O veche zicala a fotografilor spune ca nu exista obiectiv mai „sharp” decat un trepied zdravan!
Alegerea trepiedului potrivit pare – la prima vedere – usoara. Totusi, aceasta experienta poate deveni nu tocmai placuta in momentul in care trepiedul pe care l-ati ales se dovedete a fi insuficient de rigid pentru a face fata situatiilor fotografice sau atunci cand uzura fizica isi spune cuvantul mult prea devreme. Daca in cazul aparatelor foto DSLR exista un numar relativ restrans de producatori iar alegerea unui aparat se poate face pe baza caracteristicilor sale tehnice, in cazul trepiedelor exista zeci de branduri pe piata, cu sute de modele de trepiede ce se adreseaza fotografilor amatori sau profesionisti. In continuare vom incerca sa va ajutam sa raspundeti la intrebarea „Ce trepied este mai potrivit pentru mine?” sau „Este recomandat trepiedul X pentru aparatul meu foto?„.
Care sunt caracteristicile unui trepied?
Materialul din care este confectionat trepiedul.
In principal, exista trei tipuri de trepiede: din otel, din aluminiu sau din fibra de carbon. Cele din aluminiu sunt mai grele si de obicei mai ieftine iar cele din carbon sunt mai scumpe dar mai usoare si mai confortabile la transport. Cele din carbon ofera un raport greutate/rezistenta mai bun decat in cazul trepiedelor confectionate din aluminiu sau otel si sunt de preferat in conditii de utilizare intensa.
Greutatea maxima suportata.
Fiecare trepied este proiectat pentru a sustine in conditii de siguranta si stabilitate maxima aparatura foto de o anumita greutate. Atunci cand decideti sa achizitionati un trepied verificati greutatea maxima suportata sa fie peste cea a aparatului DSLR impreuna cu cel mai voluminos obiectiv pe care il aveti si restul accesoriilor pe care le utilizati frecvent (grip, blitz etc).
Inaltimea trepiedului.
Nu este suficient sa vorbim despre inaltimea unui trepied referindu-ne doar la a preciza lungimea sa maxima cand este desfacut. Exista trei indici ce caracterizeaza inaltimea trepiedului: inaltimea maxima, inaltimea minima si lungimea cand este transportat (strans).
Un trepied ce nu este suficient de inalt pentru a ridica aparatul foto la nivelul ochilor fotografului poate deveni incomod datorita pozitiei „aplecate” pe care trebuie sa o aveti in timpul utilizarii. De aceea este recomandat sa achizitionati un trepied a carui inaltime maxima se apropie de cea a dvs.
Inaltimea minima se refera la cea mai joasa pozitie (fata de sol) la care poate fi utilizat trepiedul respectiv. Un trepied de calitate va poate ajuta sa fotografiati din unghiuri mai aproiate de sol, un ajutor esential in fotografia macro.
Lungimea trepiedului atunci cand este pliat (strans) este o informatie de care este bine sa tineti cont daca va doriti un trepied usor de transportat. Cu cat trepiedul este mai scurt, cu atat va fi mai usor de transportat.
Trebuie avut in vedere si numarul de segmente telescopice din care este compus trepiedul. Cu cat numarul de segmente este mai mic, cu atat stabilitatea va fi mai buna.
Coloana centrala.
Coloana centrala este sectiunea ce va permite sa ajustati pe verticala inaltimea de la care veti fotografia, prin simpla actionare a unei manivele sau a unui manson de prindere, in functie de modelul de trepied ales.
Avantajul principal al trepiedelor fara manivela este faptul ca majoritatea permit demontarea coloanei centrale si montarea acesteia in pozitie inversa, pentru a cobora si mai mult aparatul fata de sol. Astfel se reduce si mai mult inaltimea minima (de care vorbeam mai sus).
Capul de prindere al aparatului foto.
Atunci cand vorbim de trepiede foto nu este suficient sa ne referim la ansamblul format din cele trei picioare si coloana centrala. Desi un trepied poate fi achizitionat si sub forma de „kit” compus din picioare, coloana centrala si cap de prindere, de cele mai multe ori alegerea capului de sustinere o veti face separat. Alegerea unui cap de prindere trebuie facuta avand in vedere libertatea de miscare pe care acesta o ofera (cap panoramic, 3D, „cu bila” etc) dar si greutatea maxima suportata. Aceasta, ca si in cazul trepiedului in sine, trebuie sa fie mai mare decat a aparatului DSLR si a obiectivului cel mai voluminos pe care il aveti in trusa foto.
Exista, in principal, doua tipuri de capete de trepied: capete cu bila si capete pe trei axe (zise si “panoramice” sau “3D“). Capetele cu bila sunt utile datorita vitezei si usurintei ajustarii pozitiei aparatului iar cele pe trei axe sunt compuse din doua manere ce pozitioneaza aparatul pe cele trei axe de lucru. Avantajul acestora este ca se poate ajusta pozitia aparatului doar pe una din axe lasand “setarea” celorlalte neatinsa. Acestea sunt bune, de exemplu, pentru fotografierea panoramelor. Cele cu bila sunt utile in fotografierea wildlife acolo unde ajustarile rapide si fine sunt mai importante.
Daca trepiedul pe care il achizitonati vine “la pachet” si cu cap de prindere pentru aparat trebuie avuta in vedere greutatea suportata de capul de sustinere pentru a putea suporta greutatea aparatului si a obiectivului atasat pe acesta. Exista, in principal, doua tipuri de capete de trepied: capete cu bila si capete pe trei axe (zise si “panoramice” sau “3D“). Capetele cu bila sunt utile datorita vitezei si usurintei ajustarii pozitiei aparatului iar cele pe trei axe sunt compuse din doua manere ce pozitioneaza aparatul pe cele trei axe de lucru. Avantajul acestora este ca se poate ajusta pozitia aparatului doar pe una din axe lasand “setarea” celorlalte neatinsa. Acestea sunt bune, de exemplu, pentru fotografierea panoramelor. Cele cu bila sunt utile in fotografierea wildlife acolo unde ajustarile rapide si fine sunt mai importante.
Ce conditii trebuie sa intruneasca un trepied de calitate?
Exista un set minim de conditii necesare pentru ca un trepied sa poata fi considerat de calitate. Trepiedul trebuie sa fie in primul rand rigid si stabil, pentru a nu vibra in timpul fotografierii. Daca veti dori sa aveti un trepied usor de transportat atunci este important ca acesta sa aiba o greutate cat mai redusa si o lungime minima atunci cand este strans. Totodata, trepiedul trebuie sa fi o achizitie de lunga durata, deci trepiedul ideal trebuie sa fie rezistent la utilizarea zilnica si sa fie durabil in timp.
Intrebari la care trebuie sa raspundeti inainte de a decide asupra unui trepied:
1) Cat de des vreti sa il transportati cu voi? Va fi un trepied folosit in studio sau vreti un trepied pe care sa il luati cu voi peste tot? In functie de raspuns puteti alege un trepied mai compact si mai usor sau un trepied mai greu dar mai solid.
2) Trepiedul ales suporta greutatea aparatului si a lentilei? Trepiedul ales trebuie sa poata sustine atat greutatea aparatului foto dar si a obiectivului, a blitului sau a altor accesorii (de exemplu gripul). Daca greutatea aparatului si a lentilei este la limita sau depaseste specificatiile producatorului trepiedului stabilitatea va avea de suferit si, nu in ultimul rand, exista riscul ca trepiedul sa se dezechilibreze sau componenta de prindere a aparatului sa se rupa, eveniment ce ar putea avea consecinte nu tocmai placute asupra camerei foto.
3) Din ce material este realizat trepiedul? Daca doriti un trepied rezistent dar si usor in acelasi timp veti alege, cel mai probabil, unul din fibra de carbon. Atentie, acestea sunt mai scumpe decat cele din aluminiu, dar si mai performante.
4) Care este inaltimea maxima/ minima? Poate fi utilizat ca trepied pentru fotografia macro? Un trepied prea mic va fi incomod in utilizare iar un trepied prea inalt poate fi prea greu inutil. Trebuie sa aveti in vedere inaltimea maxima dar si cea minima, mai ales daca doriti sa fotografiati subiecte aflate la nivelul solului.
5) Care este garantia produsului achizitionat? Deoarece niciodata nu se poate sti de la inceput cum se va conporta trepiedul peste cativa ani este foarte important sa alegeti un trepied de la un producator ce ofera o garantie cat mai indelungata si servicii post-garantie (piese de schim, intretinere etc).
6) Trepiedul arata foarte bine. Dar este neaparat si cel mai potrivit pentru mine? Faptul ca un trepied arata bine nu inseamna ca este neaparat si cel mai solid si de calitate. Pana la urma conteaza calitatea si nu designul … nu trepiedul este subiectul fotografiei! 🙂
Cateva sfaturi pentru achizitie:
- Verificati daca trepiedul pe care doriti sa il achizitionati suporta greutatea aparatului si a obiectivului. Stiu, am mai mentionat acest lucru de doua ori pana acum in acest articol dar este unul dintre criteriile cele mai importante pentru achizitie!
- In general, pretul spune multe. Incercati sa nu va limitati la un trepied ieftin si de marca necunoscuta. Ca in multe alte domenii calitatea are pretul ei. De aceea nu va recomandam trepiede produse de firme fara traditie in domeniu sau care ofera produse de calitate indoielinica la preturi mici.
- Studiati cu atentie piata trepiedelor ce se incadreaza in bugetul vostru si alegeti in cunostiinta de cauza. Daca nu sunteti hotarat incercati sa va consultati cu un reprezentant de vanzari, cereti cat mai multe detalii despre trepiedele oferite spre vanzare si verificati trepiedul cu aparatul de fotografiat propriu.
- Daca trepiedul nu este suficient de rigid in magazin, va fi un dezastru in conditii de fotografiere reale. Trepiedul trebuie sa fie robust astfel incat sa nu vibreze in conditii de vant sau atunci cand apasati butoanele apratului.
- Aflati daca trepiedul pe care doriti sa il achizitionati este oferit impreuna cu un sac de transport. O geanta de transport este necesara daca doriti sa transportati trepiedul fara bataie de cap. Multe trepiede nu au si geanta de transport inclusa in pret!
- Verificati daca trepiedul este dotat si cu bula de nivel pentru confirmarea planeitatii structurii formata din trepied + aparat. Este importat ca aceasta sa fie pozitionata cat mai aproape de aparatul foto, in mod ideal chiar pe capul de prindere al acestuia, deoarece camera foto este cea ce trebuie asezata in plan orizontal si nu trepiedul! Daca trepiedul nu este dotat cu bula de nivel puteti achizitiona una ce se poate fixa pe patina blitului sau, mai nou, nivela electronica cu leduri.
Recomandarile noastre:
Pana in 250 RON: National Geographic NGTT2 cu cap inclus. Suporta un aparat de pana la 1Kg si este usor si compact pentru calatorii. Foarte bun pentru un aparat Bridge sau DSLR usor cu obiectiv kit sau 50mm fix!
Pana in 500 RON: Manfrotto 394H este un trepied ideal pentru calatorii datorita greutatii de numai 1.3 Kg si a capacitatii de sustinere de 3.5Kg. Recomandat pentru calatorii sau pentru cei ce doresc un trepied de calitate, compact si usor de transportat.
Pana in 700 RON: Manfrotto 190XPROB – Noul trepied foto din seria Manfrotto 190, vine cu o serie de imbunatatiri in ceea ce priveste manevrabilitatea si ergonomia. Nu este dotat cu cap 3-way inclus, dar puteti achizitiona un cap 804 tot de la Manfrotto.
Salut! Tu recomanzi Manfrotto 190XDB pana in 500ron, dar sunt doar Picioare de trepied, daca mai cumperi si cap depaseste suma cu ceva.
Fa o recomandare completa daca faci.
Da, buna observatie! Am completat lista de recomandari.
Am achizitionat OCAZIONAL un obiectiv HANIMEX AUTOMATIC ZOOM C-MACRO 1:4,5 f=80-200mm.
Detin Nikon D5000.
Cu un M42(inel adaptor) pot folosi obiectivulHANIMEX ?
Multumesc .
Da, se poate. Exista adaptor de montura M42->Nikon https://www.clubulfoto.com/prod/inel-adaptor-m42-nikon.html
Bună seara..am un nikon d5000 și as vrea sa imi cumpar un trepied pentru el.acesta il folosesc pentru filmări la diferite evenimente. Ce mi-ati recomanda pana in 300 de lei..va multumesc!