Acum aproximativ doua saptamani va povesteam despre intentia mea de a-mi achizitona un aparat foto compact pentru vacante, evenimente, plimbari etc. Ei bine, dupa lungi dezbateri, cautari si review-uri citite pe net am ales Fuji X10, fiind chiar varianta de la care plecasem initial. Asadar, pentru ca m-ati intrebat de ce am ales tocmai Fuji, am scris acum aceste randuri.
UPDATE: Impresii dupa o luna si jumatate alaturi de X10.
De ce tocmai Fuji, de ce tocmai X10?
Pe scurt, pentru ca la 2200 de lei, este cel mai bine „dotat” compact pe care l-am gasit (eu l-am luat pe al meu de aici). Am studiat foarte bine toate modelele existente la ora actuala pe piata si nu am gasit ceva asemanator. Are un senzor de dimensiuni mai mari decat majoritatea compactelor, un obiectiv luminos (cu f/2), are body din metal (inclusiv rotitele de selectie, butonul declansator, obiectivul si chiar si capacul de pe obiectiv e construit din acelasi material), are un design stilat (da, pentru mine conteaza sa fie construit calumea si sa aiba un finisaj cat mai profesional cu putinta) si are un set de functii pe care uneori mi le-as fi dorit chiar si la DSLR (de exemplu Motion Panorama).
Fuji X10 este una din putinele compacte care poate fi utilizata exact ca un DSLR, deci pentru fotografii obisnuiti cu un astfel de aprat va fi o placere sa lucreze cu X10, chiar daca nu se aseamana cu un bridge… Fuji X10 are butoane dedicate pentru majoritatea functiilor (inclusiv o rotita de selectie pentru compensarea expunerii si buton pentru RAW), are doua butoane cu functii programabile din meniu (fapt care ma ajuta enorm!), buton dedicat pentru ISO si balans de alb si foarte multi parametrii care pot fi personalizati (de exemplu, functia Auto ISO permite reglarea valorii maxime pe care o poate alege aparatul in acest mod de lucru, o setare pe care am intalnit-o doar pe unele DSLR-uri…). Fuji X10 are blitz integrat (pop-up) dar si patina pentru blitz extern si vizor optic, care chiar daca mi-ar fi placut sa afiseze informatii ca vizorul hibrid al lui X100, este util chiar si asa in multe situatii.
Spuneam ca are o gramada de functii si pana acum mi se pare unul dintre cele mai bine „dotate” aparate foto compacte, la capitolul acesta. De exemplu, poti surprinde imagini panoramice (chiar si 360° !!), are trei moduri dedicate pentru fotografia de noapte, poate incepe inregistrarea imaginilor chiar si inainte sa apesi complet butonul declansator (util daca nu vrei sa „ratezi momentul” sau atunci cand fotografiezi grupuri de prieteni si vrei sa prinzi exact momentul cand se uita toti la camera… :)) si are functie de prelucrare RAW direct din aparat, care permite efectuarea unui numar foarte mare de ajustari (filtre colorate, saturatie, zgomot de imagine, sharpness, ajustarea gamei dinamice sau selectarea tipul de „film” simulat – Vivid (Fuji Velvia), Neutral (Fuji Provia), Soft (Fuji Astia), B&W etc).
Un alt aspect: pana acum nu am vazut multe compacte care sa se poata lauda cu setari in meniu asupra nivelului de detalii din umbra sau din zonele supra expuse (Highlight tone si Shadow tone) sau compacte la care sa ajustezi gama dinamica reprodusa in fotografii (Dynamic Range). Tot din meniu se poate seta si balasul de alb, nu doar alegand una din valorile presetate dar si introducand manual temperatura de culoare in grade Kelvin (iarasi o functie pe care am gasit-o pe DSLR-uri, mai mult).
O alta chestie tare: modul EXR (pe care il intalniti numai la Fuji) reprezinta o metoda hardware de a imbunatatii gama dinamica in fotografii datorita senzorului CMOS care are in constructia sa pixeli speciali proiectati pentru a inregistra detaliile din zonele luminoase.
Un exemplu cu functia EXR. Fotografia din stanga este in modul „Program (P)” cu expunerea facuta pe bloc, cu X10 dar nu in modul EXR. Fotografia din dreapta este in modul EXR, cu expunerea facuta in acelasi loc. Cred ca se observa atuurile senzorului lui X10. 🙂
De ce X10 si nu un aparat foto Mirrorless?
Ei bine, da: la 2200 de lei puteam lua un mirrorless precum Nikon 1. Dar nu l-am ales din urmatoarele motive: nu sunt un fan al body-ului construit din plastic, are putine butoane dedicate pentru functii, obiectivul de kit nu e luminos (f/3.5) si – asa cum ma stiu – n-as fi rezistat tentatiei sa nu ii cumpar si alte obiective fata de cel de kit. 🙂
De ce nu Fuji X100?
In primul rand pentru ca nu are zoom optic. Spuneam ca imi doresc un aparat pentru calatorii, vacante, evenimente etc, deci un oarecare zoom optic este necesar. Si X100 este aproape dublu ca pret…
Acestea au fost primele impresii, ca sa zic asa, despre noua mea „jucarie”, un aparat care ma va insotii de acum aproape peste tot si pe care l-am ales cu scopul de a mai renunta la rucsacul foto de 9Kg atunci cand calatoriesc. De doi ani sunt in cautarea unui compact care sa aiba un mod de utilizare asemanator unui DSLR, o constructie solida si un finisaj de calitate si pe care sa ma pot baza. Acum l-am gasit pe Fuji X10. Sper sa nu ma dezamageasca! 🙂
Peste cateva saptamani am sa revin cu un articol cu impresii despre X10 dupa ce apuc sa il folosesc mai mult!
In alegerea mea a contat foarte mult si faptul ca l-am putut testa inainte si am ramas cu o impresie pozitiva despre el, in noiembrie anul trecut…
Asadar, de acum inainte pregatiti-va sa va mai „stresez” cu articole si teste cu si despre acest compact… 🙂
Sa-l stapanesti sanatos!
Merci! 🙂
Compactele nu fac parte din categoria celor care sa ma atraga, dar acest articol ma face sa le regindesc, sa le acord o sansa. Intr-adevar X10 este cu mult mai apropiat de un aparat clasic, arata foarte bine, si sa nu mai vorbesc de functii. Astept si parerea dupa o perioada mai lunga de utilizare. Si sa ne auzim cu bine la cit mai multe articole.
Merci! Adevarul e ca si compactele au evoluat destul de mult si iata ca modele de la varful gamei incep sa fie din ce in ce mai performante.
Chiar m-ai pus pe ganduri ! 🙂
De multe ori este incomod sa cari 3-5 kg de echipament dupa tine, cad tu mergi defapt sa te relaxezi.
Ma gandeam la solutia cu „un all-around” si si un trepied „flexibil”, dar solutia unui compact pare mult mai „usoara”.
Astept cu nerabdare impresii !
Salutare! Spune-mi te rog dimensiunea senzorului.
1/1.7 inch
Senzorul la X10 este 1/1.7". Intrebarea interesantă este dacă s-a remediat „white disc syndrome”, al meu este din primul transport sosit in Romania si face acele discuri albe.
Da, l-am testat in acest sens si se pare ca e din lotul nou, cu senzorul modificat, care nu face „white orbs”!
Sunt adeptul compactului pus in geanta DSLR-lui sau si mai la indemana in buzunar, pentru ca atunci cand nu esti pregatit sa poti fura un cadru rapid si foarte silentios, decat sa pierzi un subiect interesant.Fuji X10 arata foarte bine – sunt sensibil la designul unui aparat foto – are zoom optic, are si functii SUFICIENTE pe butoane dedicate, dimensiuni destul de discrete, deci putem sa ne apucam de street photography. Imi plac tre mult fotografiile facute in graba, in trecere, din viteza pasului, printre oameni avand diverse preocupari. Felicitari pentru achizitia facuta, sunt convins ca va fi o incantare sa te „dai” cu el!
Sa-l folosesti sanatos 🙂
Imi spui de ce nu ai ales noul Nikon P7700 urmasul P7100 ?
Merci! N-am ales P7700 pentru ca va fi disponibil comercial abia la sfarsitul lunii (iar eu am nevoie de aparat incepand de luni, acum) si pentru ca va avea un pret de 2500 lei, deci imi cam depasea bugetul.
Pai il poti returna in 30 zile 😛 si sa-l iei atunci.
Asa fac eu acum, am luat P7100 sa vad cum e, pana apare P7700 🙂
no-way 🙂 imi place prea mult X10-le ca sa fac asta. Poate doar daca apare X20… 🙂
Cum e X10 dupa 2 saptamani ?
Am vazut ca ai testat si RX100, e mare diferenta intre cele 2 la calitate imagine si ergonomie ?
sunt foarte multumit de x10 dupa ce am facut peste 1000 de foto cu el in astea doua saptamani. O sa scriu si un articol detaliat cu concluzii despre x10, cu puncte forte si bile negre 🙂 dar, pe scurt, ma bucur ca am ales x10 si nu rx100. Strict din punct de vedere al calitatii imaginilor la iso f mare rx100 este putin in avantaj, dar over-all cu x10 se poate lucra mult mai bine, are multe butoane dedicate pt functii si este foarte versatil. Lucrez cu el ca si cu dslr-ul, am acces rapid la orice functie iar calitatea imaginilor este excelenta. Trag si cu ISO 1600, sera, fara sa imi fac probleme de noise… X10 mi se pare un tool mai bun pentru un fotograf care nu isi doreste doar un point an shoot.
Salut! Nou lansatul Fuji X-E1 reprezinta inlocuitorul modelului x10? Ai ceva detalii despre acest aparat?
Din detaliile oficiale, X-E1 este un model complet nou care NU va inlocui X10…. X10 se va fabrica in continuare, in paralel, si sunt in clase de preturi diferite.
Detalii despre X-E1 am aici:https://www.clubulfoto.com/fuji-x-e1/
dar nu l-am testat inca, desi abia astept!
Si articolul cu impresii dupa o luna si jumatate de utilizare a lui X10: https://www.clubulfoto.com/la-drum-alaturi-de-fuji-x10-impresii-dupa-o-luna-si-jumatate/