Manfrotto 804RC2
Manfrotto 804RC2

Daca pana acum am scris despre alegerea unui trepied, a venit momentul sa vedem care sunt principalele caracteristici de care trebuie tinut cont atunci cand alegeti capul de trepied. O componenta a carei importanta este de multe ori subestimata de catre fotografii entuziasti, capul de trepied este, poate, mai important decat trepiedul in sine. In conditii normale, o data montat trepiedul acesta ramane deschis si aproape neatins cand fotografiati, dar elementul care va ajuta sa pozitionati camera, sa urmariti subiectul sau sa realizati o incadrare precisa este, pana la urma, capul de trepied.

Tipuri de capete pentru trepiede

Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand decideti sa achizitionati un cap de trepeid este sa decideti care model se potriveste mai bine cu stiul de lucru si cu tipul de fotografie pe care il practicati.

Exista, in principiu, patru categorii de capete de trepied utile fotografilor:

  • Tip „bila”:Capetele tip bila au avantajul greutatii reduse si a vitezei in utilizare, dar sunt dificil de utilizat acolo unde este necesara o pozitionare precisa a aparatului. Sunt utile in fotografierea wildlife, de exemplu, acolo unde ajustarile rapide sunt mai importante decat precizia.
  • Tip „Joystic”: O varianta derivata din capetele tip „bila”, acestea permit ajustarea camerei mai rapid si mai precis decat in cazul capetelor tip „bila” datorita manerului de pozitionare care le da denumirea.
  • Panoramic: Capul panoramic permite pozitionarea aparatului pe trei axe si are avantajul ca permite urmarirea subiectului in plan orizontal (sau vertical) mentinand in acelasi timp pozitionarea in celalat plan. Sunt utile in marea majoritate a situatiilor fotografice, in special in fotografia de peisaj, natura, still-life sau all-around. Se mai regasesc si sub denumirea de „capete 3D”.
  • Micrometric: destinate fotografiei macro sau acolo unde este necesara o pozitionare foarte precisa a aparatului de fotografiat, capul micro-metric permite miscari extrem de precise in cele 3 planuri datorita sistemului pe roti dintate.

Avantajele, dezavantajele si domeniile de utilizare ale fiecarui tip, in tabelul urmator:

Tipuri de capete pentru trepiede: Avantaje si dezavantaje
Tipuri de capete pentru trepiede: Avantaje si dezavantaje

Alegerea capului de trepied

Odata stabilit tipul de cap de trepied in functie de genul fotografic abordat, va trebui sa alegeti un cap din multitudinea de modele existente pe piata la ora actuala. Atunci cand vorbim de trepiede foto nu este suficient sa ne referim la ansamblul format din cele trei picioare si coloana centrala. Desi un trepied poate fi achizitionat si sub forma de „kit” compus din picioare, coloana centrala si cap de prindere, de cele mai multe ori alegerea capului de sustinere o veti face separat.

Alegerea unui cap de prindere trebuie facuta avand in vedere libertatea de miscare pe care acesta o ofera (cap panoramic 3D, „cu bila” etc) dar si greutatea maxima suportata. Aceasta, ca si in cazul trepiedului in sine, trebuie sa fie mai mare decat a aparatului DSLR si a obiectivului cel mai voluminos, impreuna cu restul de accesorii pe care le utilizati in mod normal (blitz, grip etc) si pe care il aveti in trusa foto.

In cazul capetelor care permit pozitionarea aparatului pentru fotografiere pe verticala (portrait) este important modul de masurare al greutatii suportate, informatie pe care de cele mai multe ori producatorii nu o specifica. De aceea este recomandat sa achizitionati un cap de trepied de la un brand cu renume. De exemplu, la capetele Manfrotto greutatea maxima admisa reprezinta standardul sever de calcul, care ia in considerare nu doar greutatea maxima in axul coloanei la nivelul placutei, ci greutatea maxima masurata in centrul gravitational al sistemului cap-camera (la 12 cm deasupra placutei), in pozitia pe vericala a camerei, excentica fata de axul coloanei, care determina un momentul maxim de rasucire. Astfel cind veti selecta capul Manfrotto dorit, va fi foarte simplu: nu trebuie sa mai tineti cont de centrul de greutate al sistemului cap-camera (ca in cazul altor producatori), ci doar de greutatea neta a camerei asa cum e normal.

Achizitionarea unui cap de trepied care nu poate sustine greutatea anamblului camera + obiectiv poate duce la experiente neplacute si chiar poate reprezenta un pericol pentru aparatura foto. Nu de putine ori au fost cazurile in care fotografii au avut surpriza sa constate ca datorita greutatii mai mari a aparatului si a obiectivului, capul de trepied s-a rupt iar aparatul si obiectivul au facut un drum „gratis” pana la service, in urma impactului cu solul… 🙂

Chiar daca nu se va ajunge la astfel de situatii neplacute, un cap de trepied prea mic sau care nu poate sustine aparatul de fotografiat va produce in mod sigur vibratii si va face dificila fotografierea cu obiective ce ofera o distanta focala mare.

Cateva sfaturi pentru achizitie:

  • Verificati daca modelul de cap de trepied ales poate suporta greutatea aparatului foto, a obiectivului si a celorlalte accesorii utilizate impreuna cu el.
  • Testati capul de trepied intr-un magazin de specialitate impreuna cu picioarele de trepied cu care il veti utiliza. Verificati compatibilitatea intre cele doua.
  • In cazul capetelor de trepied cu bila, este recomandat un cap care permite controlul frictiunii asupra bilei, lucru care asigura o miscare mult mai in siguranta si mai precisa a camerei.
  • Alegeti un cap de trepied dotat cu placuta de prindere tip „quick-release”.
  • Verificati butonul de blocare al bilei sau manerele de blocare in cazul capetelor panoramice sa nu modifice pozitionarea aparatului atunci cand sunt actionate.
  • Studiati cu atentie piata trepiedelor si a capetelor de trepied ce se incadreaza in bugetul vostru si alegeti in cunostiinta de cauza. Daca nu sunteti hotarat incercati sa va consultati cu un reprezentant de vanzari, cereti cat mai multe detalii despre modelele oferite spre vanzare si verificati capul de trepied cu aparatul de fotografiat propriu.

Recomandarile noastre

Cap Panoramic: Manfrotto 804RC2

Manfrotto 804RC2
Manfrotto 804RC2

Capul 804RC2 este primul cap de trepied din lume care foloseste un sistem de siguranta bazat pe un arc de revenire. Acest sistem protejeaza camera foto in cazul in care fotograful uita sa stranga maneta de inclinare a capului. Acest sistem cu arc de revenire este incorporat in axa ‘inainte/inapoi’ a miscarii pe verticala. Arcul de asemenea face usoara pozitionarea camerei atunci cand se folosesc teleobiective.

Comparativ cu vechiul 141RC, noul cap cu miscari in 3 planuri 804RC2 este cu 20% mai usor, datorita celui mai preformant material din lume – ADAPTO. Acesta este un material special, similar ca performante aluminiului in ceea ce priveste rezistenta, insa mai usor decat aluminiul cu 50%.

Greutate proprie:0.79 kg // Greutate suportata: 4Kg

Vezi aici detalii si pret.

Cap trepied foto cu bila: Manfrotto 496RC2

Manfrotto 496RC2
Manfrotto 496RC2

Cu constructie solida din aluminiu, aceste capete sunt suportul ideal pentru toate modelele traditionale digitale DSLR sau format mediu.

– Posibilitatea de control al frictiunii asupra bilei, lucru care asigura o miscare mult mai in siguranta si mai precisa a camerei.

– Butonul de blocare a bilei pentru pozitionarea camerei este mult mai ergonomic, mai usor de manevrat si la indemana fotografului.

– Placuta „qick release” dispune de un sistem suplimentar de securitate care previne detasarea accidentala a camerei foto de cap.

Greutate proprie: 0.42 Kg // Greutate suportata: 6 kg

Vezi aici detalii si pret.

Cap tip joystick: Manfrotto 324RC2 sau 327RC2

Manfrotto 324RC2
Manfrotto 324RC2

Manfrotto 324RC2 si 327RC2 reprezinta noua generatie de capete joystick, care incorporeaza o tehnologie inovatoare, un design imbunatatit si actualizat al specificatiilor tehnice.

Datorita unui proces inovator, bila confectionata din otel inoxidabil,cu pereti subtiri si goala pe dinauntru, face capul mult mai usor, dar in acelasi timp crescand puterea de blocare al acestuia. Manerul are cauciuc anti-derapant pentru a preveni alunecare mainii pe acesta. Frectia bilei poate fi reglata cu ajutorul unui buton aflat pe maner. Posibilitate de mutare a adaptorului cu placuta pentru stangaci sau dreptaci.

In anul 2010, TIPA a premiat Manfrotto pentru seria de capete 324RC2 si 327RC2, datorita sistemului de blocare/deblocare ergonomic si rapid precum si pentru manevrabilitatea pe care o ofera capetele Joystick de la Manfrotto.

Greutate proprie: 0,43 kg // Greutate suportata: 3,5 kg (pentru modelul 324RC2)

Vezi aici detalii si pret.

Comments are closed.