi vorba, Sony A7 este mai accesibil, iar Leica SL va ramine singurel… pe raft.
Lovitura pentru Sony cu un Mirrorless la 7500 de euro? Nici o sansa!
Sony si-a asigurat primul loc pentru cel putin 10 ani de acum inainte.
Leica SL va fi superioara fata de Sony la toate capitolele, excluzand zgomotul la ISO mai mari. Pot fi de acord ca pretul e mai piperat decat trebuie dar, sa nu uitam, aceasta marca tinteste o anumita categorie de fotografi.
Sony are inca multe bube dar pare ca e pe drumul cel bun pentru a le rezolva, insa nu e inca o tinta pentru fotgrafii profesionisti.
Cat priveste publicitatea care insoteste produsele firmei Sony (pe care o banuiesc ca are obiceiul sa cam dea spaga in anumite situatii) e buna pentru fotografii amatori.
Urmariti pe internet primele fotografii facute cu acest Leica si veti ramane placut impresionati (culoare, claritate, contrast, etc.)
Eu nu pot sa spun decat ca imi pare rau ca nu am banii pentru o asemenea camera.
Tot pe aici am citit recent ca o sa faca rusii Zenit-ul si sa avem o alternativa la acest Leica mult visat de noi toti…fara gluma eu unul cred ca n-ar trebui sa-i subestimam pe acesti rusi mai ales ca multe se fac pe acolo…deci tehnologie chiar este de unde…