Dupa ce saptamana trecuta v-am prezentat review-ul despre HTC One, cel mai asteptat smartphone al momentului, sa vedem acum cum se descurca senzorul „Ultra Pixel” in comparatie cu un  Samsung Galaxy Note 2 (sau Samsung Galaxy S3, daca vreti… au aceeasi camera) si un aparat foto compact – Fuji X10.

HTC One vs. Samsung Galaxy Note 2 vs. Fuji X10

HTC One vs. Samsung Galaxy Note 2 vs. Fuji X10
HTC One vs. Samsung Galaxy Note 2 vs. Fuji X10

De ce aceasta comparatie?

In primul rand pentru ca smartphone-urile de varf de la Samsung au primit review-uri pozitive in ceea ce priveste camera foto integrata si sunt considerate de multi ca fiind cele mai performante smartphone-uri cu camera de pe piata. Este senzorul care in 2013 a castigat locul 1 in categoria smartphone.  Acum, dupa lansarea lui HTC One, vrem sa aflam daca noul venit reuseste sa le „smulga” acest titlu sau nu! In al doilea rand pentru ca cele trei „gadgeturi” imi sunt la indemana: folosesc un Galaxy Note 2 de aproape doua luni si un Fuji X10 de peste 8 luni.

In ceea ce priveste comparatia dintre HTC One si Fuji X10, desi la prima vedere ar putea parea absurda (si este, pana la un punct!), motivatia este foarte simpla: strict din punct de vedere al dimensiunii fotodiodelor HTC One si X10 au senzori similari („pixelii” individuali au aceeasi dimensiune fizica). Asadar, ii putem compara foarte usor, cel putin din acest punct de vedere.

HTC One are o camera foto construita in jurul unui senzor CMOS BSI (cu iluminare din spate) care are o diagonala de 1/3 inch. Are doar 4 megapixeli efectivi si desi la prima vedere are o rezolutie mult sub standardele actuale, specialistii HTC mizeaza pe calitate. Fiecare pixel de pe suprafata senzorului are o dimensiune de 2 microni si – din punct de vedere al dimensiunii pixelilor – senzorul este similar cu cel al lui Fuji X10, un compact din categoria hi-end. De aici si denumirea data de HTC: UltraPixeli – datorita dimensiunii pixelilor in comparatie cu senzorii de pe alte smartphone-uri (de doua ori mai mari decat la Note 2, de exemplu).

HTC One vs. Samsung Galaxy Note 2

Imaginle de mai jos reprezinta crop-uri 100% ale cadrelor originale realizate cu cele doua smartphone-uri.

Ziua:

Click pe imagine pentru vizualizare 100%. Imaginile reprezinta crop-uri (1:1) din zona centrala a cadrelor.

Testul 2, ziua:

Deoarece Samsung Galaxy Note 2 se lauda cu un senzor de 8 megapixeli (deci cu o rezolutie dubla decat HTC One), am adus imaginea originala de la Note 2 la 4 megapixeli pentru a face o comparatie mai apropiata de realitate. Ambele smartphone-uri la aceeasi rezolutie.

Noaptea:

Daca pe timp de zi diferentele dintre imaginile realizate cu cele doua smartphone-uri nu sunt atat de capitale, noaptea detaliile se vad mult mai bine in imaginile realizate de HTC One. Mai mult decat atat, stabilizatorul optic al lui HTC One chiar face diferenta dintre o imagine clara si una „miscata” noaptea. Nota 10 pentru HTC One la acest capitol, desi pentru unii imaginile ar putea parea putin prea „procesate”.

Testul 2, noaptea:

La fel ca si in testul pe timp de zi, am redus rezolutia imaginilor inregistrate cu Note 2 la 4 megapixeli, pentru a compara mai bine performantele foto ale celor doua smartphone-uri.

HTC One vs. Fuji X10

Deoarece tot mai multi renunta la aparatele foto compacte in favoarea unui smartphone cu camera cat de cat performanta, sa vedem cum se compara cel mai performant smartphone actual vs. un compact de varf din 2012.  Inca din momentul lansarii senzorul lui HTC One a fost comparat cu cel al lui Fuji X10, datorita fotodiodelor de dimensiuni similare. Fuji X10 are un senzor de 12 megapixeli, dar care ocupa o suprafata de trei ori mai mare decat cea a senzorului lui HTC One. Asadar, cu „pixeli” de dimensiuni egale, cele doua camere pot fi comparate destul de usor. Este inca o comparatie care mi-a fost la indemana, deoarece utilizez un Fuji X10 de mai bine de sase luni.

Sa vedem rezultatele:

Testul 2, la rezolutie redusa:

Ca si mai sus am redus imaginile lui X10 la o rezolutie comparabila cu cea a lui HTC One – 4 megapixeli. Rezultatele sunt urmatoarele:

DOWNLOAD: Toate imaginile utilizate in aceasta comparatie (de la HTC, Fuji si Samsung) pot fi descarcate in format original de aici (arhiva Zip, 14MB).

Concluzii?

In 2013 cred ca nu mai mira pe nimeni performantele atinse de senzorii integrati in dispozitivele smartphone de pe piata. HTC One aduce un senzor nou, care desi nu uimeste printr-o tehnologie inovatoare, are avantajul unui captor mai performant, cu fotodiode mai mari si mai sensibile la lumina. De aceea, desi ziua imaginile realizate cu Samsung Galaxy Note 2 si HTC One sunt comparabile, Note 2 avand chiar avantajul unei rezolutii mai mari, noaptea senzorul lui HTC One isi arata adevaratele performante. Imaginile realizate noaptea cu HTC One sunt mai clare si mai bogate in detalii decat cele realizate cu Samsung Galaxy Note 2.

Citeste si: Review complet HTC One | Detalii despre Note 2

In ceea ce priveste comparatia dintre un smartphone si un aparat foto compact, testele de mai sus dovedesc, daca mai era nevoie, motivul pentru care aparatele foto ieftine sunt in cadere libera. Sigur, un compact din gama premium cum este Fuji X10 nu se reduce doar la calitatea imaginilor asa cum l-am testat noi ci are si o multime de alte atuuri si avantaje incontestabile in fata unui smartphone . Dar acesta este un compact de varf, cu un pret pe masura. Daca am fi realizat comparatia cu un compact ieftin, poate ca am fi avut surpriza sa constatam ca senzorul lui HTC One il depaseste.

Citeste si: Review Fuji X20 | Review Fuji X20

2 COMENTARII

  1. smartphone,restu de pana acum erau stupidphone?tare as vrea sa prind ziua in care ar disparea toata tehnologia fotografica de azi,sa vad oare cati ar mai fii capabil sa realizeze fotogrofaii cu un simplu aparat foto pe film .

Comments are closed.