Curatarea aparatului foto
Curatarea aparatului foto

Daca pana acum am vorbit despre praful de pe senzorul aparatului de fotografiat, acum vom analiza pe larg accesoriile si metodele de curatare si intretinere ale aparatelor si obiectivelor foto. Vom vedea in cele ce urmeaza care sunt accesoriile necesare intretinerii aparaturii foto si cum le putem utiliza eficient, fara a pune in pericol camera sau lentilele.

Curatarea aparaturii foto poate parea simpla la prima vedere, dar fara accesoriile adecvate riscati sa afectati buna functionare a camerei. Din pacate murdarirea aparaturii este inevitabila iar curatarea este absolut necesara.

CITESTE SI:

Trusa minima:

In marea majoritate a cazurilor sunt recomandate trei accesorii pentru curatare: o bucata de tesatura moale (microfibra), o pensula pentru indepartarea prafului si o pompa de suflat din cauciuc. Alte accesorii utile sunt servetelele umede pentru curatarea ecranului LCD, kit-ul pentru indepartarea prafului de pe senzor prin aspiratie sau pompa de aer antistatica.

Microfibra

Microfibra Matin M-6312
Microfibra Matin

Pentru indepartarea prafului de pe corpul aparatului de fotografiat se poate utiliza o bucata de tesatura moale din microfibra. Microfibra poate fi utilizata pentru curatarea exterioara a aparatului si a obiectivelor. Uneori, chiar si petele superficiale de grasime pot fi curatate cu ajutorul microfibrei, fara a utiliza alte solutii chimice dedicate, dar fara a insista prea mult asupra zonei de curatat pentru a nu exista riscul aparitiei zgarieturilor superficiale. O bucata de material textil din microfibra este relativ ieftina si se poate achizitiona de la orice magazin foto. In lipsa microfibrei poate fi utilizata o suprafata de bumbac foarte moale si fara scame. Vezi aici detalii si pret.

Pensula

Pensula Kaiser pentru curatat
Pensula Kaiser pentru curatat

Pensula cu par sintetic, fin, poate fi utilizata pentru indepartarea prafului de pe carcasa aparatului sau a obiectivului. In cazuri speciale pensula poate fi utilizata si pentru curatarea aparatului in interior dar fara a atinge suprafata senzorului CCD/CMOS sau lamelele obturatorului. Lamelele metalice foarte subtiri ale obturatorului pot fi deteriorate daca sunt atinse cu pensula de curatare.

Totodata, pensula poate fi folosita pentru curatarea perafului de pe lentile, filtre sau de pe suprafata contactelor electrice de pe montura. O pensula recomandata este cea produsa de firma Kaiser. Vezi detalii aici.

Pompa de aer

Giottos CoCo-Air
Giottos CoCo-Air

Pompele pentru indepartarea prafului sunt confectionate din cauciuc si sunt prevazute cu supapa de aer pentru a directiona jetul de aer cat mai directionat si filtru impotriva particulelor de praf. Dupa ce ati indepartat praful cu ajutorul microfibrei si apoi cu pensula puteti utiliza o pompa de aer pentru a indeparta firele de praf din locurile greu accesibile, cum ar fi interiorul aparatului foto DSLR, scamele de pe geamul mat sau praful din vizor.

Pompa de aer este asemanatoare „parei” de cauciuc ce se gasea la centrele tehnico-medicale.

In prezent exista mai multe modele de pompe de aer, cu forme si dimensiuni diferite, dar toate au acelasi scop: indepartarea prafului, prin suflare.

O pompa utila este cea produsa de Giottos, modelul CoCo-Air. Vezi aici mai multe detalii.

Curatarea body-ului, a obiectivelor si a filtrelor

Giottos 1011 Kit de curatare
Giottos 1011 Kit de curatare

Pentru indepartarea prafului si a scamelor de pe body-ul aparatului de fotografiat puteti utiliza, intr-o prima faza, o bucata din material textil moale (noi recomandam microfibra) iar apoi pensula pentru indepartarea prafului din zonele greu accesibile. Ecranul LCD poate fi curatat tot cu ajutorul microfibrei sau cu servetele umede speciale ce nu deterioreaza suprafetele de plastic. Nu utilizati pentru curatare substante spirtoase sau detergent. De cele mai multe ori simpla curatare „uscata” este suficienta.

Pentru curatarea obiectivelor (pe exterior) se poate utiliza atat microfibra dar si pensula (daca mai este cazul!) iar pentru praful de pe lentile va recomandam utilizarea pensulei si a pompei de aer. Nu utilizati substante chimice decat in cazuri speciale.

Curatarea filtrelor poate fi efectuata in aceleasi conditii ca si la obiective. Un set de curatare ce contine si un flacon cu substanta pentru curatat lentile este kit-ul Giottos CL1011.

Indepartarea scamelor si a prafului din vizor

Curatarea aparatului in interior este o operatiune foarte delicata. De aceea, pentru indepartarea scamelor ce se observa in vizorul aparatului DSLR sau a firelor de praf de pe oglinda va recomandam utilizarea pompei de aer. Se poate utiliza si pensula dar fara a atinge suprafata senzorului CCD/CMOS sau lamelele obturatorului!!

Curatarea prafului de pe senzor

O operatiune extrem de delicata o reprezinta indepartarea firelor de praf de pe senzorul aparatului de fotografiat. Praful ajunge pe senzor, de cele mai multe ori, atunci cand schimbati obiectivele. Este indicat sa utilizati un kit de curatare prin aspiratie, o solutie ce nu necesita atingerea senzorului in momentul utilizarii. Mai multe detalii despre kiturile de curatare a prafului de pe senzor puteti citi in articolul despre curatarea senzorului foto. Metoda alternativa (si uneori mai buna): Curatarea senzorului cu Senzor Klear II.

Sfaturi pentru intretinerea aparaturii foto

Atat aparatul foto, obiectivele dar si restul accesoriilor pe care le utilizati trebuie protejate la transport prin utilizarea gentilor foto, a tocurilor pentru obiective si a cutiilor speciale pentru transportat filtre. Va recomandam utilizarea unui filtru de protectie (UV) montat permanent pe obiectiv pentru protectie. Mai multe despre filtrele foto puteti citi aici.

Trebuie acordata atentie la manipularea obiectivelor si trebuie evitata detasarea acestora de pe aparat in conditii de praf si umezeala.

Totusi, nu trebuie sa insistati prea mult asupra intretinerii aparaturii foto. Curatarea exagerata poate dauna aparaturii. Operatiunile de curatare trebuie efectuate cu delicatete, deoarece printr-o manipulare prea agresiva se pot produce zgarieturi fine si chiar deteriorari ale suprafetelor in cauza. Nu trebuie exagerata nici frecventa acestor operatiuni. Praful  nu este cel mai mare dusman al aparatelor foto ci petele de grasime de pe lentile, care afecteaza claritatea si luminozitatea obiectivelor.

19 COMENTARII

  1. cea mai buna metoda de a curata o lentila este data uitarii nu ? Ce e drept, nu multi stiu, dar microfibra de multe ori are scame, acel kit cu substanta lasa iarasi scame si le lipeste de "sticla", pensula giottos lasa fire cateodata si pompa de aer e prea mare ca sa o iei la tine alaturi de altele… Eu folosesc o solutie mai simpla si mai buna, testata sa functioneze mai bine decat tot ce e descris in acest articol pe parcursul a 4 ani de fotografie in localuri, petreceri, nunti etc… de la concerte la subsol unde fumul se depune ca un strat de negura la conditii de studio… Iar curatarea prin aspiratie este periculoasa (alaturi de cea umeda), sunt alte optiuni iarasi, mult mai putin daunatoare si mai ieftine si profesionale.. Pe bune.. Calin… se putea mult mai bine..

    • Incearca un LensPen de la Pentax sau Oly (atentie sa fie versiunea cu carbon si sa nu il atingi NICIODATA cu mana – mai sunt cazuri cu idioti care pun degetul si apoi se plang ca nu merge)..sau orice este peste 50ron in sus. (nu vb de aberatiile la care le pica capul dupa 2 utilizari la 10 lei). Vorbesc din experienta.. Da, tot ce ai in articol am testat, si nu doar acele produse, chiar am ajuns sa dau 150-200ron pentru tot felul de solutii si prostii.. LensPen-ul de la Pentax mi s-a parut cea mai buna solutie. In Ro nu este decat un singur importator, in strainatate cine stie cunoaste mai bine. Iar pentru senzor tot Pentax au cea mai buna solutie, http://tnphoto.ca/blog/?p=159 .. N-o fi Pentax cea mai buna in camere foto dar la curatat bate multe optiuni..

    • Da, ai dreptate si am raspuns si altui comentariu de mai jos. Lenspen nu am incercat pana acum. Eu m-am descurcat f. bine cu solutiile prezentate in articol (care oricum, nu se vrea a fi o lista exhaustiva ci doar o "introducere" – asa cum am scris "trusa minima"). Iar despre senzor, ce sa zic, pensula cu carbon de la Visible Dust face minuni. Dar e de la 600 ron in sus, asadar nu o pot recomanda oricui.

    • Calin Stan incearca ce ti-am recomandat eu, http://www.focus94.ro/accesorii/pentax-lenspen si http://www.focus94.ro/accesorii/pentax-imagesensor-kit-o-ick1 incearca oricare sau amandoua, sunt mai bune decat varianta 600ron sau ce este "conventional".. Doar incearca, aceste 2 produse si zi-mi apoi parerea, luand in considerare si "portabilitatea" comparativ cu alte solutii. O sa vezi once you go pentax la cleaning, you never go back. Acum regret ca n-am cumparat un obiectiv de banii care i-am dat pentru testele cu produse de curatat.

    • nici macar in Romania nu sunt.. nope, nicio legatura cu Focus94, desi sunt ok ca si support, politica lor de preturi mi se pare exagerata.. Eu cumpar de pe Amazon daca asta este problema. Poti sa le scrii, cine stie, asa ca si echipa sunt ok din ce am auzit de la clientii lor. Eu am cautat online cand am facut testele, toate solutiile cum ai scris si tu, si toate le-am cumparat, de la cea mai aberanta cu tuica-tare si chilot din bumbaci pana la solutii dat-cu-capul-de-pereti-acum de scumpe. Am cautat sa fie portabile, simple si rapide. Eficienta a fost criteriul de detasare. PS: tuica tare, curataaaa de ruuupe.. :))

  2. Am si eu o nelamurire. Am un Nikon D5100 si de 3 saptamani mi-o aparut o pata rotunda, in stanga pozei. Este vizibila doar pe culori deschise, ex. cer senin. Lentilele sunt curate, am setat aparatul sa ridice oglinda, senzorul ii perfect curat. Am observat pata cu pricina, si se afla nu pe oglinda mobila ci pe cea fixa care duce spre vizor. Nu ma pricep deloc la mecanismul de functionare, dar intrebarea mea este, daca pata nu se afla pe senzor cum de-mi apare in poze?

Comments are closed.