Desi inca se mai discuta despre viitorul gamei 1D de la Canon si  mai apar zvonuri despre aparatul cu senzor de 75 de megapixeli care ar putea fi prezentat la inceputul anului viitor, adevaratele inovtatii s-ar putea sa vina din alta directie: conform ultimelor informatii, este posibil sa asistam la o lansare Canon in categoria aparatelor de format mediu, compania fiind in tratative cu un brand mare din acest domeniu (Phase One fiind numele vehiculat cel mai des). Deocamdata informatiile sunt destul de vagi, dar cert este ca toate zvonurile indica o posibila strategie noua din partea gigantului jaonez: lansarea in 2014 a unui sistem nou, format din aparate si obiective compatibile cu formatul mediu, un pas logic si firesc – cel putin pana la un punct – pentru o companie precum Canon.

Camera Canon medium format ar putea arata asa
Camera Canon medium format ar putea arata asa (simulare)

Totusi, desi camerele foto de format mediu ar putea reprezenta o nisa interesanta pentru Canon, este o decizie destul de ciudata intr-un moment in care piata aparatelor foto digitale inregistreaza un usor declin, iar situatia economica actuala, la nivel mondial, a determinat reducerea drastica a vanzarilor de aparate medium format si inlocuirea lor, in multe cazuri, cu DSLR-urile hi-end mult mai accesibile, dar care sunt acm capabile sa surprinda imagini la o rezolutie suficient de mare. Practic cred ca va fi destul de greu pentru Canon sa se impuna intr-un segment in care preturile camerelor (de multe ori peste 12.000 Euro) nu mai justifica plusul de performante (comparativ cu DSLR-urile hi-end actuale, evident).

Ce credeti? Ar putea avea succes Canon cu un astfel de sistem?

10 COMENTARII

  1. Da, dar asta ar inseamna sa coste cam 50% din pretul actualului 645 de la Phase One… daca vor reusi asta, e posibil sa aiba succes, corect

  2. Ar mai putea fi vorba de un scenariu oarecum SF la ora actuala: Introducerea formatului full frame pe sisteme mirorless si pastrarea unei singure categorii DSLR in medium format. Atunci s-ar putea impusca 2 iepuri dintr-un foc: 1. pastrarea unui pret mai ridicat ptr medium format (similar aparatelor Phase One actuale) vizand categoria profesionala si totodata reducerea pretului ptr viitoarelor mirorless full frame. 2. micsorarea body-urilor (semi-profi) prin renuntarea la vizor, o tendinta tot mai clara in prezent.
    Intrebare: Daca Canon preia Phase One, atunci Nikon preia Mamiya? 😀

    • Scenariul asta l-as vedea mai degraba realizat in urmatoarea perioada… nu e asa dificil (avand in vedere ca au facut deja RX1 de exemplu…)

  3. Asteptam, vedem, nu cumparam ca nu e usor sa iti permiti asa ceva…si vedem ce performante. Dar da, daca ar fi body de 1D ar fi o treaba desteapta 😀

  4. Ma indoiesc ca scoate Canon format mediu la 7000 Euro. Sunt scumpi, foarte scumpi chiar. 1D C-ul n-ati vazut ce pret are, pentru ce? Doar pentru filmarea 4K? S-a cam exagerat…
    Sau 1D X-ul in comparatie cu Nikon D4? (sa lasam polemicile Canon vs. Nikon, sunt aparate similare, se descurca la fel, plusuri si minusuri in fiecare tabara).
    Daca vrei sa-ti iei scule pro, treci pe Nikon, e pentru buzunarul romanilor. Pana la 1D X iei si un obiectiv "mumă".

    Nu este cel mai ieftin, pentru ca exista Pentax 645D, pe la 39.000 RON, care isi face treaba binisor. Si in niciun caz nu veti vedea un Canon format mediu la nici 40.000 RON. O sa fie la peste 15.000 Euro, presimt :).

    DSLR-urile APS-C, si chiar Full Frame, nu vor pica! Au incercat asta, dar uitati ca nu multi se arunca pe Mirrorless-uri. Nu au succesul pe care sperau ei sa-l aibe cu cativa ani in urma. Probabil peste 3-4 ani mai scot cateva clase cu targeturi diferite, incat traiesti un adevarat cosmar daca vrei sa-ti schimbi aparatul sau sa iei de la bun inceput unul, ori prea scumpe, ori impart tehnologia in 3-4 clase entry-level, 3-4 clase mid-level, 3-4 Full Frame si asa mai departe, de-ti dai cu pumnii in cap cand trebuie sa te decizi.

    Respect politica Pentax si Sony, ofera performante de top la preturi accesibile oricarui amator pretentios. Daca noul 7D va costa 2000 Euro (la noi), ma indoiesc ca si-ar lua multi unul, cand la 3000 si ceva au 1D mark IV, APS-H-ul, sau variante Full Frame. 5D III-ul cu AF-ul de pe 1D X si 6 cps face fata si in wildife si sport, nu-i musai 1D-uri, nu stiu ce succes vor avea si cu noul 7D, ei nu vor sa scada nici acum pretul primului model, maimult de 4000-4300 lei nu merita :), e 5700…

  5. Si pe langa asta nu stiu daca Nikon sau Canon pot sa se bata pe un sector inca neexplorat de ei unde sunt de multa vreme firme gen Mamiya/Hasselblad :)….nu e ca si cum ai face compacte sau apsc-uri pe care le face toata lumea….e un proces foarte scump si nu-ti permiti sa dai gres 🙂

  6. Corect! La fel cum Canon si Nikon s-au bagat ca musca-n lapte in lumea Mirrorless, au vazut ca incep sa aiba lipici la oameni, din ce in ce mai multe fete/femei pe care le cunosc eu trec pe Mirrorless, de alea ieftine, dar au luat multe, stiu destule familii cu NEX-uri sau Panasonic ca aparatul familiei. In lumea Mirrorless, Olympus, Panasonic si Sony NEX, detin stafeta, foarte greu vor fi detronate de Canon si Nikon. Nikon 1 si EOS M sunt jucarii pe langa orice Olympus sau Panasonic.

    Asa si cu formatul mediu. Nu putem spune ca o companie ca, Canon nu ar da un format mediu performant, dar cei care le folosesc, marile studiouri, nu se arunca in vant pentru un EOS format mediu cand au lucrat fara probleme, ani de zile cu alti producatori de top in domeniu. Vor cumpara un Canon asa… cum isi trag toti nikonistii profesionisti Nikon 1, de curiozitate :).

  7. Am ajuns din nimereala si am dat peste acest mesaj, scuze ca ma inoportunez, dar lucrez si cu Canon si cu PhaseOne…. preturile de inceput ar fi cam asa: Phase One Camera body 645 DF+ 4290 euro si Modul digital Phase One P 30+ (31,6MP) – 7990 deci cam pe acolo, in rest the sky is the limit, imi pare rau sa te contrazic, cel putin din punctul asta de vedere omul stie ce spune. Sedintele foto adevarate nu sunt platite mult pentru eficienta ci pentru calitate. Un fotograf bun poate lucra cu orice fel de aparat, e drept, dar de cele mai multe ori lucreaza cu unul bun. Ca probabil, avand in vedere ca tot mai multi amatori prefera mirorless in loc de DSLR, ca oricum nu aveau ce face cu el si profesionistii vor prefera o camera format mediu in loc de DSLR, asta e altceva si probabil aici autorul se insela, sau inca nu era convins…

Comments are closed.