Sunt in situatia de a alege o destinatie turistica pentru un sejur la mare. Observ totusi ca imi este mai simplu sa aleg o destinatie de vacanta decat sa ma gandesc ce aparat foto sa iau cu mine. :)V-am povestit acum ceva vreme cat de simplu este sa mergi in vacanta cu un aparat compact daca respecti cateva criterii de baza, dar stiu ca nu sunt multi care ar renunta la DSLR pentru un compact, nici macar in concediu. Recunosc ca si eu fac parte din aceasta „categorie” de fotografi, dar de cativa ani incerc sa imi iau cu mine cat mai putine echipamente.
Vorbeam zilele trecute cu un prieten despre cat de util este un obiectiv super-zoom in concedii. Uiti de schimbat obiective, nu mai duci grija rucsacului foto, riscuri mai mici de furt, poti surprinde mai usor instantanee etc. Chiar ma gandeam sa achizitionez un Tamron 18-270mm VC PZD pentru o viitoare plecare in Grecia. De ce acest obiectiv? Pai este simplu: l-am avut cu mine si anul trecut in tura foto din Croatia si s-a descurcat excelent, chiar suficient de bine incat am tiparit printuri A2+ pentru expozitia Canon din luna martie (fotografia de aici, dar si altele). Este un obiectiv excelent si se descurca remarcabil de bine pentru un super zoom. Problema este ca un obiectiv super-zoom trebuie „asezonat” cu un body DSLR de dimensiuni cat mai compacte. Dar care?
Eu as alege un Canon 600D sau chiar modelul mai nou, Canon 650D, pe care l-am testat aici. Sunt doua DSLR-uri foarte compacte si cu o greutate redusa, ceea ce le face perfecte pentru concediu. Sunt la fel de performante din punct de vedere al calitatii imaginilor, dar 650D este mai nou si mai usor de folosit datorita ecranului touch-screen. Asta numesc eu „kitul de supravietuire in vacanta„.
Iar astazi am primit doua anunturi importante: Canon 650D body este la promotie cu rucsac, blitz Canon 320EX, acumulatori + incarcator si card de 32GB cadou. Mai ramane sa ii cumpar un obiectiv Tamron 18-270mm (si el tot la promotie incepand de azi), ca sa am „kitul de vacanta” complet. Iar in felul asta fac o economie de cel putin 1500 Ron. Nu cred ca mi-ar mai trebui altceva pentru concediu…
Asadar, kitul complet arata asa:
Varianta Canon. Va urma si varianta Nikon…
Am mai scris si despre „componentele” kit-ului de azi, in urmatoarele articole:
- Canon 650D – review ecran touch-screen
- Tamron 18-270mm PZD: articol 1 | articol 2
- Blitzul Canon 340 EX
Alte idei sau sugestii pentru fotograful-calator si cu dor de duca? 🙂
Util articolul pentru multi dintre noi care suntem pe picior de duca, in vacanta. Daca e sa fie o camera compacta, atunci sa fie una buna. Sau una care rezista la apa, daca vacanta presupune multe valuri. Daca e sa fie un DSLR, clar un all-around zoom este alegerea potrivita. Kitul de supravietuire primeste votul meu. Mereu ar mai fi ceva de adaugat, stiu, lista ar putea sa nu se termine niciodata, oricum, din kit, devine studio mobil. As mai adauga, totusi, un filtru pt obiectiv si un mic trepied. Utile si ele!
Nu ca as fi eu marele fotograf, dar sunt de parere ca unele locuri merita atentia unor obiective dedicate, in special daca te duci intr-un loc unde e posibil sa nu te mai duci vreodata, sau cine stie cand. Asa ca poti avea 2-3 obiective, un zoom standard decent, un teleobiectiv 70-300 decent (sau chiar un 70-200 f/2.8) si un obiectiv fix pentru pozele cu cei dragi in diverse locatii (daca ai un standard f/2.8 constant poti lasa fixul acasa). 1,5 kilograme in plus in geanta nu cred ca incurca pe nimeni (pe mine nu m-ar incurca). Bagajul o data il cari, il lasi la hotel sau unde esti cazat. Tot cu geanta/rucsacul cu aparatul si alte accesorii vizitezi diverse locuri. 18-270 e un obiectiv bun, nu neg asta, dar nu s-ar descurca la pretentiile noastre in orice situatie. Desigur, sunt si cei pentru care un compact super-zoom ar fi de ajuns. Oricum kit-ul primeste si votul meu! (tinand cont si de bugetul investit, mai multe obiective inseamna o suma mai mare pusa la bataie).
Da, stiu, ai dreptate. Si eu faceam asta, chiar si cu 70-200 le de care spui tu. ajunsesem sa imi iau in vacanta 4-5 obiective si din astea, doua nu le foloseam niciodata. Am facut experimentul asta anul trecu tin Croatia (cu super-zoom-ul) si de atunci mi-am mai schimbat parerea. Evident, trebuie sa fie totusi un super-zoom bunicel. Cel putin pentru concediile de relaxare… 🙂
posed acest obiectiv si-l folosesc numai la calatorii in completare cu un 10-24, tot tamron.
daca facem abstractie ca eu il folosesc pe un nikon, votez pentru propunerea de mai sus !!!