Articol si fotografii de Sebastian Boatca
Alaturi de Cannes si St. Tropez, Nisa este un oras superb situat pe Coasta de Azur, un loc pe care l-am vizitat si care a constituit baza mea de plecare si revenire spre si de la Monte Carlo, despre care am vorbit in episodul anterior.
Clima blanda (spre 30 de grade vara si un minim de aproximativ +14 grade iarna) si privelistea perfecta au fost un motiv puternic pentru ca niste englezi bogati, in a doua jumatate a secolului 18 sa vina aici si sa construiasca proprietati de-a lungul plajei. Soseaua care strabate orasul si care insoteste plaja, poarta pecetea istoriei influentate de englezi: Promenade des Anglais.
Pe aceasta strada isi fac veleatul masele de turisti din toata lumea si reprezinta unul din locurile ideale de plimbare, precum si una din cele mai placute piste de jogging. Daca ajungeti pe Promenade des Anglais, cel putin vara, desi sunt convins ca e valabil si iarna, la ce ierni placute sunt acolo, veti vedea o multime de oameni care alearga, indiferent de varsta, conditie fizica sau clasa sociala. De la adolescenti si pana la cei spre 70 de ani, sunt prezenti la jogging in costume sport. Ceea ce completeaza imaginea generala a peisajului uman : nu sunt oameni obezi. Toata lumea e in forma excelenta si micile exceptii sunt din partea turistilor englezi si americani. Localnicii sunt zambitori si de ce nu ar fi intr-un loc atat de frumos?
Urcand pe dealul spre vechile ruine ale castelului, ai parte de mai multe seturi de trepte de piatra. Printre turisti si joggeri, gasesti locurile de odihna si de fotografiat unele dintre cele mai frumoase panorame din lume. Acest fapt este mentionat chiar de la baza scarilor, din strada.
Pe masura ce urci, noi orizonturi se deschid de-a lungul marii pana departe spre Cannes.
Echipamentul foto ‘de calatorie’:
Despre echipamentul foto, se spune ca cea mai buna camera foto este cea pe care o ai asupra ta. Adevarat! Compozitia, pofta de a surprinde atmosfera locurilor vizitate, de a imortaliza culorile emotiilor de-a lungul itinerariului tau de turist, reprezinta cel mai imporant lucru pentru un fotograf.
Am avut asupra mea un Canon EOS 60D alaturi de 3 obiective fixe si un zoom: Canon EF 50mm II F1.8, Canon EF 24mm F2.8, Samyang 8mm F/3.5 Fisheye si Tamron SP 70-300 VC USD F4.0-5.6. Acum nu are vreun rost sa spun ce as fi considerat eu ca fiind ideal sa am in geanta foto, dar pot sa va spun cateva avantaje reale care reusesc sa caracterizeze aceste componente.
Canon EOS 60D are un senzor crop de 18MP cu 9 puncte de focus, toate in cruce (suficiente pentru mine) si o calitate buna a imaginii. Corpul foarte robust cu ergonomie de nivel profesional, dar relativ usor, datorita structurii din aluminiu si policarbonat, s-a dovedit prietenos la drum lung. Autonomia de peste 1000 de cadre (RAW+JPG), precum si izolarea carcasei impotriva intemperiilor completeaza reteta de succes pentru voiajele extinse.
Balansul de alb il las pe „Auto”, avand in vedere ca in Adobe Camera Raw il pot regla dupa cum imi convine, iar setarile de saturatie, contrast si sharpness, cel mai bine a fost sa le las la o valoare neutra, atata timp cat in postprocesare, aceste reglaje pot fi modificate atat cat este necesar.
Despre obiective, as putea adauga o idee generala care sa arunce lumina asupra motivului alegerii mele. De ce „prime lenses”? Obiectivele cu focala fixa nu sunt tocmai confortul sporit al calatoriilor lungi in calitate de pieton. Dupa cateva cadre, ma opream sa schimb obiectivul, care era util pentru alte cateva cadre si, pornind mai departe, schimbam la loc.
Dar calitatea imaginii este net superioara unui zoom si ar mai fi un element vital in pasiunea pentru fotografie : un obiectiv cu focala fixa te responsabilizeaza, te invita la creatie, compozitie, te obliga sa te misti, mai aproape sau mai departe, sa te inclini, pana gasesti cadrul care sa-ti placa si sa rezoneze cu ceea ce simti cand vrei sa fotografiezi un loc, un peisaj, un subiect care ti-a lasat o impresie care se cere imortalizata.
Canon EF 50mm F1.8 este minunat pentru ca este cel mai ieftin obiectiv din gama Canon, este incredibil de clar la banii sai, iar luminozitatea diafragmei F1.8 nu poate fi negata. Sharp de la F2.2, este prefaratul meu pentru portret. Sau peisaj in conditii de lumina scazuta.
Canon EF 24mm F2.8 este preferatul meu. Foarte versatil, calitativ si cu imagini curate si culori placute, ofera pe aparatele cu senzor APS-C un camp vizual echivalent focalei de 38mm in format 35mm, ceea ce-l face favorit pentru fotografia de peisaj, de strada si arhitectura.
Tamron SP 70-300 VC USD este cel mai bun obiectiv zoom la banii sai, care deserveste acest interval focal atat de popular printre fotografii entuziasti. Comparat cu echivalentul de la Sigma si Canon, s-a dovedit alegerea cea mai buna, caci imaginea are calitatea celei oferite de Canon, la un pret semnificativ mai mic si superioara celei de la Sigma. Imaginea este usor soft la 135mm si chiar mai soft la 300 mm cu diagragma deschisa la maxim. Odata ce inchizi diafragma spre F8 si chiar mai mult pentru focala de 300mm (pe care eu o evit de cele mai multe ori), creste claritatea de-a lungul intregului cadru. Premiat cu „EISA Award”, Tamron SP 70-300mm da dovada de robustete si calitate a finisarii, iar stabilizarea de imagine este incredibil de eficienta.
Ultimul din lista, dar nicidecum printre ultimii, Samyang Fisheye 8mm F3.5, este adesea vedeta calatoriilor mele (vedeti si articolele mele despre Paris si Monte Carlo, prin acelasi obiectiv). Atat de wide incat prinde in cadru foarte usor lucruri pe care nu ai vrea sa le ai in cadru, da dovada de o calitate a imaginii de invidiat. Optica si constructia sunt de calitate deosebita. Diafragma si focalizarea se fac exclusiv manual, dar la focala asta atat de mica, nu faci foarte des reglajele astea. De la F5.6, claritatea este incredibila. Deformarile accentuate spre marginea cadrului pot avea conotatii artistice speciale, odata ce te deprinzi cu compozitia cadrului. Si desi nu suporta filtre, din cauza lentilei externe bombate spre exterior, rezistenta la „flare” a obiectivului corean este fantastica. La pretul sau, nu are rival, oferind o calitate demna de invidiat.
Revenind la plimbarile pe strazile laturalnice pline de turisti in cautarea unei mese libere la terasele care sunt in numar numeros, multe din ele cu specific pescaresc, atmosfera generala este de relaxare, lipsita de tensiune chiar si pentru cei care nu sunt in vacanta.
Este greu sa inchei un articol despre un loc asa de privilegiat si desi timpul a fost scurt, a fost plin de experiente vizuale, turistice care lasa amintiri ce pot fi purtate pe viata in cel mai natural mod. Si ar fi nefiresc sa finalizez mica mea poveste fara sa amintesc de unul din cele mai importante monumente de cultura si arhitectura ale orasului : Hotel Negresco.
„Le Negresco”, construit de Henri Negresco, de origine romana, a fost destinat sa fie cel mai luxos hotel care sa atraga cei mai bogati clienti. Din 1913 si pana astazi, „Le Negresco” reprezinta un izvor de inspiratie arhitectonica pentru alte hoteluri de pe Riviera Franceza si, asa cum visa creatorul sau, este preferatul celebritatilor din lumea filmului, sportului si a multor altor clienti care isi permit acest nivel de exclusivism.
In concluzie, Nisa, alaturi de Monte Carlo si alte minuni urbane de pe Coasta de Azur, reprezinta o destinatie deloc indepartata si nici pe departe atat de inaccesibila precum ar putea parea la prima vedere. Si poate fi un loc ideal pentru vacanta si pentru fotografia de strada si cea de arhitectura, un oras care nu dezamageste la niciuna din aceste categorii. Astept cu interes sa revin si sa vizitez/fotografiez si alte locuri frumoase unde nu am reusit sa ajung. Si indiferent de ce model de camera foto aveti in dotare, nu va sfiiti sa o folositi la potentialul sau maxim. Adesea gasesc acasa, dupa o vreme de la calatoria mea, cadre care la prima vedere nu ma atrageau, dar la o privire mai atenta s-au dovedit sa contina ceva interesant. Plus ca ele contin amintirile calatoriilor mele. O parte din mine. Faceti din fotografiile voastre o parte din voi si din experienta voastra de viata.
Lumina buna!
Interesant si frumoase fotografii
(Y)..atat pentru imagini cat si pentru locatie…