Pentru cei care nu au fost azi in sala la evenimentul organizat de Canon Romania cu fotograful Jeff Ascough, si nu numai, notez aici cateva idei pe care ni le-a impartasit despre fotografia de nunta. Pentru cine nu il cunoaste (inca), Jeff Ascough este fotograf-ambasador Canon si a fost desemnat de revista American Photo unul dintre cei mai buni 10 fotografi de nunta din lume.
I understand manual mode, but i don’t use it. It’s a complete waste of time. Jeff Ascough, 24 Februarie 2016, la Bucuresti
Jeff Ascough este originar din UK si a venit astazi in Romania la invitatia reprezentantei Canon locale, unde a sustinut un seminar despre fotografia de nunta, in fata a peste 500 de participanti. Jeff a fost clasat de BBC in top 5 fotografi de nunta din lume, iar revista Professional Photographer l-a numit unul dintre cei mai mari 100 fotografi din toate timpurile. Fotografiile sale au fost expuse in galeria Getty din Londra, in cadrul faimosului festival de fotojurnalism „Visa pour l’image” din Franta, dar si in numeroase expozitii de fotografie din toata Europa. Pe Jeff il gasiti si pe Instagram si Facebook.
Citeste si: Canon 1Dx Mark II in Romania: primele impresii, hands-on.
Acum ca am facut prezentarile, sa trecem la ce ne roade mai mult. Ce sfaturi a dat Jeff in seminarul de azi. In principiu, e bine sa pornim de la ideea ca desi evenimentul este acelasi (nunta), conditiile si modul de desfasurare sunt diferite in Romania fata de UK. Din pozele prezentate de Jeff, observ ca pana si lumina din catedralele lor este mai abundenta decat cea din bisericile de la noi. De aici rezulta si cateva diferente importante in ceea ce priveste alegerea echipamentului si a modului de lucru, dar si o discutie interesanta pe care am avut-o pe Facebook cu cativa dintre voi, azi dimineata. Totusi, principiile de baza sunt aceleasi.
Iata o parte din ideile pe care le consider importante de retinut din prezentarea lui Jeff Ascough de azi:
- Poate cel mai important sfat si cel pe care a pus accentul cel mai mult in prima jumatate a zilei: NU faceti aceleasi fotografii ca si restul fotografilor. Diferentiati-va cu ceva. Prin abordare, prin stil, oricum. Diferentiati-va si veti iesi in evidenta in fata clientilor. Incercati unghiuri diferite, abordari diferite, fotografiati prin ferestre, utilizati oglinzi, reflexii si incadrari cat mai diferite, dar bune, pentru a face fotografii care sa iasa in evidenta.
- Apoi, fotografiati in primul rand pentru VOI si abia apoi pentru client. Oarecum in aceeasi idee cu sfatul de mai sus: fotografiati asa cum va doriti voi, dezvoltati-va propriul stil, pentru ca si clientul va vedea atunci ceva diferit, ceva care ii va trezi interesul.
- Surprindeti momente, emotii, stari. O fotografie perfecta din punct de vedere tehnic nu are valoare daca nu surprinde o stare, daca nu are atmosfera.
O imagine si un citat cu care si-a inceput Jeff Ascough seminarul de azi de la Bucuresti:
It’s an illusion that photos are made with a camera. They are made with the eye, heart and head…
– Henry Cartier-Bresson.
- Atentie la incadrari, atentie la tehnica, dar mai ales la moment, reactiile oamenilor si la … lumina. Jeff spune: Without light, there is no photography. Si nu pot decat sa ii dau dreptate.
- In ceea ce priveste echipamentul, aici veti observa, probabil, o mare discrepanta intre ceea ce recomanda (si foloseste!) Jeff la nunti si echipamentul fotografului roman de nunta. Iata echipamentul lui Jeff Ascough cu care fotografiaza nunti:
- Simplu si restrans, doua aparate si cateva obiective. Nothing fancy, asa cum spune chiar el. Si, iarasi veti ridica o spranceana: Jeff este chiar impotriva fotografilor care si-au facut un scop din a detine cel mai nou / cel mai bun echipament, care pun accentul mai mult pe echipament si pe tehnica decat pe imaginile in sine. De aceea nici nu detine numai obiective „L”, de exemplu…
- Jeff spune NU modului Manual. Trage in AV (Prioritate de Diafragma), in 90% din cazuri.
- La fel, spune NU luminii artificiale, folosind blitzuri Canon EX-600 RT doar atunci cand este strict necesar si tot timpul lumina reflectata (flash bounce). O mare discrepanta si aici, fata de perceptia pe care eu, cel putin, o intalnesc la multi fotografi de nunta din Romania, care trag cu (multe) blitzuri permanent. O fi si din cauza luminii, ce sa zic?! E adevarat ca la noi bisericile sunt (mult) mai intuncate decat catedralele din Anglia, pana la urma…
- ISO 800 in exterior, ISO 3200 in interior si fara fotografiere in modul rafala (doar One shot)
- Focalizare doar folosind punctul central de focus si reincadrand ulterior, daca mai e cazul. AF activat/dezactivat cu butonul AF-ON de pe spatele aparatului (deci nu prin apasarea „la jumatate” a butonului declansator, o tehnica pe care si eu o folosesc de ceva ani si este excelenta)
- Silent Shutter activat permanent, probabil pentru ca vrea sa surprinda momente fara a le influenta, sa aiba o prezenta cat mai putin remarcata in timpul nuntilor
- Legat de obiective, NU filtrelor dar DA parasolarului. Jeff spune ca nu foloseste filtre (si vorbim aici de cele de protecite, in principal) pentru ca afecteaza calitatea imaginilor, adauga flare si ghosting etc.
Sigur, putem discuta foarte mult pe cele prezentate de Jeff Ascough, astazi. Chiar va invit sa facem asta, mai jos, in comentarii. Sunteti de acord cu abordarea lui Jeff si cu sfaturile date de el fotografilor de nunta? Se potrivesc specificului nuntilor locale, de aici, din Romania?
A fost, fara indoiala, un eveniment reusit. Sala a fost arhi-plina, fiind in total peste 500 de participanti care au urmarit seminarul lui Jeff. Asa cum spuneam si dimineata pe Facebook, este cel mai mare eveniment/seminar foto organizat pana acum la noi in tara. Un mare thumbs up! pentru Canon si echipa Canon Romania, pentru organizare si efortul depus. Ca sa va faceti o idee despre valoarea pe care a avut-o evenimentul de azi, pentru fiecare participant, ganditi-va ca un curs similar, tot cu Jeff Ascough costa de la 500 Euro de persoana. Au fost 500 de fotografi azi in sala, asadar faceti voi calculele… 😉
Un lucru este clar: daca cei de la Canon Romania ar mai organiza un astfel de eveniment si in tara, macar in doua orase mari, sunt sigur ca si acolo salile ar fi arhi-pline. Dar, am inteles ca nu se vor opri aici. Pana la urma, nu in fiecare zi ai ocazia sa inveti direct de la unul din cei mai buni fotografi din lume si sa faci asta gratuit, la invitatia Canon Romania!
Excelent seminar, foarte bine pregatit Jeff, cu toate ca s-ar putea spune ca e si putin mandru de el. Dar isi permite pana la urma, si mandria asta a fotografului o consider foarte importanta si pozitiva, bineinteles cand e justificata. La Jeff este…
Sper din tot sufletul ca in vara asta sa nu avem o invazie de fotografii de nunta trase prin ferestre, reflexii in geamurile masinilor si altele cum s-au vazut azi la seminar. Poate ca s-a inteles: dezvolta-ti stilul tau propriu!!!
Aia era cel mai important: dezvolta-ti stilul tau propriu!!!
Daca suntem de accord cu sfaturile si abordarea lui Jeff…?
Pentru unul din primii 5 din lume in materie de fotografii la nunti si unul din top 100 este cam greu sa-ti dai cu parerea, mai ales intr-un sens negativ.
Daca el a urmat aceasta cale si a ajuns acolo, inseamna ca a fost bine. Nu cred ca este cineva in Romania clasat mai bine decat el, asa ca toti care-i urmeaza in acest clasament mai au inca de invatat ceva.
Singurul comentariu pe care-l pot face este = BRAVO Canon pentru organizarea unei astfel de prezentari!
Aia era cel mai important: dezvolta-ti stilul tau propriu
La Baia Mare pe cand un seminar? Sau macar la Cluj ca e mai mare orasul 🙂
Salut…haideti sa vorbim despre seminarul gratuit oferit de Canon Romania…!!! Pana sa aud de acest seminar nu stiam recunosc cine este Jeff Ascough…nici macar nu am avut timp sa verific pe vestitul Google ce tip de fotografie face el …si de ce a ajuns ambasadorul Canon, dar am spus ca daca este bun si cei de la Canon l-au ales …o sa ma convinga si pe mine si o sa am ce invata si de la el ceva. Am plecat spre Bucuresti cu un prieten bun…am ajuns in sala …acolo recunosc ca erau personaje mult mai importante pentru mine si munca mea decat cel care urma sa urce pe scena sa tina seminarul. Am observat ca in stanga scenei era afisat un afis cu noul canon Dx mark II, parca…si am crezut ca Jeff va prezenta si articole Canon de genul lentilelor…camerelor foto…etc. La un moment dat apare Jeff pe scena…plin de el…cu o fata care clar inspira superioritate si mandrie…probabil are cu ce…si incepe prezentarea…
Pana aici recunosc ca mi-am rupt gatul incercand sa ii zaresc macar pe marii fotografi care ii stimez si le admir munca deoarece o fac cu placere si al dracului de bine …gen…Daniel Dumbrava…Marius Barbulescu…Photoshic…Cristian Pana…si multi altii…apropo…pe Nicu Ionescu il aveam langa mine deaorece suntem prieteni si chiar daca el este de o modestie rar intalnita la oameni ca el… face o munca fenomenala…dar sa continuam : el Jeff Ascough incepe seminarul cu o prezentare scurta despre el si munca lui. Recunosc ca prezentarea lui este una exceptionala dar unde vreau sa ajung este calitatea materialelor prezentate. In afara de faptul ca si-a prezentat stilul… modul de abordare inteles de la el este ca trebuie sa ne bazam mai mult pe soarta si mai putin pe aparatele si lentilele detinute. Adica trebuie sa vanam momentele bune si sa fim pregatiti sa le surprindem…dar…ca aici m-am revoltat eu…fara blitz…ca stricam evenimentul !!!…fara sa facem prea multe sau deloc chiar fotografii formale !!!…si asta daca vrem noi ..nu clientul care plateste!!! serviciu…sa nu ne intereseze daca este clar sau nu subiectul…emotia surprinsa este esenta. Da sunt deacord cu Jeff Ascough…ca esenta fotografiei este sufletul si emotia surprinsa in ea …dar completez ca acea fotografie trebuie sa fie si clara si colorata sau alb/negru uneori…si mai ales cand te uiti la ea sa nu te doara ochii. Cel putin la fotografii care ii respect si le admir munca…fotografi din Romania…fotografiile lor exprima emotii intense…au o compozitie excelenta…se vad foarte clar…sunt muncite cu greu…si sunt mai bune decat ale lui Jeff Ascough de milioane de ori. Din toate fotografiile prezentate de Jeff Ascough nu stiu daca mi-au placut 10%…si asta nu pentru ca as fii eu un super fotograf sau un critic de fotografie…dar in afara de durerea de cap care ti-o dadeau incercad sa le vizionezi…prezentau in general cadre care eu unul le dadeam DELETE inca de la vizionare si nu as fii avut curajul sa ma prezint in fata clientilor cu ele. Dar probabil el era platit asa de bine pentru cele 10% fotografii care chiar erau ok. Intrebare retorica: Daca eu angajez un fotograf renumit…dupa ce vizionez fotografiile de la alte nunti…(reusite ma refer)…si inchei un contract cu el … si el imi livreaza doar fotografii alese de el si eu nu sunt multumit…ce fac …?! Probabil nimic…ca doar eu am ales fotograful…dar eu cred ca ar trebuii sa fie invers…el sa imi livreze fotografii in procent de 90% care sa imi placa si cele 10% care sa exprime viziunea lui pe care eu unul nu o inteleg.Dar sa trecem la lucruri mai serioase…El Jeff Ascough are ceva impotriva videografilor…de ce?!…nu am reusit sa inteleg…dar banuiesc…ii lumineaza prea mult cadrul…il incurca cand si ei fiind platiti …vor sa isi faca treaba…a facut un gest care mie unul nu mi-a placut gen…sictir…sau mai bine nu ar mai exista…ori el ar trebuii sa ne explice cum sa ne intelegem cu ei…cum sa colaboram…sa ne ajutam…totul in interesul mirilor…care platesc. Spre dezamagirea mea…Jeff Ascough…a vorbit doar 2 % din timpul acordat despre echipamentul Canon…asta cand si-a prezentat echipamentul lui si intre randuri in timpul seminarului. Am auzit ca el ia 500 de euro la fiecare prezentare. Noi am avut norocul sau cum vreti voi sa ii spuneti sa il auzim gatis…dar va spun sincer ca daca plateam sa vin la acest seminar…dupa cum a decurs…in sensul de ce am invatat de la el…CEREAM INAPOI SUMA INTEGRALA. Ce mi-a spus el …acelasi lucru mi-a spus si Daniel Chindea la un seminar tot gratis…dar Daniel Chindea a facut-o cu foarte mult umor si ORIGINALITATEA SPECIFICA LUI. Sunt curios care au fost costurile firmei Canon ca sa il aduca in Romania…dar eu unul ca reprezentant Canon…m-as fii simtit revoltat ca nu vorbeste aproape deloc despre echipamentul Canon care este exceptional si despre tehnicile folosite. Am auzit ca a fost revoltat sau curios de ce nimeni nu la intrebat la ce diafragma trace el acele cadre…EU UNUL II SPUN CA 99% din fotografii prezenti in sala stiau cu ce diafragma tragea el…dar erau curiosi sa afle chestii de marcheting…de prezentare…cum se desfasoara o nunta in Anglia fata de Romania. Poate au plecat la fel de dezamagiti ca mine…poate nu…dar imi este greu sa cred ca cineva din sala ar fii vrut sa faca aceleasi fotografii ca Jeff Ascough…cand fotografiile lor sunt de 1000 de ori mai bune…si stilul lor nu este gresit …dar munca lor este insuficient platita in raport cu efortul depus in a-si cumpara un echipament de calitate Canon…lentile L…investii in workshopuri…etc. Banuiesc ca daca pe eveniment nu aparea sigla CANON si mai ales daca nu era GRATIS…nu cred ca erau mai mult de 30 de persoane in sala. As dorii ca Canon sa isi aleaga ambasadori din Romania…gen Marius Barbulescu…Photochic…Ostafi…Dumbrava…Cristian Pana….si multi altii care le folosesc echipamentele la adevarata lor valoare si cu pricepere decat sa aduca un ambasador de genul Jeff Ascough…plin de el…si sa ne spuna acelasi lucru. Respect pentru munca lui …dar eu ii vad locul la el in tara …aici daca fotografii nostrii ar castiga destul din nuntile la care participa …si ar face un workshop gratuit…ar fii nevoie de Sala Palatului… pentru a incapea toti. As dorii ca cei de la Canon sa faca un workshop in care sa ii adune pe cei mai buni fotografi din Romania votati de oamenii pentru care au lucrat…nu de o revista ceva…si sa faca un maraton de 3-6 zile in care sa prezinte si echipament Canon si munca si daruirea celor care prezinta aceste workshop-uri precum si ar fii un succes total. Multi dupa review-ul acesta o sa imi sara in cap…ca cine sunt eu sa contest un fotograf ca Jeff…dar eu prin aceste randuri nu ii contest lui munca…ci sunt revoltat pentru timpul pierdut si pentru ca un astfel de om vine in Romania si ii trateaza pe colegii lui de bransa cu Sictirul Specific Englezesc…si ne invata sa ne tratam si clientii la fel daca nu sunt deacord cu munca si stilul nostru. Respect Canon…dar raman dezamagit de ambasadorul vostru !!!
Grigoruta, incerc sa fiu scurt si concis:
1. mai ia niste gramatica, omul cat traieste invata. ca sa fii fotograf, mai intai trebuie sa stii sa scrii corect. As dori se scrie cu un singur i, nostri tot asa. Ca Canon este o mare CACOfonie.
2. Jeff asta a zis, in mare, un mega adevar, fotografia este IN MINTE, IN CREIER, si apoi in echipamente. Cu EOS DX Mark 17 si fara pic de creier faci zero barat. Echipamentul il poti vedea si testa la magazin, nu e nevoie sa stea un nene sa iti explice tie cate cadre trage in rafala un DX.
3. Jeff asta fotografiaza de prin 93, de cand nici nu se inventase specia de fotograf de nunta
4. Da-mi voie sa-l citez pe Zenitist: „sofranul nu-l gusta marlanul” si asta se aplica de minune si din pacate in fotografia de nunta romaneasca.
Sunt uimit cum kitschul mintii umane, anuleaza un om ce stie cu adevarat fotografie! raspund pt cei de teapa Grigorutei, care nu stia de Jeff…pai atunci nu stie nici de fotografie -mai ales de cea de nunta !! dra Grigoruta banuiesc ca e in gasca fotografilor romani, ce traieste si lucreaza laudandu se unii pe altii. zero originalitate:toti aceleasi cadre, acelasi tip de lumina si aceleasi scule de ultim racnet. Normal ca o turma e peste orice Jeff. Insa „sofranul nu l gusta marlanul”.
Zenitistule, ai pus punctul pe i. Grigoruta mai intai sa invete sa scrie si dupa aia sa se exprime despre fotografie. Ea ( sau el) s-a dus la seminar cacainele(„As dorii ca Canon”) surd la vanatoare.
Ai mare dreptate si cu originalitatea si cu tot.
Sa traiesti!
Canon e prea plin de el, Nikon e prea magar, fiecare isi are stilul lui. Sensibilitatea nativa a fotografului conteaza mai mult decat sensibilitatea aparatului.