Nimeni nu-si doreste asta, dar se intampla: o simpla clipa de neatentie te poate obliga sa ajungi cu aparatul tau in service. V-ati gandit la loviturile mecanice, nu-i asa? Ei bine, nu doar loviturile pot produce defecte majore aparatelor de fotografiat. Iata acum care sunt „inamicii ascunsi” ai camerelor noastre foto si cum ne putem feri de ei!

Inamicii aparatului tau de fotografiat
Inamicii aparatului tau de fotografiat

Nisipul

Datorita actiunii sale abrazive, nisipul afecteaza foarte usor partile mecanice (aflate in miscare) ale aparatului foto. Nisipul poate afecta inelele de focus, de zoom sau chiar functionalitatea motorului de focus si poate produce foarte usor zgarieturi fine pe suprafata lentilelor, filtrelor sau pe ecranul LCD al aparatului. Evitati schimbarea obiectivelor pe plaja sau in zonele cu mult praf si nisip, mai ales daca este vant. O pompa de aer sau o pensula dedicata va este de un real ajutor in lupta contra firelor de nisip care ajung pe aparat…

Citeste si: Intretinerea aparatului de fotografiat.

Praful

La fel ca si nisipul, praful poate afecta aparatul de fotografiat, iar cel care ajunge pe suprafata senzorului (cand schimbati obiectivele) sau isi face loc intre elementele optice ale obiectivului poate produce pete vizibile chiar si in fotografiile inregistrate. Asadar, verificati din cand in cand daca nu aveti pete de praf pe senzor si mentineti intotdeauna curat aparatul si obiectivele.

Citeste si: Cum testezi daca ai praf depus pe senzor.

Sarea

Datorita actiunii sale corozive, sarea este un real pericol pentru aparatele de fotografiat si suprafetele sensibile ale acestora (lentile etc). Asadar, data viitoare cand fotografiati la mare, pe plaja, asigurati-va ca aveti la indemana o laveta de microfibra cu care sa stergeti din cand in cand aparatul si obiectivul, iar atunci cand nu il folositi, sa il tineti intr-o geanta inchisa.

Apa

Daca aparatul nu este etanseizat impotriva stropilor de apa (cum sunt modelele hi-end), este bine sa evitati sa fotografiati in ploaie sau in timpul ninsorilor abundente. Chiar daca la prima vedere apa nu il afecteaza (si continua sa functioneze), aceasta nu trebuie sa patrunda in aparat (pe langa butoane etc) deoarece poate afecta partile electronice sau mecanice. Daca aparatul nu mai functioneaza datorita stropilor de apa (am patit-o odata cu un Fuji X100S intr-o ninsoare abundenta), scoteti-i acumulatorul, demontati obiectivul si asezati-l langa un calorifer, cateva ore (langa calorifer, nu direct pe el!), pentru a se usca inclusiv in interior. Pentru fotografii in concediu la mare, chiar si in apa, exista o multime de aparate foto subacvatice rezistente, unele chiar accesibile si performante.

Loviturile si vibratiile puternice

In orice circumstanta, evitati loviturile directe sau indirecte ce ar putea afecta aparatul foto sau obiectivul. De exemplu, o lovitura chiar si nu foarte puternica in lentila frontala a obiectivului (filetul de filtru) poate modfica milimetric aliniamentul optic al lentilelor, ceea ce va duce la diferente de sharpness pe suprafata cadrului (partea dreapta cadrului mai clara decat stanga, de exemplu). Asigurati-va ca aveti o geanta sau un rucsac pe care sa puteti pune baza atunci cand transportati aparatul si care sa ii ofere acestuia o protectie adecvata.

Temperaturile extreme

In general aparatele foto sun proitectate sa functioneze la temperaturi medii (intre 0° si 35º). Temperaturile extreme, mai ales valorile scazute, pot afecta functionarea partilor mecanice ale aparatului (prin inghet, de exemplu). La fel, temperaturile ridicate, prin dilatare, pot afecta partile interne ale camerei. E valabil si pentru acumulatori. Din acest motiv, in nici un caz nu este recomandat sa lasati aparatul foto in masina inchisa in soare, mai multe ore, pe timpul verii, deoarece temperatura dintr-o masina inchisa, la soare, poate depasi 50°…

Cremele si lotiunile (grasimea)

Chiar daca temperaturile ridicate il pot afecta, aparatul foto nu are nevoie de crema de protectie solara! Lasand gluma la o parte, grasimile de orice fel afecteaza buna functionare a aparatelor si a obiectivelor, mai ales a partilor mecanice ale acestora. Asadar, evitati sa faceti fotografii imediat ce ati folosit o crema de maini sau o lotiune de plaja. Mentineti aparatul curat (avand tot timpul la indemana, in geanta foto, o laveta de microfibra, de exemplu) pentru ca orice pata de grasime care ajunge pe aparat faciliteaza si depunerea prafului si a nisipului…

Accesoriile electronice necorespunzatoare

Chiar daca la prima vedere nu dauneaza, utilizarea unui blitz care nu a fost proiectat pentru marca aparatului foto pe care il detineti poate afecta electronica DSLR-ului. De exemplu, utilizarea unui blitz de Pentax pe un aparat foto Canon, poate afecta aparatul deoarece blitzul Pentax are un voltaj mai mare decat cel utilizat de Canon la comunicarea prin patina pentru blitz. Asadar, atentie si la acest aspect, mai putin cunoscut.

Trusa minima:

In marea majoritate a cazurilor sunt recomandate trei accesorii pentru curatarea si intretinerea in bune conditii a aparatului de fotografiat: o bucata de tesatura moale (microfibra), o pensula pentru indepartarea prafului si o pompa de suflat din cauciuc. Alte accesorii utile sunt servetelele umede pentru curatarea ecranului LCD, kit-ul pentru indepartarea prafului de pe senzor prin aspiratie sau pompa de aer antistatica.

PE ACEEASI TEMA: