Dacă tot stăm în casă și am mai mult timp la dispoziție, să vă povestesc, pe scurt, despre camera GoPro Hero 8 Black pe care mi-am luat-o în Ianuarie. Am zis atunci că e momentul să înregistrez și video călătoriile pe care le fac și să filmez dintr-o altă perspectivă anumite secvențe din proiectele pentru clienți. Așadar, comandat cameră GoPro Hero 8 Black și avut cameră în 24h la ușă.
Buuuun. Acum, ce facem cu ea?! Comandăm repede niște accesorii. Da, pentru că îți dai seama destul de repede că vrei și aia, și aia, și aia, poate îți trebuie și aia, poate nu… Acumulatorii primii. Dar despre ce accesorii pentru GoPro mi-am luat, vă spun puțin mai jos. Apoi, am descărcat aplicația pe mobil și pe tabletă și am conectat camera. Opa, prima problemă: telefon cu Android, tabletă iPad (ambele actualizate la ultimele variante de Android și OSX). Conexiunea pe tableta e mult mai rapidă și mai stabilă decât pe telefon. Merge însă și pe telefon, dar nu așa seamless ca pe iOS. Android-ul, bate-l vina…
Prima plecare e în două zile, iar eu n-am filmat mai nimic! Panică! Repede, vizionat tutoriale pe Youtube. M-am mai lămurit. Apoi, plecat cu camera la Istanbul. Despre experiența noastră la Istanbul a scris Carmina pe larg. Eu iți povestesc doar despre cameră.
Timewarp înregistrat cu GoPro Hero 8 Black și montat în Final Cut
HyperSmooth 2.0 și Timewarp
Plecarea la Istanbul s-a potrivit perfect, a fost un fel de sandbox pentru a mă obișnui cu camera. Cu o camera nouă, cu care nu mai lucrasem până acum, decât fugitiv în vreo 2 proiecte (și atunci nici măcar nu era camera mea). Așadar, în cele 3 zile petrecute la Istanbul am avut ocazia să o descopăr.
ce îmi place cel mai mult: stabilizarea și funcția timewarp.
Așa am descoperit ce simplu și rapid e să faci o filmare cu efect timewarp cu GoPro-ul ăsta. Acum câtiva ani, ca să obții ce am făcut eu în clipul de mai sus (timelapse înregistrat în mișcare, cu alternare de secvențe fast/slow motion), aveai nevoie de vreo 7 zile de filmare prin Istanbul, echipament de vreo 6-7.000 Euro și o groază de ore în postprocesare, pentru aliniera cadrelor, cel puțin. Acum, GoPro face asta singur. Iar în combinație cu mult-aclamata funcție de stabilizare, înregistrarea video normală sau timewarp, din mână, devine chiar o joacă de copil.
Și, da, dacă e sa spun repede ce îmi place cel mai mult la GoPro Hero 8 Black, asta ar fi:
- stabilizarea (funcția se numește HyperSmooth 2.0 și e chiar fenomenală)
- funcția timewarp (vezi video mai sus)
- înregistrarea în slow-motion (de efect și ea)
Sigur, stabilizarea HyperSmooth 2.0 funcționează foarte bine, însă are o limitare importantă: fiind o stabilizare software, nu hardware, utilizarea ei ”taie” un pic din marginile imaginii, apare un efect de ”crop”. De aceea, GoPro Hero 8 nu poate filma cu stabilizare activă în modul SuperView, unde ai unghiul cel mai larg de cuprindere (16mm). Stabilizarea funcționează doar în modul Wide (aprox. 20mm echiv.) Linear (24mm) și Narrow (care e un fel de crop / zoom).
Cum obții maximul de calitate a imaginii?
Ce nu mi-a plăcut, însă, la început, a fost calitatea imaginii (a filmelor, în special). Erau mult prea procesate, cu un filtru sharp aplicat prea brutal. Ei bine, am reușit într-un final – destul de târziu pentru Istanbul, dar mă bucur totuși că am rezolvat – să găsesc setările potrivite. Acum calitatea imaginii mi se pare excelentă (cu setarea de Sharpness minim și profil culori Flat).
Astfel obții maximul de calitate a imaginii, având apoi posibilitatea de a ajusta culorile, contrastul și mood-ul general al filmărilor în postprocesare.
Așadar:
Bine de știut: Ține lung apăsat pe iconitele rotunde din stânga și dreapta ecranului și vei avea acces la o mulțime de funcții importante pentru setarea avansată a camerei și a calității imaginii. Eu am descoperit destul de greu asta – după vreo 3 zile de utilizare intensă – dar a fost un life-saver, pentru că așa am putut activa profilul de filmare flat și reduce setarea sharpness implicită.
Marele Bazar din Istanbul, filmat cu GoPro 8 (montaj făcut în aplicația GoPro pe tableta)
Recunosc că nu am o foarte mare experiență cu camerele de acțiune. Am mai citit review-uri care spuneau că sunetul este mult îmbunătățit la Hero 8 față de 7. Așadar, iată încă un motiv în plus pentru a alege Hero 8, nu 7, chiar dacă este o diferență de câteva sute de lei între ele. Oricum, sunetul înregistrat de 8 este foarte OK (și dacă așa este ”mult mai bun decât la 7”, OK, pe mine m-a convins). Nu am folosit sunetul, până acum, în nici un montaj.
Alte imagini cu meniul camerei GoPro:
Asigurare pentru GoPro?
Două lucruri de la GoPro mi-am plăcut foarte mult și pe care le-am descoperit după ce am achiziționat camera (deci nu au reprezentat un motiv în achiziție, dar acum ar reprezenta!): aplicația GoPro pentru montaj video pe telefon/tabletă și abonamentul GoPro Plus.
Bine de știut: Abonamentul GoPro PLUS, valabil și în România (4 Eur / luna, adica aprox. 290Lei/an), îți oferă spațiu nelimitat în cloud pentru fotografiile și filmările tale, reduceri la achiziția de accesorii online pentru de pe GoPro.com și – poate cel mai important – opțiunea înlocuirii camerei cu una nouă, dacă o strici/lovești/distrugi, contra unei francize modice (comparat cu prețul unei camere noi). Deci funcționează și ca un fel de ”asigurare” pentru GoPro. Eu l-am activat.
Iar dacă tot am zis de abonament, o altă treabă tare: mi-am activat abonamentul și, automat, am primit reduceri la accesorii dacă le cumpăr din magazinul GoPro.com. Așa am ajuns să iar carcasa subacvatică la jumătate din prețul ei în Romania. Deci pot spune că ”mi-am recuperat” deja o parte din banii dați pe abonamentul Plus, din reducerile la accesorii. Carcasa a venit în 4 zile, cu DHL direct la ușa mea. Iar transportul a fost gratuit…
Cum arată fotografiile făcute cu GoPro Hero 8 Black
OK, OK, am tot vorbit până acum de filmările făcute cu GoPro 8, hai să ne uităm și la câteva fotografii.
Iată câteva imagini needitate (doar redimensionate).
DOWNLOAD RAW:
Fotografii la rezoluție mare și cadre RAW (extensie .GPR GoProRAW) am pus aici.
N-am făcut până acum multe fotografii cu ea, pentru că oricum prefer să folosesc aparatul foto pentru asta, dar recunosc că în ciuda senzorului mic, GoPro face fotografii bune, mult mai bune decât cele făcute de un smartphone, de exemplu. E și normal…
Mi-a plăcut în special funcția HDR pentru fotografii dar și faptul că fotografiile pot fi înregistrate și în format RAW, pentru a le edita apoi într-un soft specializat.
Cu ce editez fotografiile și filmările făcute cu GoPro?
- Fotografiile le editez în Snapseed, dacă le descarc pe mobil sau în Adobe Lightroom dacă am tableta cu mine și le descarc pe tabletă sau pe laptop
- Montajele video le-am făcut rapid cu aplicația oferită chiar de GoPro
- Pentru montaje mai complexe, lucrez pe desktop/laptop în Final Cut Pro X
Aplicația GoPro mi se pare fenomenală pentru montaje scurte și de efect. Are și varianta mobilă și varianta desktop, dar varianta desktop (culmea!) are mai multe limitări decât cea mobilă. Așadar, dacă tot ajung să montez pe desktop/laptop prefer să montez în Final Cut Pro, cu care oricum m-am obișnuit. Mi-a mai plăcut și faptul că pot extrage rapid cadre statice din clipurile înregistrate, cu ajutorul aplicației GoPro. Thumbs up for that!
Sfanta Sofia, Istanbul. Montaj făcut pe tabletă cu aplicația gratuită GoPro
Montajele video din acest articol sunt făcute pe tabletă, cu aplicația GoPro, toate mai puțin unul, timewarp-ul, pe care l-am montat în Final Cut, pe laptop.
Cu ce accesorii am ”asezonat” GoPro-ul?
Acumulatori
Toți acumulatorii să vină la mine!!! … și un încărcător, vă rog!
(1) În primul rând, acumulatori suplimentari. 3 bucăți. Am zis eu că trei or să îmi ajungă, dar acum nu mai sunt la fel de sigur. Am consumat 3 într-o singură zi prin Istanbul – iar asta cu mare grijă să opresc camera după fiecare filmare sau fotografie. Așadar, cum autonomia acumulatorilor e cea mai mare ”problemă” (în continuare) la GoPro, recomand ca prima investiție să fie în acumulatori, înaintea oricăror accesorii. Acum am 4.
Apoi un încărcător de acumulatori extern camerei. Acest încărcător dual, pentru a nu ține blocată camera în timp ce acumulatorii se încarcă, pe rând, în ea…
Bine de știut: Poți extinde autonomia acumulatorilor dacă dezactivezi funcția QuickCapture din meniul Preferences -> General și dacă setezi un timp mai scurt de stand-by (până se închide camera singură… 5 minute e minimul).
Selfie-stick
(2) Apoi, un ”selfe-stick”. Da, știu. Le urăsc și nu aș fi crezut că am să cumpăr vreodată așa ceva… Dar pentru GoPro mi se par utile și, uite că, am făcut pact cu diavolul și mi-am luat unul. Însă nu unul „no-name”, ci unul pe care să pot să pun bază. Și așa am ales Manfrotto Compact XTreme pentru că e convertibil: selfie-stick și monopied, în același timp. În plus, pot filma cu el de la 1,3-1.5m deasupra capului, ceea ce îmi oferă perspectiva semi-aeriană pe care o iubesc (și pe care o vedeți mai sus, în videourile de la Istanbul).
Geantă de transport, mâner flotant și carcasă subacvatică
Pentru că … life’s a beach, vorba aia
Apoi, tot la capitolul accesorii, mi-am luat setul Adventure Kit (3), Ca să pot avea totul într-un singur loc, în aceeași geantă mică de transport. Plus mânerul flotant (4), care e și el binevenit pentru … o zodie de apă.
Și, pentru că vine vara și am în plan să ajung și la mare cu GoPro-ul, mi-am luat și o carcasă subacvatică (5). Știu, știu, e rezistent la apă și poate fi scufundat fără carcasă, dar am ales totuși carcasa pentru că fac și diving și prefer să feresc cât mai mult camera de apa sărata a mării, care – pe termen lung – este corozivă.
Alte accesorii
Pe lângă toate astea, mi-am luat și o prindere de bară și o menghina cu magnet (7), pe lângă încă un set de printeri lipicioase (6). La (8) este un ham pentru prinderea camerei pe cap, pe care încă nu l-am desfăcut (e din kitul de accesorii Adventure). Usual stuff, I must say… dar s-au adunat ceva accesorii.
Era să uit: ai nevoie și de un card de memorie MicroSD rapid și performant (mai ales dacă vrei să beneficiezi la maxim de filmarea 4K). Eu aveam deja carduri MicroSD, așadar nu am luat acum unul special pentru GoPro, dar dacă ai nevoie tu ți-l recomand pe acesta.
Sfat: Am ales, cu doar câteva excepții, accesorii originale GoPro. Nu sunt fan al chinezăriilor dintr-un singur motiv: când ajungi să pierzi în apă camera GoPro de 500Eur pentru că s-a rupt prinderea de 1Eur luată de pe AliBaba… nu mai e deloc fun. Și nu mai e economie. E gaură în buget, direct.
GoPro Hero 8 vs. DJI Osmo Action
Zic să ating și acest subiect, pentru ca eu sunt fan DJI (la capitolul drone) și chiar am fost întrebat: de ce am ales să iau GoPro și nu camera de acțiune DJI Osmo Action. Dintr-un singur motiv principal: GoPro are un sistem deja consacrat, iar DJI abia a făcut primul pas în lumea camerelor de acțiune cu prima versiune de Osmo Action. Așa că, never buy the first version of anything. Asta a fost alegerea mea. Dacă aveam deja pe piață Osmo Action 2 – care să remedieze din micile probleme cunoscute ale lui Action 1, probabil că aș fi ales DJI. Nici GoPro Hero 8 Black nu e o cameră perfectă (dovada mai jos, la capitolul ”Ce nu îmi place la ea…”). Dar, am preferat să merg pe varianta clasică, a unui sistem deja testat și consacrat.
Concluzii
Am ajuns la final. Cam atât am avut să vă zic despre experiența mea cu GoPro Hero 8, până acum. Și așa am scris dublu decât mi-am propus, dar asta pentru că am avut ce scrie, camera fiind foarte mișto. Consider că perioada mea de acomodare și de învățare a camerei încă nu a trecut. Încă mai am de descoperit lucruri noi și abia aștept să treacă nebunia asta și să îl pot pune iar la treaba – preferabil în noi călătorii și aventuri – așa cum îi stă bine.
Până atunci însă, concluzia e următoarea: GoPro Hero 8 Black mi se pare o cameră excelentă, în tot ce face. Da, o recomand și aș alege-o din nou, dacă ar fi să o cumpăr acum. Ca orice altă cameră atât de compactă, de acțiune, ai nevoie de o perioadă de acomodare și descoperire, dar odată ce te obișnuiești cu ea poți face clipuri spectaculoase, destul de simplu. Nota 10 la capitolul funcționalități – de modul de înregistrare timewarp m-am îndrăgostit – iar stabilizarea de imagine merge aproape impecabil (oricum, mult mai bine decât m-aș fi așteptat, obișnuit fiind cu sistemele gimbal pentru camera mirrorless – deci vorbim de stabilizatoare hardware, mult mai capabile decat ”asta mică”).
Cea mai mare problemă? Autonomia acumulatorului, care nu ”rezistă” mai mult de o oră face obligatore achiziția unor acumulatorii suplimentari. O problemă atât de cunoscută la GoPro încât unii cred că deja ar spune că it’s a feature, not a bug… E în ADN-ul lor să fie așa… 🙂
Ce îmi place la GoPro Hero 8 Black:
- calitatea imaginii, atât foto dar mai ales video
- stabilizarea de imagine
- funcția timewarp / timelapse automată
- filmarea 4K 60p (deci cu posibilități de redare în slow-motion până la 2x în 4K)
- fotografiază inclusiv în format RAW
- faptul că poate fi utilizat sub apă și fără o carcasă suplimentară
- și, nu în ultimul rând, aplicația GoPro pentru montaj
Ce NU îmi place:
- autonomia acumulatorilor…
- descărcarea / uploadul fișierelor de pe GoPro prin Wi-Fi este lent
- setările implicite pentru imagine sunt prea agresive (sharpen-ul, în special)
- accesul la setările avansate pentru imagine și expunere este destul de neintuitiv și lent
- aplicația de control al camerei de pe mobil merge mai bine pe iOS (iPad / iPhone) decât pe Android…
- comanda vocală: cel puțin cu vocea mea nu am reușit să mă înțeleg cu el, deși zic eu că pronunț engleza foarte bine
- ușa care acoperă acumulatorul, conectorul USB și slotul de card iese de la locul ei mult prea repede (și se pune la loc, prin apăsare cu degetul la fel de repede, dar tot e enervantă…)
La final, poți folosi camera GoPro și așa. Fixată de încărcătura unei macarale de mare-tonaj, în Piața Victoriei. De fapt, asta a fost și prima utilizare pe care i-am dat-o, a doua zi după ce am cumparat camera. Un exemplu de utilizare a unei camere GoPro în scop comercial, în proiectele pentru clienți, nu doar pentru vacanță și mers la ski 😉
GoPro Hero 8 Black – specificații tehnice, pe scurt:
- Tip: cameră foto-video de acțiune / compactă
- Senzor: CMOS, rezoluție 12MPx
- Fotografiere: JPEG/RAW, 4000 x 3000px
- Filmare: max. 4K 60p / Full HD 240p (format H.264 și HVEC – H.265)
- Înregistrare sunet: mono (WAV)
- ISO: 100-6400 (auto, nu se poate regla manual)
- Display: LCD touch, 2 inch, rezoluție 320 x 480px
- Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooth și USB TypeC
- GPS: doar prin conectare la smartphone (folosește GPS-ul telefonului)
- Stocare: Card microSD
- Greutate: 116 g
- Acumulator: 1220mAh
- Rezistă la scufundări până la 10m adâncime
- Dimensiuni: 62.3 x 44.9 x 33