Apple a dezvaluit oficial noul iPhone 6 si fratele sau mai mare, iPhone 6 Plus, in cadrul evenimentului ce a avut loc in aceasta seara. Cele doua noi modele iPhone vin cu ecrane de 4,7 si respectiv 5.5 inch si includ o camera foto ce ofera o rezolutie de „doar” 8 megapixeli. Dar, rezolutia nu este totul! Noul iPhone include un senzor nou si un sistem autofocus cu … atentie … detectie de faza! Ceea ce inseamna ca se apropie mai mult de teritoriul aparatelor foto compacte si mirrorless care includ senzori CMOS cu pixeli speciali pentru autofocus. Si, lista de specificatii tehnice nu se opreste aici… !

iPhone 6 si iPhone 6 plus includ o camera foto 'revolutionara'
iPhone 6 si iPhone 6 plus includ o camera foto ‘revolutionara’

Desi intram pe un teritoriu ‘controversat’, trebuie sa recunoastem ca iPhone-urile au avut pana acum unele din cele mai performante camere foto integrate intr-un smartphone. Noile iPhone 6 vin sa continue aceasta „traditie” si aduc ceva cu adevarat nou si … revolutionar, am putea spune. Senzorul CMOS cu sistem AF integrat, cu detectie de faza, va permite focalizarea mai rapida si mai precisa, indiferent de conditiile de iluminare ale cadrului. Mai mult, noul iPhone 6 are un obiectiv cu diafragma maxima f/2.2 si vine cu stabilizare optica integrata (la varianta Plus), o alta caracteristica cu care Apple se numara printre primii producatori care integreaza asa ceva in smartphone-urilor lor. Apple afirma despre noul lor sistem de focus ca este de doua ori mai rapid decat cel standard, integrat in iPhone 5S.

Obiectivul camerei foto din iPhone 6
Obiectivul camerei foto din iPhone 6

Sistemul autofocus cu detectie de faza integrat in senzor nu este nou in domeniul foto. Deja multe aparate foto DSLR, mirrorless sau chiar si unele compacte il utilizeaza. Daca ar fi sa ne aducem aminte, trebuie sa enumeram modele precum Canon 70D, Fuji X-T1, Fuji X100S, Sony A7 sau chiar compacte integrandu-l cu succes.

Camera din iPhone 6
Camera din iPhone 6

In ceea ce priveste modulul de stabilizare, acesta este standard, similar celui integrat in obiectivele modelelor anterioare iPhone. Doar iPhone 6 Plus include stabilizarea optica de imagine, la iPhone 6 fiind „digitala” (software). In plus, functia pentru inregistrarea imaginilor panoramice produce acum imagini cu o rezolutie de 43 de megapixeli, iar procesorul A8 permite inclusiv inregistrarea fotografiilor HDR procesate dintr-un singur cadru. Si, daca atot am amintit de noul procesor Apple A8, acesta este, conform oficialilor companiei, de 50 de ori mai eficient decat modelul integrat in prima generatie iPhone, acum 7 ani.

Si pe partea de video sunt noutati, noul iPhone 6 fiind acum capabil sa inregistreze secvente video la rezolutie Full HD cu 60 de cadre pe secunda, asadar un 1080 60p veritabil, alaturi de inregistrare video slow motion la 240fps.

Ramane sa vedem cum se va comporta in teste, cert este ca cu acest set de specificatii tehnice (care includ si noul senzor CMOS reproiectat, obiectivul luminos si stabilizarea optica de imagine), noul iPhone 6 este mai interesant ca oricand pentru cei pasionati de fotografie.

Si, la sfarsit, sa nu uitam: cea mai „buna” camera foto este… cea pe care o ai cu tine! 😉

Specificatii camera iPhone 6
Specificatii camera iPhone 6

6 COMENTARII

  1. Ce este asa special la asta? Galaxy S5 si LG G3 au phase detection de cateva luni bune deja (G3 este ajutat si de un sistem de lasere) si au si OIS hardware, spre deosebire de iPhone 6. Iar marimea pixelilor de 1.5μ iarasi nu e ceva atat de special in conditiile in care acum un an HTC One avea 2μ (ce-i drept la o rezolutie de 4MP). Cat despre f-stops, Galaxy S5 are deja f/2.2, iar G3 are f/2.0. Deci nu e nimic asa revolutionar aici.

  2. Asa din curiozitate, ai testat samsung s5? Din câte stiu, acela e cel care a „spart” gheata cu phase detect autofocus pe senzorul de imagine.

  3. daca reuseste sa faca poze macar cat o 'sapuniera' de 300 lei atunci va fi ceva. Eu cred ca un Samsung Galaxy K zoom ar fi mult mai bun, versatil si nu in ultimul rand ieftin, plus ca are slot pt card de memorie.

Comments are closed.